Η επικεφαλής της ΝΑΣ, Σοφία Ντούρου καλεί όσο ακόμα υπάρχει χρόνος να ληφθούν μέτρα και πρωτοβουλίες για το νερό στα Μεσσάπια:

«Με δεδομένο ότι:

στις περιοχές των Μεσσαπίων, της Αρτάκης, της  Αυλίδας, καταγράφονται υψηλές ποσότητες  εξασθενούς χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων και επικίνδυνων ουσιών όχι μόνο στις πηγές αλλά και στις βρύσες, το εξασθενές  χρώμιο είναι καρκινογόνο και  συσσωρεύεται στον ανθρώπινο οργανισμό, ότι η παρουσία του οφείλεται σε ανθρώπινη δραστηριότητα…

…δεν δικαιολογείται καμιά καθυστέρηση και υπεκφυγή.

Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες διαχρονικά και στις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  α΄ και β΄ βαθμού. Ιδιαίτερα  για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, που για  να κρύψουν και τις δικές τους ευθύνες διαβεβαίωναν τους κατοίκους  ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, επισημαίνουμε ότι από την εξέλιξη των γεγονότων πήραν ένα ακόμα μάθημα.

Ο ρόλος  τους είναι η ανάδειξη των  λαϊκών προβλημάτων και όχι  το κουκούλωμα. 

Από το φθινόπωρο  του 2007 ζητήσαμε στο Ν.Σ, να παρθούν  μέτρα για την Αυλίδα και να γίνει έλεγχος πού αλλού υπάρχει πρόβλημα. Από το Μάιο του 2009 φέραμε το θέμα των Ψαχνών. Ο κ. Νομάρχης, μετά την πολλοστή παρέμβασή μας, έφερε το θέμα στο Ν.Σ. –χωρίς να ειδοποιηθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς- με «ενημερωτικό χαρακτήρα» όπως είπαν , για το τι είναι το εξασθενές χρώμιο.

Ο Δήμαρχος Μεσσαπίων  ζήτησε από τον εισαγγελέα να παρέμβει γιατί τάχα οι πρωτοβουλίες μας δημιουργούν πρόβλημα μας έκανε ακόμη και «σύσταση» να μην ασχοληθούμε ξανά με το θέμα.

Είναι επικίνδυνο να ακούμε ακόμα σήμερα, μετά από  δύο περίπου χρόνια, ότι «έχουμε χρόνο, να μελετήσουμε το ζήτημα»!!!

Είναι επικίνδυνο, ένα μήνα μετά το Ν.Σ. –και το Δ.Σ.- που όλοι παραδέχτηκαν το πρόβλημα- να συνεχίζει  να τρέχει στις βρύσες της περιοχής καρκινογόνο  νερό!!!

Εμείς ζητάμε να πάρουν την πολιτική ευθύνη και τα κατάλληλα μέτρα.

Άμεσα πρέπει:

1.Να διασφαλιστεί η υποκατάσταση του πόσιμου νερού της περιοχής με καλής ποιότητας νερό,  το οποίο πρέπει  να έχει υγειονομική έγκριση με ευθύνη της Ν.Α. Εύβοιας.

Να προχωρήσει η δημιουργία κεντρικού διυλιστηρίου. Να  εξασφαλιστεί  άμεσα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς,  κατάλληλο νερό για τα σχολεία,  τους παιδικούς σταθμούς και τα ΤΕΙ της περιοχής.

Αυτά να γίνουν με ευθύνη του κράτους χωρίς καμία  επιβάρυνση για τους κατοίκους.

2.Να «αποκαλυφθούν»  οι πηγές ρύπανσης και να  σταματήσει η ρύπανση τώρα.

Στην περιοχή  υπάρχουν αιτίες βιομηχανικής ρύπανσης οι οποίες διαχρονικά καλύπτονται και περιμένουμε από τους αρμόδιους φορείς να τις κατονομάσουν και να πάρουν μέτρα. Υπάρχουν αγρότες που στο εισόδημά τους θα βλέπουν  τις επιπτώσεις από την ρύπανση και χρειάζεται να υπάρξει ειδική μέριμνα γι αυτό με αποζημιώσεις.

3.Να γίνει τέλος προληπτική εξέταση στους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής.

Στο Ν.Σ. ο κ. Νομάρχης αναφέρθηκε στο φράγμα των Ψαχνών για την αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων. Ρωτάμε λοιπόν: Όταν ο υδροφόρος ορίζοντας και οι πηγές, σύμφωνα με τις μελέτες του ΙΓΜΕ και του Γεωπονικού Παν/μίου, έχουν ρυπανθεί από εξασθενές χρώμιο, νικέλιο, ψευδάργυρο, βαρέα μέταλλα, αλλά και σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης θεωρείται ο πιο μολυσμένος υδροφόρος ορίζοντας στην Ελλάδα, για ποια αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων μπορούμε να μιλάμε;

Περιμένουμε επιτέλους τους υπεύθυνους να απαντήσουν υπεύθυνα για το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε και να δράσουν άμεσα γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος».