‘Η Χαλκίδα είναι η μεγάλη μου πολιτική καψούρα!!’ Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Μπάμπης Μανιάτης αποτελεί πάντα πρόκληση για συνέντευξη, με έναν λόγο χειμαρρώδη, που ποτέ δεν βαριέσαι και σίγουρα, που πάντα κάτι έχει να σου πει, αλλά και να αφήσει να εννοηθεί πίσω από τις λέξεις.

Δεν κρύβει την αγάπη του για την Χαλκίδα, παρά το γεγονός ότι την έχει αφήσει εδώ και μια εξαετία, για να υπηρετήσει την Περιφέρεια Αττικής, κατ’ επιλογήν της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

Φυσικά στην καρδιά και στο μυαλό του εξακολουθεί πρώτη θέση… πολιτική, να κατέχει ο Δήμος Χαλκιδέων, η Χαλκίδα, για την οποία όπως παραδέχτηκε στο EVIAPORTAL.GR, αισθάνεται μεγάλη καψούρα, και δεν ξέρω αν το τραγούδι που μοιράστηκε μαζί μας, τελικά το αφιερώνει στην πόλη των τρελών νερών…

Ωστόσο, ο Μπάμπης Μανιάτης αποτελεί τον μακροβιότερο Περιφερειάρχη της χώρας και φαίνεται, πως μπορεί η Χαλκίδα να τον «πλήγωσε», αλλά η πορεία του στην πολιτική σκηνή είναι σταθερή και ανοδική! Ίσως είχε να κάνει με το ποιοι τον συμβούλευαν, όπως είπε και ο ίδιος χαριτολογώντας και πετώντας «μαχαίρι» σε άσπονδους φίλους, που του στέρησαν τον Δήμο Χαλκιδέων για δεύτερη φορά.  

Ο Μπάμπης Μανιάτης έχει πάντα ένα μότο στην ζωή του, που χαρακτηρίζει την εκάστοτε περίοδο, που διανύει. Σ’ αυτή τη φάση αν και του ζητήσαμε ένα αρχαίο ρητό, ως είθιστε να μας λέει, ο ίδιος προτίμησε να μας χαρίσει τους στίχους του τραγουδιού «Πριγκηπέσα» του Μάλαμα…

«Άλλα θέλω κι άλλα κάνω, πώς να σου το πω… Έλεγα περνούν τα χρόνια θα συμμορφωθώ! Μα είναι δώρο άδωρο ν’ αλλάξεις χαρακτήρα. Τζάμπα κρατάς λογαριασμό, τζάμπα σωστός με το στανιό.

 Έξω φυσάει αέρας κι όμως μέσα μου, μέσα σ’ αυτό το σπίτι πριγκηπέσα μου, το φως σου και το φως χορεύουν γύρω μας. Απίστευτος ο κόσμος και ο χαρακτήρας μας!»

EVIAPORTAL.GR: Είστε ο μακροβιότερος Περιφερειάρχης στην Ελλάδα, δεδομένου ότι είθιστε να αλλάζουν από τις κυβερνήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πως καταφέρατε να παραμείνετε τόσα χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής; Είναι θέμα προσωπικότητας και γνωριμιών;
Απαντ. Δεν ξέρω, δεν έχω απάντηση σ’ αυτό. Με τρομάζει το γεγονός της μακροβιότητας της θέσης μου. Ένα μότο, που είχα από την πρώτη μέρα που μπήκα στο γραφείο μου στην Περιφέρεια Αττικής, είναι ότι «σήμερα είναι η τελευταία σου μέρα», καθότι ο διορισμένος δεν έχει θητεία. Ωστόσο από τότε έχουν περάσει 5 χρόνια και 7 Μαρτίου μπαίνω στον 6ο χρόνο. Δεν υπάρχει συνταγή για να παραμείνεις στη θέση σου. Για μένα η Περιφέρεια αποτελεί μια αποστολή, που μου όρισε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να φέρω εις πέρας. Όταν ολοκληρωθεί θα μπορέσω να σας απαντήσω αν πέτυχα.

EVIAPORTAL.GR: Για να παραμένετε στη θέση σας εδώ και 6 χρόνια επομένως, σημαίνει ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, σας έχουν εμπιστοσύνη;
Απαντ. Δεν νομίζω ότι αξίζω τέτοια εμπιστοσύνη.

