Αν δεν παρουσιαστούν νέα προβλήματα και η… χρηματοδότηση κυλήσει κανονικά(!), τότε το έργο κατασκευής του νέου δρόμου Σχηματάρι – Χαλκίδα θα παραδοθεί κοντά στο Φθινόπωρο του 2009, σύμφωνα με την εργολάβο εταιρεία ‘ΕΝΤΕΧΝΩΣ Α.Ε.’.


Ήμουν νιά και γέρασα και ακόμα ελπίζω – όπως όλοι οι συμπατριώτες μου – σ’ ένα έργο, που χρόνια τώρα φωνάζει η Χαλκίδα – η Εύβοια, ότι θα δώσει ανάσα στον τόπο. Ο νέος δρόμος Σχηματάρι – Χαλκίδα δεν αποτελεί απλά μια ανακούφιση των εκατοντάδων οδηγών, που ως σήμερα ‘βασανίζονται’ αδίκως, για να διανύσουν λίγα χιλιόμετρα, πονοκεφαλιάζοντας στο τιμόνι ώρες ολόκληρες και πολλές φορές με κίνδυνο τη ζωή τους, λόγω της κακής κατάστασης και κατασκευής του υπάρχοντος οδικού δικτύου.

Ο νέος δρόμος Σχηματάρι – Χαλκίδα είναι η απαρχή για να ξεκινήσει η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και οικονομικών τομέων στη Χαλκίδα και στο σύνολο της Εύβοιας, σε συνδυασμό βέβαια με τη λειτουργία (επιτέλους) του προαστιακού και φυσικά την ουσιαστική δράση και λήψη πρωτοβουλιών από τα πολιτικά πρόσωπα και φορείς του Νομού, με στόχο την άνθιση του τόπου, η οποία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους πολίτες.
Η υπομονή και αντοχή της Εύβοιας στερεύουν και πλησιάζει επικίνδυνα η στιγμή εκείνη κατά την οποία δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αναμονή ανάπτυξης ελπιδοφόρων υποδομών.

Το έργο έτοιμο μέσα στο 2009(!)
Ας δεχτούμε καλοπροαίρετα, έστω, τα όσα θετικά δήλωσε στο ‘EVIAPORTAL.GR’ ο Πρόεδρος της αναδόχου εταιρείας «ΕΝΤΕΧΝΩΣ Α.Ε.» η οποία έχει αναλάβει το έργο, κύριος Μπάμπης Αγγέλου. Άλλωστε κατά κοινή ομολογία όσων καθημερινά διανύουν τη διαδρομή Σχηματάρι – Χαλκίδα, οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και τα συνεργεία έχουν αυξηθεί το τελευταίο καιρό.

Το έργο κατασκευής του νέου δρόμου Σχηματάρι – Χαλκίδα.

Ο Πρόεδρος της εταιρείας, κ.Αγγέλου δήλωσε, πώς αν η χρηματοδότηση προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, τότε το έργο θα παραδοθεί νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο, υπολογίζοντας την ολοκλήρωση του νέου δρόμου περί τα τέλη καλοκαιριού του 2009.

«Ήδη έχουμε αυξήσει τα μηχανήματα, καθώς και τους ρυθμούς δουλειάς και προχωράμε με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Αν δεν καθυστερήσει η χρηματοδότηση του έργου, τότε σε καμία περίπτωση δε θα είμαστε εκπρόθεσμοι των 30 συμφωνηθέντων μηνών της σύμβασης για την παράδοση του δρόμου», επισήμανε ο κ.Αγγέλου.

Μάλιστα διευκρίνισε, πως η καθυστέρηση που υπήρξε στην πορεία κατασκευής του έργου, οφείλετο στη διαδικασία ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων, που έπρεπε να γίνουν.
Όπως δήλωσε ο κ.Αγγέλου είναι ήδη έτοιμα τα 2/3 του δρόμου και στο σημείο, που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα είναι το κομμάτι μεταξύ του νεκροταφείου Βαθέως Αυλίδας και Υψηλής Γέφυρας Χαλκίδας, λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης κίνησης οχημάτων, που σημειώνεται καθημερινά τόσο στο κεντρικό δίκτυο όσο και στον παράδρομο.

Το έργο κατασκευής του νέου δρόμου Σχηματάρι – Χαλκίδα.

Και μετά…
Φυσικά και δεν πρέπει να επαναπαυτούμε στην κατασκευή του νέου δρόμου Σχηματάρι – Χαλκίδα, ο οποίος θα μειώσει το χρόνο και την ταλαιπωρία του «ταξιδιού», διότι ουδείς ακόμα έχει απαντήσει στο ερώτημα, ‘που και πως θα διοχετευτεί όλος αυτός ο όγκος οχημάτων, που επισκέπτεται την Εύβοια, όταν η είσοδος της υψηλής γέφυρας αποτελεί τον λαιμό του μπουκαλιού;’

Πολύ περισσότερο, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το θέμα της δημιουργίας και νέων διοδίων, που θα υποχρεωθούν και οι Ευβοιείς να πληρώνουν, τη στιγμή που ήδη αδίκως πληρώνουν χρυσή τη διαδρομή Χαλκίδα – Αθήνα…

Θυμόμαστε όλοι την κινητοποίηση στα διόδια Σχηματαρίου πριν δυόμιση χρόνια περίπου, αλλά από τότε επήλθε και πάλι η σιωπή.
Είναι ζητήματα, που αν θέλουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα θα πρέπει να τα προλάβουμε και όχι να μας τρέχουν οι εξελίξεις σε τετελεσμένα γεγονότα.

Σταμάτης ΤσάλαςΩστόσο, παρήγορη μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του Προέδρου της ΝΟΔΕ Εύβοιας, Σταμάτη Τσάλλα σχετικά με το θέμα των διοδίων. «Το ΥΠΕΧΩΔΕ εξετάζει την αλλαγή του καθεστώτος των διοδίων σε εθνικό επίπεδο. Ήδη υπάρχει σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται το Υπουργείο», υποστήριξε ο Σταμάτης Τσάλλας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για πλήρη ανασύνθεση των διοδίων, που θα στηρίζεται στην χιλιομετρική απόσταση. Επομένως, αν ισχύσει αυτό, τότε δεν θα υποχρεούνται οι Ευβοείς να πληρώνουν τα ίδια διόδια για τη διαδρομή Χαλκίδα – Αθήνα, με έναν κάτοικο από τη Λαμία για παράδειγμα.

Όπως και να έχει καλό είναι να λήξει το θέμα άμεσα και όχι να περιμένουμε πάλι χρόνια για την υλοποίηση του σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ, γιατί… θα μας προλάβουν εκλογές! Επίσης, ο κ.Τσάλλας θεωρεί εφικτή την παράδοση του έργου του δρόμου Σχηματάρι – Χαλκίδα μέσα στο 2009, τονίζοντας ότι η «ΕΝΤΕΧΝΩΣ» είναι μια σοβαρή εταιρεία, που προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και η χρηματοδότηση υπάρχει απο το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», το οποίο προέρχεται απο πόρους ανεκμετάλλευτους του Γ΄ΚΠΣ, οι οποίοι απορροφήθηκαν στο Δ΄ΚΠΣ.