Αναστάτωση στις τοπικές αρχές έχει προκαλέσει η γνωστοποίηση των σχεδίων του Υπουργείου Εμπ.Ναυτιλίας, για δημιουργία «νεκροταφείου» παροπλισμένων πλοίων στον Νότιο Ευβοϊκό.

Η είδηση «βόμβα» έπεσε κατά τη συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας, την Τετάρτη, απο τον Δήμαρχο, Θανάση Ζεμπίλη.

Θανάσης Ζεμπίλης, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας 2019

Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων επισήμανε, ότι ενημερώθηκε σχετικά απο το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και άμεσα κινήθηκε προς την κατεύθυνση ενημέρωσης τόσο του Νομάρχη όσο και του Δημάρχου Ανθηδώνος, προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους, ώστε να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός του Υπουργείου για λιμενισμό παροπλισμένων πλοίων στον Νότιο Ευβοϊκό. Εν τω μεταξύ και το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας αποφάσισε στην εξέδωση ψηφίσματος, προκειμένου να εκφράζουν την αντίθεσή τους στο θέμα.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, κ.Έλενα Βάκα, πράγματι πριν αρκετούς μήνες, το Υπουργείο Εμπ.Ναυτιλίας είχε απευθυνθεί στο Λιμενικό Ταμείο, στο οποίο είχε εκφράσει την πρόθεση του για «νεκροταφείο» πλοίων στη Χαλκίδα, αλλά το Λιμενικό Ταμείο όπως ήταν φυσικό απάντησε αρνητικά και το θέμα έμεινε εκεί. Φαίνεται, όμως ότι το Υπουργείο επανέρχεται και προσπαθεί να περάσει ανώδυνα την υλοποίηση του σχεδιασμού του.

Το σίγουρο είναι πως οι τοπικές αρχές σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας θα δράσουν ενωμένες και δεν θα επιτρέψουν να προχωρήσει αυτή η οικολογική καταστροφή για τη θαλάσσια περιοχή του Ευβοϊκού και την καταστροφή της οικονομίας της πόλης.

Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο Δήμαρχος, Θανάσης Ζεμπίλης, ο Νομάρχης Εύβοιας, Θανάσης Μπουραντάς τάσσεται στο πλευρό του και πιστεύουν ότι το ίδιο θα πράξει και ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος. Εν τω μεταξύ σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο του «νεκροταφείου».

Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τί θα σήμαινε για την πόλη μας η μετατροπή μιας θαλάσσιας περιοχής (ήδη επιβαρυμένης απο τις υπάρχουσες βιομηχανίες), που έχει τις δυνατότητες να αναπτυχθεί τουριστικά, σε «νεκροταφείο» παλιών πλοίων.

Και ουδείς μπορεί να εξηγήσει, πως είναι δυνατόν έστω και ως ιδέα να έπεσε στο τραπέζι του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ένα τέτοιο σχέδιο, που θα εφαρμόζετο σε κατοικημένη περιοχή!!!!

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας είναι το παρακάτω:

Ψήφισμα με αφορμή την είδηση περί σχεδιασμού του Υ.Ε.Ν να μεταφέρει παροπλισμένα εμπορικά πλοία στην περιοχή της Γλύφας

«Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός» .
Τα ίδια ορίζουν και οι ισχύοντες σε εκτέλεση του άρθρου αυτού ειδικοί νόμοι «περί προστασίας του περιβάλλοντος» (Ν. 743 κ.λ.π.). Τα ίδια προβλέπουν και επιτάσσουν και σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και διεθνής συμβάσεις οι οποίες έχουν καταστεί εσωτερικό Ελληνικό Δίκαιο βάσει του άρθρου 28 του Συντάγματος.
Ο προβλεπόμενος – σχεδιαζόμενος παρά του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας παροπλισμός 65 περίπου παλαιών πλοίων – ουσιαστικά παλαιών σιδερικών – στο νότιο λιμάνι της Χαλκίδας θα έχει σαν αναπόφευκτη και αναπόδραστη συνέπεια να μεταβληθεί αυτό σε αποθήκη και νεκροταφείο αχρήστων πλοίων .
Η μόλυνση και η ρύπανση θα είναι τεράστια, καταστροφική και μη ανατάξιμη, δεδομένου ότι η περιοχή έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό οικιστικά , τουριστικά και επιχειρηματικά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους σχέδια και σκέψεις που στοχεύουν ευθέως στην καρδιά κάθε προοπτικής ανάπτυξης της πόλης , υποδαυλίζοντας την τουριστική ανάπτυξης αυτής .
Πρώτη προτεραιότητα για τους Δημότες της Χαλκίδας η προστασία και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.
Αποφασίζει να μην επιτρέψει την σχεδιαζόμενη οικολογική καταστροφή και την αλλοίωση της αισθητικής εικόνας της ευρύτερης περιοχής. Τυχόν τέτοια ενέργεια αποτελεί όχι απλώς κακοποίηση του περιβάλλοντος που μέτρο σύγκρισης δεν έχει αλλά στιγματίζει ίσως ανεπανόρθωτα την πόλη μας .
Δηλώνει ότι θα λάβει όλα τα ενδεδειγμένα και νόμιμα μέτρα προς αποτροπή της σχεδιαζόμενης καταστροφής τόσο σε επίπεδο αγωνιστικών κινητοποιήσεων όσο και σε επίπεδο δικαστικής προστασίας».