Έφτασε το θέμα της ΔΑΡΙΓΚ – χρήση γης και οφειλές προς τους εργαζόμενους – σε αδιέξοδο μετά και την απόφαση του ΣτΕ και τρέχει ο Δήμος Χαλκιδέων να προλάβει να σώσει την κατάσταση. Δάνειο και αγορά οικοπέδου ΔΑΡΙΓΚ, είναι η πρόταση του Θανάση Ζεμπίλη.

Το θέμα της ΔΑΡΙΓΚ και της χρήσης γης ήρθε πάλι προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας, την περασμένη Πέμπτη, όπου παραβρέθησαν και οι πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης, οι οποίοι ακόμα αναμένουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Με δεδομένο λοιπόν, πως μια απόφαση για να επανέλθει σε ισχύ η πρωτέρα κατάσταση, βιομηχανική χρήση του οικοπέδου, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα πλειστηριασμοί να μειώνουν την αξία του και οι εργαζόμενοι να μην αποζημιώνονται, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης πρότεινε το εξής:

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

«Θα είναι ιστορική απόφαση για το Δήμο Χαλκιδέων και το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, να προχωρήσουμε σε δανειοδότηση, ώστε να αποκτήσουμε το οικόπεδο της ΔΑΡΙΓΚ. Είναι η μόνη λύση για να αποπληρωθούν οι εργαζόμενοι. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Χαλκιδέων είναι σε ισχυρή οικονομική θέση και μπορεί να ανταπεξέλθει στη δανειοδότηση. Σ’ ότι αφορά το οικόπεδο εφόσον αποκτηθεί απο το Δήμο Χαλκιδέων, θα αξιοποιηθεί βάση των κοινωνικών αναγκών της πόλης με αντίστοιχες δράσεις (πανεπιστημιακή σχολή, θέατρο, δικαστικό μέγαρο κλπ.)«

Να σημειωθεί, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έλαβε απόφαση επί του θέματος, αλλά τοποθετήθηκε πολιτικά υπέρ της παραπάνω πρότασης του Δημάρχου. Βέβαια, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνεδρίαση του ΔΣ ώστε να ληφθεί η σχετική απόφαση, παρουσία του Διευθυντή Οικονομικών, κ.Νικολόπουλου, ο οποίος και θα ενημερώσει σχετικά με το δάνειο και την όλη διαδικασία της αγοράς του ακινήτου απο το Δήμο. Η απουσία του απο την συνεδρίαση της Πέμπτης δεν επέτρεψε τη λήψη απόφασης.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος, Βαγγέλης Σταματούκος κράτησε τις επιφυλάξεις του και δήλωσε ανοιχτός σε πρόταση που θα ικανοποιεί εργαζόμενους και δεν θα αδικεί πόλη. Επιπλέον, ο ίδιος υποστήριξε την απαλλοτρίωση του χώρου με λεφτά που χρωστάει το κράτος στο Δήμο απο αυτοτελείς πόρους ύψους 81 εκ.ευρώ.

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης και η παράταξή του συμφώνησαν με την πρόταση για δανειοδότηση και αγορά του ακινήτου απο το Δήμο. Παρ’ όλα αυτά ο κ.Αναγνωστάκης υπενθύμισε πως η παράταξή του είχε καταθέσει την πρότασή του για το οικόπεδο της Δάριγκ απο το 2008, με την οποία είχε επισημάνει υπόγειες μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν για τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης των 54 στρεμμάτων σε βάρος των εργαζομένων αλλά και της πόλης, ενώ ζητούσε ειδική συνεδρίαση με θέμα ΔΑΡΙΓΚ, που στόχο θα είχε την από κοινού χρηματοδότηση της «απόκτησης» της έκτασης από Δήμο, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση & Υπουργείο Πολιτισμού. Ωστόσο η πρότασή του αυτή δεν είχε υλοποιηθεί απο το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο πρώην Δήμαρχος επισήμανε για άλλη μια φορά κατά την τοποθέτησή του πως
«Οι εργαζόμενοι της Δάριγκ πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο σε κάθε πιθανή λύση. Για την παράταξη μας  καμία λύση δεν θα είναι αποδεκτή αν δεν παραμείνει ο «κοινωφελής χαρακτήρας» της έκτασης κι αν δεν καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους».

Να σημειωθεί, πως 10 Μαρτίου αναμένεται διεξαγωγή πλειστηριασμού του ακινήτου της ΔΑΡΙΓΚ.

Πάντως μια τέτοια λύση, αγοράς του ακινήτου απο το Δήμο, σίγουρα θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την πόλη της Χαλκίδας και την συγκεκριμένη περιοχή που μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους, προς όφελος των Χαλκιδέων. Άλλωστε, ΔΑΡΙΓΚ, Γεωργιάδης, Αρέθουσα, Πάρκο Λαού, θα μπορούσαν να αναδειχθούν για την ιστορική τους βιομηχανική αξία, όπως αναφέρει και το πόρισμα του ΤΕΕ, που θα παρουσιαστεί στην ημερίδα του, στις 28/2.