Ο Κώστας Κουλουρίδης μιλάει για τον συνδικαλισμό, την προσωπική του πορεία, την κατάσταση της Βιομηχανίας στην Εύβοια, το θέμα της επένδυσης στο Μαντούδι, μας αφιερώνει Σωτηρία Μπέλλου άλλα σχολιάζει και τα του Δήμου Χαλκιδέων… `Οι Δήμαρχοι είναι για την πλάκα!`.

Η ζωή του Κώστα Κουλουρίδη είναι συνιφασμένη με τους εργατικούς αγώνες και τη μάχη υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αδυνάτων. Όταν αναφέρεσαι στον Κώστα Κουλουρίδη δεν μπορείς να μη θυμηθείς ή να επισημάνεις στους νεότερους, τις κινητοποιήσεις στο εργοστάσιο του Τσαούσογλου, που και ο ίδιος τονίζει σε κάθε συνέντευξη του.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Ένας κατεξοχήν αριστερός άνθρωπος με επαναστατική ιδεολογία και μάλλον κακή σχέση με την εξουσία… Αυτό αποδεικνύεται και από την παρουσία του στο Δήμο Χαλκιδέων επί Δημαρχίας Δημήτρη Αναγνωστάκη. Άλλωστε μας δήλωσε, πως ήταν κάτι που τον καταπίεζε… Πώς να ισορροπήσει την αντιδημαρχία με το συνδικαλιστικό του ένστικτο; Ήταν μάλλον δύσκολο για τον Κώστα Κουλουρίδη. Παραδέχεται τα λάθη στην συνδικαλιστική του πορεία και το γεγονός ότι πλέον σωματεία και εργατικό κέντρο μάχονται για να περισώσουν και όχι για να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο. Ωστόσο τον ικανοποιεί ότι η κοινωνία της Χαλκίδας και συνολικά του Νομού του έχουν φερθεί με εκτίμηση και σεβασμό. Πάντα αυθόρμητος και ειλικρινής – ντόμπρος κατά την καθομιλουμένη – δεν διστάζει να σχολιάσει τα του Δήμου Χαλκιδέων και να επιμείνει για άλλη μια φορά ότι κουμάντο εκεί δεν κάνουν οι εκάστοτε Δήμαρχοι, αλλά κάποιοι υπάλληλοι, που ξέρουν να «κινούνται». Χαρακτηριστική είναι η άποψή του για τους Δημάρχους, αλλά και για τον υποψήφιο που θα κατεβάσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Φαίνεται πως είναι απ’ αυτούς που παραμένουν πιστοί στον Δημήτρη Αναγνωστάκη, καθαρά για συναισθηματικούς λόγους και όχι κομματικούς, γιατί άλλωστε ο Κ.Κουλουρίδης δεν ανήκει καν στο ΠΑΣΟΚ.
Ευχή του Κώστα Κουλουρίδη, που σε λίγους μήνες όπως μας αποκάλυψε θα αποχωρήσει, είναι νέα παιδιά να αναλάβουν τα ηνία των σωματείων, των συνδικαλιστικών οργάνων για να μην γίνουν οι εργαζόμενοι υποχείρια των εργοδοτών. Εξάλλου τα πράγματα στην Εύβοια δεν είναι καθόλου ευχάριστα και τα προβλήματα όπως και ο συνδικαλισμός έχουν πλέον αλλάξει.
 Ο νομός μας ζει περίοδο κρίσης έτη πολλά πριν τη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση. Δυστυχώς αυτό το επιπλέον βάρος δεν μπορούν πλέον να το αντέξουν οι επιχειρήσεις και όπως δήλωσε ο Κώστας Κουλουρίδης το επόμενο διάστημα θα δούμε δυο – τρεις μικρές να κλείνουν και οι μεγάλες που έχουν απομείνει να μειώνουν σημαντικά το προσωπικό τους…

Με μια ζωή σαν αυτή του Κώστα Κουλουρίδη και με μια τέτοια στάση στα πράγματα σαν τη δική του, δεν θα μπορούσε να ταιριάξει καλύτερα το τραγούδι που πρωτοερμήνευσε η Σωτηρία Μπέλλου και ο ίδιος επέλεξε για να κλείσουμε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο www.eviaportal.gr. Άλλωστε όπως όλοι οι νέοι ξεκινούν να αλλάξουν τον κόσμο, έτσι κι αυτός σήμερα συνειδητοποιεί ότι μπορεί τα πράγματα να μην τ’ άλλαξαν, αλλά τουλάχιστον τα βελτίωσαν!
 «Μην κλαις και μη λυπάσαι που βραδιάζει
εμείς που ζήσαμε φτωχοί
του κόσμου η βροχή δε μας πειράζει
εμείς που ζούμε μοναχοί
Τα σπίτια είναι χαμηλά
σαν έρημοι στρατώνες
τα καλοκαίρια μας μικρά
κι ατέλειωτοι οι χειμώνες
Μην κλαις και μη φοβάσαι το σκοτάδι
εμείς που ζήσαμε φτωχοί
του κόσμου η απονιά δε μας τρομάζει
θα έρθει και για μας μια Κυριακή
Τα σπίτια είναι χαμηλά
σαν έρημοι στρατώνες
τα καλοκαίρια μας μικρά
κι ατέλειωτοι οι χειμώνες» 
 
