Ο Εμπορικός Σύλλογος καταγγέλλει την παράταση της Εμποροπανήγυρης.

Ο Εμπορικός και Βιομηχανικός σύλλογος Χαλκίδας με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το Δήμο Χαλκιδέων για παραβίαση του Νόμου σχετικά με τη λειτουργία της εμποροπανήγυρης, επιτρέποντας την παράτασή της σε βάρος των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Ο Εμπορικός & Βιομηχανικός Σύλλογος ενημερώνει τα μέλη του ότι δυστυχώς, κατά παράβαση του Νόμου, γίναμε μάρτυρες και φέτος της λειτουργίας της εμποροπανήγυρης της Αγίας Παρασκευής πέραν των επτά ημερών, σε βάρος της τοπικής οικονομίας και των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης μας.
Για μια ακόμη φορά παρακολουθήσαμε με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής να παραβιάζεται ο Νόμος και να καταστρατηγείται η αρχή του θεμιτού ανταγωνισμού και της έννομης τάξης.
Παρ’ όλες τις πιέσεις που ασκήσαμε προς τη Δημοτική αρχή μόλις πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος και η ΔΕΠΑΧ προτίθενται να δώσουν σιωπηρή παράταση στην εμποροπανήγυρη και παρότι υπενθυμίσαμε στον κ. Δήμαρχο το περυσινό έγγραφο που του είχαμε αποστείλει με το οποίο επισημαίναμε ότι εάν παραβιαστεί στο μέλλον ο Νόμος 3377/2005 Αρ. 2 παρ.1 που αφορά τη λειτουργία των εμποροπανηγύρεων, θα μας αναγκάσει να προβούμε σε καταγγελία εις βάρος του για παράβαση καθήκοντος, δεν έγινε κατανοητό από τον κο Δήμαρχο που προΐσταται και προεδρεύει της ΔΕΠΑΧ ότι πρέπει να τηρείται ο νόμος.
Γνωρίζουμε όλοι μας, ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του εμπορίου είναι η ραχοκοκαλιά κάθε τοπικής οικονομίας και ιδιαίτερα της Ελληνικής Περιφέρειας. Στηρίζουν την απασχόληση, δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας και εισόδημα για τις τοπικές κοινωνίες.
Για το λόγο αυτό, κάθε Δημοτική αρχή με έργα και πρωτοβουλίες πρέπει να δίνει την ευκαιρία σε περισσότερες επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και βιώσιμες. Αντιθέτως, η σημερινή Δημοτική αρχή ακολουθώντας τέτοιες πρακτικές καταδικάζει τον κλάδο μας. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που δοκιμάζονται από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση.
Έχει χρέος η εκάστοτε Δημοτική αρχή να στηρίζει το στεγασμένο εμπόριο και τα καταστήματα της πόλης μας. Πάνω από όλα όμως έχει χρέος να τηρεί το νόμο και τις κείμενες διατάξεις. Είμαστε όλοι μια οικογένεια και έχουμε όλοι κοινούς στόχους. Οι εμπορικές μας επιχειρήσεις παρέχουν θέσεις εργασίας, προσφέρουν στην τοπική οικονομία και στον Δήμο και δεν αξίζουμε αυτής της μεταχείρισης από την σημερινή Δημοτική αρχή.
Καταγγέλλουμε λοιπόν το Δήμο Χαλκιδέων ως φορέα διοργάνωσης της εμποροπανήγυρης, με την οικονομική κρίση που διέρχεται σήμερα το στεγασμένο εμπόριο να ακολουθεί τέτοιες πρακτικές σε βάρος των εμπορικών μας επιχειρήσεων, πρακτικές που είναι καταδικαστέες.
Διαφαίνονται η ασέβεια και ο εμπαιγμός σε όλο του το μεγαλείο προς τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας. Ενημερώνουμε τους συνάδελφους ότι έχουν έννομο συμφέρον να καταθέσουν αγωγή κατά της ΔΕΠΑΧ για διαφυγόντα κέρδη».