Δυναμικά οι Έλληνες της Κύπρου διαδήλωσαν στη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου.

 

Δυναμική υπήρξε στις 2 Ιανουαρίου η παρουσία της κυπριακής νεολαίας στις βάσεις των Εγγλέζων στο Ακρωτήρι Λεμεσσού, για την καθιερωμένη πλέον διαμαρτυρία κάθε αρχή νέου έτους. Παρά τις έμμεσες απειλές (που ήταν πολλές) και την επίδειξη ισχύος από τις δυνάμεις των Εγγλέζων και τα όργανα τους, μέλη του ΚΕΑ (Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης) αλλά και του ΕΛΑΜ (Ελληνικό Λαικό Μέτωπο) παρευρέθησαν στις βάσεις και διαμαρτυρήθηκαν δυναμικά. Εκτός των οργανωμένων μελών των δύο κινημάτων, πλήθος κόσμου ενίσχυσε τους διαδηλωτές με το άκουσμα των ειδήσεων στην τηλεόραση. 
Τα στελέχη του ΚΕΑ και του ΕΛΑΜ παρακολουθούνταν ήδη από την πόλη της Λεμεσσού, από την ΑΚΕΛοκρατούμενη αστυνομία του Χριστόφια. Στο χώρο της βάσης, η εγγλέζικη αστυνομία και ο κατοχικός τους στρατός ήταν προκλητικότατοι αφού είχαν πάρει θέσεις μάχης με δυνάμεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν επίθεση από ολόκληρο τάγμα στρατού με πλήρη οπλισμό. Διμοιρία ειδικών δυνάμεων καταστολής και εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν κυκλώσει τους διαδηλωτές, ενώ βρετανικό στρατιωτικό ελικόπτερο πετώντας χαμηλά αποσυντόνιζε την μαχόμενη νεολαία μας τόσο με τον εκκωφαντικό θόρυβό του όσο και με τον εκτυφλωτικό προβολέα που έκανε την νύχτα μέρα (με προφανή σκοπό το φακέλωμα προσώπων μέσω φωτογραφήσεων).  
Εχθρική ήταν και η στάση των ΜΜΕ αφού κάποιοι δημοσιογράφοι χρησιμοποίησαν στις μεταδώσεις τους λέξεις όπως «κουκουλοφόροι» και «εξτρεμιστές» αναφερόμενοι στους συναγωνιστές μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρες πριν τη διαδήλωση, μέλη της κυπριακής αστυνομίας προσέγγισαν ηγετικά στελέχη του ΚΕΑ, όπως τον Πανίκο Κλεοβούλου και τον Σταύρο Καρκαλέτση, «για έναν καφέ» όπως χαρακτηριστικά τους δήλωσαν. Η απάντηση από το στέλεχος του ΛΑ.Ο.Σ Σταύρο Καρκαλέτση ήταν πως «…δεν μιλούμε με συνεργάτες των κατακτητών».
Σε δηλώσεις του προς τα κυπριακά κανάλια που είχαν σπεύσει στον χώρο της διαδήλωσης, ο Σταύρος Καρκαλέτσης κάλεσε «….Άγγλους, Τούρκους αλλά και την κυβέρνηση Χριστόφια να αποδεχθούν την επιταγή της Ιστορίας: Πως η Κύπρος είναι τόσο ελληνική, όσο και η Αθήνα». Σε ξεχωριστές του δηλώσεις προς βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ρώτησε τους Βρετανούς τηλεθεατές για το πώς θα τους φαινόταν, Έλληνες αστυνομικοί να διενεργούν ελέγχους σε Βρετανούς πολίτες μέσα στο Λονδίνο, όπως πράττουν οι Άγγλοι σε βάρος των Ελλήνων της Κύπρου, μέσα στην ίδια μας την πατρίδα.
Η εκδήλωση πέτυχε στο έπακρο αφού ακόμα μια φορά πειστήκαμε και πείσαμε ότι οι βάσεις των Εγγλέζων στην νήσο μας είναι κατοχική δύναμη και ότι συμπεριφέρονται ως κράτος εν κράτει. Η πίστη στον αγώνα για ελευθερία και αυτοδιάθεση, και οι παρακαταθήκες των πατέρων, δεν μας επιτρέπουν να πάψουμε την μάχη αυτή. Ο αγώνας στην Κύπρο θα συνεχιστεί αμείωτος.