Συζητήθηκε χτες Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την αναγκαία μεταστέγαση της Μονάδας Μεταγγίσεων της Μεσογειακής Αναιμίας από το Δρακοπούλειο (Δ.Κ.Α.) στο κεντρικό Νοσοκομείο.

Όπως είναι γνωστό, η Εύβοια είναι από τους νομούς που δυστυχώς έχει πάρα πολλούς πολίτες, οι οποίοι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και γενικότερα από αναιμίες. Ο βουλευτής επεσήμανε, ότι οι πολίτες του Ν. Ευβοίας ζουν με το άγχος που επιφέρει το γεγονός ότι δεν υπάρχει μονάδα μεταγγίσεων στο νομό τους. Έτσι, επιβαρύνονται με συχνές μετακινήσεις εκτός νομού προς μια μονάδα που δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις, όπως αυτές ορίζονται στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης που κατατέθηκε από τον βουλευτή προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤHN ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Θέμα: Η καθυστέρηση δύο ετών για την υλοποίηση της απόφασης μεταστέγασης της Μονάδας Μεταγγίσεων της Μεσογειακής Αναιμίας από το Δρακοπούλειο (Δ.Κ.Α.) στο κεντρικό Νοσοκομείο θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 150 πασχόντων.

Κυρία Υπουργέ,

Η αναβλητικότητα εδώ και δύο χρόνια της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που δεν υλοποιούσε τη δική του απόφαση μεταστέγασης της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας (ΜΜΑ) του Δρακοπούλειου Κέντρου Αιμοδοσίας (ΔΚΑ) στους χώρους του νοσοκομείου του Νέου Ερυθρού Σταυρού, έχει οδηγήσει σε δραματικό αδιέξοδο τους περίπου 150 μεταγγιζόμενους στο “Δρακοπούλειο”. Ενώ: 1. η επίσημη υπουργική απόφαση για την άμεση μεταφορά της μονάδας Μ.Α. του Δρακοπούλειου στους χώρους του Νέου Ερυθρού Σταυρού πάρθηκε τον Νοέμβριο του 2007 2. ένα χρόνο αργότερα (Δεκέμβριο 2008), την αναγκαιότητα συνομολόγησε ομόφωνα και το Δ.Σ. του Νέου Ερυθρού Σταυρού, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα κατεπείγουσα 3. δεσμεύτηκαν και τα απαραίτητα κονδύλια, ορίσθηκε ο καταλληλότερος για την μετεγκατάσταση χώρος εντός του νοσοκομείου και έγιναν ακόμα και τα σχέδια για την πρέπουσα διαμόρφωσή του, σήμερα 1 Φεβρουαρίου 2010, αναμένεται ακόμα η υλοποίηση της ειλημμένης απόφασης θέτοντας σε άμεση απειλή την ίδια τη ζωή 150 ανθρώπων. Να σημειωθεί ακόμα ότι ειδικά οι πολίτες του Ν. Ευβοίας, τους οποίους εκπροσωπώ και οι οποίοι ήδη ζουν με το άγχος που επιφέρει το γεγονός ότι δεν υπάρχει μονάδα Μεταγγίσεων της μεσογειακής αναιμίας στο νομό τους, επιβαρύνονται με συχνές μετακινήσεις εκτός νομού προς μια μονάδα που δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις για τις Μονάδες Μ.Α., όπως αυτές ορίζονται στο θεσμικό πλαίσιο (Υπουργική Απόφαση, ΦΕΚ 2267, 28/11/2007).

Κατόπιν τούτων και με τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα μετατρέψει την ολιγωρία σε υπεύθυνη δράση,

Ερωτάσθε: Ποιες είναι οι προθέσεις σας για την υλοποίηση της απόφασης μεταστέγασης της μονάδας μεταγγίσεων της Μεσογειακής Αναιμίας από το Δ.Κ.Α. στο κεντρικό Νοσοκομείο και υπό την διοίκηση του Παθολογικού Τομέα.