Ο πρώην Δήμαρχος Χαλκίδας, Δημήτρης Αναγνωστάκης σχολιάζει τις φιλοδοξίες του Χρήστου Παγώνη, τη διαχείριση του Δήμου απο τον Θανάση Ζεμπίλη και αναφέρεται στον έναν και μοναδικό του πολιτικό στόχο, που είναι να γίνει και πάλι Δήμαρχος, σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη στο Eviaportal.gr.

Γλυκό το ταξίδι προς την Ιθάκη, ακόμα και όταν στο δρόμο συναντάς κακουχίες. Και αν το ταξίδι είναι γλυκό, τότε δεν μπορεί; Και ο προορισμός, την γλύκα του θα την έχει. Αυτή την Ιθάκη αναζητά και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης και γι’ αυτό συνεχίζει να επιμένει, να διεκδικεί… ίσως πιο προσγειωμένος τώρα, που οι συμπληγάδες απομακρύνονται στο παρελθόν και τις σειρήνες… ίσως και να μπορέσει να τις κάνει να σιωπήσουν. Έναν στόχο έχει και φαίνεται πως θα το παλέψει ως τέλους, τον Δήμο Χαλκίδεων.Τη δύναμη γι’ αυτή την μάχη, που θα είναι πιο σκληρή, την αντλεί απο τη νεολαία, την οποία έχει πλησιάσει και αφουγκράζεται, για να μάθει… την σύγχρονη εποχή, αλλά και να διορθώσει τυχόν αδυναμίες του, που μόνο τα λόγια ενός νέου, μπορούν να επισημάνουν. Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης μιλάει ανοιχτά για όλα, έχοντας αποβάλλει άγχος και φοβίες παρελθόντος… Τώρα ποια τελικά θα είναι η Ιθάκη του; Όποια και αν είναι, σίγουρα θα είναι αντάξια του ταξιδιού και των επιλογών του. 

EVIAPORTAL.GR: Η ενασχόλησή σας με τον Δήμο Χαλκιδέων είχε τα πάντα. Χαρές, λύπες, νίκες και ήττες. Τι σας έμαθε και τι έχει μείνε στον Δημήτρη Αναγνωστάκη απ’ όλα αυτά;
Απαντ.: Όλη αυτή η ενασχόληση, όπως την περιέγραψες, δεν είναι παρά συσσωρευμένη σοφία και εμπειρία, γνώση πάνω στη διαχείριση μεγάλων και κρίσιμων ζητημάτων, ανθρώπινων σχέσεων και βέβαια πιστεύω ότι το μεγάλο κέρδος είναι η εμπειρία. Είναι πλέον η δυνατότητα να μην επαναληφθούν λάθη. Να αντιμετωπιστούν με καλύτερο τρόπο ζητήματα.

EVIAPORTAL.GR: Αυτό είναι το κέρδος σας. Η ζημία από αυτή την ενασχόληση ποια είναι;
Απαντ.: Το μεγαλύτερο θα έλεγα, που στοίχισε σε μένα, ήταν η έλλειψη ανθρώπων, που ήταν κοντά στη ζωή μου. Με τον τρόπο που διαχειρίστηκα τον χρόνο και την μεγάλη μου προσπάθεια να καταφέρω πράγματα, δεν μπόρεσα αυτούς τους ανθρώπους να τους έχω και την ώρα που πραγματικά έπρεπε. Άνθρωποι που ήταν κοντά μου συναισθηματικά και φιλικά κάποια στιγμή με έχασαν και τους έχασα. Αυτό ήταν που στοίχισε και σε εμένα και σε εκείνους. Τώρα όμως υπάρχει χρόνος να αποκαταστήσουμε πράγματα και σχέσεις. Και το δεύτερο που θα έλεγα ως ζημιά, είναι να μπορούσα να κάνω παράλληλα πολλά πράγματα και όχι να είμαι μονοδιάστατος, να ασχολούμαι μόνο με το Δήμο και να είμαι από το πρωί ως αργά το βράδυ κλεισμένος στο γραφείο για να ασχολούμαι με θέματα του Δήμου, χωρίς να είμαι στο βαθμό που εγώ θα ήθελα παραγωγικός. Η διαχείριση του χρόνου έπρεπε να είναι τελείως διαφορετική, ώστε να έχω τη δυνατότητα να είμαι και πιο παραγωγικός και πιο κοντά στους ανθρώπους. Έχασα την επαφή μου με τους πολίτες.

