Επιτυχώς πέρασε από τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο:«Αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών», το οποίο εισηγήθηκε ο βουλευτής Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου.

 

Να σημειωθεί, ότι την ερχόμενη Τετάρτη το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής θα πραγματοποιηθεί συζήτηση επί της αρχής , των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου.
Ο κ. Κεδίκογλου επεσήμανε, ότι με το νομοσχέδιο αυτό αναδιοργανώνουν τη δημοτική αστυνομία, καθορίζουν ένα σύγχρονο τρόπο στελέχωσης και λειτουργίας της και σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, της αναθέτουν την ευθύνη της αστυνόμευσης τοπικών ζητημάτων αρμοδιότητας των δήμων.
«Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης- είπε ο κ. Κεδίκογλου- είναι σημαντική σε δύο άξονες: Πρώτον, δίνει τα μέσα στις τοπικές κοινωνίες για την αποτελεσματική ρύθμιση των τοπικών ζητημάτων, καθώς πλέον παρέχεται στους δήμους η αρμοδιότητα πέραν της ρύθμισης των ζητημάτων και της παρακολούθησης και επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης.
Δεύτερον, δημιουργεί ένα σύγχρονο εργαλείο με την αναβάθμιση και την αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία δυστυχώς, έχει περιοριστεί μέχρι σήμερα στην παρακολούθηση της παράνομης στάθμευσης. Με το νομοσχέδιο αυτό η Δημοτική Αστυνομία αποκτά την οργάνωση και τις αρμοδιότητες που της είναι απαραίτητες προκειμένου να μπορέσει να σταθεί αρωγός στο πλάι των πολιτών για τη βελτίωση της εικόνας που αντικρίζουν καθημερινά στην πόλη τους.
Παράλληλα, η νέα αυτή Δημοτική Αστυνομία «απαλλάσσει» την Ελληνική Αστυνομία από την παρακολούθηση διοικητικών παραβάσεων προκειμένου να μπορέσουν οι δυνάμεις που θα εξοικονομηθούν να χρησιμοποιηθ9ιύν στη βελτίωση της αίσθησης ασφάλειας των πολιτών».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Κεδίκογλου τόνισε, ότι ήδη από την προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαπιστώθηκαν τα προβλήματα και τα κενά που είχαν δημιουργηθεί και άρχισε να λαμβάνεται μέριμνα προς την κατεύθυνση της επίλυσής τους και της αναβάθμισης του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, ώστε να κερδίσει την αποδοχή των πολιτών και να αποκτήσει μέλλον και προοπτική.
Πρόσθεσε, πως με το σχέδιο νόμου πραγματοποιούνται μια σειρά από τομές στην αποστολή και στην οργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη- δημότη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις και τα χωριά. Στο δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου ρυθμίζονται υπηρεσιακά και λειτουργικά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού. Στο τρίτο κεφάλαιο ρυθμίζονται ζητήματα ιθαγένειας και μεταναστευτικής πολιτικής.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, ρυθμίζονται για πρώτη φορά ρητά και συγκεκριμένα οι αρμοδιότητες που ασκεί η Δημοτική Αστυνομία.
Επίσης, επιδίδει τα πάσης φύσεως έγγραφα του οικείου Δήμου ή άλλων δημοτικών αρχών εντός των διοικητικών ορίων του οικείου Δήμου.
Μετά από μελέτη που εκπόνησε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και  Αυτοδιοίκησης, καθορίστηκε ότι όσοι Δήμοι διαθέτουν Δημοτική Αστυνομία που αριθμεί περισσότερα από 50 άτομα, τότε αυτή ασκεί όλες τις αρμοδιότητες του νόμου. Σε διαφορετική περίπτωση, ορίζονται ρητά ποιες είναι οι αρμοδιότητες που ασκούνται υποχρεωτικά από αυτή.
Τέλος, προβλέπεται για τους Δήμους ή Κοινότητες που δεν έχουν συστήσει υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας , η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων διαδημοτικής συνεργασίας με όμορους Δήμους ή Κοινότητες, που διαθέτουν τέτοιες υπηρεσίες.
Όσον αφορά στο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας υπάγεται σε ιδιαίτερη ιεραρχία και κανόνες πειθαρχίας, ώστε να μπορεί να δρα συντεταγμένα και όχι όπως σήμερα, παρέχει τις υπηρεσίες σε 24ωρη βάση εντός και εκτός γραφείου. Έχει μάλιστα καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, όταν πρόκειται για ποινικώς διωκόμενα παραπτώματα, τα οποία εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της.
Με το νομοσχέδιο καθορίζεται η διάρθρωση της υπηρεσίας της Δημοτικής Αστυνομίας σε επίπεδο Διεύθυνσης και σε περισσότερα Τμήματα.
Παρατείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσαρμογής των υφιστάμενων δημοτικών επιχειρήσεων στις νέες μορφές όπως αυτές προδιαγράφονται στο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα.
Κατά την τέταρτη συνεδρίαση της Επιτροπής ο κ. Κεδίκογλου με αφορμή το ότι διαπιστώθηκε μια κομματική προσέγγιση των πραγμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε, ότι σε όλους τους χώρους και ιδιαίτερα σε χώρους, όπως η εξωτερική πολιτική και η δημόσια διοίκηση, δεν υπάρχει κομματική προσέγγιση. «Όταν μιλάμε- τόνισε- για την τοπική αυτοδιοίκηση, νομοθετούμε για όλους τους δήμους της χώρας. Ο δήμαρχος μπορεί να είναι πράσινος, γαλάζιος, κόκκινος ή όποιο άλλο χρώμα και αυτή η δυσπιστία δεν θα έπρεπε να υπάρχει.»
Αναφορικά με το τρίτο κεφάλαιο που έχει σχέση με θέματα κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε, ότι το νομοσχέδιο είναι φιλόδοξο, γιατί επιχειρεί σε μια πρώτη φάση την ομογενοποίηση ενός ευρύτατου τομέα.
Πιο συγκεκριμένα είπε: «Είναι η πρώτη πρακτική συνέπεια στις συνενώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο άρθρο 24 έχουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας. Ακούστηκε γιατί να γίνει αυτό το Συμβούλιο, αφού υπάρχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ότι θα υπάρξουν προβλήματα.  Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  είναι στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πρόκληση, τον συντονισμό πολλών υπηρεσιών. Σε θέματα πολιτικής προστασίας είναι η Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αγροφυλακή, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η Διεύθυνση Πολιτικής Άμυνας, Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης. Πρέπει να υπάρχει η εύρυθμη συνεργασία. Δεν είναι μόνο καλά ή κακά τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, που έχουμε συνήθως με τραγικό ή ευτυχή τρόπο, όπως θεομηνίες, μεγάλες καταστροφές, πυρκαγιές. Εάν έχουν δουλέψει και συνεργαστεί σωστά μαζί, τότε οι συνέπειες είναι λιγότερες, ενώ αν δεν έχουν δουλέψει σωστά μαζί, τότε αναζητούμε τα αίτια, που συνήθως βρίσκονται στο συντονισμό. Το Συμβούλιο Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας καλείται να καλύψει αυτό το κενό, ως ευέλικτο και συλλογικό όργανο, για να μπορέσουμε, όχι μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, αλλά να περάσει αυτό το πνεύμα συνεργασίας σε όλη τη δημόσια διοίκηση. Αυτό θα ήταν το ευκταίο.»