EVIAPORTAL.GR: Πόσο έχει αλλάξει ο συνδικαλισμός από το 1975 που ξεκίνησες εσύ την πορεία σου ως σήμερα;
Απαντ. Πάρα πολύ. Καταρχήν ήταν άλλες οι διεκδικήσεις τότε και πιο άγρια τα πράγματα. Μη ξεχνάς ότι μιλάμε για μια περίοδο που μόλις έχει βγει η Ελλάδα από τη Χούντα. Τότε απολυόσουν όχι αν ήσουν μέλος σε σωματεία, αν τόλμαγες να μιλήσεις για σωματείο. Τώρα τα πράγματα είναι σαφώς διαφορετικά, αν και οι εποχές παραμένουν δύσκολες με τα δικά τους προβλήματα. Ωστόσο και ο συνδικαλιστής έχει αλλάξει. Εμείς τότε και ως οι πιτσιρικάδες του Εργατικού Κέντρου, αλλά και οι υπόλοιποι δεν νοήτο να μην διαβάζουμε, να μην έχουμε γνώση για οτιδήποτε σχετίζεται με τα εργατικά δικαιώματα. Αν είχες άποψη έπρεπε να μπορείς να την τεκμηριώσεις. Βέβαια ήμασταν τυχεροί γιατί είχαμε ανθρώπους να μας μιλάνε και ίσως βοηθούσε και το νεαρό της ηλικίας μας. Τώρα καινούργιος μπορεί να θεωρήσε στα 50 για το Δ.Σ. του Ε.Κ.Ε, ενώ τότε μιλάμε για ηλικίες των 20 έως τα 60.

EVIAPORTAL.GR: Πιο θεωρείς ότι είναι το πιο σημαντικό που έχει πετύχει το συνδικαλιστικό κίνημα;
Απαντ. Αναμφισβήτητα η εφαρμογή του Νόμου 1264, που βέβαια τον βρήκαμε εμείς το 1982, αλλά ήταν ό,τι πιο σημαντικό στα χέρια των εργαζομένων. Καταρχήν ο ίδιος ο Νόμος σε «υποχρέωνε» να φτιάξεις σωματείο στο χώρο εργασίας σου και να το «ανεχτεί» ο εργοδότης. Πιστεύω ότι παραμένει ο καλύτερος εργατικός νόμος.

EVIAPORTAL.GR: Λάθη έγιναν στο συνδικαλισμό, κάνοντας έναν απολογισμό και της πορείας σου;
Απαντ. Έγιναν και πολλά. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή δείξαμε λάθος στόχο στον κόσμο. Βέβαια εκείνα τα χρόνια και μετά τη Χούντα ο λόγος μας ήταν περισσότερο ιδεολογικός και πολιτικός. Δηλαδή, βάζαμε τον κόσμο σε μια διαδικασία να διεκδικεί για παράδειγμα την αυτοδιαχείριση ή κρατικοποίηση επιχειρήσεων, όπως ήταν ο Τσαούσογλου. Μα είναι δυνατόν, να μπορούσαμε εμείς οι εργαζόμενοι να διοικήσουμε εργοστάσιο; Όμως τότε αυτές ήταν οι μάχες μας πάνω σε ιδεολογικές βάσεις και όλο αυτό αποπροσανατόλισε τον κόσμο από τις ουσιαστικές διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος στην Εύβοια.

EVIAPORTAL.GR: Σήμερα πόσο έχει αλλάξει τελικά ο Συνδικαλισμός; Μπορούμε να πούμε ότι είναι πιο light αν και τα πράγματα παραμένουν άγρια στην αγορά εργασίας;
Απαντ. Έχει αλλάξει και ο τρόπος ζωής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πιο light ο συνδικαλισμός, με την έννοια ότι τώρα δεν μιλάμε για ιδεολογικές διαφορές, αλλά ούτε για διεκδικήσεις. Δηλαδή όπως έχουν τα πράγματα, ο συνδικαλιστικός χώρος είτε εκφράζεται στα σωματεία είτε στο Εργατικό Κέντρο δεν διεκδικεί νέες θέσεις ή αυξήσεις. Σήμερα παλεύουμε να περισώσουμε τα κεκτημένα. Να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια τις ίδιες θέσεις εργασίας και ανοιχτά τα εργοστάσια, γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα. Επιχειρήσεις, όπως η ΤΕΜΠΟ, η ΣΕΛΜΑΝ, η ΝΕΟΣΕΤ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και αν τα σωματεία εγκαταλείψουν τη μάχη θα μπουν λουκέτα.