EVIAPORTAL.GR: Επομένως αν γυρνούσαμε το χρόνο πίσω εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή, αυτό θα ήταν που θα αλλάζατε στην παρουσία σας στο Δήμο;
Απαντ.: Ναι, σαφέστατα. Νομίζω πια ότι έχω τη δυνατότητα, να κάνω τέτοια διαχείριση, χρόνου, προσώπων, καταστάσεων, έτσι ώστε να είναι πιο παραγωγική η μέρα μου, χωρίς να χάνω την επαφή μου με τον κόσμο.

EVIAPORTAL.GR: Ποιο θεωρείτε λάθος στον προγραμματισμό που κάνατε κατά τη θητεία σας;
Απαντ.: Λάθος μου που δεν πήρα δάνειο. Αλλά δεν ήθελα να χρεώσω επόμενες γενιές. Λάθος στρατηγικής αυτό. Με το που αναλαμβάνεις, τελικά πρέπει να πάρεις δάνειο και προχώρα, όπως έχουν τα πράγματα. Δεν έκανα, αυτό που έκανε ο σημερινός Δήμαρχος, που πήρε δάνειο και για τα λειτουργικά έξοδα και για τις απαλλοτριώσεις. Αυτό βέβαια μεταφέρεται σε επόμενες γενιές. Όμως κάνει τη δουλειά του πιο άνετα. Εμείς λόγω της δικής μου ανασφάλειας και φοβίας να μη χρεώσω μελλοντικά το Δήμο, αναγκαστήκαμε να βγάζουμε από τη μύγα ξύγκι και το ξύγκι δεν ήταν καλό και την πληρώσαμε.

EVIAPORTAL.GR: Τώρα, αν σας δινόταν η δυνατότητα να διοικήσετε το Δήμο Χαλκιδέων, τι διαφορετικό θα υπήρχε στη διαχείριση των πραγμάτων από την πλευρά σας;
Απαντ.: Περισσότερο επεξεργασία των ζητημάτων, ωρίμανση σε επίπεδο μελετών, ώστε να υλοποιηθεί πιο άμεσα το έργο και να είναι ορατό στους συμπολίτες. Δεν θα άφηνα το χρόνο να με πάρει από κάτω. Δηλαδή οργάνωση του γραφείου προγραμματισμού και εξωτερικοί συνεργάτες, που θα δούλευαν ο καθένας σε έναν τομέα., ωριμάζοντας ζητήματα, ώστε με τη διεκδίκηση που υπήρχε και με τα χρήματα που απορροφήσαμε από το ΠΕΠ, να είχαμε πιο απτό αποτέλεσμα. Ενώ αφήσαμε στην πόλη ένα έργο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργώντας μέσα σε μια τετραετία υποδομές που έλειπαν από την πόλη, δεν νομίζω ότι το αντιλήφθηκε ο κόσμος και φταίμε εμείς που δεν το επικοινωνήσαμε. Και πολλά έργα είναι σε εξέλιξη ακόμη. Για παράδειγμα, η ολοκλήρωση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, η Επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού, η Αποχέτευση και Ύδρευση σε Καράμπαμπα, Μηχανοστάσιο, Αλάτσατα, ήταν έργα υποδομής που δεν φάνηκαν. Μπορεί κάποιοι να το χλεύασαν, όμως δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη Δημοτική Αρχή, που στην τετραετία της να άφησε δυο Πάρκα – Πλατείες. Το Πάρκο Ελευθερίας και την Πλατεία Κανήθου. Το ένα ήταν βούρκος και το άλλο ήταν πέτρες. Αυτό όμως θα μπορούσε να έχει γίνει από την μέρα που ξεκινήσαμε, δηλαδή να υπήρχε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και βάση αυτού να παρουσιάζαμε έργο στους συμπολίτες μας πολύ πιο γρήγορα.

