Ο πρώην Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, βουλευτής Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Λιάσκος σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο EVIAPORTAL.GR, αποκαλύπτει πτυχές της προσωπικότητάς του, ταξιδεύοντας στο χτες της ζωής του και ελπίζοντας για το αύριο. Δίνει απαντήσεις σ’ όλα όσα τον αφορούν και γελάει μπροστά σε ψυχολογικά παραληρήματα – όπως χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του συναδέλφου του, Κ. Μαρκόπουλου.

Το μόνο που τον απασχολεί, είναι να μη του στερήσει κάποιος, αυτό που δεν θα μπορεί να του προσφέρει…. Το φως του ήλιου! Άλλωστε, το μόνο που σου μένει από την πολιτική, είναι οι πραγματικοί φίλοι.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Η μεγαλύτερη μας δόξα δεν είναι ότι δεν πέφτουμε ποτέ, αλλά ότι ξανασηκωνόμαστε κάθε φορά που πέφτουμε, κατά τον Κομφούκιο και θαρρώ, πως συναντά κανείς την περίπτωση στο πρόσωπο του Αναστάσιου Λιάσκου. Ένας πολιτικός με πορεία, η οποία ξεκινάει από το 1975 με την εμπλοκή του στην ΟΝΝΕΔ και φτάνει ως σήμερα με την εκπροσώπηση της Εύβοιας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μακρά διαδρομή  με τα σκαμπανεβάσματά της, αλλά έναν Αναστάσιο, που δεν λυγίζει… μαθαίνει, σηκώνεται και προχωρά. Τουλάχιστον του αναγνωρίζει κανείς ότι δεν εμφάνισε μικρότητες, όταν συνάδελφός του ανέλαβε Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης… Ένα Υπουργείο, που στήθηκε από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον ίδιο ως Υφυπουργό. Ίσως η πτώση από την πρωτιά στην Εύβοια το 2007, να ωρίμασαν τον Αναστάσιο Λιάσκο και μπορεί να «πλήρωσε» όσα η κυβέρνηση ακόμα δεν είχε υλοποιήσει για το Νομό… πιθανόν και δικά του προσωπικά λάθη, ωστόσο σήμερα δείχνει να έχει βρεί την ηρεμία του, το πηγαίο χιούμορ του και να αντιστέκεται σε ανταγωνισμούς, που φθείρουν αξίες, ψυχή, επιδεικνύοντας απλά… υπομονή(!)

Λίγο πολύ το βιογραφικό του Αναστάσιου Λιάσκου είναι γνωστό, δεδομένου ότι πλέον, ως βουλευτής Εύβοιας, κλείνει 9 χρόνια. «Χτυπήματα» έχει δεχτεί αρκετά, όμως γνώστης καλού ζεϊμπέκικου, άντεξε τις μολυβιές στα στήθη… όσο κι αν πικράθηκε από συμπεριφορές.

Πάντως, γνήσιος ροκάς ο Αναστάσιος, δεν θα μπορούσε ποτέ να πράξει κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που πίστευε και σε νεαρή ηλικία, όταν έπαιζε μουσική σε ροκ συγκρότημα… Ποτέ δε θα πρόδιδε φίλους, δε θα λησμονούσε αξίες της ζωής. Αυτές τις αξίες που διατρανώνει μέσα απ’ τα βιβλία του, μέσα από το πάθος του για την Ελληνική ιστορία, για τους Έλληνες Ήρωες… 
Τι μπορεί να πληρώνει σήμερα στα 52 του χρόνια; Ίσως τη σιωπή του σε προκλήσεις, που δεν του ταιριάζουν.
Ωστόσο, ο Μπέρναρντ Σο είχε πει, ότι η σιωπή είναι η πιο τέλεια περιφρόνηση και αυτό σίγουρα είναι η καλύτερη και πιο βροντερή απάντηση σε… “τραγωδίες”. 

