Η απόφαση της Κ.Ε. της Ν.Δ. επιτρέπει τη ψήφο στα μέλη και σε όσους επιθυμούν να γραφτούν μέλη έως την ημέρα της ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου του κόμματος. 7 – 8 Νοεμβρίου, το έκτακτο συνέδριο, ενώ οι εκλογές θα γίνουν τέλος του μήνα.

Συμβιβασμός επήλθε, έστω και παρά πέντε, για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην εκλογή Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Τώρα, οι τέσσερις υποψήφιοι μετρούν τις δυνάμεις τους, συνεχίζουν τις επαφές τους με τα μέλη της παράταξης και τις περιοδείες τους, και ετοιμάζονται για την επόμενη συνάντηση που θα είναι 7 του μήνα, στο έκτακτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Η απόφαση που ελήφθη είναι η εκλογή Προέδρου να γίνει μόνο από τα μέλη, ενώ θα μπορούν να εγγραφούν μέλη στο on-line σύστημα και να ψηφίσουν, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, όσοι «φίλοι» του κόμματος το επιθυμούν. Σε ένα συμφώνησαν πάντως οι υποψήφιοι, ότι η βάση κουράστηκε με το «τραβηγμένο» της κουβέντας, ‘ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί’!!! Προηγήθηκε βέβαια, η αλλαγή στάσης του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που ανέλαβε να συμβιβάσει τις διαφορετικές προτάσεις και να συντάξει την τελική πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής προς το συνέδριο, την οποία ενέκριναν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, παρουσία του Δημήτρη Σιούφα.

Δεν έλειψαν οι εντάσεις κατά τη συνεδρίαση, άλλωστε το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας είναι καζάνι που βράζει και αίσθηση προκάλεσε η ευθέως και προκλητική κατά πολλούς επίθεση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον Αντώνη Σαμαρά.
Από εκεί και πέρα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η μάχη αφορά σε δύο πρόσωπα και ο λόγος για την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά, που φαίνεται να έχουν το προβάδισμα από τους άλλους δύο συνυποψήφιους τους, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Πάντως, η άποψη ότι η εκλογή Προέδρου θα είναι ντέρμπι, επικρατεί εντόνως στα πηγαδάκια της Νέας Δημοκρατίας και αρκετοί βάζουν το χέρι τους στη φωτιά, ότι δεν θα φτάσουν μέχρι τέλους και οι τέσσερις…. Κάποιος στο παρά πέντε θα αποχωρήσει της διαδικασίας!!!

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, Δημήτρης Σιούφας απέστειλε την Κυριακή την πρόσκληση προς του συνέδρους, καλώντας τους στη διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στις 7 και 8 Νοεμβρίου.
Όσο για τη ψηφοφορία, αυτή θα διεξαχθεί τέλος του μήνα, με πιθανότερη ημερομηνία, 29 Νοεμβρίου.

Δηλώσεις

«Η Ντόρα έχει αποδείξει ότι έχει ηγετικές ικανότητες» δηλώνει ο Μπάμπης Μανιάτης, που μετέχει στην Οργανωτική Επιτροπή της ΝΔ (Πολιτικό Συμβούλιο) για το συνέδριο. Μιλάει στο eviaportal για τις διαδικασίες, αλλά και τους υποψηφίους και δεν κρύβει τις καλές σχέσεις του σε προσωπικό επίπεδο με τη Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά ούτε και την προτίμησή του στο πρόσωπό της για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας πως μπορεί να φέρει ενότητα στην παράταξη και να ηγηθεί αυτής.

Ο σύνεδρος και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ευβοίας, Κώστας Χατζής εκφράζει την προτίμησή του στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά. Άλλωστε είναι απο τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας, που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του.

 

Ο σύνεδρος, Χρόνης Ινιωτάκης σε δηλώσεις του στο eviaportal, αναφέρεται στο τί χρειάζεται η Νέα Δημοκρατία του σήμερα απο έναν πρόεδρο και πώς θα πρέπει να ηγηθεί του κόμματος το πρόσωπο που θα επιλέξει η βάση.

Η Έλενα Βάκα, πρώην Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου και μέλος της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζει τις επιφυλάξεις της για την πρόταση που τέθηκε να ψηφίσουν και οι φίλοι του κόμματος για εκλογή προέδρου. Ωστόσο θεωρεί πολύ σημαντική την απόφαση να επιλέξει η βάση της παράταξης τον επόμενο αρχηγό. Επιπλέον, σχολιάζοντας τους τέσσερις υποψήφιους, η Έλενα Βάκα δηλώνει ευθέως, την στήριξή της στον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Χαλκίδας και μέλος της ΝΔ, Σταμάτης Γκάβαλης ανήκει στον κύκλο του υποψήφιου, Αντώνη Σαμαρά και επισημαίνει τους λόγους, μιλώντας στο eviaportal.