EVIAPORTAL.GR: Λειτουργήσατε και εσείς με το σκεπτικό πολλών Δημάρχων «να κάνω έργα το τελευταίο χρόνο, λόγω εκλογών»;
Απαντ.: Πίστευα ότι δε θα χάσω. Πίστευα ότι ο κόσμος θα μου δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσω άλλη μια τετραετία, γιατί είχα την εκτίμηση, πως όλη αυτή η δουλειά της τετραετίας θα είχε καλύτερη αξιολόγηση. Δυστυχώς για μένα τα πράγματα δεν ήρθαν έτσι. Πρέπει όμως να τονίσω, πως ο προγραμματισμός μας δεν είχε γίνει μόνο για την πρώτη τετραετία. Είχε γίνει και για το μισό της επόμενης τετραετίας. Ίσως γι’ αυτό τώρα αν περάσεις από το Γηροκομείο, θα δεις τρία κτίρια, που είναι Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες, ο Δεύτερος Ξενώνας Απόρων και Αστέγων., που για αυτά εργολάβος μπήκε στην δική μας τετραετία. Θέλω να πω, ότι ο κόσμος καλώς κρίνει αυστηρά, έτσι πρέπει να κάνει, αλλά όλα αυτά τα έργα που είναι τώρα σε εξέλιξη είναι έργα που δρομολογήθηκαν με τη δική μας φροντίδα. Και δεν το κάνω ως παράπονο, το λέω, για τον λόγο που προανέφερα, πως έπρεπε να έχω κάνει τη διαχείριση με άλλο τρόπο. Δεν έπρεπε ο πρώτος χρόνος να είναι χρόνος διερευνητικός. Και τέλος πάντων δεν είχα τη λογική των εγκαινίων στο μυαλό μου. Πίστευα, ότι θα είμαι και δεύτερη τετραετία στη Δημαρχία, όμως είχαν άλλη άποψη οι συμπολίτες μου. Πιστεύω τώρα αν μου δοθεί η δυνατότητα και είμαι υποψήφιος και Δήμαρχος, να τους πείσω ότι η πρώτη τετραετία ήταν χρήσιμη, γόνιμη και εποικοδομητική, απλά εμείς δεν μπορέσαμε να τους το δείξουμε.

EVIAPORTAL.GR: Αν το πείτε έτσι, θα είναι σαν να ευχαριστείτε για το φροντιστήριο της πρώτης τετραετίας και ζητάτε από τους Χαλκιδαίους να σας στείλουν και Πανεπιστήμιο.
Απαντ.: Ο καθένας θα μπορούσε να το δει από τη δική του οπτική γωνία το όποιο ζήτημα. Εγώ είμαι ειλικρινής και δεν έχω άγχος πλέον. Δεν έχω το άγχος, που είχα το 2002. Μου αρέσει πάρα πολύ η Τοπική Αυτοδιοίκηση και γι’ αυτό δεν παραιτήθηκα. Παρ’ όλο που ήταν δύσκολα, ειδικά αν χάνεις και με μεγάλο ποσοστό. Αλλά είπα, θα το παλέψω, εφόσον μου αρέσει, είναι κάτι που με γεμίζει. Όσοι με ξέρουν καλά, γνωρίζουν ότι δεν είναι υποκριτικό αυτό, είναι πέρα για πέρα αληθινό. Από εκεί και πέρα ξέρω ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολα από ότι ήταν το 2002.