EVIAPORTAL.GR: Πως αισθάνεται σήμερα ο Αναστάσιος Λιάσκος μετά από 9 χρόνια βουλευτής Εύβοιας, με καλές και κακές στιγμές; Με δεδομένο, ότι κάποια στιγμή υπήρξατε πρώτος σε ψήφους στο Νομό και μετά την πρωτιά τη χάσατε. Πως αντιμετωπίζετε σήμερα τα πράγματα;
Αν. Λιάσκος: «Τίποτα δεν διαρκεί αιώνια. Και στην πολιτική σήμερα είσαι και κάποια στιγμή θα αποχωρήσεις. Για μένα, το σαράκι του πολιτικού, που τον κάνει στρεβλό άνθρωπο και με ελαττώματα, είναι η ανασφάλειά του. Φιλοσοφώ την κατάσταση και ασχολούμαι ενδότερα με τα πράγματα και προσπαθώ να καταπολεμώ αυτές τις ανασφάλειες. Πιστεύω, ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό το έχω καταφέρει. Και φυσικά πρώτος δεν μπορεί να είναι κανένας για πάντα. Άρα στην πολιτική, επειδή έχω γνωρίσει πολλούς παλιούς πολιτικούς, ο κύκλος των ψήφων ποικίλει από εκλογή σε εκλογή. Επομένως, θα πρέπει να ξέρεις, ότι ενδεχόμενα κάποια στιγμή ίσως και να μην εκλεγείς. Εδώ εξορίστηκε ο Αριστείδης, εξαιτίας του ότι ήταν δίκαιος και όταν ρωτήθηκε ένας Αθηναίος, γιατί έγραψε στο όστρακο να εξορισθεί, του απάντησε ‘τίποτα, δεν τον γνωρίζω, αλλά βαρέθηκα να τον ακούω’(!) Συνεπώς, γι’ αυτό ο πολιτικός δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφαλής, αλλά δημιουργικός. Όσα χρόνια είναι στην πολιτική να προσπαθεί να καταφέρει κάτι καλύτερο από το χτες. Καθότι να λύσει κανείς όλα τα προβλήματα είναι ουτοπία. Και από εκεί και πέρα να γνωρίζει ότι κάποια στιγμή θα απέλθει και θα έρθει κάποιος άλλος».

EVIAPORTAL.GR: Γιατί ασχοληθήκατε με την πολιτική;
Αν. Λιάσκος: «Γιατί είχα το όραμα να προσφέρω και εγώ κάτι καλύτερο από το παρελθόν. Είχα τη φιλοδοξία. Δεν υπάρχει άλλωστε, άνθρωπος, που να ασχολείται με την πολιτική και να μην έχει φιλοδοξία. Η φιλοδοξία είναι ανθρώπινο κίνητρο. Όμως αυτή η φιλοδοξία δεν θα πρέπει να κυριαρχήσει στη ζωή σου πάνω απ’ όλα».

EVIAPORTAL.GR: Σήμερα η φιλοδοξία σας σε τι επίπεδα είναι;
Αν. Λιάσκος: «Σε πολύ ισορροπημένα επίπεδα. Σε επίπεδα ενασχόλησης με τα πράγματα, όσο θα πρέπει να είναι η προσφορά μου στον τόπο μου, τίποτα παραπάνω. Άλλωστε, υπάρχει πια το στοιχείο της ωριμότητας».

EVIAPORTAL.GR: Μετανιώνετε για κάτι; Θα αλλάζατε κάτι στην πορεία σας, που ίσως θεωρείτε ότι σας ζημίωσε;
Αν. Λιάσκος: «Και να μετανιώνω για κάτι, δεν μπορώ να το αλλάξω, ούτε στο παρόν ούτε στο μέλλον. Όπως στη ζωή, έτσι και στην πολιτική βγάζεις το χαρακτήρα σου. Όσες απογοητεύσεις και αν παίρνει κάποιος, τελικά θα λειτουργήσει με βάση το πώς είναι ο χαρακτήρας του».

EVIAPORTAL.GR: Τι σας ενοχλεί περισσότερο στην πολιτική και στο πως οι άλλοι σας αντιμετωπίζουν;
Αν. Λιάσκος: «Αυτό που με ενοχλεί πάρα πολύ στην πολιτική και κυρίως σε συναδέλφους, είναι το στοιχείο της αλαζονείας. Είναι κάτι που απεχθάνομαι. Δείχνει άνθρωπο που δεν έχει προσωπικότητα και θεωρεί ότι γίνεται κάτι μόνο όταν φοράει το σακάκι της ιδιότητας. Γι’ αυτό και δεν συστήθηκα ποτέ με την ιδιότητα που είχα κατά καιρούς, αλλά συστήνομαι ως Αναστάσιος Λιάσκος».