EVIAPORTAL.GR: Θεωρείς ότι το κλίμα μπορεί να αναστραφεί στην βιομηχανία της Εύβοιας;
Απαντ. Δύσκολο. Ούτε πιστεύω ότι και αν γίνει το Βιοτεχνικό Πάρκο θα τονώσει σε κάτι την τοπική οικονομία. Η Εύβοια και οι άνθρωποι που τη διοικούν οφείλουν να βρούν εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης. Όλοι κάνουν λόγο για το μονόδρομο του τουρισμού. Ωστόσο δεν βλέπουμε να γίνεται πραγματική δουλειά πάνω σε αυτό το κομμάτι. Σκέψου ότι ακόμα και σήμερα μιλάμε για κατασκευή οριζόντιου και κάθετου άξονα στην Εύβοια, όταν ήταν διεκδικήσεις που είχε βάλει στο τραπέζι ο Θανάσης Μπουραντάς ως πρόεδρος του Ε.Κ.Ε. ακόμα.

EVIAPORTAL.GR: Συμφωνείς με την επένδυση στο Κυμάσι Μαντουδίου, για μονάδα ναυπήγησης σκαφών αναψυχής;
Απαντ. Δεν το έχω παρακολουθήσει στενά το θέμα, αλλά εφόσον σύσσωμη η τοπική κοινωνία το θέλει, δεν μπορούμε εμείς να λέμε πάντα όχι. Ήμασταν αντίθετοι με τη λιθανθρακική μονάδα, δεδομένου ότι είναι ρυπογόνος. Αν η συγκεκριμένη επένδυση δεν επιβαρύνει περιβάλλον και υγεία πολιτών, τότε δεν συντρέχει λόγος να σταθεί κάποιος εμπόδιο στην υλοποίηση της επένδυσης.

EVIAPORTAL.GR: Η στάση του Εργατικού Κέντρου κατά του λιθάνθρακα παραμένει η ίδια και για το Αλιβέρι;
Απαντ. Εκεί συμβαίνει το εξής. Εμπλέκονται άνθρωποι από όποιο χώρο μπορείς να φανταστείς και εκφράζουν άποψη επί του ζητήματος. Μόνο την τοπική κοινωνία δεν λογαριάζουν. Δηλαδή στο Μαντούδι έλεγαν όλοι όχι, για τους λόγους που προανέφερα και στο Αλιβέρι αρκετοί εκπρόσωποι φορέων πολιτικών, κοινωνικών ακόμα και από το χώρο της εκκλησίας λένε ναι σε λιθανθρακική μονάδα στο Αλιβέρι. Άνθρωποι που δεν έχουν βρεθεί στο πλευρό των εργαζομένων ή του Ε.Κ.Ε στους αγώνες τους όλα αυτά τα χρόνια. Όμως έχουν συγκεκριμένη άποψη για τον λιθάνθρακα….

EVIAPORTAL.GR: Εκφράζεις παράπονο για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το Εργατικό Κέντρο από τους λοιπούς φορείς;
Απαντ. Αναγκαίο κακό είναι το Εργατικό Κέντρο. Όταν θέλουν να διεκδικήσουν κάτι και χρειάζονται κινητοποίηση ή δυνατή φωνή, μας καλούν…

EVIAPORTAL.GR: Απολογιστικά τι σου έχει αφήσει η συνδικαλιστική σου πορεία;
Απαντ. Πιστεύω ότι είμαι από τους τυχερούς συνδικαλιστές., γιατί διαπιστώνω ότι η τοπική κοινωνία και συνολικά της Εύβοιας μου έχει φερθεί άψογα, με εκτίμηση στο πρόσωπό μου, κάτι που δεν το είχαν άλλοι του χώρου. Επιπλέον, υπήρξα τυχερός γιατί γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους, που πάλεψαν για το συνδικαλιστικό κίνημα στην Εύβοια και για τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως ο Χρήστος Αγγέλου, ο Σπύρος Καπετάνιος, ο Γιώργος Γούναρης, αλλά και σωματεία ολόκληρα, όπως αυτό της ΔΑΡΙΓΚ.

EVIAPORTAL.GR: Να υποθέσουμε ότι παραμένεις στη θέση του Προέδρου και μετά τις εκλογές της Κυριακής;
Απαντ. Για λίγο ακόμα… Καιρός για νέα φουρνιά στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Ε. Υπάρχουν ικανά παιδιά που μπορούν να αναλάβουν. Σε πέντε με έξι μήνες θα κάνουμε στην άκρη…

Δήμος Χαλκιδέων

EVIAPORTAL.GR: Με αυτή την ιδεολογία και αυτή τη στάση ζωής, πως ασχολήθηκες με τα κοινά και τι αποκόμισες από τον Δήμο Χαλκιδέων;
Απαντ. Ήταν για μένα καταπίεση, με την έννοια όχι της δουλειάς, αλλά της ιδεολογικής αντιμετώπισης των πραγμάτων. Άλλωστε είχα κατηγορηθεί κιόλας για το γεγονός ότι έλεγα στους εργαζόμενους όταν διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους, να βγούν σε απεργία. Γενικά όμως για μένα οι Δήμαρχοι είναι για λύπηση. Δεν εννοώ σαν πρόσωπα. Και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο σημερινός, Θανάσης Ζεμπίλης είναι καλά παιδιά και προσπαθούν. Αλλά όπως έχει η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα, ο Δήμαρχος δεν μπορεί να διεκδικήσει, απλά διαχειρίζεται μια υφιστάμενη κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι τα δικαστήρια είναι καθημερινά γεμάτα από Δημάρχους, που πρέπει μονίμως να απολογούνται για δράσεις τους που αφορούν στους Δήμους τους. Επιπλέον έχουν δεμένα χέρια με τον τρόπο που λειτουργεί η Επίτροπος και αυτό πλέον είναι γνωστό σε όλους. Βέβαια, η άποψή μου για την οποία πήγα μέχρι τον εισαγγελέα, παραμένει ότι στο Δήμο δεν κάνει κουμάντο ο εκάστοτε Δήμαρχος, αλλά κάτι υπάλληλοι… Οι Δήμαρχοι είναι για την πλάκα. Δες τι γίνεται με το Λιμενικό Ταμείο. Δεν θα έπρεπε να περιέλθει στο Δήμο επιτέλους. Εγώ που θα εκπροσωπήσω το Εργατικό Κέντρο στη νέα Λιμενική Επιτροπή που θα συσταθεί θα το θέσω δυνατά. «Ωραία μαζευτήκαμε, ας διαλυθούμε τώρα, να κάνει καμιά προκοπή και ο Δήμος».

EVIAPORTAL.GR: Με βάση αυτά που λές, άρα ο Δήμαρχος στη Χαλκίδα πλέον είναι μιας χρήσης.
Απαντ. Έτσι είναι. Και τον Θ.Ζεμπίλη τον λυπάμαι, γιατί προσπαθεί αλλά δεν θα ξαναβγεί. Το μόνο που μπορεί να κάνει ως Δήμαρχος όπως και οι υπόλοιποι είναι να διαχειριστεί τα σκουπίδια, το πράσινο άντε να βάλει και κολωνάκια. Τι άλλο μπορεί να κάνει όπως λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση σήμερα. Μόνο ο Σπανός έλεγε τότε, «θέλω δρόμο» και τον έκανε.

EVIAPORTAL.GR: Ο Δ.Αναγνωστάκης θα ξανακατέβει;
Απαντ. Γιατί να μην κατέβει;

EVIAPORTAL.GR: Δεν εξαρτάται από ποιον θα κατεβάσει το ΠΑΣΟΚ;
Απαντ. Δεν με αφορά τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο άλλωστε δεν ανήκω, όπως πολλοί νομίζουν. Αλλά ξέρω ότι αν κατέβει κάποιος από αυτούς που ευθύνονται για την ήττα του Δ.Αναγνωστάκη, θα πάω απέναντι…
 

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Κώστας Κουλουρίδης γεννήθηκε το 1952 και έχει καταγωγή από την Κύμη Ευβοίας. Το 1975 μπαίνει στο εργατικό δυναμικό του ‘Τσαούσογλου’ και λίγα χρόνια αργότερα ξεκινάει την συνδικαλιστική του πορεία ως μέλος του Σωματείου αρχικά και έπειτα ως Πρόεδρος. Παράλληλα, δραστηριοποιείται και στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, επί εποχής Θανάση Μπουραντά, όπου κατεβαίνει υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο σε ψηφοδέλτιο μαζί με τον Χρήστο Αγγέλου και άλλους συνδικαλιστές της εποχής. Η πορεία αυτή τον οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε ενεργή θέση μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο, όπως αυτή του αντιπροέδρου και μετά την παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης του Λάμπρου Τέσκου, στη θέση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου, όπου φαίνεται να παραμένει και μετά τις εκλογές της Κυριακής, τουλάχιστον για ένα 6μηνο ακόμα…