EVIAPORTAL.GR: Με δεδομένο ότι ήσασταν Δήμαρχος, πιστεύετε ότι νομοτελειακά έχετε προτεραιότητα στη διεκδίκηση του χρίσματος του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες δημοτικές εκλογές;
Απαντ.: Νομοτελειακά δεν θα το έλεγα. Θα έλεγα ότι στο ΠΑΣΟΚ πάντα δινόταν μια δεύτερη ευκαιρία. Υπάρχουν πολλά ιστορικά προηγούμενα και στο Δήμο Χαλκιδέων, πέρα από την κεντρική πολιτική σκηνή, που ο Πρόεδρος είχε τη δεύτερη ευκαιρία του. Να θυμίσω ότι και πριν από μένα, Δήμαρχοι είχαν χάσει, που είχε στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, και είχαν και τη δεύτερη και την τρίτη ευκαιρία τους. Να θυμίσω τον νυν Νομάρχη, Θανάση Μπουραντά, που είχε χάσει, αλλά του δόθηκε η ευκαιρία και διανύει την τρίτη θητεία του, συνολικά. Γιατί λοιπόν να μου στερήσουν εμένα τη δυνατότητα να συνεχίσω σε κάτι που τέλος πάντων νομίζω ότι κάποιος δεν μπορεί να μου καταλογίσει είτε ανεντιμότητα, ανευθυνότητα είτε κακή διαχείριση. Μπορεί να μου καταλογίσει κάποια ζητήματα, τα οποία μπορούμε να κουβεντιάσουμε σε μια κομματική διαδικασία. Άρα δεν θα έλεγα νομοτελειακά, αλλά ως ένα στέλεχος που έχει μια συσωρευμένη εμπειρία, που έχει γνώση, που πλέον ξέρει τι πρέπει να κάνει και ένας άνθρωπος που συνεχίζει να είναι στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, γιατί να μην έχει την ευκαιρία του; Όμως υπάρχουν διαδικασίες και εκεί όσοι φιλοδοξούμε να παίξουμε αυτό το ρόλο, θα συμμετέχουμε και θα δούμε το κόμμα τι θα επιλέξει.

EVIAPORTAL.GR: Πως αντιδράτε στις προθέσεις του Χρήστου Παγώνη, που δηλώνει ευθέως ότι επιθυμεί να διεκδικήσει και αυτός το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ για να είναι υποψήφιος Δήμαρχος; Σας ενόχλησε αυτή η επίσπευση των δηλώσεων και της κουβέντας γύρω από τα δημοτικά;
Απαντ.: Είναι αλήθεια ότι δημιουργεί ένα ζήτημα ως προς την άσκηση της αντιπολίτευσης μέσα στο Δήμο. Όμως είναι θεμιτή η κάθε φιλοδοξία του κάθε πολίτη, πόσο μάλλον ανθρώπων που έχουν θητεύσει είτε σε κομματικά όργανα είτε συλλογικά, είτε στο Δήμο είτε στη Νομαρχία, είτε έχουν υπάρξει υποψήφιοι βουλευτές. Αυτοί οι φίλοι, οι συμπολίτες έχουν το δικαίωμα και αν θέλεις είναι και αποδεκτό. Ίσως ήταν λίγο άκαιρο ως προς το χρόνο εκδήλωσης του ενδιαφέροντος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Θα σημάνει πολλά και θα είναι αρνητικό για το χώρο αν αρχίσει μια παθογένεια και μια εσωστρέφεια και αντί να ασχολούμαστε με κριτική για την απραξία ή την αδράνεια ή την ολιγωρία της σημερινής Δημοτικής Αρχής, αρχίσουμε αυτό που στο ΠΑΣΟΚ ξέρουμε καλά, να υπονομεύουμε ο ένας τον άλλον. Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση. Νομίζω ότι πρόκληση είναι τα προβλήματα και μπορεί να υπάρξει συστράτευση, να επενδύσουμε όλοι στο ενιαίο του χώρου και όποιος θα έχει την ευθύνη αύριο, αυτό να το εξαργυρώσει και εκλογικά και πολιτικά.

