Το Δ.Σ. της ένωσης ιδιωτικών υπαλλήλων Χαλκίδας αλλά και μέλη, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας προς τον Νομάρχη Εύβοιας και το Ν. Σ., για το ζήτημα του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

 

Συναντήθηκαν με τον αρμόδιο αντινομάρχη για το εμπόριο, κ. Βουρδάνο Δ., και του κοινοποίησαν το κοινό ψήφισμα 44 κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων και υπηρεσιών όπως και ενώσεων μικροεπαγγελματιών. Απαίτησαν όχι μόνο να μην εφαρμοστούν τα εξοντωτικά μέτρα που προωθεί το κεφάλαιο και τα κόμματά του, αλλά να παρθεί πίσω και η απόφαση του Νομάρχη με την οποία, στο όνομα του τουρισμού, ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ανέδειξαν και τις ευθύνες που έχουν οι εκλεγμένοι με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην επίθεση σε βάρος εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων.
Παρατίθεται το ψήφισμα ως έχει:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στις 26 Οκτώβρη 2008 πραγματοποιήθηκε κοινή πανελλαδική σύσκεψη κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων και υπηρεσιών όπως και ενώσεων μικροεπαγγελματιών με θέματα:

ΩΡΑΡΙΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ
Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκε η μεθόδευση της κυβέρνησης της Ν.Δ., του πολυεθνικού κεφαλαίου και των μεγαλοεργοδοτών για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, δηλαδή 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων όπως και η κατάργηση της Κυριακής αργίας αρχίζοντας από 8 Κυριακές το χρόνο.
Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε στις αρχές εκδηλώσεις μιας γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης η οποία για να ξεπεραστεί κινείται σε δύο κατευθύνσεις :
1. Χειροτέρευση της θέσης της εργατικής τάξης, όλων των όρων αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης (μισθοί, ωράρια, απολύσεις, κοινωνικές παροχές κ.λ.π.).
2. Ταχύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, άρα αύξηση στο ρυθμό προλεταριοποίησης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων.
Σε αυτούς τους άξονες κινούνται τα μέτρα που παίρνουν π.χ. τα 28 δις ευρώ που πάνε για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων μαζί και της Ε.Ε., των αστικών κυβερνήσεων μαζί και της δικής μας.
Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και στις υπηρεσίες μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους έχουμε κοινό αντίπαλο, το πολυεθνικό κεφάλαιο, τη μεγαλοεργοδοσία, την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική άρα είναι μονόδρομος και ανάγκη των καιρών η κοινή δράση και πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές που θέλουν να καθορίζουν, να ελέγχουν να εξουσιάζουν τη ζωή μας και να ληστεύουν τον πλούτο που παράγουμε.

Καταλήχθηκε για το επόμενο χρονικό διάστημα το εξής κοινό πρόγραμμα δράσης:
– 30 Οκτώβρη πραγματοποίηση πικετοφοριών σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
– Κοινό υλικό, κοινές ανακοινώσεις, αφίσα που θα μοιραστεί στους χώρους εργασίας πανελλαδικά.
– Κοινές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Νομαρχίες και στους Δήμους, στα Υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης, κοινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις πόλεις πανελλαδικά.
– Περιοδείες από τα σωματεία, συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις σωματείων, μαζικοποίηση των σωματείων.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:
– Όχι στην κατάργηση της Κυριακής αργίας – νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
– Όχι στην απελευθέρωση του ωραρίου. Να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο, εθνικό ενιαίο, υποχρεωτικό για όλους.
– Κατάργηση ωρομισθίου, μερικής απασχόλησης, συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
– Πλήρη και σταθερή δουλεία. 35ωρο – 7ωρο – 5ήμερο.
– 1400 ευρώ κατώτερο μισθό, 1120 ευρώ σύνταξη, 1120 επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα αυτή διαρκεί.