EVIAPORTAL.GR: Προς τι αυτή η μετριοπάθεια από την πλευρά σας;
Απαντ. Δεν είναι θέμα μετριοπάθειας. Πιστεύω, ότι υπάρχουν και άλλα άξια πολιτικά στελέχη, που θα μπορούσαν να αναλάβουν μια ανάλογη θέση. Πιστεύω, ότι περισσότερο οφείλεται στη τύχη. Δεν έγινε μέχρι στιγμής κάποιο λάθος και ελπίζω να μην γίνει ως το τέλος. Αλλά μόνο όταν τελειώσει η αποστολή μου θα μπορώ να πω αν είχε επιτυχία ή αποτυχία.

EVIAPORTAL.GR: Είστε ικανοποιημένος με αυτήν την πολιτική σας ενασχόληση; Άλλωστε έχετε δηλώσει αυτοδιοικητικός.
Απαντ. Πράγματι, η ολοκλήρωση της δημόσιας πολιτικής μου ζωής θα γίνει μέσα από μια αυτοδιοικητική θέση. Έγινε μεγάλη προσπάθεια και από την πλευρά μου με την ΚΕΔΚΕ, για αιρετή Περιφέρεια, που «πάγωσε» λόγω της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ. Θεωρώ, όμως ότι ο διάλογος γύρω από το θέμα θα ξαναρχίσει, φυσικά με δεδομένο την οικονομική στήριξη του σχεδίου της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας. Εγώ λοιπόν δεν θα λείπω από τον «χάρτη», είτε σε επίπεδο Περιφέρειας είτε Νομαρχίας είτε Δήμου, θα είμαι παρών και θα διεκδικήσω την αυτοδιοικητική μου θέση.

EVIAPORTAL.GR: Πως βιώνετε τον ρόλο σας ως Περιφερειάρχης Αττικής; Ποιος είναι ο ρόλος του έργου σας σήμερα;
Απαντ. Ο Περιφερειάρχης Αττικής είναι μικρός Πρωθυπουργός. Ασχολείται μ’ όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, που ανήκουν στην Περιφέρεια. Μια Περιφέρεια δύσκολη, που συγκεντρώνει τον όγκο του πληθυσμού στην Αθήνα. Για μένα πρόκληση αποτελεί, να μπορέσω να αλλάξω την νοοτροπία, ότι Αθήνα είναι η Ελλάδα και να δώσω ώθηση στην αποκέντρωση. Στο ΕΣΠΑ το 82% πέρασε στην Περιφέρεια και είναι ένα σημαντικό βήμα. Αν καταφέρω να αναβαθμίσω την Περιφέρεια και να στρέψω εκεί τα βλέμματα, που σήμερα εστιάζουν στην Αθήνα, για μένα θα είναι επιτυχία.

EVIAPORTAL.GR: Τι σας κερδίζει περισσότερο σ’ αυτή τη θέση στην Πειρφέρεια Αττικής;
Απαντ. Με θέλγει το γεγονός ότι πρέπει να ισορροπείς το μεγάλο με το μικρό ζήτημα. Για παράδειγμα να πρέπει να βρεις λύση για τα σκουπίδια της Αττικής, ένα μείζον θέμα, με πολλές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις, αλλά συγχρόνως ο κάτοικος των Κυθήρων να προβάλει ως σημαντικό το δικό του πρόβλημα, που αφορά στη δική του καθημερινότητα και σχετίζεται με τα ψάρια που πιάνει. Γιατί γι’ αυτόν αυτό είναι το σοβαρό για την επιβίωσή του. Αυτή λοιπόν η πολύπλευρη διάσταση των ευθυνών μου, ως Περιφερειάρχη με τρελαίνει.

EVIAPORTAL.GR: Ανήσυχο πνεύμα, ως είστε, έξι χρόνια στην ίδια θέση δεν βαρεθήκατε ή αγανακτήσατε κάποιες στιγμές;
Απαντ. Αγανακτώ ναι, πολλές φορές, αλλά όχι δεν βαριέμαι. Δεν προλαβαίνω άλλωστε να βαρεθώ ή να καταλάβω το χρόνο, πως περνάει. Νομίζω ακόμα ότι έχω μόλις ένα μήνα στην Περιφέρεια. Για μένα οι 24 ώρες το 24ωρο είναι πολύ λίγες. Σκέψου, ότι μπορεί να είσαι στο βουνό γιατί έπεσε ένα αεροπλάνο και να μετράς θύματα και την ίδια ώρα να οφείλεις να επιστρέψεις στο γραφείο για να υπογράψεις για θέματα, ίσως δευτερεύοντα, αλλά σημαντικά για άλλους τομείς, που αφορούν στην Περιφέρεια.

