Ο Δήμαρχος κάλυψε μεν τον συνεργάτη του, Βασίλη Καθαροσπόρη, αλλά άφησε αναπάντητο το ερώτημα «με ποιό σκεπτικό τον αντικαθιστά, εφόσον είναι καθαρός όπως το νερό της ΔΕΥΑΧ;»

Με μια γενναία κίνηση, όπως την χαρακτήρισαν οι συνάδελφοί του, ο Βασίλης Καθαροσπόρης δήλωσε παραίτηση απο τη θέση το αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΧ, οπότε και δεν έγινε ψηφοφορία στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί της πρότασης του Δημάρχου για αντικατάστασή του απο την Επιχείρηση. Όπως είχε γίνει γνωστό απο πληροφορίες, ο Β.Καθαροσπόρης δεν θέλησε να βάλει σε δύσκολη θέση τους συναδέλφους του, ούτε να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα της παράταξης, με δεδομένο πως θα έπρεπε να ψηφίσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο ή υπέρ του ή κατά της πρότασης του Δημάρχου για αντικατάστασή του, την στιγμή που και ο ίδιος ο Θ.Ζεμπίλης δήλωνε στα ραδιόφωνα, πως δεν έχει γίνει κατάχρηση ούτε ενός ευρώ στη ΔΕΥΑΧ και ο Β.Καθαροσπόρης είναι καθαρός. Επομένως, εύλογα οι συνέδελφοί του στην παράταξη, ρωτούσαν «με ποιό σκεπτικό να ψηφίσουμε για να φύγει απο την επιχείρηση;» Τα τελευταία 24ωρα πριν την επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για όλη την δημοτική ομάδα του Θανάση Ζεμπίλη. Ήταν φανερό πως οι λοιποί δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης ήταν υπέρ του Βασίλη Καθαροσπόρη, ηθικά τουλάχιστον, αφού βάσει και των στοιχείων και αποδείξεων, που έτσι κι αλλιώς ο Καθαροσπόρης παρουσίασε στο Δ.Σ., δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης, ότι δεν έγινε απο την πλευρά του κατάχρηση οικονομική στην επιχείρηση και το άνοιγμα αφορά σε χρέη δήμων προς την ΔΕΥΑΧ για το ΧΥΤΑ και την ύδρευση, γεγονότα που επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος. Να σημειωθεί, ότι η παράταξη του Δ.Αναγνωστάκη είχε αποφασίσει να ψηφίσει λευκό στην πρόταση του Δημάρχου για αντικατάσταση του Β.Καθαροσπόρη, με ό,τι αυτό σημαίνει!

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Ήταν φανερό λοιπόν, πως αν ο Βασίλης δεν έκανε πίσω για χάρην της παράταξης, ο Θ.Ζεμπίλης θα είχε πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Παρ’ όλο λοιπόν που ο μόνος θιγμένος ηθικά ήταν ο Β.Καθαροσπόρης, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. όταν μπήκε το θέμα της πρότασης του Δημάρχου, πήρε τον λόγο και απάντησε σε μία προς μία τις καταγγελίες που έχουν γίνει εις βάρος του, καλύπτοντας όλα τα κενά που τυχόν υπήρχαν για την οικονομική διαχείριση της ΔΕΥΑΧ. Επεσήμανε βέβαια, πως όλη αυτή η ιστορία έχει ξεκινήσει απο συγκεκριμένους κύκλους που στόχο έχουν επί της ουσίας τον Δήμαρχο και την παράταξη, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως όλα ξεκίνησαν όταν γύρισε ο Μπ.Μανιάτης στη ΔΕΥΑΧ και κατέκρινε και τη στάση διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης. Ο Β.Καθαροσπόρης τόνισε πως «για την ηθική βλάβη που υπέστη απο τρισάθλιους και ελεεινούς θα πληρώσουν όλοι και μάλιστα υποστήριξε ότι του γύρισαν την πλάτη φίλοι»…. «Σειρά έχει ο Ζεμπίλης να τον φάνε» έκλεισε την τοποθέτησή του ο Β.Καθαροσπόρης.

Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι η ΔΕΥΑΧ δεν έκανε σύναψη δανείου με την Ευβοϊκή Πίστη, αλλά εχώρηση υποχρεώσεων, διαδικασία τελείως διαφορετική, που αφορά στα χρέη των Δήμων που συμμετέχουν στην ΕΣΔΑΚΕ και οφείλουν στη ΔΕΥΑΧ για τη χρήση του ΧΥΤΑ. Μάλιστα, οι Δήμαρχου υπέγραψαν αποδεχόμενοι τη διαδικασία, για την αποπληρωμή των χρεών τους.

Θα πρέπει να πούμε, ότι αρκετή ώρα συζητήθηκε το θέμα της εκχώρησης υποχρεώσεων, διότι ο Δ.Αναγνωστάκης επέμενε πως πρόκειται για δάνειο, παρά το γεγονός ότι 5 νομικοί εξηγούσαν το αντίθετο!

Απο εκεί και πέρα, λογικό ήταν – αφού το θέμα προσφερόταν για αντιπολίτευση ενώπιον των ΜΜΕ και για τις εντυπώσεις – η παράταξη του Δ.Αναγνωστάκη και ο ίδιος να θέσουν το ερώτημα, γιατί να προτείνει ο Δήμαρχος την αντικατάσταση του Β.Καθαροσπόρη, εφόσον δεν υπάρχει θέμα κατάχρησης, αλλά πολέμου απο άλλους κύκλους, υποστηρίζοντας ότι δεν δικαιολογείται η στάση του Θ.Ζεμπίλη. Παρ’ όλα αυτά ο Δήμαρχος στο ερώτημα αυτό ποτέ δεν απάντησε, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν κάλυψε πλήρως τον συνεργάτη του Βασίλη Καθαροσπόρη κατά την τοποθέτησή του. Άλλωστε μπορεί Αναγνωστάκης και Πετράκης να χαρακτήρισαν τον Καθαροσπόρη «Αγιάννη Αποκεφαλιστή και Ιφιγένεια…» Αλλά ο Θ.Ζεμπίλης απάντησε πως «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» υποστηρίζοντας ότι κάποιοι πληγώθηκαν που δεν είδαν την ομάδα του να διασπάται… Επιπλέον, δήλωσε πως αρχές Ιανουαρίου θα δώσει συνέντευξη τύπου όπου θα μιλήσει με ονοματεπώνυμα για τις ετερόκλιτες δυνάμεις που κάνουν πόλεμο λάσπης κατά της παράταξης και του ιδίου.  

Τέλος να αναφέρουμε, ότι στη θέση του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΧ πάει ο Κώστας Ρουσόπουλος με απόφαση του Δημάρχου και στη ΔΕΚΕΣΑΧ, πρόεδρος ο Σταμάτης Γκάβαλης και αντιπρόεδρος ο Σωκράτης Σκλιάς.