ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ.

Στις 28 και 29 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκαν στη Δαμασκό της Συρίας οι εργασίες της Έκτακτης Συνάντησης Κομουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, στην οποία πήρε μέρος και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. 
Στην ομιλία του στη Συνάντηση ο Γιώργος Μαρίνος, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η περιοχή της Μέσης Ανατολής και η ευρύτερη περιοχή έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των αντίστοιχων διεθνικών μονοπωλίων.
Τα σημαντικά ενεργειακά της αποθέματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ιδιαίτερα, προκαλούν την άμεση παρέμβαση για τον έλεγχό τους.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 γίνεται προσπάθεια να οικοδομηθεί στην περιοχή ένα διακρατικό σύστημα με τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα στηρίζεται στη δύναμη των όπλων του ΝΑΤΟ και θα παρέχει προστασία στη διείσδυση των πολυεθνικών στην περιοχή».
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε: «Χαρακτηριστικά στοιχεία της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας είναι:
Η συνέχιση του καθεστώτος της κατοχής, οι αποκλεισμοί περιοχών, ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, οι εν ψυχρώ δολοφονίες άμαχου πληθυσμού, γυναικών και παιδιών, οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών, το διαχωριστικό τείχος, η όξυνση του προβλήματος των προσφύγων, η επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η καταπίεση και οι διώξεις κατά των Αράβων που ζούνε στο Ισραήλ.
Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και την αντίστασή του ενάντια στις δυνάμεις κατοχής, χαιρέτισε τη νίκη των δυνάμεων της αντίστασης στο Λίβανο».
Ο Γ. Μαρίνος κατήγγειλε πως «ΗΠΑ και ΕΕ μιλούν για δύο κράτη (Ισραήλ και Παλαιστινιακό) αλλά κρύβουν την ουσία. Και η ουσία είναι ότι μιλώντας για παλαιστινιακό κράτος δεν εννοούν κράτος κυρίαρχο, οργανωμένο, για την πορεία του οποίου θα αποφασίζει ο λαός του. Εννοούν κράτος χωρίς σύνορα, χωρίς στρατό, περιορισμένης κυριαρχίας, ενώ μεθοδεύεται και η αυτονόμηση της Λωρίδας της Γάζας».
Το μέλος του ΠΓ υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Οι κομμουνιστές στέκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προώθηση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των λαϊκών συμφερόντων, έχοντας συναίσθηση ότι οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες. Οι απαιτήσεις, μεταξύ των άλλων, αφορούν:
— Την κατάκτηση πρωταγωνιστικού ρόλου μέσα στην καθημερινή αντιιμπεριαλιστική, ταξική πάλη κατά του συνόλου των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και οργανισμών, κατά των δυνάμεων του κεφαλαίου σε εθνικό επίπεδο, κατά του οπορτουνισμού και της σοσιαλδημοκρατίας που δηλητηριάζουν συνειδήσεις και οδηγούν το εργατικό-λαϊκό κίνημα στο συμβιβασμό και την υποταγή.
— Την ενίσχυση των δεσμών με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία και την οικοδόμηση γερών κομμουνιστικών κομμάτων, γερών, μαζικών, ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.
— Την οργάνωση του αντιιμπεριαλιστικού-αντιμονοπωλιακού αγώνα στην κατεύθυνση της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.
Η πάλη ενάντια στην εθνική, οικονομική, πολιτική, στρατιωτική εξάρτηση δεν μπορεί να αποσπάται από την πάλη για την επίλυση της αντίθεσης κεφαλαίου – εργασίας.
Στην εποχή μας, στην εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό η πάλη για την εξουσία της εργατικής τάξης, η πάλη για τη σοσιαλιστική κοινωνία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν ζήτημα του απώτερου μέλλοντος. Αντικειμενικά συνδέεται με την καθημερινή δράση για τα προβλήματα των εργαζομένων, για την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα.
Η γραμμή της αντιιμπεριαλιστικής συσπείρωσης και πάλης μπορεί να διαμορφώσει θετικό έδαφος για την πολιτική των συμμαχιών των κομμουνιστικών κομμάτων που έχουν καθήκον να υπερασπίζονται την οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική αυτοτέλεια και να αποτρέπουν τη στοίχιση πίσω από τμήματα της αστικής τάξης, η οποία έχει μόνιμο στόχο την ενσωμάτωση και τον αφοπλισμό του επαναστατικού κινήματος.
Κατά τη γνώμη μας είναι ανάγκη ο εργατικός – λαϊκός αγώνας στη Μέση Ανατολή να αποκτά ενιαία ταξικά, πολιτικά χαρακτηριστικά ώστε να αναπτύσσεται ένα αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο που ανάλογα με τις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε χώρας να αντιμετωπίζει την υποδαύλιση θρησκευτικών, αποσχιστικών και εθνοτικών διαιρέσεων και αντιθέσεων».
Ακόμη ο Γ. Μαρίνος κατήγγειλε τις αυταπάτες της λεγόμενης πολυπολικότητας, του λεγόμενου εκσυγχρονισμού και της «νέας αρχιτεκτονικής» των διεθνών σχέσεων, που δήθεν μπορούν να επιβάλλουν δίκαιες λύσεις υπέρ των αγωνιζόμενων λαών, χωρίς να κλονιστεί το βάρβαρο ιμπεριαλιστικό σύστημα, και πρόσθεσε: «Μόνο η αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών αποτελεί σήμερα το «αντίπαλο δέος» στα σχέδια των ιμπεριαλιστών!». Αποκάλυψε τις ευθύνες της σοσιαλδημοκρατίας και άλλων «αριστερών» κομμάτων της Ευρώπης, που κρατούν ίσες αποστάσεις από το θύμα και το θύτη.
Τέλος, αναφέρθηκε στα αιτήματα και στη σημαντική δράση που έχει αναπτύξει στην Ελλάδα τόσο το ΚΚΕ όσο και το μαζικό αντιιμπεριαλιστικό και ταξικό – εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, στο πλευρό του αγωνιζόμενου παλαιστινιακού λαού και των άλλων λαών της Μέσης Ανατολής.