Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κριθεί η καύση των σκουπιδιών απο την ΑΓΕΤ.

Με την κοινή προσφυγή Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας- Συντονιστικής Επιτροπής και σοβαρή Επιστημονική Στήριξη, ο αγώνας του λαού του Αλιβερίου μπαίνει σε νέα φάση.
Με την κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ κατά της απόφασης των τέως Υπουργών Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που ενέκριναν τους νέους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του εργοστάσιου της ΑΓΕΤ για τα επόμενα εφτά χρόνια, επιτρέποντας την καύση των σκουπιδιών της Αθήνας, και την εντός των αμέσως επόμενων ημερών κατάθεση ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ της συγκεκριμένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης μέχρις εκδίκασης της Αίτησης Ακύρωσης .

Ο αγώνας των κατοίκων της ευρύτερης Περιοχής Αλιβερίου ενάντια στα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια της τσιμεντοβιομηχανίας και για την υπεράσπιση του υπέρτερου δικαιώματος για ζωή σε ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον, περνά στην πιο κρίσιμη, λεπτή και αποφασιστική μάχη.

Τις συγκεκριμένες προσβολές στο ΣτΕ κατέθεσαν – προς τιμή του – ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας με τον Πρόεδρο του κ Λ. Γκάνη και για λογαριασμό της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα οι Σύλλογοι «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ», «ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΛΑΚΙΟΥ», «ΕΝΩΣΗ ΤΑΜΥΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», και πενήντα ένα (51) Πολίτες του Δήμου Ταμυναίων, με Νομικό Σύμβουλο τον Δικηγόρο εξειδικευμένο στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο κ. Νίκο Κόλλια..

Τις δύο νομικές προσφυγές υποστηρίζουν τεχνοκρατικά με το ιδιαίτερο επιστημονικό τους κύρος οι κύριοι:

1.ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΝΗΣ Κωνσταντίνος Καθηγητής Πνευμονολογίας ,Πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Ελλάδας και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

2. ΡΑΨΟΜΑΝΙΚΗΣ Σπύρος , Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Ξάνθης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,

3. ΣΑΜΑΡΑΣ Πέτρος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Απορρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Χημικών Μηχανικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.


Σε αναμονή ορισμού ημερομηνίας εκδίκασης των συγκεκριμένων προσφυγών , η Συντονιστική Επιτροπή, τονίζει την ανάγκη επαγρύπνησης των Πολιτών:

—όσον αφορά την σημασία, εν όψει της συζήτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να ακουστεί δυνατά η ΦΩΝΗ ΔΙΚΑΙΟΥ του λαού της Περιοχής,

—όσον αφορά την ανάγκη να υπάρχουν «μάτια και αυτιά ανοιχτά» , γιατί σύμφωνα με πληροφορίες , η ΑΓΕΤ επιμένει το διάστημα αυτό να «πειραματίζεται» με την χρήση ως καυσίμου και άλλου – δήθεν εναλλακτικού – επικίνδυνου για την Δημόσια Υγεία γνωστού υλικού, για το οποίο έχει γίνει λόγος, όταν περίπου ένα χρόνο πριν φορτία του αποθέτονταν ασύδοτα σε εδάφη της ευρύτερης Περιοχής, γεγονός το οποίο ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και επιβλήθηκαν σχετικά πρόστιμα. στους συμμετέχοντες παραβάτες, και τέλος,

Τέλος η Επιτροπή ζητά την οικονομική συνδρομή των πολιτών της περιοχής γιατί όπως τονίζει η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, για τον λόγω αυτό έχει συσταθεί πενταμελή επιτροπή οικονομικών και ήδη τα κουπόνια ενίσχυσης του νομικού αγώνα άρχισαν να κυκλοφορούν .


Ταυτόχρονα, ,η Συντονιστική Επιτροπή προετοιμάζει την συγκρότηση της Πανευβοικής Επιτροπής Αγώνα .και τον προγραμματισμό πρωτοβουλιών, με πρώτες αυτές των συναντήσεων με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και τον Συνήγορο του Πολίτη, την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και την νέα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που σε επίπεδο τουλάχιστον διακηρύξεων εκπέμπει φιλοπεριβαλλοντικά μηνύματα.