EVIAPORTAL.GR: Ο Χρήστος Παγώνης δήλωσε πως τον χτυπούν στην πλάτη και του λένε κατέβα. Εσάς σας χτυπούν στην πλάτη συμπολίτες σας να σας παροτρύνουν να ξαναπροσπαθήσετε;
Απαντ.: Όχι μόνο αυτό. Άλλωστε είναι γεγονός ότι οι σχέσεις μου με τον κόσμο δεν διαταράχτηκαν τόσο ώστε να μη μου δίνει τη δυνατότητα να σκέφτομαι ότι δεν υπάρχει η επαφή, η εμπιστοσύνη και άρα η στήριξη. Υπάρχει μια ανταπόκριση, μια συμπάθεια στο πρόσωπό μου που εκδηλώνεται και με την παρότρυνση «μην τους χαρίσεις, είμαστε κοντά σου προχώρα, βοηθάμε». Αυτό βέβαια, εύκολα λέγεται. Σημασία έχει, όχι το χτύπημα στην πλάτη, αλλά η πίστη που έχει ο άλλος σε σένα, ότι μπορείς να τα καταφέρεις, να κάνεις αυτά που δεν έγιναν το προηγούμενο διάστημα, ότι πρέπει να ξεφύγεις πια από το τετριμμένο.

EVIAPORTAL.GR: Αναφέρατε το πόσο σημαντικό είναι, κάποιοι να είναι πιστοί σε εσάς. Σας ενόχλησε η παρουσία Δημοτικών Συμβούλων σας στο τραπέζι του Χρήστου Παγώνη;
Απαντ.: Θα το πω γιατί έχω την εξουσιοδότηση να το κάνω. Και οι δύο συνάδελφοί μου το κουβέντιασαν μαζί μου παρουσία και άλλων μελών της παράταξης. Ήταν καλεσμένοι, επιλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, όχι όλοι, προφανώς φίλοι του Χρήστου Παγώνη. Τους είπα λοιπόν, ότι εγώ τουλάχιστον δεν έχω κανένα πρόβλημα, αν θέλετε να πάτε, μπορείτε να πάτε, δεν έχει νόημα να με ρωτάτε, είστε ελεύθεροι, έχετε βούληση, έχετε σκεπτικό, είστε πολιτικά όντα, αποφασίστε και πράξτε. Όχι δε μπορώ να πω ότι με πείραξε και θα το πω πάλι με ειλικρίνεια, αρκετοί έως πολλοί που ήταν παρόντες στο τραπέζι, είναι και δικοί μου φίλοι. Και εκτιμώ, πως η παρουσία τους δεν σηματοδοτεί σώνει και καλά μια στήριξη σε μια πιθανή υποψηφιότητα του Χρήστου για το Δήμο.

EVIAPORTAL.GR: Εσείς πάντως δεν κληθήκατε;
Απαντ.: Όχι, δεν προσκλήθηκα, όπως και πολλά άλλα μέλη της παράταξης.

EVIAPORTAL.GR: Ο ίδιος είπε ότι ήξερε, πως δεν θα πάτε και γι’ αυτό δεν σας κάλεσε. Ισχύει ή θα πηγαίνατε;
Απαντ.: Δεν ξέρω. Εγώ στις δυο εκδηλώσεις μου τον είχα καλέσει και είχε έρθει στη μία. Μπορεί ως Δημοτική Ομάδα να το εκτιμούσαμε διαφορετικά και μπορεί να πηγαίναμε. Θα το αξιολογούσαμε. Πάντως… ίσως έπρεπε να κάνει άλλη διαχείριση. Δηλαδή δεν μπορείς να καλείς μόνο ένα – δύο, ή που θα τους καλέσεις όλους… Γιατί δηλαδή να κληθεί μόνο ο Χ και ο Ψ και να μην καλεσθεί ο Ω και ο Ζ;

