Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, εύχεται στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας και τους απανταχού ευρισκομένους χριστιανούς Του, περιχαρώς να απολαύσουν της καλής και λαμπράς αναστασίμου πανηγύρεως, δοξάζοντες τον Σταυρωθέντα και Αναστάντα Κύριό μας Ιησού Χριστό, δια του Οποίου οι πάντες αφθαρτιζόμεθα και αγαπώντες αλλήλους.

 
Η  Πασχαλινή Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου, η οποία θα διαβαστεί στις Εκκλησίες τη νύκτα της Αναστάσεως.

 Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ  47Η
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
ΙΣΤΙΑΙΑΣ  ΚΑΙ  ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ
Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Σ
 
Προς
Τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό
της Ιεράς Μητροπόλεως.
 
«Τέκνα μου αγαπητά και  περιπόθητα,
Χ ρ ι σ τ ο ς   Α ν ε σ τ η!
Έφθασε το Πάσχα, η ημέρα του Κυρίου, κατά την οποία καλούμεθα να χαρούμε και να ευφρανθούμε.
Και είναι ακόρεστη, δεν χορταίνεται, η Πασχαλιάτικη χαρά, γιατί, όπως γράφει κι ο εγκωμιαστής της Ιωσήφ Βρυέννιος, τούτο, το Πάσχα δηλαδή, αποτελεί των ψυχών μας την αναψυχή, των διανοιών μας τη χαρμονή, των σωμάτων μας την ανακούφιση, των ματιών μας τον φωτισμό, των λαρύγγων μας τον γλυκασμό.
Τούτο το Πάσχα είναι ευχαρίστηση και αγαλλίαση και ζεστασιά και ειρήνη και χαρά.
Και γιατί όλα αυτά; Διότι, κατά το γραφικόν, «υπέρ ημών ετύθη Χριστός». (Α  Κορινθ. ε , 7). Θυσιάστηκε για χάρη μας ο Χριστός !  Και με το Σταυρό και την Ανάστασή Του μας ωδήγησε από το θάνατο στη ζωή, από το σκοτάδι στο Φως, από τη σκλαβιά του διαβόλου στην ελευθερία, από τη γη στον Ουρανό, από την εξορία στον Παράδεισο !
Αυτόν, τον Αναστάντα Ζωοδότη, δοξάζουμε και υμνολογούμε αυτή την σωτήρια και φωταυγή νύκτα και μ’ Αυτόν λαχταρούμε να κοινωνήσουμε στο Ιερό Μυστήριο της πάντοτε πασχαλιάτικης Θείας Λειτουργίας.
Αυτού το άχραντο Σώμα και το τίμιο Αίμα θα μας γεμίσει απ’ όλες τις χαρές τις αναστάσιμες και θα μας αναστήσει εκ των νεκρών, κατά την εσχάτη και επιφανή ημέρα της δευτέρας Του παρουσίας.
Προσκαλώντας μας, ωστόσο η αγία μητέρα μας Εκκλησία σ’ αυτή την πανήγυρη των πανηγύρεων και προκειμένου να γευθούμε τη χαρά της ουσιαστικά και μόνιμα και όχι επιφανειακά και παροδικά, μας προτρέπει να καθαρίσουμε τους εαυτούς μας από κάθε μολυσμό σαρκός και πνεύματος. Να διατηρούμε τις νοερές αισθήσεις μας καθαρές από κακές και άδικες επιθυμίες, οργή, λογισμούς ασύνετους και πονηρούς και βλάσφημους.
 Και τα σώματά μας να τα σεβόμαστε ως μέλη Χριστού, ως κατοικητήρια του Θεού, ως έμψυχους Ναούς, και να μην τα θεωρούμε αντικείμενα και σκεύη ηδονικά.
 Όλα τα μέλη του σώματός μας και τη διάνοιά μας να τα υποτάξουμε στην υπακοή του Χριστού, να τα κάνουμε δικά Του μέλη, με το να πράττουμε όσα του είναι ευχάριστα, να τα θέσουμε μ’ εμπιστοσύνη κάτω απ’ την Χάρη Του, τη μόνη ασφάλειά μας.
 Μη λησμονούμε δε την κατηγορηματική θέση της αγίας Γραφής, που δια στόματος του σοφού Σολομώντος, λέγει: «Στην κακότεχνη ψυχή δεν θα εισέλθει του Θεού η Σοφία και δεν θα κατοικήσει Αυτή σε σώμα καταχρεωμένο με αμαρτίες» (Σοφ. Σολ. Α , 4) Και ο Κύριός μας, άλλωστε το ίδιο ουσιαστικά μας έχει διαβεβαιώσει στους μακαρισμούς Του, ότι «… οι καθαροί τη καρδία … τον Θεόν όψονται» (Ματθ. ε , 8).
 
Τέκνα μου αγαπητά και περιπόθητα,
 Αναλογιζόμενοι των αμαρτιών μας το αμέτρητο πλήθος, ας μην  απογοητευθούμε και μάλιστα σήμερα. Ας ακούσουμε τον ιερό Χρυσόστομο που μας χαροποιεί,  λέγοντάς μας ότι για όλους μας συγγνώμη εκ του τάφου ανέτειλε. Επειδή όμως ο Χριστός δωρεάν εξαλείφει τις αμαρτίες μας, μη ραθυμήσουμε και γίνουμε αναίσθητοι. Μη παραδοθούμε στη μέθη και την κραιπάλη, μη μας απορροφήσουν οι βιοτικές μέριμνες.
 Αλλ’ ας αφήσουμε από τώρα τα έργα του σκότους. Ας μην εορτάσουμε με την παλαιά ζύμη της κακίας και της πονηρίας, όπως οι άπιστοι και οι θεοκτόνοι Ιουδαίοι, αλλά με την καθαρότητα της αληθινής πίστεως και του τίμιου και άδολου και ανυπόκριτου βίου (Α  Κορινθ. ε , 7-8).
 Έτσι, με φωτεινές τις αισθήσεις, θα  οσφρανθούμε βαθειά μέσα μας την ευωδία του Αναστάντος Κυρίου μας. Και η μεθυστική πνευματική οσμή  των μύρων του Κυρίου μας υπερβαίνει όλα τα αρώματα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Άσμα Ασμάτων (Άσμα α , 3).
 Διαφορετικά, αν δηλαδή δεν ανακαινισθούμε, δεν θα  γευθούμε αυτήν την ομορφιά, γιατί, όπως προειδοποιεί ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, δεν τοποθετείται το πολύτιμο μύρο σε δοχείο σαπρό.
Ο Σεβασμιώτατος άγιος προκάτοχός μου και πρώην Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος και η ταπεινότης μου, σας ασπαζόμαστε με τον αναστάσιμο ασπασμό της αγάπης και της συγγνώμης και ολοψύχως σας ευχόμαστε να ζήσετε δια παντός μαζί με τον Αναστάντα Κύριό μας, γευόμενοι τις χάρες και τις χαρές Του.
Εύχεσθε και σεις, ω τέκνα φωτόμορφα της Εκκλησίας.
Αληθώς Ανέστη!»
 
Με πατρικές αναστάσιμες ευχές και αγάπη
+ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσότομος