Ο Διοικητής του Ο.Γ.Α., Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος λύνει τη σιωπή του μετά από πέντε χρόνια και παραχωρεί συνέντευξη στο eviaportal.gr, στην οποία μιλάει για τη δράση του στον Ο.Γ.Α., το έργο του Οργανισμού, καθώς και για την Εύβοια, τους εκπροσώπους της και τα δικά του σχέδια, σχολιάζοντας όλα τα κακώς κείμενα που έχουν ζημιώσει το Νομό και καλεί σε αφύπνιση, πριν να είναι αργά.

Ποιος είναι ο Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος (Βιογραφικό)

Ο Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος είναι από μόνος του ιστορία, όχι λόγω ηλικίας… αλλά λόγω πολιτικής διαδρομής στα κοινά της Εύβοιας και σε κεντρική σκηνή. Το βιογραφικό του άλλωστε το αποδεικνύει. Κι αν αυτό δεν άρεσε σε κάποιους «φίλους» του ή ακόμα και στο ίδιο το κόμμα, το οποίο υπηρέτησε πιστά και στήριξε σε δύσκολες εποχές, η ζωή, τα τελευταία χρόνια, του χάρισε ένα όμορφο ταξίδι απαλλαγμένο από τα συνήθη σχήματα μικροπολιτικής συναλλαγής και του προσέφερε απλόχερα την αίσθηση της ηδονής, που γεννά η προσφορά.
Άνθρωπος ευγενής με αρχές δεν θα μπορούσε να μην έχει πικραθεί για το πώς η Νέα Δημοκρατία επιχείρησε στην σχεδιασμένη απομάκρυνσή του από τα κοινά της Εύβοιας, να στηρίξει την ανανέωση προσώπων στο κόμμα και στο Νομό.
Ο ίδιος γύρισε την πλάτη και προχώρησε με ψηλά το κεφάλι, γνωρίζοντας ότι όπου κλείνει μια πόρτα, ανοίγει ένα παράθυρο.

Και ήταν η ίδια η Νέα Δημοκρατία που του έδωσε την ευκαιρία της γλυκιάς εκδίκησης… Αναλαμβάνοντας τον Ο.Γ.Α. ο Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος γύρισε σελίδα στη ζωή του και έδωσε τη δική του απάντηση σ’ όσους τον πολέμησαν και τον αμφισβήτησαν. Όχι με λόγια, αλλά με το έργο του και την αναγνώριση της σπουδαιότητάς του απ ‘ όλους όλων των κομματικών χώρων.

Τελικά οι επιλογές του τα τελευταία χρόνια δεν τον πρόδωσαν και σήμερα πιο ήρεμος, κατασταλαγμένος και ώριμος από ποτέ κοιτά κατάματα την πολιτική, τον τόπο και τον καθρέφτη του.
Αν υπάρχει φως, θα το ακολουθήσει, διαφορετικά δεν θα αφήσει την όποια ματαιοδοξία του ή άλλων να πληγώσουν για άλλη μια φορά την Εύβοια, η οποία έχει χορτάσει από «λιτανείες σκιών», όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει όσους την υπηρετούν.

Και επειδή την Εύβοια την αγαπάει, το σίγουρο είναι ότι και αυτή τη φορά η επιλογή του δεν θα τον προδώσει.
Μια επιλογή που δεν θα αφορά στο κοινοβούλιο ή τα αντιπολιτευτικά έδρανα. Θα είναι επιλογή που θα έχει σκοπό, στόχο και μόνο νίκη για τον πολίτη και το Νομό.
Αυτή είναι και η απάντηση στα σενάρια που θέλουν τον Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο υποψήφιο στις επερχόμενες Νομαρχιακές εκλογές.

Ο Διοικητής του Ο.Γ.Α., Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος λύνει τη σιωπή του μετά από πέντε χρόνια και παραχωρεί συνέντευξη στο www.eviaportal.gr, στην οποία μιλάει για τη δράση του στον Ο.Γ.Α., το έργο του Οργανισμού, καθώς και για την Εύβοια, τους εκπροσώπους της και τα δικά του σχέδια.

Το EVIAPORTAL.GR απλά επισημαίνει, πως η περίπτωση του Λ.Παπαγεωργόπουλου αποδεικνύει την ισχύ των στίχων του αγαπημένου τραγουδιού: «Ό,τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό…».

