Στην Τελική Ευθεία το Προσυνέδριο της Χαλκίδας
για την Οδική Ασφάλεια – Παράλληλες Εκδηλώσεις.

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Σίμωσης έδωσε συνέντευξη τύπου με αφορμή το Συνέδριο για την Οδική Ασφάλεια που οργανώνεται από τον ΟΗΕ στην Χαλκίδα και φιλοξενείται και συντονίζεται από το Επιμελητήριο.

Ειδικότερα ο κ. πρόεδρος ενημερώνοντας του παρισταμένους δημοσιογράφους μεταξύ άλλων είπε:
«Τον Νοέμβριο θα γίνει στην Μόσχα το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Οδική Ασφάλεια με Οργανωτή τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Για την προετοιμασία αυτού του συνεδρίου θα γίνουν σε όλο τον κόσμο 6 προσυνέδρια. Ένα από αυτά τα προσυνέδρια θα διεξαχθεί στη Χαλκίδα μετά από διεκδίκηση από το Επιμελητήριο Εύβοιας.

Έτσι στις 25 , 26 και 27 Ιουνίου 2009 στη Χαλκίδα , στην αίθουσα του Ξενοδοχείου Λούσυ , το Επιμελητήριο Εύβοιας θα φιλοξενήσει και θα συντονίσει τις εργασίες αυτού του προσυνεδρίου.

Όλη η εκδήλωση έχει ήδη τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Σε αυτήν θα συμμετάσχουν επισήμως οι χώρες:
–  Ελλάδα
–  Αλβανία
–  Βοσνία – Ερζεγοβίνη
–  Κροατία
–  Μαυροβούνιο
–  Σερβία και
–  Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

Παράλληλα έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν και 50-60 εκπρόσωποι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς επίσης και διεθνείς φορείς. Ενδεικτικά αναφέρονται οι χώρες Τουρκία , Ιταλία , Κύπρος , Γαλλία , Ηνωμένο Βασίλειο , Ουγγαρία , Ρουμανία , Βουλγαρία , Σουηδία κ.λ.π. ενώ από φορείς αναφέρονται ενδεικτικά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), το ίδρυμα FIA, το διεθνές φόρουμ μεταφορών (ITF), η Παγκόσμια Τράπεζα (WB), η Σφαιρική Συνεργασία Οδικής Ασφάλειας (GRSP) , οι Περιφερειακές Επιτροπές Ηνωμένων Εθνών (UNECE, UNESCAP, UNESCWA, UNECA, UNECLAC) , η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) κ.λ.π.

Τέλος στην Συνδιάσκεψη – Προσυνέδριο θα παρίστανται και τουλάχιστον 6 στελέχη της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών.

Για την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα Οδικής Ασφάλειας το Επιμελητήριο αποφάσισε και όρισε όλη την εβδομάδα 22 – 27 Ιουνίου ως εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας για την Εύβοια με εκδηλώσεις στην Κάρυστο , την Κύμη και την Ιστιαία. Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους καθώς και με όλους τις τοπικές επαγγελματικές οργανώσεις.
Στις πόλεις αυτές θα γίνουν ομιλίες παρουσιάσεις από την Τροχαία , το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας , τον Ιαβέρη , από εκπροσώπους της Ένωσης Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Οδηγών κ.λ.π. ενώ θα μοιραστεί και σχετικό υλικό που μας διέθεσε το Υπουργείο Μεταφορών.

Έτσι οι εργασίες θα ξεκινήσουν με τις περιφερειακές εκδηλώσεις σε αυτές τις πόλεις και με αποκορύφωνα το Συνέδριο στην Χαλκίδα 25 και 26 Ιουνίου 2009.
Να σημειώσουμε ότι εκτός από τους επισήμους που έχουν δηλώσει συμμετοχή , την πρώτη μέρα θα είναι στην Χαλκίδα και πολλοί μπασκετμπολίστες της Εθνικής Ομάδας μόνο και μόνο για να βοηθήσουν την προσπάθειά μας και να κάνουν κάποιες δηλώσεις και να περάσουν κάποια μυνήματα.

Οι εργασίες θα κλείσουν στις 27 Ιουνίου με επισκέψεις σε σημεία του οδικού δικτύου της Εύβοιας όπου έχουν γίνει ατυχήματα.»

