Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφτηκε τη Χαλκίδα με αφορμή την προσυνεδριακή σύσκεψη του κόμματος, που είχε ως θέμα την απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση και συνοχή. Κοντά του μερικά απο τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ. Ωστόσο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις και επισημάνσεις των τοπικών μελών του κόμματος και των πολιτών…. που βιώνουν με το δικό τους τρόπο τα όσα διαδραματίζονται στη Ν.Δ. αλλά και στη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Με αφορμή την προσυνεδριακή σύσκεψη της ΝΔ, που έγινε το Σάββατο το πρωί στο ξενοδοχείο Λούσυ, ο Πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς επισκέφτηκε την πόλη μας απο την Παρασκευή. Έτσι είχε τη δυνατότητα να κάνει τις δημόσιες σχέσεις και επαφές του, αλλά και να γευτεί ψαράκι και ουζομεζέδες στην παραλία με θέα τον Ευβοϊκό. Άλλωστε έχει αρκετούς φίλους στη Χαλκίδα ο κ.Σαμαράς απο εποχής Πολιτικής Άνοιξης….

Όσο για τη σύσκεψη του Σαββάτου, το θέμα απο μόνο του είχε ενδιαφέρον, πόσο μάλλον όταν συμμετέχει και ο ίδιος ο νέος Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σ’αυτή και όχι μόνο. Καθότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε δίπλα του τον Δημήτρη Αβραμόπουλο (στο πάνελ τουλάχιστον…), καθώς και τους κ.κ.Παναγιωτόπουλο, Μανώλη, όπως και την κ.Παπακώστα, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στην αρχή της σύσκεψης.

Παρ’ όλα αυτά ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι επισημάνσεις που έκαναν τα τοπικά μέλη της ΝΔ και πολίτες που παρακολούθησαν τη σύσκεψη, τους οποίους ο Πρόεδρος άκουσε με προσοχή και ελάχιστα έλειψε απο την αίθουσα.  

Μακροσκελές το κείμενο της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά, που τόνισε πως πρόκειται για το πιο κρίσιμο ίσως συνέδριο της παράταξης και επισήμανε πως ανοίγει ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος με την κοινωνία, αλλά ας δούμε μερικά απο τα πιο σημαντικά σημεία της:

«Αν μπορείς να κρατιέσαι νηφάλιος, όταν όλοι τριγύρω τα ‘χουν χαμένα και φταίχτη σε κράζουν για τούτο….» αυτούς τους στίχους απο το ποίημα «Αν» του Κίπλινγκ, απήγγειλε ο Πρόεδρος της ΝΔ, υποστηρίζοντας πως είναι επίκαιρο για κάθε πολιτικό σε ώρες ευθύνης. «Αυτό ακριβώς δεν συμβαίνει σήμερα; Τα έκανε μούσκεμα η νέα διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και αντί να προσπαθεί να βρεί λύσεις στα προβλήματα, που κυρίως δημιούργησε, ρίχνει όλο το φταίξιμο στη Νέα Δημοκρατίας».  Και επειδή το κοινό τον ενέπνευσε, όπως ο ίδιος άλλωστε δήλωσε, επανήλθε στο ποίημα «Αν» και λίγο αργότερα, λέγοντας: «Κι αν, σα σε μπλέξουνε ψεύτες, εσύ σε ψευτιές δεν ξεπέσεις….» Και έκλεισε την απαγγελία του μετά απο κάποιες επισημάνσεις οικονομικού χαρακτήρα, με τους στίχους του «ΑΝ» «Αν μπορείς να ονειρεύεσαι, δίχως ωστόσο να γίνεις των ονείρων σου ο σκλάβος ποτέ….» Ο Πρόεδρος της ΝΔ μεταξύ άλλων επισήμανε στην ομιλία του «Γιατί η πολιτική δίχως όραμα εκφυλίζεται σε απλή διαχείριση. Αλλά το όραμα να μην είναι κίβδηλο, να εμπνέει τον κόσμο. Το όραμά μας είναι: Έντιμο και αποτελεσματικό κράτος – ρυθμιστής, υγιής επιχειρηματικότητα με ανταγωνιστικότητα και εξαγωγικές φιλοδοξίες και υγιής συνδικαλισμός με κοινωνική αλληλεγγύη, ανεξαρτησία και ευθύνη. Το κόμμα μας έχει επεξεργαστεί 12 προτάσεις για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, προωθώντας πιο πέρα την μεταρρύθμιση που κάναμε ήδη ως κυβέρνηση. Υιοθετώντας αυτό το πρόγραμμα των 12 αλλαγών, θα βρεθούμε στην πρωτοπορία της πιο σημαντικής μεταρρύθμισης που χρονίζει για δεκαετίες. Πριν ακόμα κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η Νέα Δημοκρατία θα έχει δείξει το δρόμο»