Μετά τον Κώστα Καραμανλή αποχώρησαν Σουφλιάς και Αλογοσκούφης… Οι δελφίνοι ετοιμάζουν τις κινήσεις τους και ο Ψωμιάδης ως Ζορρό δηλώνει έτοιμος να σώσει την παράταξη!

Συνεχείς «μετασεισμούς» έχει προκαλέσει η συντριβή της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, καθώς την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος ακολούθησαν οι αποχωρήσεις των Γιώργου Σουφλιά και Γιώργου Αλογοσκούφη, ενώ πολλοί βλέπουν νέο κύμα παραιτήσεων.

Την ίδια ώρα, κι ενώ οι λεγόμενοι δελφίνοι έχουν κλειστεί στα πολιτικά τους γραφεία και καταστρώνουν την περαιτέρω στρατηγική τους, την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος δημοσιοποίησε μέσω τηλεοράσεως ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, πιθανότερη ημερομηνία για το Συνέδριο εκλογής προέδρου της ΝΔ φαίνεται να είναι η 8η Νοεμβρίου.

Η υποψηφιότητα Π.Ψωμιάδη

Το πρωί της Τρίτης ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την έκπληξη, ανακοινώνοντας πως θα αναζητήσει τον αναγκαίο αριθμό υπογραφών προκειμένου να είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

Ο κ. Ψωμιάδης μίλησε με σκληρή γλώσσα για ορισμένα στελέχη της ΝΔ, τα οποία δεν κατονόμασε, κάνοντας λόγο για ορισμένους «άθλιους» που διορίστηκαν από τον πρωθυπουργό, αλλά δεν σεβάστηκαν τον λαό.

«Αυτοί που μας πλήγωσαν θα πρέπει να πάψουν να μιλούν» τόνισε στο Mega. Επίσης, δήλωσε αηδιασμένος και υπογράμμισε ότι «με 10 μονάδες διαφορά κάποιοι να απολογηθούν».

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης υποστήριξε επίσης ότι -κατά τις πληροφορίες που έχει- την αρχηγία της ΝΔ θα διεκδικήσουν άλλα πέντε στελέχη, ενώ για την δική του υποψηφιότητα σημείωσε πως έχει επίγνωση ότι δεν πρόκειται να κερδίσει, αλλά στόχος του είναι να ακουστεί η φωνή της βάσης.

«Δεν πάω να εκλεγώ. Ξέρω τις σημαδεμένες τράπουλες. Πρέπει κάποιοι να ακουστούν, να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Όποιος μπορεί να φέρει την ελπίδα θα τον στηρίξω. Στόχος μου είναι να υπάρξει μόνο μια υποψηφιότητα» είπε στο Mega.

Ανασυντάσσονται οι δελφίνοι

Παρά τη δήλωση του κ. Ψωμιάδη ότι την προεδρία της ΝΔ θα διεκδικήσουν έξι στελέχη του κόμματος, τρεις παραμένουν οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Κ.Καραμανλή.

Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αντώνης Σαμαράς μετακόμισαν από τα υπουργικά στα πολιτικά τους γραφεία, προκειμένου να καθορίσουν τη στρατηγική τους στη μάχη της εκλογής. Κανείς, ωστόσο, από τους τρεις δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του.

Όπως αναφέρει το Βήμα, η Ντ. Μπακογιάννη βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με βουλευτές και στελέχη της ΝΔ και φέρεται να επιθυμεί στρατηγική χαμηλών τόνων, προκειμένου να μην προκαλέσει τη λεγόμενη καραμανλική πτέρυγα του κόμματος. Ταυτόχρονα η φέρεται να θεωρεί «υψηλού ρίσκου» την πρόταση του Δ.Αβραμόπουλου για την εκλογή αρχηγού από ανοιχτό συνέδριο και ευρεία ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κόμματος. Ωστόσο, εφόσον υπάρξει επίσημη πρόταση από κάποιον υποψήφιο στην προσυνεδριακή διαδικασία, τότε δεν θα έχει πρόβλημα να συμφωνήσει και η ίδια. Η κυρία Μπακογιάννη δεν προτίθεται να εμποδίσει την παρουσία «ανταρτών» και διαφωνούντων στο συνέδριο, ενώ δεν θα ξεκινήσει πρώτη τη συλλογή των 50 υπογραφών που απαιτούνται και τυπικά για την επίσημη υποβολή της υποψηφιότητάς της, αναμένοντας πρωτίστως από τους συνυποψηφίους της να εκδηλωθούν πρώτοι.