Προσφυγή του Δ.Αντωνίου, για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητάς του

Όπως είχε αναφέρει το eviaportal, ο Χαλκιδέος γιατρός, Δημήτρης Αντωνίου κατέθεσε τη δική του υποψηφιότητα για Πρόεδρος της ΝΔ. Ωστόσο η υποψηφιότητά του αποκλείστηκε και ο ίδιος προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας  και στέλνει εξώδικη διαμαρτυρία κατά της Οργανωτικής Επιτροπής του κόμματος. 

Για την ιστορία…

Και για να φρεσκάρουμε τη μνήμη των παλαιοτέρων και να μάθουν οι νεότεροι, την πορεία της Νέας Δημοκρατίας, ας θυμηθούμε μερικές ιστορικές στιγμές για την παράταξη, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής:

Στις 4 Οκτωβρίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία.
Το Νοέμβριο του 1974, η Νέα Δημοκρατία έχει την πρώτη της εκλογική νίκη.
Τον Απρίλιο του 1977, η Νέα Δημοκρατία προχωράει στην εσωτερική της οργάνωση, με κορυφαία διαδικασία το Προσυνέδριο της Χαλκιδικής.
Τον Νοέμβριο του 1977, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει εκ νέου τις εθνικές εκλογές.
Το 1979, συγκαλείτε το πρώτο συνέδριο του κόμματος.
Το 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γεώργιος Ράλλης γίνεται ο επόμενος Πρόεδρος του κόμματος.
Το 1981, η ΝΔ χάνει τις εθνικές εκλογές. Πρόεδρος του κόμματος αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αβέρωφ κατόπιν εκλογικής διαδικασίας.
Το 1984, ο Ευάγγελος Αβέρωφ παραιτείται και 1η Σεπτεμβρίου του 1984, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκλέγεται Πρόεδρος του κόμματος.
Το 1985, η ΝΔ χάνει και πάλι τις εθνικές εκλογές.
Την ίδια χρονιά ο Κωστής Στεφανόπουλος και άλλοι βουλευτές αποχωρούν από τη ΝΔ και ιδρύουν τη «Δημοκρατική Ανανέωση». 8 Απριλίου του 1990, μετά την Οικουμενική Κυβέρνηση Ξ.Ζολώτα, η ΝΔ κερδίζει τις εθνικές εκλογές, με Πρωθυπουργό τον Κ.Μητσοτάκη.
Το 1993, ο Αντώνης Σαμαράς αποχωρεί από τη ΝΔ και σχηματίζει την «Πολιτική Άνοιξη».
Την ίδια χρονιά σε πρόωρες εθνικές εκλογές η ΝΔ χάνει και περνά στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Το Νοέμβριο του 1993, εκλέγεται Πρόεδρος του κόμματος ο Μιλτιάδης Έβερτ.
Το 1996, ο Μιλτιάδης Έβερτ επανεκλέγεται Πρόεδρος της ΝΔ, αφού υπερίσχυσε του συνυποψήφιου του, Γ.Σουφλιά.
Το Μάρτιο του 1997, εκλέγεται Πρόεδρος της ΝΔ, ο Κώστας Καραμανλής. Συνυποψήφιοί του στη διαδικασία ήταν ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Γιώργος Σουφλιάς και ο Βύρων Πολύδωρας. (Στην δεύτερη ψηφοφορία ο Κώστας Καραμανλής εκλέγεται Πρόεδρος του Κόμματος με ποσοστό 69,16%, ενώ ο Γιώργος Σουφλιάς έλαβε ποσοστό 30,84%).
Το 2000, η ΝΔ παραμένει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και ανέβασε το ποσοστό της στις εθνικές εκλογές.
7 Μαρτίου του 2004, η ΝΔ κερδίζει τις εθνικές εκλογές με Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή.
Το 2007, η ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής κερδίζουν πάλι τις εθνικές εκλογές, για να φτάσουμε στο σήμερα, που η ΝΔ βίωσε μια συντριπτική ήττα στις εκλογές της 4ης του Οκτώβρη και οδεύει σε εκλογή νέου προέδρου μετά την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή το ίδιο βράδυ των εκλογών και μετά τα λυπηρά για το κόμμα του αποτελέσματα…