Χθες, Δευτέρα 27 Αυγούστου 2007 απόγευμα, ετελέσθησαν στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Μίστρου οι Κηδείες των 3 νέων ανθρώπων, του 35ετούς Δημητρίου Λιάσκου, του 23ετούς Ιωάννου Τσώκου και του 19ετούς Νικολάου Τσαμπάση, ενώ στην στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στον Θεολόγο Διρφύων, του 22ετούς Δημητρίου Γιαπλές, οι οποίοι έχασαν ηρωϊκά τη ζωή τους στην μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση μεταξύ των Δ.Δ. Μίστρου και Θεολόγου του Δήμου Διρφύων, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα χωριά τους από την καταστροφή.

Στις Ιερές Εξόδιες Ακολουθίες των νέων αυτών ανθρώπων χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από Κληρικούς της Τοπικής μας Εκκλησίας, αλλά και πλήθους λαού, το οποίο με επικεφαλής τους Τοπικούς Άρχοντες προσέτρεξαν για να συμπροσευχηθούν υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων αδελφών μας.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Στις ομιλίες του, ο Μητροπολίτης μας τόνισε την αξία του θανάτου των παιδιών αυτών, τα οποία έδωσαν την ζωή τους για να σωθούν οι υπόλοιποι συγχωριανοί τους, αλλά και ο ίδιος ο Τόπος τους και έτσι μπορούν τώρα και γεύονται στην «δροσιά» του Παραδείσου την κοινωνία τους με το Θεό, ενώ στιγμάτισε με σκληρούς λόγους τους υπευθύνους των πυρκαγιών, τους εμπρηστές, τους οποίους μάλιστα χαρακτήρισε «καταραμένους» και τους κάλεσε να μετανοήσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους, αλλιώς τους αναμένει το «αιώνιο και άσβεστο πυρ» της κολάσεως.

Παράλληλα, τίμησε τις οικογένειες των  τεσσάρων νέων παιδιών με μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (τον Τίμιο Σταυρό, ο οποίος εικονίζει και την Αγία Μορφή του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου – το λείψανο του Οποίου κάηκε από τους Τούρκους), αφού η θυσία των παιδιών τους έγινε για το καλό των υπολοίπων συνανθρώπων τους, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος, της Δημιουργίας του Θεού.  

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκε για την πορεία της υγείας και των άλλων δύο νέων ανθρώπων από το Μίστρο, οι οποίοι με πολλαπλά εγκαύματα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο των Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς», επικοινωνώντας με τους θεράποντες Ιατρούς και πληροφορούμενος την πορεία της υγείας τους.

Όλες αυτές τις ημέρες, από το Σάββατο, οπότε και η φωτιά απείλησε τον δήμο Αμαρύνθου και έφθασε και πολύ κοντά στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας μέχρι σήμερα που οι πυρκαγιές ακόμη μαίνονται στη Σέττα και τον Θεολόγο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, σε συνεργασία και τακτική επικοινωνία εκείνου και των συνεργατών του με τους Ιερείς της Περιφερείας αλλά και τους Τοπικούς Άρχοντες, έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον για την πορεία των πυρκαγιών, ενώ παρακάλεσε όλους τους Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως να τελούν συνεχώς δεήσεις και παρακλήσεις στον Θεό, υπέρ της απαλλαγής μας από την φοβερά απειλή της φωτιάς και ιδιαιτέρως τους Ιερείς των πληγεισών περιοχών να ευρίσκονται μαζί με τους Ενορίτες τους και να προστρέχουν σε κάθε τους ανάγκη, πνευματική και υλική, όπως κάθε φορά σε παρόμοιες περιπτώσεις πράττει η Αγία μας Εκκλησία και η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος.

Μάλιστα, προγραμμάτισε την ερχόμενη Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2007 το πρωΐ να τελέσει την Θεία Λειτουργία, όχι στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου Βασιλικού, αλλά στην Κάτω Σέττα για να συμπαρασταθεί στους κατοίκους, αλλά και να δει ο Ίδιος προσωπικά τις ανάγκες τους και τα προβλήματά τους.

Τέλος, η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος θα προστρέξει, κατά το δυνατό και στις ανάγκες της γειτονικής Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου, η οποία και επλήγη περισσότερο από τις πυρκαγιές, ενώ παράλληλα θα συμμετάσχει και στην ανθρωπιστική και χρηματική βοήθεια την οποία ολόκληρη η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος θα προσφέρει σε όλες τις περιοχές τις Πατρίδος μας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.