Ο Δημ.Αβραμόπουλος, ο οποίος επανέφερε την πρότασή του για εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος, θα περιμένει λίγο ακόμη για να σταθμίσει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και θα κινηθεί με το πολιτικό πλαίσιο που έχει χαράξει την τελευταία δεκαπενταετία. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, ο ίδιος δεν θα υποβάλει την υποψηφιότητά του, αλλά αυτό θα το κάνουν στελέχη του κόμματος, σύνεδροι και άλλοι που ενδέχεται να συλλέξουν τις απαραίτητες 50 υπογραφές. Ο κ. Αβραμόπουλος θεωρεί ότι η Κεντροδεξιά χρειάζεται πλέον «φυσική ηγεσία», που είναι γι’ αυτόν φράση-«κλειδί», και υπερασπίζεται την ανάγκη ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού προφίλ. Βασικός στόχος του είναι η διεύρυνση της ΝΔ προς τον κεντρώο χώρο και η επαναπροσέγγιση μετριοπαθών ψηφοφόρων, κάτι που οποίο θα επιτευχθεί με ένα κόμμα με νέα φυσιογνωμία και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές.

Τέλος, ο Αντ.Σαμαράς θα προτάξει την ανάγκη υποστήριξης της ιδεολογικής καθαρότητας της ΝΔ, επαναδιατυπώνοντας -με τις αναγκαίες προσαρμογές- το ιδεολογικοπολιτικό περιεχόμενο ενός σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος. Παράλληλα, θέλει να τεθεί θέμα ιδεολογικής ταυτότητας στο συνέδριο της ΝΔ και αναζητείται το κατάλληλο χρονικό σημείο για να ανακοινωθεί η απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος. Επιμένει ιδιαίτερα στην επαναπροσέγγιση της μεσαίας τάξης, τονίζοντας ότι αυτή είναι η δύναμη της κεντροδεξιάς παράταξης, και αναφέρεται με έμφαση στους όρους «κοινωνική εθνική συνοχή», «εθνική συνείδηση» και «πατριωτισμός». «Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι η ιδεολογική μας ταυτότητα. Οι μεταρρυθμίσεις είναι τα προτάγματά της. Η μεσαία τάξη είναι η κοινωνική της αναφορά» είχε πει πριν από τις ευρωεκλογές σε πολιτική του ομιλία.

Αποχωρήσεις μετά την ήττα

Όπως αναφέρει το Βήμα, οι παραιτήσεις των κ. Σουφλιά και Αλογοσκούφη από την ενεργό πολιτική ξάφνιασαν πολλούς και δημιούργησαν την αίσθηση ενός «πολιτικού αναχωρητισμού».

Αρκετοί είναι, μάλιστα, εκείνοι που προβλέπουν τις αποχωρήσεις και άλλων στελεχών της ΝΔ, κυρίως μετά το έκτακτο συνέδριο του κόμματος για την εκλογή νέου αρχηγού.

Πάντως, οι διαρροές στελεχών περί παραιτήσεων των κ. Πρ. Παυλόπουλου και Δ. Σιούφα διαψεύστηκαν αμέσως, αφού κανείς εκ των δύο ιστορικών στελεχών και βασικών συνεργατών του κ. Καραμανλή δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη μάχη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη ΝΔ και μάλιστα εν όψει συνεδρίου.

Πηγή: www.in.gr