Σύμφωνα με ρεπορτάζ στη NAFTEMPORIKI.GR, την αντίδραση των συνηγόρων της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου προκάλεσε η απόφαση να εκδικαστεί τελικά στην Αμφισσα και όχι στη Χαλκίδα, η υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου τον περασμένο Δεκέμβριο στα Εξάρχεια.

«Η όψιμη και αιφνιδιαστική αλλαγή του τόπου του δικαστηρίου ρίχνει λάδι στη φωτιά, ενώ καταστρατηγεί τα δικαιώματα της οικογένειας του θύματος και δυσκολεύει την αποκάλυψη της αλήθειας», παρατήρησε ο εκ των συνηγόρων της οικογένειας, Δημήτρης Τσοβόλας, και πρόσθεσε:

Θανάσης Ζεμπίλης, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας 2019

«Ως συνήγορος της οικογένειας Γρηγορόπουλου διαμαρτύρομαι έντονα και ζητώ την άμεση επανεξέταση του θέματος, ώστε η δίκη να γίνει στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών του Κορυδαλλού» (σ.σ. όπου είχε γίνει η δίκη των κατηγορουμένων της 17 Νοέμβρη και του ΕΛΑ).

Αρχικά, η δίκη είχε προσδιοριστεί να διεξαχθεί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χαλκίδας, για λόγους ασφαλείας. Ακολούθησαν όμως έντονες διαμαρτυρίες του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης και άλλων φορέων, που υποστήριξαν ότι η Χαλκίδα είναι πολύ κοντά στην Αθήνα και, επομένως, είναι εύκολη η μετάβαση μεγάλου αριθμού πολιτών, που θα θελήσουν να διαμαρτυρηθούν ή να διαδηλώσουν κ.ά.

Επίσης, η αστυνομία της Χαλκίδας ζητούσε να μην διεξαχθεί η δίκη εκεί, ισχυριζόμενη ότι δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί ομαλά και με ασφάλεια η δίκη.

Τελικά, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ενέκρινε με την 2082/2009 απόφασή του τη σχετική πρόταση του εισαγγελέα ΑΠ Ιωάννη Τέντε και παρέπεμψε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας στο ΜΟΔ Αμφισσας την εκδίκαση της υπόθεσης των αστυνομικών Επ. Κορκονέα και Βασ. Σαραλιώτη, που έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν για την ανθρωποκτονία του 15χρονου μαθητή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επ. Κορκονέας κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ ο συνάδελφός του, Βασ. Σαραλιώτης, για απλή συνέργεια.

Το Συμβούλιο Εφετών, που επικύρωσε το βούλευμα του πρωτοβάθμιου Συμβουλίου για την παραπομπή των κατηγορούμενων σε δίκη, έκρινε ότι ο Επ. Κορκονέας, «ενώ προέβλεψε ως ενδεχόμενη συνέπεια των πυροβολισμών του τη θανάτωση κάποιων από τα άτομα, δεν απώθησε από τη συνείδησή του την εξεικόνιση του συγκεκριμένου εγκληματικού αποτελέσματος, αλλά επιδοκίμασε τη θανάτωση του προσώπου».

Ευθύνες όμως αποδίδει το δικαστικό συμβούλιο και στο συνάδελφό του, Βασ. Σαραλιώτη, επισημαίνοντας ότι η συμπεριφορά του «δεν υπολείπεται σε ποινική απαξία, καθώς και αυτός αγνόησε την εντολή του Κέντρου Αμεσης Δράσης και, χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος, έκανε αρχικά χρήση χειροβομβίδας κρότου – λάμψης».