Το μείζον θέμα της μόλυνσης του Ασωπού ποταμού θέτει με ερώτησή του στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος και ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για ριζική επίλυση του προβλήματος. 

 

«Επανερχόμαστε και θέτουμε για μια ακόμη φορά το πρόβλημα της μόλυνσης του Ασωπού ποταμού και των τραγικών συνεπειών που έχει προκαλέσει και προκαλεί σε βάρος της υγείας και της ζωής χιλιάδων εργατικών –λαικών οικογενειών, σε βάρος του περιβάλλοντος.
Παρά το γεγονός ότι τεκμηριωμένα έχει αποδειχθεί η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου και άλλων επικίνδυνων καρκινογόνων ουσιών στο νερό της περιοχής.
Παρά το γεγονός ότι δηλητηριάζονται οι αγροτικές καλλιέργειες.
Παρά το γεγονός ότι εντείνεται η ανησυχία για των κατοίκων μιας μεγάλης περιοχής. 
Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να σταματήσει η ρίψη βιομηχανικών αποβλήτων, αρνείται να πάρει τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης της ζημιάς που έχει προκληθεί, αρνείται να εξασφαλίσει την παροχή καθαρού νερού και καταφεύγει σε διάφορους ισχυρισμούς για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Επί της ουσίας, τα πρόστιμα που διαφημίζει η κυβέρνηση και η λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέει: «ο Ρυπαίνων πληρώνει», συνιστούν τρόπο διαιώνισης της ίδιας απαράδεκτης, επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί τόσα χρόνια επί κυβερ¬νήσεων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ καταντώντας τον Ασωπό κανάλι λυμάτων, αποβλήτων.
Μιλάμε για την υγεία και τη ζωή περίπου 250.000 κατοίκων από τη Θήβα έως τα Οινόφυτα , τον Ωρωπό έως την Αυλίδα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικο-Βοιωτίας. 
Μιλάμε για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα.
Το ΚΚΕ παρεμβαίνει συνεχώς μέσα και έξω από τη βουλή, αναπτύσσει η συμμετέχει σε πολύμορφες δραστηριότητες και θα εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση
1. Για να εξασφαλίσει άμεσα την ύδρευση των οικισμών με νερό καθαρό, με κρατική ευθύνη, χωρίς χαράτσια σε βάρος των κατοίκων.
2. Για να σταματήσει η μόλυνση του Ασωπού και να αποκατασταθεί η ζημιά του υδροφόρου ορίζοντα.
3. Για να πραγματοποιηθούν οι σχετικοί προληπτικοί έλεγχοι για την υγεία των παιδιών και γενικότερα των κατοίκων της περιοχής.
4. Για να πραγματοποιηθεί συστηματικός έλεγχος για τα αγροτικά και λοιπά διατροφικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή και να εξασφαλιστούν αποζημιώσεις για τους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές. 
5. Για να ελεγχθούν όλες οι γεωτρήσεις και να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα τους».