Η Χιλιαδού είναι μια από τις γνωστότερες παραλίες της Εύβοιας. Μόλις 1,5 ώρα από την Χαλκίδα, απέχει η πανέμορφη και πασίγνωστη παραλία της Χιλιαδούς. Αφού περάσετε τη Στενή, στο βουνό Δίρφη, θα διανύσετε κάποια χιλιόμετρα όπου θα δείτε και πολλά ακόμη όμορφα χωριά της Εύβοιας, όπως τους Στρόπωνες και το Μετόχι.
Κατά τα παλαιότερα χρόνια η Χιλιαδού ήταν ορμητήριο πειρατών. Αρκετοί μάλιστα από τους κάτοικους της γύρω περιοχής ισχυρίζονται πως οι πρόγονοί τους ήταν πειρατές.
Η ονομασία Χιλιαδού προέρχεται από το ομώνυμο εκκλησάκι (Παναγία της Χιλιαδούς) που βρίσκεται κοντά στην παραλία. Πρόκειται για βυζαντινό σταυρεπίστεγο ναό. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η Παναγία της Χιλιαδούς ήταν η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα.
Περιγραφή: Η Χιλιαδού βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια, στην πλευρά που βλέπει προς το Αιγαίο. Έχει βόρειο προσανατολισμό, οπότε συχνά είναι εκτεθειμένη στους δυνατούς ανέμους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα κύματα πλημμυρίζουν την παραλία και αρκετές φορές φτάνουν ως το χωματόδρομο που προσεγγίζει την παραλία και τα λίγα σπίτια του διπλανού οικισμού.
Η Χιλιαδού είναι μια απλωτή παραλία με άμμο και βότσαλα κάθε μεγέθους που συνδέεται με τους πρόποδες του βουνού Δίρφη.
Διάφορα βράχια είναι σπαρμένα μέσα και έξω από τη θάλασσα, χωρίζοντας την ακτή σε μικρότερες παραλίες.
Περιφερειακά της παραλίας η βλάστηση είναι πυκνή: πλατάνια, καστανιές και φτέρες περιτριγυρίζουν ένα μικρό ποτάμι το οποίο τελικά χύνεται στη θάλασσα.
Σε ένα κομμάτι της παραλίας είναι καθιερωμένο να κάνουν το μπάνιο τους γυμνιστές (πρόκειται για το βόρειο άκρο της παραλίας). Στα βράχια γύρω από την παραλία της Χιλιαδούς συχνά εξασκούν τις ικανότητες τους αθλητές της αναρρίχησης.
Εξαιτίας της σπάνιας ομορφιάς της, η παραλία της Χιλιαδούς χαρακτηρίζεται από τους φανατικούς της θαυμαστές. Ο Όμιλος φίλων Χιλιαδούς είναι ένας σύλλογος με χιλιάδες μέλη, που έχει ως σκοπό την προστασία της παραλίας.
Ελεύθερη Κατασκήνωση: Παρόλο που απαγορεύεται, η παραλία της Χιλιαδούς είναι πόλος έλξης πολλών ανθρώπων που αγαπάνε τη ελεύθερη κατασκήνωση. Επίσης σε όλο το μήκος της παραλίας υπάρχουν υπαίθριες ντουζιέρες που χρησιμοποιούνται από τους κατασκηνωτές.
Στην παραλία της Χιλιαδούς, θα βρείτε ταβερνάκια με θαλασσινά και ψάρια αλλά και με κρεατικά. Επίσης θα βρείτε καφετέριες, μπαράκια, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για την διαμονή σας.
Πως θα πάτε: Από την Εθνική οδό φτάνουμε στη Χαλκίδα. Μέσω Νέας Αρτάκης ανηφορίζουμε για το όμορφο ορεινό χωριό Στενή. Συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε πάντα με καλή ασφάλτινη οδό ως το διάσελο της Δίρφης. (Υψόμετρο 1000μ).
Εκεί ανάμεσα στα έλατα της Δίρφης αντικρίζουμε το Αιγαίο. Ακολουθεί κατηφορικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος ως τους Στρόπωνες.
Λίγο πριν το επόμενο χωριουδάκι, τη Λάμαρη ο δρόμος γίνεται σχετικά βατός χωματόδρομος (10 Χλμ.) με ατέλειωτες στροφές ως τη Χιλιαδο ύ. (Χαλκίδα – Χιλιαδο ύ 60 περίπου χλμ.). Συνολικά 2 – 3 ώρες από την Αθήνα.
Αν δεν διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο μπορείτε να φτάσετε ως τη Χαλκίδα με το τρένο ΟΣΕ 2221086617 και από εκεί να χρησιμοποιήσετε λεωφορείο του ΚΤΕΛ τηλ 2221020400.
Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε τη Χιλιαδού είναι την άνοιξη, νωρίς το καλοκαίρι και από Σεπτέμβρη έως Νοέμβρη.
Ακόμα και σ’ αυτό το διάστημα καλό είναι να αποφύγετε κάποια Σαββατοκύριακα ή ακόμα χειρότερα, τριήμερα αργιών.
Ειδικά οι αναρριχητές που θα απογοητευτείτε καθώς θα συναντήσετε οικογένειες κατασκηνωμένες κάτω από τα βράχια, μπουγάδες κρεμασμένες από τις πλακέτες και γενικώτερα συνθήκες που θα σας απαγορέψουν να αναρριχηθείτε.
Η αναρρίχηση: Τα βράχια σχετικά μικρά διάσπαρτα πάνω στην αμμουδιά προσφέρονται για ατέλειωτο αναρριχητικό παιγνίδι (bouldering).
Χωρίς σχοινιά και ειδικό εξοπλισμό, μόνο με τα παπουτσάκια αναρρίχησης, μπορείτε να τραβερσάρετε τους βράχους πάνω απ’ τη θάλασσα ή να σκαρφαλώσετε μικρά αρνητικά περάσματα.
Διαβάστε ακόμη: Η χιλιοστή εκκλησία ή αλλιώς Παναγία της Χιλιαδούς.
Πηγή:
eviaportal.gr
Τμήμα αυτού του κειμένου βασίζεται στο άρθρο Παραλία Χιλιαδού Ευβοίας από την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια. Παραχωρείται η άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση αυτού του κειμένου κάτω από τους όρους της GNU Free Documentation License. Στην Βικιπαίδεια βρίσκεται ένας κατάλογος των συντακτών.