Περί ΟΓΑ ο λόγος…
EVIAPORTAL.GR: Πως αντιμετωπίσατε την επιλογή της κυβέρνησης να αναλάβετε τον ΟΓΑ;
Απάντ. Στην αρχή εξομολογούμαι με προβληματισμό, είχα τις επιφυλάξεις μου, όμως το ξανασκέφτηκα, το είδα σαν πρόκληση και στρώθηκα στην δουλεία, η συνέχεια είναι συναρπαστική. Μαζί με τους συνεργάτες μου, εργαζόμενους του ΟΓΑ έχουμε την τύχη να έχουμε ταχθεί στην υπηρεσία του κοινού καλού. Είναι τύχη να υπηρετούμε κατά κανόνα Ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να υποστηρίζουμε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, είναι κάτι που μας γεμίζει, μας κάνει καλλίτερους Ανθρώπους και έχει σπουδαία αμοιβή, τον καλό λόγο.

EVIAPORTAL.GR: Πρόκειται για έναν όχι εύκολο Οργανισμό, και μια θέση με πολλές ευθύνες, αν αναλογιστεί κανείς και την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία σήμερα. Πως αντιμετωπίσατε τις όποιες δυσκολίες και σήμερα  σε τι κατάσταση βρίσκεται ο ΟΓΑ;
Απάντ. Ο ΟΓΑ είναι ένας από τους βασικούς κεντρικούς πυλώνες του ασφαλιστικού μας συστήματος, αποτελεί αφ’ ενός μεν Ταμείο Κύριας Ασφάλισης, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, αφ’ ετέρου δε Βασικό Φορέα άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής. Έχει απλώσει σ’ όλη την Επικράτεια ένα ευρύ πλέγμα προστασίας, που καλύπτει 2.500.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αγρότες, αλιείς, εργαζόμενους του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν το επάγγελμά τους σε αγροτικές περιοχές.
Στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός σύγχρονου συνταξιοδοτικού καθεστώτος για τους ασφαλισμένους του, έχουν πραγματοποιηθεί οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την ομαλή και σταδιακή μετάβαση από το παλαιό συνταξιοδοτικό καθεστώς  στο νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς με πρόσθετα δικαιώματα για τους ασφαλισμένους. Βασική στρατηγική στόχευση του Οργανισμού αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού και Οργανωτικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του και ο εκσυγχρονισμού της υλικοτεχνικής του υποδομής.
Συνιστώσες της στρατηγικής αυτής αποτελούν η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ειδικότερα, η μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων, ο αποτελεσματικός συντονισμός και συνεργασία με τα λοιπά Ταμεία για την διεκπεραίωση των αιτήσεων συνταξιοδότησης διαδοχικής ασφάλισης, η αναβάθμιση των μέσων και του επιπέδου επικοινωνίας των συναλλασσομένων με τον Οργανισμό, η διενέργεια αναλογιστικών μελετών και υποβολή προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη χορήγηση των
Ήδη, έχει επιτευχθεί η επιτάχυνση του χρόνου απονομής των συντάξεων γήρατος, η απλούστευση των διαδικασιών, η διόρθωση ατελειών προηγούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων (διαδοχική ασφάλιση, κ.α.), η αύξηση των εσόδων.
Τέλος, τις θετικές προοπτικές του ΟΓΑ εγγυάται τόσο η συνετή διαχείριση των τελευταίων ετών, όσο και η καλή ποιότητα του στελεχιακού δυναμικού γεγονός που επιτρέπει στον Οργανισμό να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του καθώς και στις σημερινές ανάγκες, απαιτήσεις και προσδοκίες των ασφαλισμένων του.