EVIAPORTAL.GR: Θα άλλαζε προς το καλύτερο τα πράγματα αν γινόταν αιρετή η Περιφερειακή Αρχή; Ίσως και το έργο του Περιφεριάρχη θα διευκολυνόταν με αυτό τον τρόπο, μέσω αποκέντρωσης ευθυνών και αρμοδιοτήτων;
Απαντ. Είπες τη σωστή λέξη. Αποκέντρωση ευθυνών και αρμοδιοτήτων. Δεν χρειάζεται να είσαι κρατική μηχανή, για να διοικείς ή να επιλύνεις ζητήματα. Πιστεύω ότι η αιρετή Περιφέρεια θα ωφελούσε τον τόπο και θα διευκόλυνε κατά πολύ τόσο τη λήψη αποφάσεων όσο και την ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας.

EVIAPORTAL.GR: Ωστόσο είδαμε, ότι ο νέος Καποδίστριας «πάγωσε» λόγω της οικονομικής στενότητας, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και σήμερα οι ΟΤΑ. Μπορεί αυτό το εμπόδιο να ξεπεραστεί;
Απαντ. Όντως είναι δύσκολα για τους ΟΤΑ σήμερα τα πράγματα. Δυστυχώς οι Δήμοι είναι ετερόφωτοι και όχι αυτόφωτοι. Όμως ο Δήμαρχος δεν μπορεί να σχεδιάζει περιμένοντας το κράτος να τον επιχορηγήσει. Πρέπει να έχει εξασφαλίσει αυτοτελώς τους πόρους, ώστε να προχωρήσει σε σχεδιασμό και υλοποίηση του τεχνικού του προγράμματος.

EVIAPORTAL.GR: Με δεδομένο ότι αγαπάτε ιδιαίτερα τη Χαλκίδα και την Εύβοια, πως και δεν διεκδικήσατε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ώστε να βοηθούσατε και τον τόπο σας; Δεν το έχετε σκεφτεί;
Απαντ. Δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση γι’ αυτό. Με έχει απασχολήσει, αλλά δεν το έχω διεκδικήσει. Η Χαλκίδα είναι η μεγάλη μου πολιτική καψούρα, αλλά από εκεί και πέρα δεν διεκδίκησα κάτι στην Περιφέρεια Στερεάς.

EVIAPORTAL.GR: Πως κρίνετε σήμερα τον Δήμο Χαλκιδέων;
Απαντ. Ο Δήμος Χαλκιδέων είναι μια πρόκληση. Η Χαλκίδα πρέπει να εξελιχθεί σε μια δορυφορική επιχειρησιακή μονάδα των Αθηνών. Να μπορέσει να συνυπάρξει η βιομηχανική ζώνη με την τουριστική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την ομαλή κοινωνική ζωή. Για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί, είναι μια πρόκληση αυτό.

EVIAPORTAL.GR: Μ’ αυτό που λέτε, σημαίνει ότι ασπάζεστε την άποψη, ότι η Χαλκίδα και συνολικά η Εύβοια πρέπει να ενταχθεί στην Περιφέρεια Αττικής και όχι στην ευρύτερη Περιφέρεια Στερεάς και Θεσσαλίας;
Απαντ. Η Εύβοια πρέπει να γίνει ένα με το Αιγαίο. Ούτε στην Αττική, ούτε στη Στερεά να ενταχθεί. Η Εύβοια πρέπει και μπορεί να γίνει η πύλη εισόδου του Αιγαίου, γιατί έτσι θα έχει άλλες προοπτικές ανάπτυξης. Σκεφτείτε, ότι με ένα σύγχρονο κάθετο και οριζόντιο οδικό άξονα θα μπορούσε να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και εμπορίου της Αττικής με τις Κυκλάδες μέσω της Καρύστου, όπως επίσης και το λιμάνι της Κύμης, που αποτελεί το μπαλκόνι του Αιγαίου θα μπορούσε να ενώσει Εγνατία και Αλεξανδρούπολη με υπόλοιπη Ελλάδα, πολύ πιο γρήγορα.

