Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Έλενα Βάκα, κατά την οποία παρουσίασε τη δράση του Λιμενικού Ταμείου τους τελευταίους έντεκα μήνες.

Στην τελευταία μας συνάντηση είχα δεσμευτεί για την ανάπλαση της Λ.Μακαρίου, για την ανακαίνιση του κτιρίου του Λιμεναρχείου, το διαγωνισμό για το Σταβέντο και για την εφαρμογή σχεδίου διαχείρισης για τα υγρά και στερεά απόβλητα των λιμένων αρμοδιότητας Λ.Τ.Χ.. Όλα αυτά τα θέματα έχουν ήδη λυθεί, και το έργο της Λ.Μακαρίου, συνολικού προϋπολογισμού τελικά 1.150.000 ευρώ, ήδη εκτελείται, και η ανακαίνιση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας, για την οποία εκτός του αρχικού προϋπολογισμού των 220.000 ευρώ, απαιτήθηκε και επιπλέον δαπάνη 90.000 ευρώ, τελειώνει. Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Σταβέντο έχει ορισθεί για τις 13/1/2009, όπως θα έχετε ήδη δει και στον τοπικό τύπο που έχει δημοσιευτεί η περίληψη διακήρυξης, καθώς επίσης και ο διαγωνισμός διαχείρισης υγρών αποβλήτων των πλοίων σε λιμένες αρμοδιότητάς μας, έχει ορισθεί για τις 20/1/2009. Για τα στερεά απόβλητα, όπου υπήρξε ανάδοχος στον πρώτο διαγωνισμό, έχει ήδη συνταχθεί το ειδικό σχέδιο.
Μέσα σε αυτούς τους έντεκα μήνες έχουμε ήδη προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του Λιμανιού της Χαλκίδας, καθώς έχουμε ήδη διενεργήσει διαγωνισμό και έχει βρεθεί ανάδοχος για την εφαρμογή του λεγόμενου I.S.P.S CODE, δηλαδή του σχεδίου εκσυγχρονισμού του Λιμανιού με την τήρηση των κανόνων ασφαλείας σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα έχουμε ήδη αποφασίσει και ξεκινάμε την κατασκευή δεύτερης γεφυροπλάστιγγας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης το σημαντικό θέμα της Παραλίας της Χαλκίδας. Συγκεκριμένα έχει ολοκληρωθεί και η οριστική μελέτη για την επισκευή των φθορών των κρηπιδωμάτων και έχει ήδη σταλεί στους αρμόδιους φορείς για τις τελικές εγκρίσεις. Επίσης έχει ολοκληρωθεί και απομένει η τελική έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης για την ανακατασκευή του παλαιού εμπορευματικού λιμένα. Και τα δύο αυτά σπουδαία για την πόλη μας έργα, θα είναι έτοιμα προς δημοπράτηση μετά τη λήψη των τελικών αυτών εγκρίσεων, το δε κόστος τους υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ, και πρέπει να σας ενημερώσω ότι έχω ήδη προχωρήσει σε κάποιες επαφές για την εξεύρεση της χρηματοδότησής τους.
Επίσης σε συνεδρίαση της Λ.Ε.Χ. αποφασίσαμε τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την παραλία της Χαλκίδας, του οποίου η διακήρυξη ήδη ετοιμάζεται και θα περιλαμβάνει και το τεταρτοκύκλιο της Ευβοϊκής Ακτής. Κάτι ανάλογο έχει ήδη γίνει στα Χανιά και στο Ηράκλειο της Κρήτης, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Ήδη ετοιμάζεται και η διακήρυξη του διαγωνισμού για τις διαφημιστικές πινακίδες των matrix.
Το μόνο θέμα που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα είναι αυτό του χώρου του πρώην Polo. Όπως γνωρίζετε όλοι έχουν ήδη γίνει δύο διαγωνισμοί για την παραχώρησή του, χωρίς να εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον. Να σας δώσω και μια είδηση εδώ, ότι η δική μου πρόταση, εφόσον ζητηθεί από Το Δήμο Χαλκιδέων, είναι να παραχωρηθεί ο χώρος στο Δήμο για την αξιοποίηση του.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

 Όπως όλοι θα γνωρίζετε στις 31/12/2008 λήγει η θητεία της τωρινής Λιμενικής Επιτροπής. Στη διάρκεια των 4 περίπου ετών, που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, είχαμε πάντα ως γνώμονα την αρχή της χρηστής διοίκησης, της δημόσιας διοίκησης που γίνεται με σύνεση και διαφάνεια. Διοίκηση παραγωγική – Διοίκηση έργων.
Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, στο τέλος του έτους λήγει η θητεία μου. Μέσα στην εβδομάδα θα στείλω επιστολή στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, κ. Σκορδά, με κοινοποίηση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με την οποία θα δηλώνω ότι δεν επιθυμώ να συνεχίσω στη θέση της Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Χαλκίδας. Οδηγήθηκα στην απόφασή μου αυτή, γιατί πιστεύω, όντας σε αυτή τη θέση για 4 περίπου χρόνια, ότι κλείνει κάπου εδώ αυτός ο κύκλος για μένα. Και το γεγονός ότι διανύω ήδη τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης μου, κλείδωσε την απόφασή μου αυτή.
Μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια προσπάθησα για το καλύτερο δυνατό. Αυτό το αποδεικνύουν και τα έργα που μόλις σας ανέφερα, έργα υποδομής, σε όλους τους Δήμους αρμοδιότητάς μας, συνολικού προϋπολογισμού 3.490.500 ευρώ. Και όσο εγωιστικό και αν φαίνεται, θα μου επιτρέψετε, επειδή είναι η τελευταία φορά που σας έχω απέναντί μου, ως Πρόεδρος του Λ.Τ.Χ., να σας πω ότι νιώθω πραγματικά υπερήφανη.
Από τη μικρή μου δε εμπειρία έχω να σας πω τούτο. Για την πρόοδο και την ανάπτυξη μιας τοπικής κοινωνίας, οι φορείς πρέπει πάντα να συνεργάζονται και όχι να αντιμάχονται ο ένας τον άλλον. Και μιλώντας για ανάγκη συνεργασίας των φορέων, κλασικό παράδειγμα άριστης συνεργασίας, ήταν αυτή που είχαμε με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας της Εύβοιας, χωρίς τη συνδρομή της οποίας, και επειδή δεν έχουμε τεχνικές υπηρεσίες, κανένα έργο από αυτά που βλέπετε μπροστά σας δε θα είχε γίνει.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της Λ.Ε.Χ. και τους υπαλλήλους του Λ.Τ.Χ., για τη συνδρομή τους στο έργο που εκτελέστηκε, και τη στήριξη που μου παρείχαν, και να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία στο νέο ή στη νέα Πρόεδρο.