EVIAPORTAL.GR: Πάντως έχετε δεχτεί αρκετά χτυπήματα κατά την πορεία σας ως σήμερα. Και για συνεργάτη σας και για συγγενικό σας πρόσωπο. Σας έχουν λυγίσει, σας έχουν πικράνει αυτά;
Αν. Λιάσκος: «Στην πολιτική, η κοινωνία αρέσκεται να θεμελιώνει ενοχές και άρα λοιπόν η οποιαδήποτε συκοφαντία μπορεί να έχει πεδίον για να καλλιεργηθεί. Εγώ δεν νοιώθω ποτέ, ότι σ’ αυτήν την πορεία έπραξα κάτι μη σωστό. Και θα σου απαντήσω και στα δύο περιστατικά που αναφέρεις. Καταρχήν, καταγγελία που έγινε για συνεργάτη μου, η οποία άφησε να εννοηθεί πως ζήτησε αντάλλαγμα, εγώ ο ίδιος την έστειλα στη δικαιοσύνη, εγώ έδωσα συνέντευξη τύπου και ενημέρωσα τους δημοσιογράφους. Δεν το είπε κάποιος άλλος και εγώ πήγα να απολογηθώ. Και το πιο σπουδαίο που παραγνωρίζεται είναι, ότι το ΠΑΣΟΚ επισήμως βγήκε να με συνεγχάρει. Έχετε δει πολλές φορές την αντιπολίτευση να συγχαίρει υπουργό μιας κυβέρνησης για την ενέργειά του; Σ’ ότι αφορά άλλες καταγγελίες, όπως θα γνωρίζετε για δημοσιεύματα που είναι εκτός πραγματικότητας έχω κάνει αγωγή. Και θα δούμε αν αυτός που έγραψε ψεύτικο δημοσίευμα τελικά θα το τεκμηριώσει. Να σας πω την αλήθεια, μεγαλύτερη προσπάθεια έκανα να συνεφέρω την κόρη μου, παρά τον εαυτό μου.  Γιατί ένα παιδί που ξεκινάει τώρα ως ελεύθερος επαγγελματίας και προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στο χώρο της αγοράς, όταν του κόβονται τα φτερά ή όταν αντιλαμβάνεται πως οπουδήποτε κι αν πάει κάποιος κακοπροαίρετος θα πει, αυτή είναι η κόρη του Λιάσκου, τότε λέει το εξής, μη θέλοντας να κάνει κακό στον πατέρα του, ‘δεν θα κάνω τίποτα θα κάτσω σπίτι. Διότι, ότι κι αν κάνω, θα πουν ότι το κάνω επειδή είμαι κόρη σου’. Εκεί είναι το ζητούμενο. Καμία κατάσταση δεν πρέπει να αφήσει έναν άνθρωπο να πέσει κάτω. Και για το παιδί μου δεν μπορούσα να αφήσω έτσι ψευδή δημοσιεύματα. Ήταν και η πρώτη φορά που έκανα αγωγή σε εφημερίδα».

EVIAPORTAL.GR: Για ποιο λόγο θα αφήνατε την πολιτική σήμερα;
Αν. Λιάσκος: «Για να ζήσω σαν άνθρωπος».

EVIAPORTAL.GR: Και γιατί δεν το κάνετε;
Αν. Λιάσκος: «Είναι βέβαιο, ότι όταν αισθανθώ, ότι πράγματι δεν μπορώ να προσφέρω κάτι περισσότερο, θα αποχωρήσω από την πολιτική».

EVIAPORTAL.GR: Θα επιστρέφατε στην αυτοδιοίκηση;
Αν. Λιάσκος: «Είναι κάτι που δεν το σκέφτομαι. Θεωρώ, ότι είναι ένας πολύ δυνατός θεσμός, αλλά αυτή τη στιγμή δεν σκέφτομαι κάτι τέτοιο. Βέβαια, στην πολιτική και στη ζωή, ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ για τίποτα».

EVIAPORTAL.GR: Ποια θεωρείτε τι πιο σημαντική στιγμή στην πορεία σας ως βουλευτής Εύβοιας; Γιατί μπορεί να αισθάνεστε υπερήφανος;
Αν. Λιάσκος: «Ως βουλευτής της Εύβοιας, θεωρώ, ότι με τις παρεμβάσεις μου και σε συνεργασία με το Νομάρχη και άλλους φορείς πάντα, καθότι έτσι έμαθα να λειτουργώ, προσπάθησα να δρομολογήσω και να εντάξω αρκετά έργα για τον τόπο μας. Ως βουλευτής όμως, οι προσπάθειες δεν τελειώνουν, αντίθετα είναι καθημερινές. Ωστόσο, έχω μια ιδιαίτερη υπερηφάνεια, διότι ως μέλος της κυβέρνησης, ίδρυσα εξαρχής ένα Υπουργείο, το οποίο ουσιαστικά δίνει στην Ελλάδα σπουδαίους οικονομικούς πόρους και με τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχει ο τουρισμός μας, τονώνεται η οικονομία της χώρας. Σκέψου, όμως, ότι όταν ιδρύθηκε το Υπουργείο δεν υπήρχε ούτε καρέκλα να κάτσουμε, και έφτιαξα τις δομές του και συγκρότησα την τουριστική πολιτική της χώρας».

EVIAPORTAL.GR: Θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να σας ζημίωσε κιόλας, με την έννοια, ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ασχοληθήκατε με το στήσιμο του νέου υπουργείου και δεν είχατε ίσως χρόνο να προσπαθήσετε για την ικανοποίηση των προσδοκιών των ευβοέων πολιτών;
Αν. Λιάσκος: «Ασχολήθηκα με τα ζητήματα των ευβοέων πάρα πολύ. Θα σου ομολογήσω όμως, ότι όταν είσαι από τις 8 το πρωί ως τις 3 τα ξημερώματα σε ένα υπουργείο, δεν μπορείς να ασχοληθείς με προσωπικά θέματα. Το καταθέτω με ειλικρίνεια, ότι είχα ένα έλλειμμα στην επίλυση ζητημάτων ανθρώπων, που με είχαν ψηφίσει. Πιθανότατα είναι ένα από τα μείον αυτής της υπόθεσης. Αλλά κάθε τι παραγωγικό έχει αρνητικά και θετικά».
 
EVIAPORTAL.GR: Οι σχέσεις με τους συναδέλφους σας είναι τυπικές έως με αγεφύρωτο χάσμα πλέον, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις που σας αφορούν του Κ.Μαρκόπουλου. Εσείς προτιμήσατε τη σιωπή, ωστόσο αφήνονται υπονοούμενα και για χρήματα που δόθηκαν στο μουσείο σας, ενώ εμπλέκει σ’ αυτό και τον κ.Τσέργα. Πως αντιμετωπίζετε όλη αυτήν την κατάσταση;
Αν. Λιάσκος: «Το ζήτημα προσωπικά το αντιμετωπίζω με γέλιο. Πως αλλιώς μπορείς  να αντιμετωπίσεις κάτι το οποίο, κατά την άποψή μου λέγεται, αψυχολόγητο παραλήρημα; Είναι γνωστό ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για όλους μας, για τον χαρακτήρα του καθενός. Είμαι όμως σίγουρος και για κάτι, ότι δεν μπορεί με τίποτα κανένας μας να γίνει ο Δερβέναγας της Εύβοιας. Ας το βάλει μέσα του ως στόχο, αλλά οι συμπατριώτες μας μας θέλουν να είμαστε βατοί και προσιτοί. Και τέλος πάντων ας μην ξεσπάμε σε παραληρήματα, όταν δεν γίνεται το δικό μας. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Πρέπει επιτέλους να αποδεχόμαστε τις διεργασίες όλοι μας και να μην τις χρησιμοποιούμε κατά το δοκούν. Και τέλος πάντων κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε κανέναν τα αποτελέσματα μιας διαδικασίας. Οι εκλογές μπορεί κάποια στιγμή να μην βγάλουν και τον εκλεκτό μας. Από εκεί και πέρα η συμπεριφορά μας θα πρέπει να είναι κόσμια. Ενδεχομένως θα πρέπει γι’αυτό το ζήτημα να ανησυχήσουν κάποιοι άλλοι».

EVIAPORTAL.GR: Όπως; Η κυβέρνηση για παράδειγμα; 
Αν. Λιάσκος: «Να ανησυχήσουν κάποιοι άλλοι. Ίσως και η κυβέρνηση θα έπρεπε να δει το ψυχισμό των μελών της

EVIAPORTAL.GR: Θα επηρεάσει η μεταξύ σας σχέση την προεκλογική περίοδο για την Ν.Δ. στην Εύβοια;
Αν. Λιάσκος: «Όχι. Άλλωστε με τους άλλους συνάδελφους υπάρχει αλληλεγγύη, ο συγκεκριμένος έχει περάσει σε αυτοκρατορικό επίπεδο, οπότε θα είναι ψηλά, άρα θα είναι μόνος τους έτσι κι αλλιώς». 

EVIAPORTAL.GR: Αυτό που έχει περάσει στο κόσμο για τη Λιμενική Επιτροπή είναι ότι πρόκειται για παιχνίδι δύναμης των τριών βουλευτών. Γιατί τόσος καημός; Τι ξέρετε εσείς για τη Λ.Ε. Χαλκίδας, που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος;
Αν. Λιάσκος: «Ουδέποτε ουδείς, ούτε και εγώ προσωπικά, ασχοληθήκαμε με εκλογές στα Λιμενικά Ταμεία. Βέβαια, το γεγονός ότι δεν ασχολήθηκα εγώ ή και κάποιος άλλος συνάδελφος σε τέτοιο επίπεδο, δεν σημαίνει  ότι δεν ασχολείται κάποιος άλλος, που πιθανώς να το έχει αναγάγει για τον εαυτό του σε μείζονος σημασίας θέμα. Επειδή έτσι είναι ο χαρακτήρας του. Ίσως να μην δέχεται να μην είναι ο δικός του φίλος, Πρόεδρος του Φορέα. Εμένα αυτό δεν με αφορά. Το θέμα δεν έχει άλλη αξία και σημασία…»

EVIAPORTAL.GR: Εμπλέκει όμως και τον κ.Τσέργα και το μουσείο σας, καθώς αφήνει και υπαινιγμούς για χρήματα από το Γ΄ΚΠΣ, που χορηγήθηκαν για το μουσείο σας.
Αν. Λιάσκος: «Εγώ ίδρυσα στερούμενος τα πάντα ένα μουσείο, που περιλαμβάνει 6.000 κειμήλια, τα οποία αγόρασα ένα προς ένα. Το μουσείο αυτό ήδη και έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, με δική μου παραχώρηση, γίνεται παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου στη Χαλκίδα. Το μουσείο αυτό, όπως και όλα τα υπόλοιπα της χώρας εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας για να ψηφιοποιηθεί, καθότι είναι υποχρεωτικό. Μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί το εν λόγω πρόγραμμα και επομένως δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ. Από την ώρα που μετατρέπεται σε παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου, η ψηφιοποίησή του θα γίνει με βάση τον προγραμματισμό του Π.Μ.. Αυτό που εύχομαι είναι κάποτε και ο συνάδελφος εξ ιδίων να προσφέρει κάτι στην Εύβοια. Όχι μέσω της ιδιότητας. Αλλά μόνοι μας, νοιώθοντας την ανάγκη με δικούς μας πόρους να αφήσουμε κάτι στον τόπο μας. Και το μουσείο είναι κάτι που θα μείνει και στις επόμενες γενιές».

EVIAPORTAL.GR: Συνεχίζετε να ασχολείστε με το μουσείο και τη συλλογή Κειμηλίων;
Αν. Λιάσκος: «Βεβαίως και θα συνεχίσω μέχρι να πεθάνω. Αυτό είναι το δικό μου το μεράκι. Και ως παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου θα είναι μοναδικό στην Ελλάδα, γιατί θα φανεί το εύρος των κειμηλίων. Χαίρομαι δε, που γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης χώρου για να μεταστεγαστεί στη Χαλκίδα. Θεωρώ ότι σύντομα θα έχουμε θετική κατάληξη.»

