Ο Σπύρος Παπαδάς, φοιτητής στο δεύτερο έτος της Νομικής ΔΠΘ, στο παρακάτω άρθρο του, μας περιγράφει με το δικό του τρόπο το προφίλ του σύγχρονου απολίτικου. Έχει ενδιαφέρον!

Πόσες φορές έχετε κάνει πολιτική συζήτηση στην παρέα σας, ή στην οικογένεια σας,ή στη σχολή/σχολείο/δουλειά σας; Είμαι σίγουρος ότι κάποια πολιτική συζήτηση θα έχετε κάνει.Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω το προφίλ του σύγχρονου απολίτικου:

Καταρχήν δέν κάνει διάκριση σε πολιτικές πλευρές.Ο απολίτικος μπορεί να είναι είτε απολιτίκ δεξιός,είτε απολιτίκ αριστερός,ή το συχνότερο απολιτίκ τίποτα,γνωστός και ως μηδενιστής.
Δεύτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα: η ψευδαίσθηση αντικειμενικότητας.Θα έλεγε κανείς οτι μόλις αποφοίτησαν απ’τη σχολή δικαστών,αφού πιστεύουν ότι όλα μπορούν να ζυγιστούν με απόλυτη ακρίβεια, και οι ίδιοι ως οι πλέον αρμόδιοι κατακρημνίζουν το self-esteem της κοινωνίας και της Πολιτείας.
Τρίτο χαρακτηριστικό(αλλά όχι αποκλειστικό καθώς είναι χαρακτηριστικό καί της Αριστεράς):Μπορεί ο φίλτατος μέσος απολιτίκ να έχει μια άποψη κατά του κράτους,ή κατά της κοινωνίας, αλλα είτε δέν προτείνει λύσεις, ή αν γκρεμίσει κανένας φούρνος,οι λύσεις που προτείνει είναι ανεφάρμοστες.
Η πληροφόρηση: Στην πολιτική συζήτηση με έναν απολίτικο είναι να τραβάς τα μαλλιά σου!Θα σου κατεβάσει πληροφορίες που άναθεμα κι άν ισχύουν οι οποίες έχουν ώς πηγή:τη γιαγιά,την ξαδέρφη, κάποιο φίλο, και το περίεργο είναι οτι αφορούν κάτι τόσο εξειδικευμένο που πολλές φορές αξίζει να γίνει και αντικείμενο έρευνας.(Ανάλογο γνώρισμα έχουν και οι ακροδεξιοί καθώς στις διάφορες Λιακοπουλικές αρλούμπες που κατεβάζουν,ως πηγή,έχουν αποκλειστικά και μόνο το ίντερνετ)

Number 5: ο Αποπροσανατολισμός: Έκει λοιπόν που ήσυχη και αμέριμνη η ομήγυρις κάνει μια ωραία συζητησούλα, να σου σκάει μύτη ο απολιτίκ! Και εκεί που λέτε κάτι για ένα πολιτικό θέμα της χώρας σου, σου πετάει μιά φούσκα πληροφορία(βλ. βημα 4) για το πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα το Τρινιντάν και Τομπάκο,και σου γ….ει τη συζήτηση, γιατί ούτε να τον αντικρούσεις μπορείς,γιατί σιγά μην ξέρεις αυτό στο οποίο αναφέρεται,ούτε να συνεχίσεις γίνεται.
Αγαπημένο μου Numero 6: Η έλλειψη πολιτικής τεκμηρίωσης στις πολιτικές τους απόψεις.Παράδειγμα:Δε μ’αρέσει η Παπαρήγα,έχει αξύριστες μασχάλες! ή συνηθέστερο, Α μωρέ το Γιωργάκη!Δε μπορεί να κάνει ποδήλατο και θέλει να κυβερνήσει! Αλλά και γενικότερα, όταν  συζήτηση δέν αφορά πρόσωπα αλλά κάτι άλλο,οι αρλούμπες που πρόκειται να ακούσεις είναι το κάτι άλλο.
Και κάτι τελευταίο για να κλείσουμε: Πρώτα απ’όλα υπάρχουν κί αλλα γνωρίσματα τα οποία ενδεχομένως να μου διαφεύγουν αλλά είπα νομίζω τα βασικότερα. Και μήν ξεχνάτε κάτι βασικό:Οπως η απολιτικοποίηση δέ διακρίνει πολιτικές πλευρές έτσι δέ διακρίνει και μυαλά.Δηλαδή ο πολιτικά ανενημέρωτος-σκοταδιζόμενος, ενδέχεται να είναι κατα τα λοιπά ένας λαμπρός νους, απλά τα κοινά όπως ακούς τους ίδιους σε κάποιες εκλάμψεις βλακείας να λένε,δέν είναι το φόρτε τους. Πληροφοριακά πάντα πρός άπαντες, το λέω τώρα και το έχω ξαναπεί,και μπορεί να ακούγεται σα σόφισμα,όμως πιστέυω ότι είναι αλήθεια.Όσο γυρίζεις τις πλάτες σου στο μέλλον,τόσο το μέλλον θα γυρίζει τις πλάτες του σε σένα,και η πολιτική είναι αυτή που καθορίζει το μέλλον.
Σπυρος Παπαδάς
B’Ετος Νομικής ΔΠΘ