Πάνω απο 150.000 στρέματα και εκατοντάδες σπίτια έχουν καεί. Στο Πόρτο Γερμενό έχουν εκκενωθεί οικισμοί. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Στην Κάρυστο η φωτιά απείλησε κατοικημένες περιοχές. Σε ύφεση η φωτιά στη Σκύρο.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους σε Πόρτο Γερμενό στη Βοιωτία και στην Κάρυστο Ευβοίας. Να σημειωθεί, ότι στην Αττική, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στο Πικέρμι. Ωστόσο πάντα υπάρχει ο φόβος των αναζωπυρώσεων. Οι ελπίδες εναποτίθενται στη μείωση της έντασης των ανέμων, που αναμένεται από το απόγευμα.

Στο Πόρτο Γερμενό η φωτιά πέρασε από τον οικισμό Προσήλι και προσπαθεί να ανακοπεί από επίγειες δυνάμεις, ενώ ελικόπτερα συνεχίζουν τις ρίψεις νερού, ωστόσο, το βόρειο μέτωπο προς τον Κιθαιρώνα μαίνεται ανεξέλεγκτα.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκκένωσης του οικισμού και οι κάτοικοι της περιοχής προωθήθηκαν στα Βίλια. Μάλιστα στην επιχείρηση βοήθειας των κατοίκων συμμετέχει και το Λιμενικό με τρία σκάφη του από τον Πειραιά, που έσπευσαν στο Πόρτο Γερμενό.

Για λόγους ασφαλείας, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Βιλίων – Πόρτο Γερμενό στο ύψος της Ψάθας.

Να σημειωθεί ότι η πυρκαγιά στη Βοιωτία ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή Λιβαδόστρα του δήμου Πλαταιών. Την Κυριακή επεκτάθηκε στον Κιθαιρώνα και έφτασε σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Πόρτο Γερμενό, βόρεια του Αλεποχωρίου.

Στην Κάρυστο, η πυρκαγιά πέρασε δύο φορές από χτες, Κυριακή, από το χωριό Μετόχι, προξενώντας καταστροφές σε αγροτολιβαδικές εκτάσεις.
Τα αεροσκάφη, λόγω των δυσχερών καιρικών συνθηκών, δεν κατάφεραν περισσότερες από τρεις ρίψεις νερού, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις που είχαν προσέλθει από Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα, όπως δήλωσαν κάτοικοι του χωριού, δεν συνέβαλαν ιδιαίτερα στην πυρόσβεση, λόγω του ότι δεν ήξεραν τα τοπωνύμια και τη χαρτογράφηση της περιοχής.

Η φωτιά περιορίστηκε στο ρέμα μεταξύ Μετόχι και Αετού, ωστόσο το μεσημέρι το μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν ένα χιλιόμετρο από τον Αετό με κατεύθυνση προς το χωριό.

Σημειώνεται ότι στο Μετόχι δεν λειτουργεί το δίκτυο της ύδρευσης, όπως και το δίκτυο του ηλεκτρικού για να δίνει ρεύμα στις γεννήτριες.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη, αλλά με μειωμένη ένταση είναι η πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, ενώ αυξάνεται το τμήμα της περιμέτρου της φωτιάς που ελέγχεται από τις δυνάμεις κατάσβεσης.

Η φωτιά έχει ήδη κάνει στάχτη-σύμφωνα με εκτιμήσεις-150.000 στρέμματα και τουλάχιστον 200 σπίτια.

Το μεγάλο πύρινο μέτωπο έχει περιοριστεί στο ύψος του Πικερμίου, δύο χιλιόμετρα από τη λεωφόρο Μαραθώνος, το οποίο από το μεσημέρι της Δευτέρας βρίσκεται σε ύφεση.

Οι περιοχές που παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα είναι εκείνες στην Καλλιτεχνούπολη και στη Διώνη προς Πικέρμι.

Οι αστυνομικές δυνάμεις διέκοψαν τη διέλευση των οχημάτων από τη λεωφόρο Μαραθώνος, προκειμένου να αποφευχθούν εγκλωβισμοί, ενώ λίγο νωρίτερα στην περιοχή εγκλωβίστηκε από τους καπνούς και τις φλόγες και καταστράφηκε ένα πυροσβεστικό όχημα του δήμου Πικερμίου.

Νωρίτερα, το μέτωπο της πυρκαγιάς από το Νταού Πεντέλης, κατευθυνόμενο προς τα νότια απείλησε την Καλλιτεχνούπολη, την καταστροφή της οποίας απέτρεψαν την τελευταία στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις και κατέβηκε στον οικισμό Βιώνη του Πικερμίου κατακαίγοντας μεγάλες δασικές και αγροτολιβαδικές εκτάσεις και προξενώντας μεγάλες καταστροφές σε πευκοδάσος.

Καλύτερη εμφανίζεται η κατάσταση με τις αναζωπυρώσεις στη Νέα Μάκρη.

Εν τω μεταξύ, ακινητοποιημένο μέσα στη θάλασσα στην περιοχή του Σχοινιά παραμένει, λόγω βλάβης, από τις 12:15, ένα αεροσκάφος, τύπου CL-415, που συμμετείχε στην πυρόσβεση στη Νέα Μάκρη.

Τεχνικοί έσπευσαν στο αεροσκάφος και εντόπισαν βλάβη στο σύστημα υδροληψίας, οπότε και θα πρέπει να ρυμουλκηθεί.

Ακόμη, αναζωπυρώσεις σημειώνονται κατά διαστήματα στο Βαρνάβα και το Σέσι Γραμματικού.

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στις Μαριές και Στρογγυλό Ζακύνθου, όπου εκδηλώθηκε νέα φωτιά στην περιοχή Μέγα Αμπέλι στο δήμο Αρτεμισίων. Ωστόσο, το μεσημέρι της Δευτέρας ξέσπασε νέο μέτωπο στο χωριό Κοιλιωμένος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καμαρωτή του Δήμου Ιωνίας στη Χίο. Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή από τη φωτιά. Για την κατάσβεση επειχειρούν 14 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβέστες, οκτώ άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Στην Αχαΐα βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή της Ανω Καλλιθέας και σε ύφεση αυτή στο Ελαιοχώρι. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί περίπου 250 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, χωρίς να κινδυνεύσουν κατοικημένες περιοχές. Στην περιοχή παραμένουν σε επιφυλακή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, για να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Επίσης σε ύφεση βρίσκεται και ένα δεύτερο μέτωπο φωτιάς, που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής σε περιοχή κοντά στην ιερά μονή Ομπλού, στον δήμο Μεσσάτιδος Αχαΐας. Η φωτιά έχει κάψει περίπου πέντε στρέμματα δασικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης, ενώ και σε αυτήν την περιοχή παραμένουν σε ετοιμότητα πυροσβεστικές δυνάμεις, για αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Παναγίτσα του Δήμου Λεβιδίου στην Τρίπολη.

Ακόμη, σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει στη Σκύρο στις περιοχές Ασπούς και Αχερούνες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τις 06:00 της Κυριακής έως τις 06:00 της Δευτέρας ξέσπασαν 67 πυρκαγιές.

Για πληροφορίες σχετικά με τους δρόμους όπου διεξάγεται κανονικά η κίνηση των οχημάτων στην Αττική, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στη διεύθυνση της Τροχαίας Αττικής, στα τηλέφωνα: 210-5222929 και 210-5284035.


Πηγή: www.in.gr