Επιπλέον, η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού σήμερα  εγγυάται απόλυτα την εξασφάλιση των ασφαλισμένων μας όσον αφορά στις συντάξεις και στις παροχές τους, δεδομένου ότι:
1. Το έτος 2009, ο ΟΓΑ για όλες τις δράσεις του (Βασική Σύνταξη 330€, Κύρια και Πρόσθετη Σύνταξη, με τις αυξήσεις τους, Περίθαλψη, Παροχές Αγροτικής Εστίας και Επιδόματα Δημογραφικής Πολιτικής) θα διανείμει συνολικά 8 δις ευρώ από τα οποία 6,4 δις ευρώ προέρχονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από εισφορές των ασφαλισμένων του και διάφορα έσοδα.
2. Η καταβολή των συντάξεων και των λοιπόν παροχών προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, τόσο για το τρέχον έτος όσο και για τα επόμενα, είναι απόλυτα εξασφαλισμένη καθώς ο ΟΓΑ έχει θεσμοθετημένους κρατικούς πόρους οι οποίοι καταβάλλονται κανονικά.
3. Η περιουσία του Οργανισμού, παρά τη λογιστική μείωση της αξίας του μετοχικού του χαρτοφυλακίου, έχει αυξηθεί και ανέρχεται σήμερα στα 2.284.239.797,58 ευρώ
Είναι προφανές ότι ο ΟΓΑ δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα χρηματοπιστωτικής ικανότητας και οι ασφαλισμένοι του είναι απόλυτα εξασφαλισμένοι όσον αφορά στις συντάξεις και στις παροχές τους.

EVIAPORTAL.GR: Πέραν των αγροτών ο ΟΓΑ μπορούμε να πούμε ότι επιτελεί κοινωνική πολιτική με την έννοια ασφάλισης και άλλων στο ταμείο του;
Απάντ. Εκτός από τους 2.500.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ο ΟΓΑ υποστηρίζει ένα ευρύ πλέγμα Κοινωνικής Προστασίας. Επιτελεί κοινωνικό έργο, δεδομένου ότι χορηγεί επιδόματα δημογραφικού χαρακτήρα σε πολυμελείς οικογένειες οι οποίες  συμβάλουν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος  της χώρας μας.
Η επιδοματική πολιτική του ΟΓΑ βασίζεται σε μια σειρά από σημαντικές παροχές και μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία για την πολύτεκνη και τρίτεκνη μητέρα και αφορούν περισσότερες από 500.000 οικογένειες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΓΑ υλοποιεί τις ακόλουθες πολιτικές ενίσχυσης αυτών των οικογενειών:
Επιδόματα δημογραφικού χαρακτήρα (εφάπαξ παροχή 2.000€, επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες καθώς και ισόβιες συντάξεις) συνολικού προϋπολογισμού 1 Δισεκατομμύριο ευρώ για το έτος 2009.
Επίσης ο Ο.Γ.Α. υλοποιεί Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (προγραμμάτων δωρεάν διακοπών, εκδρομών, επιμορφωτικών ταξιδιών στην Κύπρο, Κρουαζιέρων, δωρεάν δελτίων βιβλίων, δωρεάν εισιτηρίων θεάτρου) γενικότερης ενημέρωσης και πληροφόρησης του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, μέσω της «Αγροτικής Εστίας» όπου για το 2009, συμμετέχουν 170.000 περίπου δικαιούχοι συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι και προστατευόμενα μέλη αυτών. προϋπολογισμός για 2009 περίπου 32,5 εκατομμύρια ευρώ.