EVIAPORTAL.GR: Καλά, και ο Κ καλέστηκε, αλλά δεν πήγε! Θεωρείτε λοιπόν, ότι δεν είναι μια κίνηση αυτή του Χρήστου Παγώνη που μπορεί να φρενάρει τη δική σας πορεία στο να έχετε μια δεύτερη ευκαιρία από το ΠΑΣΟΚ;
Απαντ.: Από ότι διαβάζω και παρακολουθώ, φαίνεται ότι δεν είναι οριστικό, πως ο Χρήστος Παγώνης θα διεκδικήσει το Δήμο. Δεν έχει ξεκαθαρίσει Απ’ όσο τον άκουσα σε ραδιοφωνική εκπομπή, έλεγε ότι υπάρχουν και οι εθνικές εκλογές.

EVIAPORTAL.GR: Θεωρώ ότι στο EVIAPORTAL, ο Χρήστος Παγώνης ήταν ξεκάθαρος.
Απάντ.: Εντάξει. Θεμιτή η φιλοδοξία του. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να με φρενάρει. Έχω τη ρότα μου, την πορεία μου, τους συνεργάτες μου, την πρότασή μου. Όσοι τέλος πάντων ενδιαφερθούν, όταν έρθει η ώρα, θα αναμετρηθούμε γόνιμα, δεν θα πάμε συγκρουσιακά.

EVIAPORTAL.GR: Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει αντάρτικο; Δηλαδή θα μείνετε πιστός στο κόμμα σας, ανεξάρτητα τι απόφαση θα πάρει για τον υποψήφιο;
Απαντ.: Δεν θα κάνω αυτά που μου έκαναν, σε καμία περίπτωση. Και νομίζω ότι όσοι έχουν γνώση αντιλαμβάνονται τι εννοώ.

EVIAPORTAL.GR: Συζητείται έντονα από κύκλους του ΠΑΣΟΚ, πως σας έχει δοθεί υπόσχεση για θέση στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών ή θέση σε Περιφέρεια, ώστε να σας κατευνάσει και να μην ασχοληθείτε με τις Δημοτικές εκλογές… ούτε αρνητικά!
Απαντ.: Το άκουσα και εγώ και εντάξει τους είπα ότι το λιγότερο που διεκδικώ είναι ‘παρά τον πρωθυπουργό’… Είναι αστεία όλα αυτά βέβαια. Πρώτα απ’ όλα αυτό είναι συναλλαγή και όσοι με ξέρου, γνωρίζουν πως είναι έξω από τις λογικές και τις αντιλήψεις μου. Τιμώ και σέβομαι το αξίωμα του κοινοβουλευτικού. Όμως είμαι αυτοδιοικητικός, παραμένω αυτοδιοικητικός και ο στόχος μου είναι ο Δήμος της Χαλκίδας. Και θέλω τη δεύτερη ευκαιρία, για να δείξω ότι πραγματικά, όχι μόνο είχα όρεξη και διάθεση για προσφορά, αλλά ότι έγιναν πράγματα που ακόμα ξέρει ο κόσμος, πως έγιναν επί των ημερών μας και ότι μπορούν να γίνουν και περισσότερα. Θεωρώ κεφάλαιο την εμπειρία και γνώση της πρώτης τετραετίας και πιστεύω θα είμαι χρήσιμος στην πόλη μου παρά οπουδήποτε άλλού. Κατά τη γνώμη μου κάποιοι το διαρρέουν εντέχνως και σκοπίμως.

EVIAPORTAL.GR: Το θέμα όμως είναι ότι αυτές οι φήμες προέρχονται από τους κύκλους του ΠΑΣΟΚ.
Απαντ.: Το διέψευσα πολλές φορές. Δεν ξέρω τις σκοπιμότητες του καθενός. Εγώ δηλώνω αυτοδιοικητικός και θέλω να βγω πάλι Δήμαρχος. Από εκεί και πέρα, να σου πω και κάτι, το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή δεν συζητάει για Δημοτικές εκλογές. Έχει ως άμεση προτεραιότητα τις Ευρωεκλογές, δεν ξέρει αν θα του ‘σκάσουν’ δίδυμες και τέλος πάντων προτεραιότητα είναι η νίκη στις εθνικές. Θα ανοίξει τώρα κουβέντα το κόμμα για τον Δήμο Χαλκιδέων; Μην τρελαθούμε τελείως. Γι’ αυτό ανέφερα, πως είναι άκαιρο. Βιαστήκαμε. Φυσικά ουδείς αναντικατάστατος και θεμιτή η κάθε φιλοδοξία, όμως να εκδηλώνεται αυτή η διάθεση στο κατάλληλο timing.

