Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί εργαζόμενοι των Τσιμέντων Χαλκίδας, με τη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας των Σωματείων εργαζομένων των εργοστασίων της Εύβοιας και την παρουσία φορέων και αρχών του τόπου, έξω από τα κεντρικά γραφεία της Lafarge στην Παιανία.

Σε συνέχεια του αγώνα των εργαζομένων των Τσιμέντων Χαλκίδας, για επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΕΤ-Ηρακλής στη Χαλκίδα, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 11 Ιουνίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Κεντρικά Γραφεία της Lafarge στην Παιανία. Μάλιστα, εκπρόσωποι των Σωματείων και της Ομοσπονδίας Τσιμέντων τοιχοκόλλησαν στην είσοδο των γραφείων της ΑΓΕΤ  ψήφισμα, στο οποίο εξηγούσαν τους λόγους της διαμαρτυρίας τους, που δεν είναι άλλοι από την ανάκληση της απόφασης για κλείσιμο του εργοστασίου καθώς και των απολύσεων, αφού το εργοστάσιο Χαλκίδας είναι βιώσιμο, ζητώντας με αυτόν τον τρόπο την επαναλειτουργία του.

Θανάσης Ζεμπίλης, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας 2019

Στη συγκέντρωση δυναμικό παρόν έδωσαν το Εργατικό Κέντρο Ευβοίας, στα πλαίσια της απεργίας που είχε εξαγγείλει για σήμερα Τρίτη, μέλη του ΠΑΜΕ και σωματεία εργαζομένων των εργοστασίων που έχουν κλείσει στην Εύβοια, ως ένδειξη αλληλεγγύης καθώς και ο βουλευτής Ευβοίας της ΔΗΜΑΡ κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Δήμαρχος Χαλκίδας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης και ο Πολιτευτής Ευβοίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Σταύρος Μακαρίου. Στη συγκέντρωση επίσης παραβρέθηκαν πολλοί εργαζόμενοι των άλλων εργοστασίων της Εύβοιας και αρκετός κόσμος, αφού το Σωματείο Εργαζομένων των Τσιμέντων Χαλκίδας είχε μισθώσει για το συγκεκριμένο λόγο λεωφορεία. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν: «Lafarge… ΑΓΕΤ μολών λαβέ» και « Η κερδοσκοπία της Lafarge κλείνει το εργοστάσιο, οι εργαζόμενοι θα το λειτουργήσουν».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι ενώ αρχικά δεν υπήρχαν ΜΑΤ και οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν ειρηνικά στη κεντρική πύλη της εταιρείας, μετά από κάποια ώρα εμφανίστηκαν διμοιρίες των ΜΑΤ που η εταιρεία είχε αφήσει να μπουν από την πίσω πόρτα γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των συγκεντρωμένων. Μετά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων τα ΜΑΤ υποχώρησαν και αρκέστηκαν στο να περιφρουρούν μόνο το κτίριο της εταιρείας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι των Τσιμέντων προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες προκειμένου να αποδείξουν τα ψέματα της Lafarge σχετικά με την απόφαση για «οικονομική στενότητα» που οδήγησε στο κλείσιμο του εργοστασίου των Τσιμέντων στη Χαλκίδα. Πρόσφατό παράδειγμα η χορηγία της εταιρείας σε έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μάλιστα αποφάσισαν συνέχεια του αγώνα τους και το καλοκαίρι, μεταφέροντας το ενημερωτικό περίπτερο τους από την Αβάντων στην παραλία Χαλκίδας, αφού πρώτα έλαβαν τη μόνιμη άδεια λειτουργίας του από το Λιμεναρχείο. Επίσης έχουν αναρτήσει και τις απολύσεις που κοινοποιήθηκαν στους συναδέλφους τους από την εταιρεία, που επικαλέστηκε το 5% που της δίνει ο νόμος, λέγοντας απευθυνόμενοι στον κ. Σταικούρα, κ. Χατζηδάκη και κ. Σαμαρά : «Αυτή είναι η συμβολή των πολυεθνικών στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που πανηγυρίσατε;».

Μία συγκέντρωση, ένας αγώνας, πολλά μηνύματα…!