Φορείς και Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα σχέδια της πλειοψηφίας του Επιμελητηρίου για το κτίριο ιστορικής σημασίας της πόλης.

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας γνωμοδότησε κατά της αντιπαροχής του κτιρίου. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ενώ ελήφθη η απόφαση να πιέσουν με κάθε δυνατό τρόπο την πλειοψηφία του Επιμελητηρίου, για αλλαγή των σχεδίων της.
Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα του Δημόκριτου, ύστερα και από αίτημα του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Δημήτρη Αναγνωστάκη.
Στην συνεδρίαση έδωσαν το παρόν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων και βουλευτών, ενώ παρέστη και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Σίμωσης, ο οποίος ενημέρωσε το Δ.Σ. για την απόφαση της πλειοψηφίας του σχετικά με τον Δημόκριτο.

Αποχώρηση Σίμωση… αδικαιολόγητη.
Αψυχολόγητη χαρακτηρίστηκε η κίνηση του προέδρου του Επιμελητηρίου, Παναγιώτη Σίμωση να αποχωρήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο μετά την τοποθέτησή του για τον «Δημόκριτο», εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του επί της διαδικασίας, και στο γεγονός, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο επέτρεψε στον Μάνο Παπαμακάριο, να ενημερώσει το σώμα για την θέση, που έχουν πάρει στο θέμα «Δημόκριτος», επιμελητηριακοί σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν διατρανώσει την αντίθεσή τους με το ενδεχόμενο της αντιπαροχής του κτιρίου.
Η στάση του Παναγιώτη Σίμωση κατακρίθηκε από τους περισσότερους ομιλητές.

Αναπτυξιακό έργο… η αντιπαροχή, κατά τον Π.Σίμωση.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας, Παναγιώτης Σίμωσης απέφυγε εντέχνως να αναφέρει τη λέξη ‘αντιπαροχή’ κατά την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υποστήριξε μόνο, πως πρόκειται για ένα έργο αναπτυξιακό, που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στη Χαλκίδα και το Νομό. Στόχος της πλειοψηφίας του Επιμελητηρίου είναι να μετατραπεί το κτίριο «Δημόκριτος» σε συνεδριακό κέντρο δυναμικότητας 700 περίπου ατόμων, ώστε να δημιουργηθεί συνεδριακός τουρισμός στη πόλη. Επιπλέον, ο κ. Σίμωσης επισήμανε, ότι «με σεβασμό στην ιστορία του «Δημόκριτου», πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας, προκειμένου να συνδέσουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ενώ προς τήρηση του εκπαιδευτικού χαρακτήρα του «Δημόκριτου» θα δημιουργηθεί και ένας χώρος εκπαιδευτικός περί τα 1000 τ.μ., καθώς και 3 υπόγεια πάρκινγκ, που θα ανασάνουν το κυκλοφοριακό της περιοχής».

Αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας, στην αντιπαροχή.
Την αντίθεσή τους στην αντιπαροχή του κτιρίου «Δημόκριτος» διατράνωσαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Συμπολίτευση και αντιπολίτευση επιμένουν, πως το κτίριο «Δημόκριτος» πρέπει να κρατήσει τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό του χαρακτήρα.

Αντίθετοι πολιτικοί και φορείς με την απόφαση της πλειοψηφίας του Επιμελητηρίου.
Σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς εξέφρασαν δια των εκπροσώπων τους την άποψή τους για το θέμα «Δημόκριτος» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αντίθετοι με την αντιπαροχή εμφανίστηκαν ο βουλευτής της Ν.Δ., Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος ήταν παρών στην συνεδρίαση, καθώς και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Περλεπέ, που έστειλε σχετική επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, καθώς και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΝ, Βαγγέλης Αποστόλου.
Ο Γιάννης Μπιλάλης, που εκπροσώπησε το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Χαλκιδέων στην συνεδρίαση, πρότεινε την αναστήλωση του κτιρίου «Δημόκριτος» και τη μεταφορά εκεί της βιβλιοθήκης Χαλκίδας, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα σύγχρονη βιβλιοθήκη για τη πόλη μας.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της περιοχής Βροντού τόνισε, πως πρέπει να υπάρξει μια ήπιας μορφής παρέμβαση στο κτίριο και να αξιοποιηθεί για εκπαιδευτική χρήση.