Και όσο πλησιάζει το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας τόσο ανεβαίνουν οι τόνοι στην παράταξη, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς δε φαίνεται να κάνει πίσω στην άποψή του για τις αλλαγές στο καταστατικό της ΝΔ.

Αμετακίνητος στο θέμα των προωθούμενων αλλαγών στο καταστατικό του κόμματος εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, γεγονός που υποδεικνύει ότι στη Ρηγίλλης ετοιμάζονται για νέες εσωκομματικές εντάσεις την προσεχή Κυριακή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και εν όψει του Συνεδρίου του Ιουνίου.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Όπως αναφέρουν τα Νέα, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να θεσπιστεί θητεία για τον πρόεδρο του κόμματος, όπως εισηγείται η κ. Μπακογιάννη και άλλα προβεβλημένα στελέχη, ενώ θεωρείται «εκ του πονηρού» η κριτική απέναντι στην πρόταση να επιλέγονται τα μισά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (στο εξής Εκτελεστική Γραμματεία) από την κομματική ηγεσία.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά αναγνωρίζουν ότι καθ’ οδόν προς το Συνεδρίο οι εσωκομματικές συγκρούσεις θα επικεντρωθούν γύρω από τα δύο ζητήματα που προσφέρονται, όπως λένε, για «εύκολη κριτική», αλλά προειδοποιούν ότι «και τα δύο ζητήματα θα μετατραπούν σε μπούμερανγκ για όσους θεωρούν ότι μπορούν να υποκινήσουν αντιδράσεις».

Την Κυριακή, η Κεντρική Επιτροπή θα κληθεί, πρώτον, να εγκρίνει τις προτάσεις που παρουσίασε στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης ο κ. Σαμαράς και, δεύτερον,να εισηγηθεί προς το Συνέδριο τις σχετικές αλλαγές στο γαλάζιο καταστατικό.

Επιτελικά στελέχη του κόμματος που βρίσκονται δίπλα στον κ. Σαμαρά τονίζουν ότι, όσο κι αν «ακούγεται δημοκρατική» η πρόταση για εκλογή προέδρου με συγκεκριμένη θητεία, δεν υιοθετείται από κανένα ευρωπαϊκό κόμμα που έχει προχωρήσει σε εκλογή προέδρου από τη βάση.

Οι αλλαγές

Οι αλλαγές που εισηγείται ο Αντώνης Σαμαράς και καλείται να εγκρίνει σε πρώτη φάση η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, μεταξύ άλλων προβλέπουν:

* Τακτικό Συνέδριο ανά διετία, μετονομασία της Κεντρικής Επιτροπής σε Πολιτική Επιτροπή και του Πολιτικού Συμβουλίου σε Εκτελεστική Γραμματεία.

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (Πολιτική Επιτροπή) θα μειωθούν από 500 σε λιγότερα από 200, ενώ ο γραμματέας του οργάνου θα μπορεί να εκλεγεί βουλευτής μόνον μέσα από τη λίστα Επικρατείας.

* Το Πολιτικό Συμβούλιο (Εκτελεστική Γραμματεία) θα απαρτίζεται από 15 μέλη, μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος. Τα 7 θα εκλέγονται από την Πολιτική Επιτροπή και τα υπόλοιπα 7 θα είναι προσωπικότητες στελέχη του κόμματος, με συγκεκριμένη θέση στο κομματικό οργανόγραμμα.

* Εκλογή από τη βάση και των διοικήσεων των Νομαρχιακών Επιτροπών (ΝΟΔΕ).

* Το 20% των εκλεγμένων στις διοικήσεις τοπικής και νομαρχιακής οργάνωσης θα πρέπει να έχουν ηλικία έως 35 ετών. Ποσοστό τουλάχιστον 20% στις ίδιες οργανώσεις θα πρέπει να είναι πρωτοεκλεγμένα μέλη.

πηγή: www.in.gr