Το πλήρες Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων έχει ως κάτωθι:

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009 – Εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια στην Κάρυστο
1. Προσφωνήσεις – Χαιρετισμοί
2. Εισήγηση από την Τροχαία Χαλκίδας
3. Εισήγηση από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας
4. Εισήγηση από εκπρόσωπο της Ένωσης Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Οδηγών
5. Διάλογος – Διανομή υλικού σχετικού με την Οδική Ασφάλεια

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009– Εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια στην Ιστιαία
1. Προσφωνήσεις – Χαιρετισμοί
2. Εισήγηση από την Τροχαία Χαλκίδας
3. Εισήγηση από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας
4. Εισήγηση από εκπρόσωπο της Ένωσης Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Οδηγών
5. Διάλογος – Διανομή υλικού σχετικού με την Οδική Ασφάλεια

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009 – Εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια στην Κύμη
1. Προσφωνήσεις – Χαιρετισμοί
2. Εισήγηση από την Τροχαία Χαλκίδας
3. Εισήγηση-Παρουσίαση από τον κ. Τάσο Μαρκουΐζο (Ιαβέρης)
4. Εισήγηση από εκπρόσωπο της Ένωσης Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Οδηγών
5. Διάλογος – Διανομή υλικού σχετικού με την Οδική Ασφάλεια

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009 – Συνέδριο

08:00 – 09:00
Εγγραφή 

09:00 – 10:00
Επίσημο άνοιγμα 

10:00 – 10:15
Διάλειμμα 

10:15 – 12:15
Διεθνές επίπεδο ασφάλειας οδικής κυκλοφορίας.
οι αντιπρόσωποι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO), του ιδρύματος FIA, του διεθνούς φόρουμ μεταφορών (ITF), της Παγκόσμιας Τράπεζας (WB), της σφαιρικής συνεργασίας οδικής ασφάλειας (GRSP) και των περιφερειακών Επιτροπών Ηνωμένων Εθνών (UNECE, UNESCAP, UNESCWA, UNECA, UNECLAC) θα παρουσιάσουν την ημερήσια διάταξη ασφάλειας οδικής κυκλοφορίας και τα τρέχουσες σχετικές σχέδια και τις πρωτοβουλίες, που ακολουθούνται από τη συζήτηση.

12:15 – 13:00      
Ασφάλεια οδικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη 

Οι αντιπρόσωποι της οικονομικής Επιτροπής Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) και της κυβέρνησης της Λευκορωσίας θα παρουσιάσουν τις σχετικές δραστηριότητες και τις συνεισφορές τους, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων του σεμιναρίου για «τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας: <> θέτοντας τους περιφερειακούς και εθνικούς στόχους μείωσης θυμάτων οδικής κυκλοφορίας «, διοργανωμένος στο Μινσκ, τον Μάιο του 2009, που ακολουθείται από τη συζήτηση.   

13:00 – 13,30  
Συνέντευξη τύπου 

13:00 – 14:00  
Μεσημεριανό γεύμα  

14:00 – 16:00  
Ασφάλεια οδικής κυκλοφορίας στην Ελλάδα
Οι αντιπρόσωποι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα παρουσιάσουν τα κύρια ζητήματα και την έκθεση σχετικά με τη θέση της ασφάλειας οδικής κυκλοφορίας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής, των στόχων που θέτουν, της επιβολής, στατιστικές, διατομεακή συνεργασία, καθώς επίσης και με τις τρέχουσες πρωτοβουλίες και τις καλύτερες πρακτικές, που ακολουθούνται από τη συζήτηση. 

16:00 – 16:30  
Διάλειμμα  

16:30 – 18:00  
Ασφάλεια οδικής κυκλοφορίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη
Οι κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία θα υποβάλουν έκθεση σχετικά με τους στόχους τους που θέτουν, τις εθνικές λύσεις και την εμπειρία, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας, στατιστικές και διατομεακή συνεργασία, που ακολουθούνται από τη συζήτηση.

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009- Συνέδριο

09:00 – 11:00  
Ασφάλεια οδικής κυκλοφορίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη
Κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες από την Αλβανία, τη Βοσνία & την Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα υποβάλουν έκθεση σχετικά με τους στόχους τους που θέτουν, τις εθνικές λύσεις και την εμπειρία, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας, στατιστικές και διατομεακή συνεργασία, που ακολουθούνται από τη συζήτηση.  

11:00 – 11:30  
Διάλειμμα  

11:30 – 14:00  
Ασφάλεια οδικής κυκλοφορίας – ένα ζήτημα ανάπτυξης
Οι εμπειρογνώμονες από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το παρατηρητήριο μεταφορών της νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEETO), το περιφερειακό Συμβούλιο συνεργασίας (RCC), τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σουηδία και τις Κάτω Χώρες θα παρουσιάσουν τις σχετικές μελέτες και τις στρατηγικές και την εμπειρία μεριδίου με τις επιτυχείς πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών συλλογής δεδομένων και οδικής ασφάλειας, ακολουθώ από τη συζήτηση.   

