Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας προγραμματίζουν για σήμερα το απόγευμα η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, μία ημέρα μετά την πρωτοφανή σε όγκο διαδήλωση στην πρωτεύουσα, αλλά και τα τραγικά γεγονότα που αμαύρωσαν τις χθεσινές κινητοποιήσεις.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προσέρχονται ΟΤΟΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε 48ωρη πανελλαδική απεργία τα φαρμακεία, τρίωρη στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ νέα πανελλαδική απεργία προχωρούν την επόμενη εβδομάδα τα συνδικάτα.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Ειδικότερα, στις 6.00 το απόγευμα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή, ενώ την ίδια ώρα στην πλατεία Ομονοίας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση το ΠΑΜΕ. Επίσης, περικύκλωση της Βουλής θα πραγματοποιήσει το απόγευμα το δίκτυο συνδικαλιστών ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αναμένεται να συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν περαιτέρω κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα -δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο 48ωρης απεργίας- οπότε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σήμερα, Πέμπτη, πραγματοποιούν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ), ενώ σε πανελλαδική απεργία προσέρχονται και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες (ΟΤΟΕ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο των τριών υπαλλήλων στο υποκατάστημα της Marfin Egnatia, στην οδό Σταδίου.

Επίσης, κλειστά θα μείνουν για δύο ημέρες τα φαρμακεία, με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο επάγγελμα των φαρμακοποιών, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας (12 μ.μ. – 3 μ.μ.) των νοσοκομειακών γιατρών. Οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Πρωτοφανής συμμετοχή

Πρωτοφανείς σε όγκο ήταν οι διαδηλώσεις την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας, ενώ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ τις προηγούμενες ημέρες.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας και με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των μέτρων λιτότητας που ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή.

«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» και «δεν κλέψαμε, δεν πληρώνουμε» ήταν δύο από τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλωτών.

Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι και στις διαδηλώσεις συμμετείχαν 150.000 άνθρωποι, κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο, μετά τη μεταπολίτευση, εργατικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Παράλληλα, σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η συμμετοχή στην απεργία. Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά πως προσέγγισε στους περισσότερους κλάδους το 90% και την ίδια στιγμή η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι «σε πολλούς κλάδους και χώρους του ιδιωτικού τομέα η συμμετοχή των εργαζομένων έφτασε στο 100%».

Μεγάλες σε όγκο ήταν οι διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, την Πάτρα, τον Βόλο, τη Μυτιλήνη, τη Λάρισα και το Ρέθυμνο.

 

πηγή: www.in.gr