EVIAPORTAL.GR: Τις έχετε εκφράσει αυτές τις απόψεις. Δεδομένου ότι οι επιλογές που πέφτουν πιο έντονα στο τραπέζι είναι για ένωση της Εύβοιας είτε με Αττική είτε με διευρυμένη την Στερεά και την Θεσσαλία;
Απαντ. Βεβαίως και τις έχω εκφράσει πολλές φορές και εντόνως. Όμως η χώρα δεν έχει μελετήσει σοβαρά την χωρική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της και τις δυνατότητες και προοπτικές της κάθε περιοχής. Τη σκέψη να επιτρέψουμε στην Εύβοια να γίνει πύλη εισόδου του Αιγαίου το έχω ακούσει μόνο από τον πρώην Υπουργό, Βασίλη Κεδίκογλου και εγώ που την εκφράζω και την υποστηρίζω σε κάθε ευκαιρία.

EVIAPORTAL.GR: Παρακολουθείτε τα του Δήμου Χαλκιδέων;
Απαντ. Πολύ στενά.

EVIAPORTAL.GR: Πως κρίνετε την πορεία της Δημοτικής Αρχής και τον Δήμαρχο Θανάση Ζεμπίλη, στην μέχρι τώρα πορεία του;
Απαντ. Βλέπω, ότι χειρίζεται τις υποθέσεις του Δήμου άψογα. Μου αρέσει ο προγραμματισμός που έχει, η σύμπνοια της Δημοτικής Αρχής και άλλωστε ο Δήμαρχος είναι φίλος μου και χαίρομαι για τις επιδόσεις του.

EVIAPORTAL.GR: Παρατηρώ, ότι μόνο στον εαυτό σας κάνετε σκληρή κριτική. Στους άλλους είστε ιδιαίτερα καλοπροαίρετος.
Απαντ. Έχω πει και το πιστεύω, ότι οι νίκες ανήκουν στους συνεργάτες μου και οι ήττες σε εμένα.

EVIAPORTAL.GR: Ωστόσο λόγο περισσότερης αυτοδιοικητικής εμπειρίας δεν θέλετε να συμβουλέψετε κάτι τον Δήμαρχο, που του υπολείπονται μόνο δύο χρόνια ακόμα; Όλα θεωρείτε ότι πράττονται σωστά;
Απαντ. Δεν ξέρω αν είμαι ικανός να συμβουλέψω τον όποιον Δήμαρχο. Αυτό μου θυμίζει τον Γιάννη Σπανό, που συμβούλευε συνέχεια εμένα! Όταν γερνάμε, πρέπει να κοιτάμε τα του οίκου μας.

EVIAPORTAL.GR: Γιατί αισθάνεστε γερασμένος;;;
Απαντ. Όταν οι πολίτες μας κατατάσσουν στους πολιτικά συνταξιούχους τι μπορούμε να συμβουλέψουμε… Μπορεί ένας ηττημένος να συμβουλέψει!

EVIAPORTAL.GR: Έχετε σκεφτεί για το πολιτικό σας μέλλον, το ενδεχόμενο να κατεβείτε υποψήφιος βουλευτής;
Απαντ. Όχι, δεν είναι κάτι που το έχω σκεφτεί. Μάλιστα, γι’ αυτό έχασα και τις εκλογές στον Δήμο Χαλκιδέων. Γιατί κάποιοι άσπονδοι φίλοι μου είχαν κυκλοφορήσει τη φήμη, ότι θα κατέβω για βουλευτής, οπότε να μην με ψήφιζε ο κόσμος.

EVIAPORTAL.GR: Τι Έχετε κερδίσει και τι χάσει από την μέχρι τώρα πορεία σας στα κοινά, πέραν άσπονδων φίλων και μεγαλύτερης γνώσης;
Απαντ. Η πολιτική είναι ένα μεγάλο σχολείο. Με όποιο βαθμό και αν αποφοιτήσεις, αισθάνεσαι πιο έμπειρος απ’ αυτούς που δεν ασχολήθηκαν.

EVIAPORTAL.GR: Τι σας λείπει περισσότερο, αυτό το διάστημα που βρίσκεστε Αθήνα;
Απαντ. Οι παρέες μου. Την οικογένειά μου την έχω μαζί μου. Αλλά τους φίλους μου δεν τους βλέπω όσο συχνά θα ήθελα.

EVIAPORTAL.GR: Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας μετά από δέκα χρόνια;
Απαντ. Σε μια βάρκα να ψαρεύω…

Για την Κεντρική Πολιτική Σκηνή και την Κυβέρνηση
EVIAPORTAL.GR: Ποια είναι η σχέση σας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας; Πως βιώνετε την υπάρχουσα κατάσταση;
Απαντ. Είναι μια σχέση αντιφατική. Είμαι στρατιώτης όταν λαμβάνονται αποφάσεις που πρέπει να ακολουθηθούν, αλλά αναρχικός και καινοτόμος όταν εκφράζω και υπερασπίζομαι τις απόψεις μου, ακόμα και στο Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ. στο οποίο ανήκω ως αιρετό μέλος. Είμαι ιδιαίτερα αιρετικός στις απόψεις μου, όμως υπακούω στις αποφάσεις με Σταλινική νοοτροπία…

EVIAPORTAL.GR: Είστε ικανοποιημένος από την πορεία της Νέας Δημοκρατίας σήμερα;
Απαντ. Η Νέα Δημοκρατία δεν διανύει την καλύτερή της φάση. Η κοινωνία άλλωστε αποστρέφεται τα κόμματα στο σύνολό τους. Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση, δεν υπάρχουν νέα παιδιά, να ασχοληθούν και να δημιουργήσουν μέσα στους κομματικούς και πολιτικούς φορείς. Άλλωστε κάποια στιγμή και εμείς θα πρέπει να αποσυρθούμε.

EVIAPORTAL.GR: Τα ίδια τα κόμματα ευθύνονται γι’ αυτό. Εσείς αισθάνεστε μερίδιο ευθύνης;
Απάντ. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί.

EVIAPORTAL.GR: Πως βλέπετε την πορεία της Ν.Δ.; Θα καταφέρει να ανακάμψει μέσα από αυτό το αρνητικό κλίμα;
Απαντ. Το κλίμα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Ασπάζομαι τη ρήση του Επίτιμου Προέδρου, ότι η Δημοκρατία θέλει σταθερούς θεσμούς. Μου προκαλεί αναστάτωση ότι δεν θα έχουμε σταθερή κυβέρνηση.

EVIAPORTAL.GR: Πιστεύετε ότι ο Κώστας Καραμανλής θα καταφέρει να αντιστρέψει το κλίμα μέχρι τις εκλογές όποτε αυτές γίνουν;
Απαντ. Ο αρχηγός του κόμματος αλλά και η ηγετική ομάδα δεν έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Οι νεοδημοκράτες είναι που εκφράζουν θυμό ίσως όχι και άδικα, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει πάρει όλες τις μεγάλες αποφάσεις. Πιστεύω, ότι είναι πρόσκαιρη αυτή η άσχημη περίοδος για τη Ν.Δ. και θα βγει ισχυρότερη. Εξάλλου ό Παύλος Μπακογιάννης είχε πει ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ελπίζω ότι θα είναι καλύτερο το μέλλον της Ν.Δ.

EVIAPORTAL.GR: Φημολογούνται εκλογές 1η Απρίλη, θεωρείτε ότι μπορεί και να ισχύει;
Απαντ. Καταρχήν ένα από τα λάθη είναι ότι οι εκλογές δεν γίνονται στην ώρα τους. Ελπίζω, να μην έχουμε πρόωρες εκλογές, γιατί σαφώς και δεν συμφέρει τη χώρα την ίδια.

EVIAPORTAL.GR: Αν η Ν.Δ. χάσει τις επόμενες εκλογές, βλέπετε να τεθεί θέμα διαδοχής της ηγεσίας;
Απαντ. Ο Κώστας Καραμανλής έχει μακρόχρονη πολιτική ύπαρξη από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ μέχρι σήμερα, που είναι Πρωθυπουργός. Αποτελεί κεφάλαιο για την παράταξη και έχει πολλά χρόνια ακόμα μπροστά του και πολλά να δώσει. Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα έχει πρόβλημα και όχι ο Πρωθυπουργός. Σ’ ότι αφορά τη διαδοχή του, πρόκειται για υποκινούμενα σενάρια από μερίδα εκτός κόμματος, που λειτουργεί με σκοπιμότητες. Την Ν.Δ. είναι κάτι που καθόλου δεν την απασχολεί.