13:00 – 14:00  
Μεσημεριανό γεύμα 

14:00 – 15,00
Ασφάλεια οδικής κυκλοφορίας – ένα πολυ τομεακό ζήτημα
Εμπειρογνώμονες από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (Ιταλία, UNECE, διεθνής ένωση οδικών μεταφορών (iru)) και άλλοι σχετικοί οργανισμοί οδικής ασφάλειας θα παράσχουν τις πληροφορίες για τις καλύτερες πρακτικές της συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς επίσης και για τις δημόσιες ιδιωτικές συνεργασίες, τις δημόσιες διαβουλεύσεις και τη δημοσιότητα, που ακολουθούνται από τη συζήτηση.

15:00 – 16,00
Θέτοντας στόχοι μείωσης θυμάτων οδικής κυκλοφορίας – που μοιράζονται τις καλύτερες πρακτικές και την τεχνογνωσία
Οι εμπειρογνώμονες χώρας , καθώς επίσης και οι εμπειρογνώμονες από τα διεθνή και ευρωπαϊκά σχετικά όργανα θα παρουσιάσουν την ορθή πρακτική των στρατηγικών και των μέτρων ασφάλειας οδικής κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού και του ελέγχου των στόχων μείωσης θυμάτων.  

16:00 – 16:30  
Διάλειμμα 

16:30 – 17:30
Στόχοι μείωσης θυμάτων οδικής κυκλοφορίας – που μοιράζονται τις καλύτερες πρακτικές και την τεχνογνωσία συνέχισε την πρόοδο,

17:30 – 18:00  
Συμπεράσματα και Προτάσεις

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2009 

10:00 – 17:00
Επίσκεψη των κρισιμότερων περιοχών της Εύβοιας στην ασφάλεια οδικής κυκλοφορίας.


Κλείνοντας την συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος κ. Σίμωσης τόνισε:
«
Θα σταθώ σε δύο τρία σημεία:
1. Στο γεγονός ότι ένα παγκόσμιο συνέδριο δεν είναι κάτι που γίνεται συχνά στην περιοχή μας και αυτό γιατί έχει και πολύ δουλειά αλλά και γιατί το διεκδικούν και άλλες πόλεις και άλλα κράτη
2. Αυτό τούτο το θέμα είναι που μας κέντρισε πιο πολύ εμάς. Και είναι το θέμα γιατί δυστυχώς σαν νομός έχουμε την πρωτιά στην Ελλάδα από πλευράς ατυχημάτων και με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα έχει την πρωτιά στην Ευρώπη καταλαβαίνετε ότι είμαστε ο χειρότερο νομός στην Ευρώπη. Θελήσαμε λοιπόν να γίνει στην περιοχή μας αυτό το συνέδριο και να περάσουμε τα μηνύματα που εμείς θέλουμε και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Άλλωστε, παρόλο ότι το συνέδριο είναι διεθνές και δεν γίνονται αναφορές σε τοπικά θέματα ένας εισηγητής θα αναφερθεί με λεπτομέρειες σε θέματα οδικής ασφάλειας του νομού μας.
3. Την Τρίτη ημέρα του συνεδρίου θα γίνει μία επίσκεψη του οδικού δικτύου μ άλλον προς την περιοχή της Κύμης και καθ υπόδειξη της Τροχαίας θα σταματήσουμε σε ορισμένα σημεία και θα γίνει κριτική της επικινδυνότητας του δικτύου.

Στα πλαίσια του συνεδρίου το Επιμελητήριο εκτός από τον συντονισμό που θα έχουμε θα παράσχουμε και την απαραίτητη φιλοξενία για όλες τις ημέρες.

Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο που δέχτηκε να προσφέρει ένα δείπνο».

Τέλος ο κ. Σίμωσης αφού επισήμανε την σπουδαιότητα της οργάνωσης του συνεδρίου κάλεσε όλα τα ΜΜΕ να είναι παρόντα, να καλύψουν την εκδήλωση σε όλο της το βάθος και να περάσουν τα μηνύματα που πρέπει ώστε να έχουμε, όπως είπε, καλύτερη ενημέρωση, καλύτερη κυκλοφοριακή αγωγή, καλύτερη οδική ασφάλεια και τέλος λιγότερα ατυχήματα.