ΚΟΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ «ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ»
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Μοναδικός στόχος η κομματική άλωση της εκπαίδευσης και η χειραγώγηση των εκπαιδευτικών

01-09-2004. Μαριέττα Γιαννάκου: «… οι τοποθετήσεις των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Προϊσταμένων Γραφείων είναι προσωρινές και σε κάθε περίπτωση, λήγουν την 31η  Αυγούστου 2005…  τα κριτήρια επιλογής των νέων στελεχών θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου προκειμένου να επιλεγεί ένα απολύτως…αξιοκρατικό!!! σύστημα με το οποίο θα τεθεί οριστικό τέλος στην αμφισβήτηση ως προς τα κριτήρια επιλογής …».

Συνεπής !!! «σε κάθε περίπτωση» … στις δεσμεύσεις της η Υπουργός Παιδείας κατέθεσε στη Βουλή (5-5-06) για ψήφιση, με καθυστέρηση δύο … μόνο χρόνων, το σχέδιο Νόμου για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης. Ένα σχέδιο Νόμου «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των «γαλάζιων παιδιών», στα μέτρα των υπηρετούντων στελεχών, ένα σχέδιο Νόμου βγαλμένο από τα  υπόγεια της Ρηγίλλης και της οδού Μητροπόλεως.
Η Υπουργός Παιδείας, αφού παρέτεινε, επ’ αόριστον  τη θητεία των «δοτών» στελεχών εκπαίδευσης – τηρώντας ( !!! ) τη δέσμευσή της για προσωρινότητα – φέρνει για ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο ακόμη χειρότερο από αυτό που η ίδια έδωσε στη δημοσιότητα τον περασμένο Οκτώβρη, αφού η μόνη αλλαγή που έκανε  ήταν ν’ αυξήσει τα μόρια της αρχαιότητας από 1 σε 2 για κάθε χρόνο και τα μόρια της διδακτικής εμπειρίας από 1,5 σε 2, γιατί προφανώς κάποια στελέχη της ΔΑΚΕ, μέλη της συντακτικής ομάδας, δεν εξυπηρετούνταν επαρκώς με την προηγούμενη ρύθμιση.
Η προφορική συνέντευξη  των υποψηφίων, ενώπιον ενός διορισμένου Συμβουλίου Επιλογής, του οποίου η σύνθεση άλλαξε  προς το χειρότερο, αφού συμμετέχει σ’ αυτό και διορισμένος πλέον Διευθυντής Εκπαίδευσης, παραμένει το κυρίαρχο κριτήριο επιλογής των νέων στελεχών.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εισάγεται ουσιαστικά η μονιμότητα των στελεχών μέσω της διαδικασίας επανάκρισης που προβλέπει το άρθρο 13 κάτι που μας γυρίζει πίσω στον «αλήστου μνήμης» επιθεωρητισμό.
Τα επιμέρους στοιχεία του σχεδίου Νόμου είναι εξωφρενικά και πρωτοφανή αφού υποβαθμίζουν πλήρως τα επιστημονικά προσόντα των υποψηφίων και ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αρχαιότητα.

Η συνειδητή υποβάθμιση της μοριοδότησης της μετεκπαίδευσης, των διδακτορικών, των μεταπτυχιακών, και των άλλων τίτλων σπουδών εξυπηρετεί το στόχο να «ισοπεδωθούν» τα προσόντα όλων, έτσι ώστε να «επιλέγεται» ο καλύτερος μέσω της συνέντευξης.

Στο σχέδιο Νόμου παραμένουν όλες οι απαράδεκτες ρυθμίσεις που είχε το προσχέδιο του Οκτωβρίου του 2005

* Αποκλείονται, ουσιαστικά, από τη διαδικασία επιλογής οι νέοι εκπαιδευτικοί, αφού διπλασιάζονται σχεδόν τα απαιτούμενα για υποβολή υποψηφιότητας χρόνια υπηρεσίας.
* Η αρχαιότητα μοριοδοτείται δύο φορές. Και ως υπηρεσιακή κατάσταση (2 μόρια για κάθε χρόνο) και ως διδακτική εμπειρία (2 μόρια για κάθε χρόνο)και αυξάνεται από 8 σε 20 μόρια !!!
* Μηδενίζεται σχεδόν η προηγούμενη διοικητική εμπειρία σε θέση στελέχους (μέχρι … 1 … μόριο για όσους διετέλεσαν Διευθυντές Σχολείων)
* Οι Υποδιευθυντές των Σχολικών Μονάδων επιλέγονται με μοναδικό κριτήριο την επίδοσή τους στην προφορική συνέντευξη.
* Εισάγεται διαδικασία – παρωδία διαγωνισμού ( test πολλαπλών απαντήσεων) ο οποίος σκόπιμα λέγεται ΑΣΕΠ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για επιτροπή την οποία διορίζει, και αυτή, η Υπουργός Παιδείας.


 Μετά από όλα αυτά, είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου δεν έχει καμιά σχέση με την αξιοκρατία και είναι το χειρότερο από όλα όσα εφαρμόστηκαν την τελευταία εικοσαετία στην εκπαίδευση.
Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και η εκπαιδευτική κοινότητα έχουν την υποχρέωση να αντιδράσουν, να αντισταθούν και να απορρίψουν την πλήρη κομματική άλωση της διοίκησης και της καθοδήγησης της εκπαίδευσης, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου. Η πλήρης απόρριψή του απ’ όλες τις δυνάμεις του κλάδου είναι μονόδρομος.
Η Δ.Α.Κ.Ε., η «κυβερνητική παράταξη» οφείλει, έστω και την ύστατη ώρα να στηρίξει τις θέσεις του κλάδου που και η ίδια ψήφισε στις Γ.Σ.  και να σταματήσει να παίζει το ρόλο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Τα μέλη της στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., που υπερθεματίζουν σε όλους τους τόνους τις κυβερνητικές επιλογές πρέπει να μην ξεχνούν ότι τα μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια, η θητεία των στελεχών κ. ά. είναι θέσεις του κλάδου που και οι ίδιοι ψήφισαν. Αλλά τι μπορούν αλήθεια να πουν όταν οι ίδιοι έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο και στην καρατόμηση των στελεχών το 2004, αλλά και στη σύνταξη αυτού του νομοσχεδίου φέτος; Είναι σίγουρο, μ’ όλα αυτά που κάνουν, ότι οι συνάδελφοι θα τους γυρίσουν την πλάτη. Οι εκπαιδευτικοί της Π. Ε. γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που τους εκφράζουν, αυτοί που στάθηκαν δίπλα τους, μακριά από «φιλοκυβερνητικά ή αντικυβερνητικά σύνδρομα».

Η  Π.Α.Σ.Κ. πιστή στην αξιόπιστη αγωνιστική της διαδρομή θα αντιπαλέψει τη συντηρητική και αναχρονιστική  εκπαιδευτική πολιτική της Ν.Δ.
Θα αντισταθεί μαζί με όλες τις δυνάμεις του κλάδου στην επιχείρηση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Ε.Π.Θ., που έχει στόχο την κομματική άλωση της εκπαίδευσης.
Θα αγωνιστεί για τη διαμόρφωση ενός αντικειμενικού, διαφανούς, αδιάβλητου, δημοκρατικού και αξιοκρατικού θεσμικού πλαισίου επιλογής στελεχών. Ενός πλαισίου που θα ακυρώνει τις απόπειρες της κυβέρνησης για κομματικό έλεγχο της εκπαίδευσης και για χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.

Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ,
Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ
Η ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ !!!

Π.Α.Σ.Κ. εκπαιδευτικών π. ε.