Ψηφίσματα διαμαρτυρίας της Τ.Ε.Δ.Κ.Ε. και του Δήμου Χαλκιδέων, με αφορμή την είδηση ότι παλαιά εγκατάσταση στρατοπέδου στην περιοχή Ριτσώνα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως χώρος συγκέντρωσης λαθρομεταναστών.

Με αφορμή την είδηση ότι στα σχέδια της κυβέρνησης συμπεριλήφθηκε παλιό εγκαταλειμμένο στρατόπεδο στην περιοχή της Ριτσώνας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος συγκέντρωσης λαθρομεταναστών και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, η Τ.Ε.Δ.Κ. Εύβοιας και ο Δήμος Χαλκιδέων, με ομόφωνη απόφαση των συμβουλίων τους, εξέδωσαν τα παρακάτω ψηφίσματα:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α Τ.Ε.Δ.Κ. Εύβοιας
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ Ευβοίας, με αφορμή την είδηση ότι στα σχέδια της κυβέρνησης συμπεριλήφθηκε παλιό εγκαταλειμμένο στρατόπεδο στην περιοχή της Ριτσώνας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος συγκέντρωσης λαθρομεταναστών και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα.
Η διεύρυνση του μεταναστευτικού ρεύματος στην χώρα μας δημιούργησε χρόνια προβλήματα τα οποία διαιωνίζονταν ανέγγιχτα.
Η ανεξέλεγκτη είσοδος των αλλοδαπών, η μαύρη αγορά εργασίας, οι παράνομες δραστηριότητες μαζί με ισχυρές δόσεις ανευθυνότητας σε πολλά επίπεδα δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας συσσώρευσαν και διόγκωσαν ένα εκρηκτικό μείγμα εντάσεων και την γκετοποίηση περιοχών στο κέντρο της Αθήνας.
Η προσπάθεια άμβλυνσης των εντάσεων επέβαλε μια σειρά μέτρων αμφίβολης αποτελεσματικότητας υπό το φως του επείγοντος, μεταξύ άλλων και επιχειρήσεων – σκούπα για λαθρομετανάστες. Σαν λύση προτάθηκε η δημιουργία χώρων συγκέντρωσης – κράτησης σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα.
Στα σχέδια της κυβέρνησης, χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, συμπεριλήφθηκε και παλιό εγκαταλειμμένο στρατόπεδο στην περιοχή της  Ριτσώνας.
Είναι σαφές ότι αυτή η απόφαση πέραν της προφανούς προχειρότητας προδίδει έλλειψη σχεδίου.
Πρόκειται στην ουσία περί μηχανισμών απομάκρυνσης, συγκέντρωσης και καταγραφής λαθρομεταναστών και «αποθήκευσής» τους σε στρατόπεδα – γκέτο στην περιφέρεια.
Για μια ακόμη φορά προτείνεται ο χώρος της Ριτσώνας ως πρόσφορος για την εκτόπιση του προβλήματος.
Για μια ακόμη φορά επιλέγεται ο χώρος της Ριτσώνας ως κατάλληλος για την εναπόθεση μεταναστών αυτή τη φορά σε χωματερές ψυχών.
Για μία ακόμη φορά ο χώρος της Ριτσώνας αποτελεί την πρόχειρη λύση, των προβλημάτων του φέουδου των Αθηνών.

Η δημιουργία χώρων συγκέντρωσης – κράτησης μεταναστών στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο της Ριτσώνας, χωρίς να πληρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για ανθρώπινη διαβίωση σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί ως μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι ο χώρος βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές του Δήμου Αυλίδας, ενώ η ευρύτερη περιοχή στερείται βασικών υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, αστυνόμευσης, μονάδων υγείας.
Οι ελλείψεις αυτές αποτελούν χρόνια προβλήματα του νομού, ο οποίος υποφέρει από μακρόχρονη και συστηματική αδιαφορία.

Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιλέξει για μια ακόμη φορά πολιτική σύγκρουσης ενάντια στο συμφέρον του νομού μας.
Το σχέδιο αυτό αποτελεί για μας συνέχεια μιας σειράς άστοχων πολιτικών που στοχεύουν ευθέως στην καρδιά κάθε προοπτικής ανάπτυξης του νομού.
Θυμίζουμε τα παλαιότερα σχέδια περί χωματερής στον χώρο της Ριτσώνας.
Τον σχεδιαζόμενο μέχρι πρόσφατα από το Υ.Ε.Ν. παροπλισμό 65 περίπου παλαιών πλοίων στο νότιο λιμάνι της Χαλκίδας και την μετατροπή αυτού σε αποθήκη και νεκροταφείο άχρηστων πλοίων.
Την διέλευση καλωδίων υψηλής τάσης που θα διέρχονταν από την Χαλκίδα για τις ανάγκες της Αττικής.
Είναι σαφές ότι η Ριτσώνα και η ευρύτερη περιοχή τείνει επικίνδυνα να γίνει ιδεολόγημα επιτήδειο στην ανεύρεση πρόχειρων λύσεων και εκτοπίσεων των προβλημάτων της Αττικής.
Αντιδρούμε στο σχέδιο της κυβέρνησης, η οποία αδιαφορεί για τις παρενέργειες της απόφασης της στην τοπική κοινωνία.
Η Εύβοια δεν μπορεί να λειτουργεί ως δίκτυο απορροής των προβλημάτων της Αττικής.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Με μια λέξη λέμε ξεκάθαρα όχι στην συνεχή υποβάθμιση της Εύβοιας.

Προσβλέπουμε στη δημιουργία πραγματικών κέντρων φιλοξενίας, σε κατάλληλα επιλεγμένα μέρη δεδομένου ότι η χώρα μας οφείλει κατά τις πιο ακριβές παραδόσεις της – τον πολιτισμό και την Δημοκρατία – να συμπεριφερθεί σε όλους όπως ταιριάζει στον Άνθρωπο και στην αξία του.
Στηρίζουμε πολιτικές που απορρέουν από τον σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αυτή άλλωστε είναι η μοναδική ρεαλιστική και βιώσιμη οδός απάντησης στην πρόκληση της έντασης της μεταναστευτικής ροής».