Επιστολή στον Νομάρχη, Θανάση Μπουραντά έστειλε η επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, με τις θέσεις και τις προτάσεις της παράταξής της, για την αντισεισμική θωράκιση της Εύβοιας.

Συγκεκριμένα η επιστολή της κυρίας Σοφίας Ντούρου προς τον Νομάρχη είναι η παρακάτω:
“Η αντισεισμική προστασία και θωράκιση – όπως άλλωστε και όλα τα ζητήματα που αφορούν στις υποδομές και την πρόληψη – δεν είναι μια τεχνοκρατική διαδικασία, αλλά πρώτα και κύρια πολιτική επιλογή.
 Την πολιτική που αυξάνει το καπιταλιστικό κέρδος ενώ δεν  διαθέτει πόρους για την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων και στην αντισεισμική θωράκιση υπηρέτησαν πιστά τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί το πλαίσιο εμπορευματοποίησης της γης, της λαϊκής κατοικίας, των δημόσιων έργων, στηρίζει  την “αυτοτέλεια” της Αυτοδιοίκησης, υποσκάπτοντας  την αναγκαία και απαιτούμενη κεντρική κρατική ευθύνη και αρμοδιότητα σε τομείς όπως και η Αντισεισμική Προστασία.
Μετά το σεισμό του 1999 στην Αθήνα εκατοντάδες οικογένειες σεισμοπλήκτων αφέθηκαν στην τύχη τους, οι υπεύθυνοι για εκατοντάδες θανάτους και τραυματισμούς έμειναν ατιμώρητοι, χιλιάδες κτίρια δεν έχουν ελεγχθεί ακόμη και σήμερα.
Ζητάμε από τη Ν.Α. Εύβοιας να αναδείξει το ζήτημα της πρόληψης και αντισεισμικής θωράκισης ως μείζον έργο προστασίας του λαού άρα και έργο ανάπτυξης.
Μέσα σε ένα πλαίσιο όπου η γη, η λαϊκή στέγη, τα δημόσια έργα δε θα αποτελούν εμπορεύματα, μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ο σχεδιασμός αυτός θα αξιοποιήσει τους Ενιαίους αποκλειστικά Κρατικούς Φορείς στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι μεταφορές, οι κατασκευές, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες.
– Απαιτούμε άμεσα τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι  διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί. Τη γενναία χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό. Τη συγκρότηση δημόσιου φορέα κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης.
– Υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης, ετοιμότητας και ορθολογικής συμπεριφοράς πριν, κατά και μετά το σεισμό. Κρίνεται αναγκαίο να γίνεται μια εθνική άσκηση αντισεισμικής ετοιμότητας κάθε χρόνο. 
– Δημιουργία Ομάδων άμεσης παρέμβασης σε πόλη, κάθε χωριό, κάθε γειτονιά. 
– Πιστή τήρηση του εκάστοτε ισχύοντος Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού καθώς και  σχολαστική τήρηση του μητρώου κτιρίων. Απαιτούμε προσεισμικό έλεγχο μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και την αποκατάστασή τους, όπου αυτό χρειάζεται ή την αντικατάστασή τους από άλλα κτίρια. Συνεχείς, ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί έλεγχοι των κτιρίων, με προτεραιότητα σε Παιδικούς Σταθμούς, Σχολεία, Νοσοκομεία και ιδρύματα Πρόνοιας, Δημόσια και Δημοτικά κτίρια, μεγάλους εργασιακούς χώρους και χώρους συνάθροισης και διασκέδασης κόσμου και νεολαίας.
– Να οργανωθούν κατάλληλα οι όποιοι ελεύθεροι χώροι, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έκτακτες ανάγκες.
– Να βρεθούν και να οργανωθούν αποθηκευτικοί χώροι για υλικά πρώτων βοηθειών και αναγκών.
– Κατάλληλη πληροφόρηση των κατοίκων για τα προγράμματα έκτακτων αναγκών.
– Εξειδίκευση κατά τομείς των σχεδίων τύπου «Ξενοκράτης», αφού επαναξιολογηθούν.
– Την ανάπτυξη της έρευνας, τη σύνταξη μικροζωνικών μελετών και μελετών γεωλογικής καταλληλότητας που θα λαμβάνονται υπόψη στον πολεοδομικό σχεδιασμό, στον καθορισμό όρων δόμησης, της μελέτη των κτιρίων και έργων υποδομής.
– Τη σύνταξη μελετών χωροθέτησης των μεγάλων έργων και των σημαντικών εγκαταστάσεων που να λαμβάνουν υπόψη το σεισμικό κίνδυνο της περιοχής.
– Ουσιαστική κρατική στήριξη και γενναία χρηματοδότηση – από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τα παρακρατηθέντα έσοδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης – για την αντισεισμική προστασία και την ενίσχυση των Δημόσιων Φορέων που είναι αρμόδιοι.
– ΟΧΙ στην ιδιωτική ασφάλιση των κτιρίων (σεισμόσημο) και σε κάθε μορφή σύμπραξης του Δημοσίου με το μεγάλο κεφάλαιο, διότι δημιουργείται ένα ακόμα πεδίο κερδοσκοπίας. ΟΧΙ σε πρόσθετα τέλη και φόρους στους εργαζόμενους, με πρόσχημα την αντισεισμική προστασία.
– Προγράμματα Αντισεισμικής «αγωγής». Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί στα σχολεία και στους μικρούς μαθητές.
– Συγκρότηση και υλοποίηση συγκεκριμένων σχεδίων άμεσης αντίδρασης, γρήγορης εκκένωσης και διαφυγής σε περίπτωση σεισμού.
– Ειδικό σχέδιο για την πρόσβαση από και προς τα νοσοκομεία και τους άλλους φορείς άμεσης επέμβασης (ΕΚΑΒ, ΕΜΑΚ, Πυροσβεστική κλπ.).
– Μέτρα ελέγχου και αποτελεσματική αντιμετώπιση κατασκευαστικών ή άλλων επικίνδυνων αυθαιρεσιών όπως διαφημιστικές πινακίδες, κεραίες, προσθήκες αιθουσών ή γκρέμισμα μεσοτοιχιών. Πεζοδρόμια ασφαλή, επαρκή, χωρίς κάγκελα και μπάρες που αποτελούν εμπόδια σε περίπτωση διαφυγής.

