Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυκλοφόρησε έντυπο με χρήσιμες πληροφορίες για τους πολίτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, προκειμένου να γνωρίζουν για τον νέο ιό γρίπης, που έχει τη μορφή επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Απο τον Απρίλιο του 2009 εξελίσσεται επιδημία απο νέο ιό γρίπης τύπου A(H 1N1), που μπορεί να μεταδοθεί απο άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση γίνεται όπως στην εποχική γρίπη, δηλαδή με στενή επαφή (1-2 μέτρα) με κάποιον που νοσεί και διασπείρει σταγονίδια με βήχα ή φτέρνισμα. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, αν αγγίξουμε τη μύτη ή το στόμα μας, αφού τα χέρια μας έχουν ακουμπήσει επιφάνειες πρόσφατα μολυσμένες (π.χ. χερούλια).

Τα συμπτώματα της νόσου είναι όμοια με αυτά της εποχικής γρίπης και περιλαμβάνουν:

1. Υψηλό πυρετό (>38)

2. Βήχα, πόνο στο λαιμό, καταρροή, δύσπνοια

3. Μυαλγίες, κεφαλαλγία

4. Σπάνια εμετό και/ ή διάρροια

Πριν την αναχώρησή σας:

1. Ενημερωθείτε για την εξέλιξη της πανδημίας και αναζητήστε πληροφορίες ανάλογα με τον προορισμό σας απο διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς Δημόσιας Υγείας, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το Διαδίκτυο. Προτεινόμενες ιστοσελίδες:

www.who.int/en, www.keelpno.gr, www.cdc.gov, www.ecdc.europa.eu

2. Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας αν έχετε κάποιο χρόνιο νόσημα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού συνιστώνται:

1. Σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως:

Προσεκτικό και συχνό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ή καθαρισμός με αλκοολούχο διάλυμα,

Κάλυψη στόματος και μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα. Το χαρτομάντηλο πρέπει να πετιέται αμέσως μετά στα σκουπίδια,

Αποφυγή επαφής με ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού,

Αποφυγή συνωστισμού

Αν εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης, παραμείνετε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας ή στο σπίτι σας και αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Αναβάλετε την επιστροφή σας μέχρι να γίνετε καλά.

Μετά την επιστροφή σας:

1. Παρακολουθείστε την υγεία σας για 7 μέρες μετά την επιστροφή σας

2. Αν εμφανίσετε πυρετό (>38) και συμπτώματα γρίπης (βήχα, πόνο στο λαιμό, καταρροή, δύσπνοια, μυαλγία, κεφαλαλγία), παραμείνετε σπίτι σας ή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας και απευθυνθείτε άμεσα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στα τηλέφωνα:

210 – 5212054 ή 210 – 5222339

*Οι παραπάνω πληροφορίες μπορεί να τροποποιηθούν όσο η επιδημία εξελίσσεται.