Προβλήματα και καθυστερήσεις στην εκτέλεση σημαντικών έργων υποδομής για την Εύβοια προκαλεί το πάγωμα των πιστώσεων που επιβάλλεται από το Υπουργείο Οικονομίας, παρά το γεγονός ότι αυτές έχουν εγκριθεί από τα αρμόδια Υπουργεία.
 

Το έργο κατασκευής του δρόμου Αφράτι – Πισσώνας το οποίο κρίθηκε άκρως αναγκαίο, προκειμένου να εκτονωθεί μερικώς η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα Χαλκίδα – Ν. Αρτάκη – Ψαχνά. Την κυκλοφοριακή συμφόρηση του συγκεκριμένου δρόμου κάνουν εντονότερη τα μεγάλα φορτηγά που μεταφέρουν πέτρα από τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στη Χαλκίδα αλλά και άργιλο στα κεραμοποιεία της περιοχής.
Έπειτα από πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ το έργο εντάχθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη ΣΑΕ 071, με σκοπό να μεταβιβαστεί το ποσό των 6.984.896 ευρώ στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, για την εκτέλεση του. Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει ένας χρόνος από την ημερομηνία ένταξης του έργου η μεταβίβαση της πίστωσης στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει εκτελεστεί. Για το θέμα μάλιστα ερωτήθηκε ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Στενότητα πόρων
Στην απάντηση του ο κ. Σουφλιάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου δεν κατέστη μέχρι σήμερα δυνατή λόγω της στενότητας των εθνικών πόρων που παρέχονται στο ΥΠΕΧΩΔΕ από τον εθνικό προϋπολογισμό. Έτσι η έναρξη της κατασκευή του έργου παρατείνεται έπ’ αόριστον, ενώ το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος οδικός άξονας χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο.
Η περίπτωση πάντως δεν είναι η μοναδική. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην κατασκευή μιας σειράς εγκεκριμένων οδικών έργων, ακριβώς επειδή είτε δεν έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις, είτε δίνονται με το σταγονόμετρο.
Αυτό έχει ως συνέπεια την παράταση της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στο οδικό δίκτυο του Νομού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και το εμπόριο του τόπου, καθώς για την ασφάλεια των μεταφορών και των συγκοινωνιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νομάρχης Εύβοιας Θανάσης Μπουραντάς έχει επανελλημένως αναφερθεί στο θέμα των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των οδικών έργων, με αιχμή τόσο την κατασκευή του περιβόητου άξονα Σχηματάρι –  Χαλκίδα όσο και του έργου της παράκαμψης Βασιλικού,