EVIAPORTAL.GR: Ποιο ήταν το πιο δύσκολο που κληθήκατε να επιλύσετε ως Διοικητής του ΟΓΑ και ποιο είναι αυτό για το οποίο είστε ικανοποιημένος ότι έχετε πετύχει κατά τη θητεία σας;
Απάντ. Στην αρχή ήταν πιο δύσκολα, έπρεπε να αρθεί η δυσπιστία και οι επιφυλάξεις, να δομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης, να γίνουμε ομάδα, να συστρατευτούμε στην προσπάθεια να υπηρετήσουμε το κοινό καλό, και να θεωρήσουμε χρέος και κοινωνική αποστολή τη δουλειά μας.  Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα δεν άρχισαν να έλθουν, είναι τα εξής:
Δράσεις περιστολής δαπανών:
1. Εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι από τον Κλάδο Επιθεώρησης του ΟΓΑ σε Φαρμακεία, Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κέντρα Υγείας, Ανταποκριτές του ΟΓΑ και γενικά σε όλους τους εμπλεκόμενους στις διαδικασίες χορήγησης των παροχών. Οι πειθαρχικές ευθύνες που διαπιστώνονται τιμωρούνται από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα ενώ οι ποινικές και αστικές ευθύνες αναζητούνται από τα αρμόδια Δικαστήρια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εκδόθηκαν αποφάσεις επιβολής κυρώσεων σε δέκα Ιδιωτικά Θεραπευτήρια, με ποινές που κυμαίνονται κατά περίπτωση.
2. Ειδικότερα όσον αφορά τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας του ΟΓΑ, προκύπτει ότι έχει μειωθεί κατά 10% ο αριθμός των συνταξιούχων αναπηρίας του τελευταίου έτους σε σχέση με τους συνταξιούχους του 2003.
3. Βάση στοιχείων του 2008, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη σημειώνει ετήσια αύξηση της τάξεως του 12,5%, έναντι του 18,4% που ήταν η μέση ετήσια αύξησή της κατά την προηγούμενη πενταετία.
Δράσεις σε εξέλιξη:
Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ)
Έχει ήδη επικαιροποιηθεί η προκήρυξη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΟΓΑ σε ότι αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές και προσαρμογή του γενικού μέρους αυτής στο νέο θεσμικό πλαίσιο προμηθειών (ΠΔ 118/2007) με στόχο να προκηρυχθεί το έργο το συντομότερο δυνατό.
Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
Ο ΟΓΑ συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ στους ασφαλισμένους του. Έτσι το έτος 2008 απέστειλε σε όσους από τους ασφαλισμένους του δεν είχε χορηγηθεί ΑΜΚΑ προσωπική επιστολή όπου τους έδωσε τις απαιτούμενες οδηγίες και τους παρότρυνε να απευθυνθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες για να τους χορηγηθεί ΑΜΚΑ.
Σημειώνουμε ότι στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ έχει χορηγηθεί  ήδη ΑΜΚΑ σε ποσοστό 90% περίπου.
Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην άρση γραφειοκρατικών διαδικασιών που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς:
Με την καθιέρωση της καταβολής των συντάξεων στους συνταξιούχους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, αντί με ταχυδρομική επιταγή που υπάρχει σήμερα, απλουστεύεται η υπάρχουσα σήμερα διαδικασία και διευκολύνονται οι συνταξιούχοι να εισπράττουν τις συντάξεις τους. Ειδικότερα δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες και λύθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων (ΑΤΕ bank, ΗΔΙΚΑ ΑΕ) με αποτέλεσμα από 1-1-2009 να καταστεί δυνατή η καταβολή συντάξεων μέσω Τραπεζικού Λογαριασμού και στους συνταξιούχους ανασφάλιστους υπερήλικες. Σήμερα ο ΟΓΑ αποτελεί Ταμείο Πρότυπο, λόγω της αποτελεσματικότητας του, της ευελιξίας στην λήψη αποφάσεων, τις οικονομίες κλίμακος που έχει επιτύχει όταν το κόστος εξόδων Διοίκησης δεν ξεπερνούν το 1,6%, όταν ο αντίστοιχος αριθμός είναι παντού διψήφιος. Την αισιοδοξία για την συνέχεια την αποτυπώνουν ανάγλυφα και οι πρόσφατες αναλογιστικές μελέτες του Διεθνούς  Γραφείου Εργασίας της Γενεύης, της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και του Πανεπιστημίου Πειραιά.

EVIAPORTAL.GR: Ανασυγκρότηση της υπαίθρου, ενίσχυσή της, γίνεται πολύς λόγος γι’ αυτούς τους στόχους. Μπορούν όπως είναι σήμερα η Ελληνική Οικονομία να επιτευχθούν;
Απάντ.  Ο Ο.Γ.Α. στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Περιφερειακής του παρουσίας και της καλύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του, έχει προχωρήσει στην ίδρυση Περιφερειακών Υποκαταστημάτων στις έδρες των Διοικητικών Περιφερειών της χώρας.
• Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
• Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο,
• Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα,
• Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης με έδρα τη Κομοτηνή,
• Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία,
• Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη,
• Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα,
• Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα,
• Έχουν δρομολογηθεί ήδη οι διαδικασίες για την ίδρυση Περιφερειακού Υποκαταστήματος Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη.
 
Επίσης, κύρια επιδίωξη της Διοίκησης του ΟΓΑ είναι ο εκσυγχρονισμός του δικτύου των 4.500 Ανταποκριτών, η κατάρτιση και η αναδιάταξή του με βάση τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των ασφαλισμένων. Από τον Μάιο 2006 και μέχρι τον Ιούνιο του 2007, σε Πανελλαδική κλίμακα και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔ)  υλοποιήθηκε ολοκληρωμένο προγράμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης των ανταποκριτών στο πλαίσιο του ΕΠ «Κοινωνία της Πληροφορίας». Η κατάρτιση περιελάμβανε τη διοργάνωση ημερίδων για θέματα του ΟΓΑ και πενθήμερων σεμιναρίων Πληροφορικής. 

Περί Πολιτικής
EVIAPORTAL.GR: Σας έχει λείψει η πολιτική σας ενασχόληση με τα κοινά της Εύβοια;
Απάντ. Μα για πολιτική συζητάμε, για υπηρεσία στην Κοινωνία και του Πολίτη, και μάλιστα το ταξίδι είναι πιο όμορφο μια και είναι απαλλαγμένο από τα συνήθη σχήματα μικροπολιτικής συναλλαγής. Προσπαθώ για την Πατρίδα μου, την Εύβοια, αισθάνομαι ευτυχής όταν οι απόψεις μου υιοθετούνται, όμως δεν θα δείτε Δελτία Τύπου. Υπηρετώ τους Ευβοείς  και αυτό είναι γνωστό παντού, χωρίς υστεροβουλία να το εξαργυρώσω Πολιτικά. Μου αρκεί η ηδονή της προσφοράς.

EVIAPORTAL.GR: α) Πως βλέπετε τα πράγματα στο Νομό σήμερα; Παρακολουθείτε την πορεία των προσώπων της αυτοδιοίκησης της Εύβοιας; Πως κρίνετε την παρουσία και τη δράση τους;
β) Τα πράγματα με την οικονομική κρίση είναι δύσκολα και για την Εύβοια. Που βλέπετε ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης του νομού; Σε ποιον τομέα και με ποιον τρόπο;
Απάντ. Γνωρίζω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι της Τ.Α. στο Νομό, όμως τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Ταξιδεύω παντού, και αυτό με πληγώνει όταν βλέπω σε άλλες περιφέρειες πνοή δημιουργίας, όταν βλέπω άλλες πόλεις να γίνονται όμορφες, σύγχρονες, να εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής. Ενώ ο τόπος μας ευρίσκεται σε παρακμή, η ποιότητα ζωής χειροτερεύει, οι πόλεις μας γίνονται αφιλόξενες. Οι λίγοι άξιοι εκπρόσωποι της Τ.Α. δεν αρκούν για να αντιστρέψουν την πορεία στην παρακμή. Η ευθύνη είναι όλων των Ευβοέων, το ζήτημα τους αφορά, δεν μπορούν να επιλέγουν στην πλειοψηφία τους με κριτήρια Lifestyle, δεν είναι δυνατόν να αδιαφορούν για όσους ασελγούν στο Περιβάλλον, την Ιστορία, την Παράδοση. Χρειάζεται να αφυπνισθούμε πριν είναι αργά.
 
EVIAPORTAL.GR:  Θα σας ενδιέφερε η επιστροφή σας στα κοινά; Βλέπουμε ότι ακούγεται το όνομά σας έντονα για την Νομαρχία  Εύβοιας. Από την άλλη πολλοί υποστηρίζουν ότι είστε αρκετά επιτυχημένος στον ΟΓΑ για να γυρίσετε πίσω. Πως το σχολιάζετε;
Απάντ. Κατ΄ αρχήν σκοπεύω να ολοκληρώσω το έργο μου στον ΟΓΑ, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να γίνουν εντυπωσιακά έργα.  Όσον αφορά το ερώτημά σας δεν θα ήμουν ειλικρινής αν αρνιόμουν να προσφέρω. Αλλά για ποια αιτία, για να προσθέσω το όνομά μου στην Θλιβερή Λιτανεία των Σκιών που «υπηρέτησαν» τον Τόπο? Δεν με γοητεύει η ιδέα και ο λόγος ότι δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, χρειάζεται να αποβάλλουμε ως κοινωνία τη λογική της αδράνειας και της αδιαφορίας και συλλογικά να υιοθετήσουμε κοινωνικό αίτημα Προόδου. Να ενεργοποιηθούμε για το καλό του τόπου μας, να είμαστε έτοιμοι χωρίς συμβιβασμούς και δεσμεύσεις να δρομολογήσουμε δράσεις, να προετοιμασθούμε για συγκρούσεις, να γίνουμε κύριοι της τύχης μας, για να νομιμοποιηθούμε επιτέλους να λεγόμαστε Πολίτες αυτού του ευλογημένου τόπου της Εύβοιας.