EVIAPORTAL.GR: Με τι διασκεδάζει ο Τάσος Λιάσκος;
Αν. Λιάσκος: «Με όλα. Σ’ όλη μου τη ζωή συμμετείχα παντού, σε όλα τα σημεία που θα μπορούσε να συνευρεθεί κάποιος κοινωνικά. Το ζήτημα είναι, πως διαχωρίζεις τη διασκέδαση. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν μετατρέψει σε κομμάτι συνήθειας το να κάνουν το ίδιο πράγμα κάθε μέρα. Δηλαδή να βγαίνουν, γιατί πρέπει να βγουν, και να πηγαίνουν στο ίδιο μέρος κάθε βράδυ με τους ίδιους ανθρώπους. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι, που επιλέγουν που θα πάνε, πόσο θα μείνουν, με ποιους θα πάνε, και όταν φύγουν από εκεί δεν έχουν μπει στη ψυχολογία μιας ομάδας ανθρώπων, που τους έχει απορροφήσει την προσωπικότητά τους. Αυτό κιόλας συμβουλεύω τους γύρω μου. Το θέμα είναι να αποφασίζεις ο ίδιος για σένα και να είσαι ο εαυτός σου. Υπάρχουν λοιπόν, πάρα πολλοί που  ακολουθούν τη μόδα και ελάχιστοι οι οποίο τη φτιάχνουν. Διαλέγεις και παίρνεις που θες να είσαι».

EVIAPORTAL.GR: Άρα εσείς είστε δημιουργός της μόδας;
Αν. Λιάσκος: «Θα ήθελα να είμαι. Δεν ξέρω αν είμαι…Πάντως προσπαθώ να κάνω μόνο αυτό που μου αρέσει και με ευχαριστεί. Αυτό είναι και μια σύσταση στους νέους ανθρώπους, που κουβεντιάζοντας μαζί τους, βλέπω ότι προβληματίζονται. Πολλοί ακολουθώντας τη μόδα νομίζουν ότι επαναστατούν, αλλά γίνονται μικρά τουβλάκια στον τοίχο του κατεστημένου. Δεν επεξεργάζονται πρώτα τα πράγματα, να δουν αν τους εκφράζει κάτι, απλά παρασυρόμενοι ακολουθούν».

EVIAPORTAL.GR: Όταν ήσασταν σε νέος, στα 13 – 14 χρόνια, φανταζόσασταν ότι θα γινόσασταν βουλευτής, υφυπουργός, ότι θα εμπλεκόσασταν στην πολιτική;
Αν. Λιάσκος: «Πιστεύω ότι ο καθένας φαίνεται από μικρός τι θα γίνει. Εγώ όταν ήμουν μικρός εκεί στη γειτονιά που παίζαμε, ήμουν ο αρχηγός της γειτονιάς. Και πάντα ρωτούσα όλους τους φίλους μου αν έχουν κάποιο πρόβλημα. Ήθελα να λύνω τα προβλήματα. Οπότε αντελήφθην μεγαλώνοντας ότι για αυτό είμαι. Η  προσέγγιση που κάνεις από μικρός σε χαρακτηρίζει όταν γίνεις μεγάλος. Θυμάμαι που ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου κάποια στιγμή, μου είχε πει και ήταν ο μόνος, ‘όλο ρωτάς τους άλλους αν έχουν κάποιο πρόβλημα, εσύ δεν έχεις ποτέ κανένα πρόβλημα;’ Πιστεύω, λοιπόν, ότι και στην πολιτική η έφεση υπάρχει από όταν γεννηθείς».

EVIAPORTAL.GR: Ευτυχισμένος είστε;
Αν. Λιάσκος: «Θα έλεγα πολλές φορές όχι. Είναι το ζητούμενο όλης της ανθρωπότητας η πραγματική ευτυχία. Ίσως πραγματική ευτυχία να είναι η αποδέσμευση απ’ όλα. Ίσως ευτυχής να είναι ο ελεύθερος, ο μη εξαρτώμενος, αυτός που έχει τις λιγότερες ανάγκες. Πολλές φορές μου έρχεται ο Διογένης με λυχνάρι στο μυαλό. Όταν τον συνάντησε ο Μέγα – Αλέξανδρος και στάθηκε μπροστά του επιβλητικός και του είπε ‘ζήτα μου ότι θες και θα στο κάνω’, ο Διογένης του απήντησε ‘μη μου στερείς αυτό που δεν μπορείς να μου προσφέρεις…. Κάνε πιο εκεί γιατί μου κρύβεις τον ήλιο’! Ο Αλέξανδρος ως μαθητής του Αριστοτέλη είχε το πνευματικό υπόβαθρο να καταλάβει τη φράση του Διογένη. Πόσοι άραγε σήμερα μπορούμε να την καταλάβουμε; Αυτή ίσως να είναι η πραγματική ευτυχία, όπως τη βίωνε ο Διογένης. Αλλά και εγώ δεν την έχω προσεγγίσει ακόμα. Γι’ αυτό θα συμβούλευα, να απελευθερωθούμε από πάρα πολλά πράγματα, καταναλωτικές ανάγκες, που καταδυναστεύουν το μυαλό μας».