Σχολεία Εύβοιας

Οι ισχυροί σεισμοί, που σημειώθηκαν το τελευταίο εξάμηνο στη χώρα, αναδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, πως τα μέτρα για την προστασία του λαού είναι στην ουσία τους ανύπαρκτα. Το γεγονός αυτό αποκτά εγκληματικές διαστάσεις, ειδικά όσον αφορά τη σχολική στέγη. H NAΣ   έχει κατ’ επανάληψη σημειώσει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει φέρει το θέμα στο Ν.Σ..
Σύμφωνα με τα όσα έχει καταγγείλει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ),  πάνω από τα μισά σχολικά κτίρια της χώρας – σε ποσοστό 55% – χαρακτηρίζονται «γερασμένα». Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι το 30,2% είναι χτισμένα πριν το 1959 – ημερομηνία – ορόσημο, αφού τότε υπήρξε ο πρώτος Αντισεισμικός Κανονισμός.
Ακόμη, όμως, και σε «νεόκτιστα» σχολεία, τα προβλήματα δε λείπουν. Έτσι, σε πολλά σχολικά κτίρια, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα χώρου έχουν γίνει αυθαίρετες, επικίνδυνες παρεμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, διαχωρισμός αιθουσών.
  Πολλά νηπιαγωγεία και κάποια δημοτικά στεγάζονται σε χώρους που προορίζονταν για καταστήματα. Πάνω από το 84% των σχολικών κτιρίων δεν πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, ενώ στο 1/4 των σχολείων δε γίνονται τα αναγκαία έργα επισκευής και συντήρησης, που ζητούν οι διευθυντές κάθε χρόνο, αφού τα σχετικά κονδύλια συνεχώς μειώνονται.
Ζητάμε τη θεσμοθέτηση μητρώου έργων επισκευής και συντήρησης για κάθε χωριστή σχολική μονάδα, όπου θα πιστοποιείται η καταλληλότητα του σχολικού κτιρίου από το φορέα που είναι υπεύθυνος για την εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας. Μέχρι σήμερα  δεν έχει  τίποτα τέτοιο.
Με το σεισμό της Πάρνηθας, το 1999, 429 σχολικές μονάδες, σε σύνολο 2.465 (ποσοστό 17,4%), κρίθηκαν ακατάλληλες για χρήση. Επιπλέον, αν και από το 2001 εξαγγέλθηκε προσεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου το Μάη του 2006, μέχρι σήμερα, από τα 15.500 σχολικά κτίρια, έχουν ελεγχθεί μόλις τα 4.500! Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Ανδραβίδα έβγαλε 24 σχολεία ακατάλληλα, εκ των οποίων κάποια θα πρέπει να κατεδαφιστούν, ενώ τα περισσότερα θα επαναφερθούν στην προ του σεισμού κατάσταση. Δηλαδή, στην κατάσταση που ήταν, όταν έπαθαν τις ζημιές με τον ισχυρό σεισμό.
Εάν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός ότι μια σειρά από σχολικά κτίρια δεν έχουν ελεύθερους χώρους –ειδικά μέσα στην πόλη-τότε τα προβλήματα διογκώνονται, αφού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, είναι πολύ πιθανό να θρηνήσουμε και θύματα.
Οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματικές και τεράστιες. Σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, την ώρα λειτουργίας των σχολείων, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των παιδιών. Αντίθετα, οι περισσότερες πιθανότητες μαρτυρούν το αντίθετο. Η ασφάλεια, λοιπόν, των κτιρίων, η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, που θα έπρεπε να είναι εκ των ων ουκ άνευ, εδώ αποτελεί ακόμη ζητούμενο. Για το λόγο αυτό η ΝΑΣ θα επιμείνει και θα επαναφέρει το ζήτημα στο  Ν.Σ.
Θεωρούμε αναγκαίο  οι σύλλογοι γονέων  να  συντονιστούν και να δραστηριοποιηθούν αφού πάνω απ’ όλα χρειάζεται ένα ισχυρό κίνημα, που να διεκδικήσει αντισεισμική ασφάλεια και προστασία σε όλες τις σχολικές μονάδες  του νομού και της χώρας.”