Οι Ενεργοί Πολίτες καταγγέλλουν τον ΟΣΕ για την πρόθεσή του να «ξεπουλήσει» δημόσια έκταση. 

 

Η ανακοίνωση των Ενεργών Πολιτών είναι η παρακάτω: 
«Στις 23 Οκτωβρίου διαβάσαμε στον τύπο ότι ο ΟΣΕ μέσω της θυγατρικής του εταιρίας ΓΑΙΑΟΣΕ θα προχωρήσει στις αρχές του 2009, στην προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου σταθμού της Χαλκίδας και την «εκμετάλλευση» όπως λέει το δημοσίευμα (www.capital.gr) του χώρου των 15 περίπου στρεμμάτων που υπάρχουν στην περιοχή του σταθμού.
Κατ’ αρχήν να πούμε ότι η μονή γραμμή σύνδεσης της Χαλκίδας με τον προαστιακό είναι αρνητικό για την χαλκίδα. Η απόφαση πάρθηκε χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Χωρίς να ζητήσουν μια γνώμη έστω από το τοπική αυτοδιοίκηση και τους άλλους κοινωνικούς φορείς της πόλης.
Δεύτερον έρχεται τώρα μια δημόσια επιχείρηση όπως είναι ο ΟΣΕ, να αποφασίσει ερήμην πάλι των Χαλκιδέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης για μια έκταση που βρίσκεται μέσα στην καρδιά της πόλης. Να σημειώσουμε ότι η έκταση αυτή παραχωρήθηκε κάποια στιγμή στο παρελθόν από το κράτος στον ΟΣΕ για να φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις του, τον σταθμό και τις αποθήκες του. Δεν αμφισβητούμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης έκτασης. Αμφισβητούμε το δικαίωμα να αποφασίσει κάποια στιγμή, κάποιος, ο οποιοσδήποτε δεν έχει σημασία, που θα πάρει τον διαγωνισμό που θα προκηρύξει ο ΟΣΕ, πως θα διαμορφωθεί αυτός ο ιστορικός χώρος ερήμην των Χαλκιδέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι πολλά :
Τι κατασκευές θα γίνουν στο χώρο ;
Υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές για τον διαγωνισμό ;
Ποιος θα αποφασίσει εάν αυτές οι κατασκευές είναι συμβατές με το περιβάλλον της περιοχής ;
Με τι κριτήρια θα δωθεί σε κάποιον ανάδοχο να «εκμεταλλευτεί» τον χώρο και τι είδους «εκμετάλλευση» προβλέπεται ;
Κάπως έτσι στο πρόσφατο παρελθόν κάποιοι «εκμεταλλεύθηκαν» πολλά νοεκλασσικά κτίρια της πόλης μας και αλλοίωσαν το περιβάλλον και εξαφάνισαν μνήμες της πόλης.
Το θέμα λοιπόν είναι σοβαρό και οι εκπρόσωποι της πόλης και κυρίως ο Δήμος της Χαλκίδας, χρειάζεται να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Καλούμε τον Δήμαρχο της πόλης να καλέσει τους άλλους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς (Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο κ.ά.) σε μια σύσκεψη και να ζητήσουμε επίσημη ενημέρωση από τον ΟΣΕ και την ΓΑΙΑΟΣΕ. Στην συνέχεια να συζητηθούν και να αναζητηθούν οι δυνατότητες και οι τρόποι παρέμβασης στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτός ο θαυμάσιος χώρος που μπορεί να είναι ένας χώρος πρασίνου και περιπάτου για τους πολίτες, να μην καταλήξει και αυτός ένας χώρος με τραπεζοκαθίσματα και τσιμεντένιες κατασκευές. 
Δεν μπορούν να αποφασίζουν κάποιοι τρίτοι για το σπίτι μας, για τη πόλη μας.»