EVIAPORTAL.GR: Με βάση όσα μοιραστήκατε μαζί μας, μου γεννάτε το εξής ερώτημα, πως γίνεται ένας άνθρωπος που σκέφτεται μ’ αυτόν τον τρόπο, όπως τον περιγράφεται από τις απαντήσεις σας, που διαβάζει ιστορία, να ασχολείται με την πολιτική έτσι όπως είναι σήμερα; Αυτά τα δύο δεν μου φαντάζουν συμβατά, ο χαρακτήρας που βγάζετε, με την ενασχόλησή σας με την πολιτική, όπως αυτή σήμερα είναι. Θεωρώ, ότι ίσως καταπιέζεστε…
Αν. Λιάσκος: «Δε σου κρύβω ότι έχω κρίσεις συνειδήσεως. Είναι η αλήθεια. Όχι ότι δεν θέλω ή δεν μπορώ να προσφέρω. Αλλά υπάρχει ένα τοπίο ζούγκλας γύρω μας, το οποίο κατασπαράζει τα πάντα και συνήθως τους ενεργητικούς ή εκείνους οι οποίοι ξεχωρίζουν. Δυστυχώς, έχει διαμορφωθεί ήδη το πολιτικό τοπίο και είμαι βέβαιος, ότι έτσι όπως είναι δεν εκφράζει την ελληνική κοινωνία. Σ’ αυτό βέβαια δεν συμβάλουν μόνο οι πολιτικοί. Ευθύνονται και οι επιλογές του πολίτη και τα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία παίζουν καταλυτικό ρόλο με την παραγωγή ειδήσεων και κουτσομπολιού, που δεν επιτρέπουν στην κοινωνία να ανέβει και να δει την πραγματική διάσταση των πραγμάτων. Ωστόσο και ο πολίτης θα πρέπει να κάνει επιλογές, που θα πάνε μπροστά την κοινωνία. Εξοργίζομαι όταν βλέπω να αναγάγουν το δικαίωμα του εκλέγειν  σε κάτι τυπικό. Δεν μπορείς λοιπόν μετά να ζητάς ευθύνες απ’ όλους τους άλλους. Ο θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας είναι, αυτός που επιλέγει να έχει κριτήρια επιλογής. Και φυσικά να μην απέχει. Δεν γίνεται μόνοι μας να επιλέγουμε τη θέση του ανελεύθερου πολίτη, όταν έχουμε κερδίσει το αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέξουμε εμείς, ποιοι θα χειριστούν το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας. Η  δημοκρατία απαιτεί ενεργούς πολίτες. Δυστυχώς, όμως, ελαφραίνει συνεχώς και με την κυριολεξία της λέξεως η πολιτική εκπροσώπηση  των Ελλήνων. Δηλαδή δεν είναι άνθρωποι ποιότητας και περιεχομένου με βάθος. Είναι ελάχιστοι πλέον αυτοί και συνεχώς λιγοστεύουν».

EVIAPORTAL.GR: Με δεδομένα όλα αυτά, στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, θα είστε πιο χαλαρός, χωρίς άγχος για εκλογή;
Αν. Λιάσκος: «Πάντα ήμουν χαλαρός στις εκλογές. Μάλιστα, εγώ είμαι αυτός που χαλαρώνω και τονώνω τους συνεργάτες μου στο γραφείο και όχι αυτοί εμένα. Πάντα χαμογελάω και είμαι ήρεμος σε προεκλογικές περιόδους. Αυτή είναι και η περηφάνια μου, ότι δεν προσπάθησε ποτέ κανείς να τονώσει εμένα. Άλλωστε θεωρώ, ότι δεν πρέπει να είσαι στην πολιτική, αν χρειάζεσαι κουράγιο και τόνωση από τους γύρω σου. Ο πολιτικός δεν πρέπει να παράγει ανασφάλεια…»

EVIAPORTAL.GR: Τι ελπίζετε για το μέλλον σας;
Αν. Λιάσκος: «Να έχω περισσότερο χρόνο για να συγγράφω βιβλία και να διαβάζω ιστορία. Γιατί η ιστορία σε μαθαίνει να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος».