Μπορεί η γειτονική παραλία της Χιλιαδούς να έχει το όνομα, η παραλία όμως του Μετοχίου έχει την χάρη.

Μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα χωρίζουν τις παραλίες Χιλιαδούς και Μετοχίου (δεν υπάρχει δρόμος να τις ενώνει) με το βότσαλο και τα υπέροχα αιγαιοπελαγίτικα νερά. Όπως είναι φυσικό τόσο η ακτή όσο και η θάλασσα είναι σχεδόν ίδιες, με την διαφορά να την κάνει το μέγεθος, η ανάπτυξη αλλά και το πλήθος του κόσμου που τις επισκέπτεται.

Μικρότερη σε μήκος αλλά όχι μικρή, με λιγότερους επισκέπτες αλλά όχι και μοναχική αφού ειδικά στα μέσα Αυγούστου είναι πολλοί οι ντόπιοι αλλά και ξένοι που την επισκέπτονται.
Η παραλία δεν έχει οργανωμένο τμήμα – ξαπλώστρες και ομπρέλες – οπότε θα πρέπει να έχετε φροντίσει πως θα προστατευθείτε από τον καυτό ήλιο που χτυπάει όλη σχεδόν την ημέρα την παραλία. Υπάρχει οργανωμένη καντίνα για καφέδες, παγωμένα νερά και σνακς.
Στην παραλία υπάρχει επίσης ένα γήπεδο beach volley, ντους και δωματιάκι για να αλλάξετε.
Η παραλία που βρίσκεται στο Αιγαίο, έχει βότσαλο που γίνεται άμμος στο κέντρο της παραλίας και όσο πλησιάζεις στο νερό ενώ το σκηνικό είναι πιο άγριο όσο πλησιάζεις στις δύο άκρες της παραλίας και τα βράχια.
Τα νερά δεν είναι κρύα για παραλία του Αιγαίου με εξαίρεση ίσως το σημείο που βρίσκεται κάτω από την ρεματιά.
Η θάλασσα βαθαίνει απότομα και μόλις λίγα μέτρα μέσα στο νερό το βάθος ξεπερνά και τα 5 μέτρα. Είναι τέτοια όμως η διαφάνεια των νερών που βλέπεις άνετα τις πέτρες και τα βράχια στον βυθό και τα ψάρια να κολυμπούν ανάμεσα τους.
Βράχια, Σπηλιές και Ιστορίες με Πειρατές
Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι ο βράχος Πετεινός όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι που ορθώνεται επιβλητικός μέσα στο νερό στο αριστερό άκρο της παραλίας έχοντας τι άλλο παρά σχήμα πετεινού.
Στην ίδια πλευρά της παραλίας υπάρχει και μία σπηλιά στην ακτή στην οποία σύμφωνα με τους ντόπιους υπήρχε μέχρι πρόσφατα ένας μεγάλος σιδερένιος κρίκος στον οποίο έδεναν τα καράβια τους οι πειρατές. Ο κρίκος σήμερα ή έχει αφαιρεθεί ή τα βράχια και πέτρες που έχουν πέσει μέσα στην σπηλιά τον έχουν σκεπάσει.
Που θα φάτε
Εκτός από την καντίνα με τα σάντουιτς και τα σουβλάκια, υπάρχουν και δύο ταβέρνες όπου μπορείτε να φάτε από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά ψαρεμένα στην παραλία μέχρι και ψητά της ώρας και μαγειρευτά. Αν είστε του θαλασσινού ζητήστε να δοκιμάσετε και φρέσκα ντόπια θράψαλα.
Για όσους θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία στις ταβέρνες της παραλίας μπορούν να ανέβουν μέχρι το χωριό του Μετοχίου όπου υπάρχει και εκεί ταβέρνα – ψησταριά.
Που θα μείνετε
Στην παραλία του Μετοχίου απαγορεύεται η ελεύθερη κατασκήνωση και κατά καιρούς γίνονται έλεγχοι από τον Δήμο. Παρόλα αυτά θα δείτε λίγες σκηνές κατά μήκος της παραλίας πίσω από κάποιο βράχο.
Περισσότεροι κατασκηνωτές υπάρχουν δίπλα στην ρεματιά και κάτω από τα πλατάνια σε ένα περιφραγμένο από τον Δήμο χώρο αλλά όχι οργανωμένο.
Λίγα μέτρα από την παραλία υπάρχει και ένα όμορφο μικρό bed & breakfast για όσους αναζητούν περισσότερες ανέσεις.
Πως θα πάτε στην παραλία του Μετοχίου
Σε 65 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα και σε κάτι περισσότερο από μία ώρα θα κάνετε βουτιές στο Αιγαίο.
Από Χαλκίδα ακολουθείτε τον δρόμο προς Ν. Αρτάκη και Β. Εύβοια. Στην Ν. Αρτάκη στρίβετε δεξιά προς Στενή και εκεί συνεχίζετε όπως πάει ο δρόμος ανηφορίζοντας στην Δίρφυ, το ψηλότερο βουνό στην Εύβοια. Αφού φτάσετε στο ψηλότερο σημείο που περνάει ο δρόμος, κατηφορίζετε μερικά χιλιόμετρα – εντυπωσιακή θέα, έλατα και κλεφτές ματιές στο Αιγαίο – μέχρι να δείτε πινακίδα για Μετόχι και Κύμη. Εκεί κάνετε δεξιά, θα περάσετε σχεδόν ένα χιλιόμετρο χωματόδρομο (πολύ καλής ποιότητας) και σε λίγα λεπτά θα είστε στο χωριό Κούτουρλας.
Προσπερνάτε το χωριό και θα συναντήσετε πινακίδα για παραλία Μετοχίου, την ακολουθείτε συνεχίζοντας από μία υπέροχη διαδρομή μέσα στα πλατάνια και σε λίγα λεπτά βρίσκεστε στην παραλία Μετοχίου.
Παρόλο που η παραλία της Χιλιαδούς βρίσκεται δια θαλάσσης μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, αν θέλετε να την επισκεφθείτε θα χρειαστείτε αρκετή ώρα, υπομονή και διάθεση να ταλαιπωρήσετε το αυτοκίνητο σας αφού ο δρόμος δεν είναι καλός.
Ακολουθείστε μας στο Google News