EVIAPORTAL.GR: Πως θα πείσετε τον Χαλκιδαίο πολίτη ότι αξίζετε μια δεύτερη ευκαιρία, αν σας δοθεί η δυνατότητα από το ΠΑΣΟΚ;
Απαντ.: Υπάρχει πλέον γνώση, ειλικρίνεια, έχουμε την εμπειρία, γνωρίζουμε πώς να χειριστούμε το χρόνο, τι να στοχεύσουμε και πώς να συγκροτήσουμε μηχανισμούς για να προωθήσουμε ζητήματα. Στο κάτω κάτω, επί της θητείας μου ο Δήμος Χαλκιδέων πήρε πάρα πολλά χρήματα από προγράμματα. Έπεσαν χρήματα στην πόλη, γιατί διάφορα ακούστηκαν. Απλά αργήσανε να γίνουν τα έργα. Και τώρα ακόμα είναι σε εξέλιξη. Εφόσον λοιπόν, πιστεύουν οι πολίτες ότι δεν έχουν απέναντί τους κάποιον ανήθικο ή ψεύτη, αλλά κάποιον που θα προσπαθήσει με βάση και τα παραπάνω ως υπόβαθρο, για το καλύτερο της πόλης, ας του δοθεί η δεύτερη ευκαιρία.

EVIAPORTAL.GR: Αναλογιστήκατε ποτέ το πολιτικό κόστος και σας δέσμευσε αυτό στο να πάρετε ρίσκο ή πολιτική απόφαση;
Απαντ.: Για ένα έχω μετανιώσει. Έπρεπε να το έχω κάνει και ας ήμουν μέχρι και τώρα στα κάγκελα από πίσω. Φυσικά αναφέρομαι στη Δημοτική Αγορά. Έπρεπε, τότε που φοβήθηκα, να την ρίξω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και δεν είμαι λιγόψυχος, τον έχω τον τσαμπουκά, αλλά δεν ξέρω σ’αυτή την περίπτωση, γιατί λειτούργησα έτσι. Πίστεψα πως είχα όλη την επιχειρηματολογία και απαραίτητα στοιχεία που τεκμηρίωναν το ορθό του αιτήματος μας για γκρέμισμα της Αγοράς και απέφυγα το παρωχημένο των Δημάρχων, άντε πάμε με μπουλντόζα να γκρεμίσουμε….

EVIAPORTAL.GR: Την πορεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής, αυτά τα δυόμιση χρόνια πως την κρίνετε;
Απαντ.: Δεν έχει πείσει. Πιστεύω ότι ο Θανάσης Ζεμπίλης δεν είναι αυτοδιοικητικός. Είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά από την φοιτητική του ηλικία. Δεν του πάει ο Δήμος και δεν το αγαπάει το αντικείμενο. Και του φαίνεται αυτό. Νομίζω ότι του έτυχε σε μια συγκυρία, που ενώ κοιτούσε προς Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, του «έκατσε» ο Δήμος. Δεν έχει, εκτός από λίγους, και συνεργάτες για να τρέξει κάποια ζητήματα. Δεν έχει βοήθεια. Τέλος πάντων δεν έχει πείσει μέχρι στιγμής, δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να αναδείξει μεγάλα ζητήματα της πόλης, ενώ τον έχουμε προκαλέσει πολλές φορές. Ο Θανάσης Ζεμπίλης για μένα είναι άχρωμος, άγευστος και άοσμος. Και είναι κρίμα για την Χαλκίδα. 
 
Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης αναφέρεται επίσης και στα ζητήματα, που έχουν προτεραιότητα για την ανάπτυξη της Χαλκίδας βάση και των νέων δεδομένων, που θα βρει η πόλη μπροστά της σε λίγα χρόνια.

«Η Χαλκίδα μπορεί να έχει ανάγκη για περισσότερη καθαριότητα, για βελτίωση του κυκλοφοριακού, τα οποία έχω πλέον τις ικανότητες και τη γνώση να τα συμμορφώσω. Πέραν αυτών όμως, υπάρχουν και ζητήματα που θα έπρεπε να τα είχαμε δει και να τα είχαμε στοχεύσει. Για παράδειγμα, η δεύτερη αστική ζεύξη αν δεν γίνει μέσα στην επόμενη πενταετία, δεν θα κυκλοφορεί αυτοκίνητο από και προς τη Βοιωτική Ακτή. Αυτό λοιπόν πρέπει να ωριμάσει. Δεν το λέω για να ξεφύγω από το μικρό και το καθημερινό, βάζοντας μεγαλεπήβολα. Όμως, αυτό είναι πλέον το άμεσο που πρέπει να έρθει πρώτο ζήτημα στο τραπέζι και να ξεκινήσει και η μελέτη του, ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε πόρους για την υλοποίησή του. Και δεύτερον αυτό που πρέπει να γίνει και αναλαμβάνω το μερτικό της ευθύνης που μου αναλογεί. Έπρεπε να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα την ιστορία του Σχεδίου Πόλης. Βέβαια, μου αποδόθηκε μεγαλύτερη ευθύνη από όση μου αναλογούσε σχετικά με την υπόθεση της Συνοικίας Ή, αλλά βλέπουμε ότι δυόμιση χρόνια τώρα θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής, ακόμα δεν έχει δοθεί λύση. Και μάλιστα πριν ένα χρόνο περίπου βουλευτές και Δήμαρχος είχαν πάρει τη διαβεβαίωση από το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι σε ένα μήνα το πολύ το θέμα θα έχει λήξει. Και γενικά πρέπει να υπάρξει ένα ρυθμιστικό για την πόλη, το οποίο θα είναι εργαλείο ανάπτυξης. Νομίζω ότι την επόμενη τετραετία θα βρούμε μπροστά μας τον Καποδίστρια 2, και θα πρέπει ο Δήμος της Χαλκίδας να βρει εκείνα τα εργαλεία, που θα φανούν χρήσιμα για την ανάπτυξή του ως μητροπολιτικός Δήμος σε μια διευρυμένη γεωγραφική ενότητα, που θα περιλαμβάνει τους σημερινούς όμορους Δήμους. Αυτά όμως πρέπει να γίνουν τώρα, για όσους θέλουν μετά από μια πενταετία να έχουν έναν πολιτικό ρόλο αντάξιο και της διαδρομής τους και της αυτοδιοικητικής τους ιδιότητας. Γιατί δεν μπορείς να λες ότι είσαι αυτοδιοικητικός και να κοιτάς μόνο την καθαριότητα, που ναι μεν είναι πρόβλημα, αλλά πρέπει να δεις και το μέλλον της πόλης».

Σ’ ότι αφορά τις προτεραιότητες που θέτει πλέον ο Δημήτρης Αναγνωστάκης για το Δήμο Χαλκιδέων τονίζει:
«Είναι μια σειρά από ζητήματα και ένα άθροισμα προτεραιοτήτων, που πρέπει να συνθέσουν το όραμα της επόμενης δεκαετίας. Δηλαδή για το διάστημα 2011 – 2020 θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη στόχευση για την πόλη. Τι ανάπτυξη θέλουμε, με ποια εργαλεία θα επιτευχθεί και ποιος ο μητροπολιτικός ρόλος της Χαλκίδας στην διευρυμένη αυτοδιοίκηση».