Με αφορμή την πρόταση του Νομάρχη Εύβοιας να απενταχθεί το έργο της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας και να γίνει η αποκατάσταση της παραλίας της πόλης, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κάνει λόγο για σκοπιμότητες και προσχηματικές προτάσεις. Η ανακοίνωσή του αναφέρει:

Η προσπάθειά μου, ως Δημάρχου Χαλκιδέων και προέδρου της ΤΕΔΚ, ήταν πάντοτε η συνεννόηση των φορέων του νομού, ώστε να διατηρείται αρραγές και διεκδικητικό το πανευβοϊκό μέτωπο. Στα πλαίσια αυτά διεκδικήσαμε από κοινού με τη Ν.Α. Εύβοιας, την αύξηση των πιστώσεων του ΄Αναπτυξιακού Προγράμματος΄ για το νομό μας. Για το σκοπό αυτό πρόσφατα επισκεφθήκαμε τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Αρναουτάκη.

Δυστυχώς σήμερα ο Νομάρχης Εύβοιας, κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, υπαναχωρεί και προτείνει απένταξη έργων, μεταξύ των οποίων και το Δημοτικό έργο της αποκατάστασης της Δημοτικής αγοράς Χαλκίδας.

Η υλοποίηση της πρότασης αυτής, που θα αποτελέσει ¨αιτία πολέμου¨, θα έχει ως συνέπεια να παραμείνει για δεκαετίες η Χαλκίδα όμηρος της τριτοκοσμικής εικόνας που παρουσιάζει το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς στο κέντρο της πόλης.

Συγκεκριμένα επισημαίνω τα κάτωθι:

Το έργο της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς είναι το πλέον ώριμο από τα έργα του αναπτυξιακού προγράμματος. Η οριστική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί στην προσεχή τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ.. Αντίθετα, παρουσιάζονται προβλήματα στα υπόλοιπα έργα του Ε.Α.Π., με χαρακτηριστική περίπτωση το προτεινόμενο έργο ¨παράκαμψη Γιάλτρων¨, όπου ακόμα εκκρεμεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, γεγονός που θα επιφέρει πολυετή καθυστέρηση.
Παρά ταύτα το έργο αυτό προτείνεται από τον κ. Νομάρχη ως το πλέον ώριμο!!!

Η πρόταση του κ. Νομάρχη για την ένταξη της αποκατάστασης των υποσκαφών στην Ευβοϊκή ακτή (παραλία) είναι άκρως προσχηματική. Κατά την εκπόνηση του προγράμματος στην πρόταση που κατέθεσε η Ν.Α. Εύβοιας, δεν προτείνονταν σχετικό έργο. Ούτε επίσης στη δεύτερη συμπληρωματική πρόταση. Η αναγκαιότητα του έργου προέκυψε όταν εντάχθηκε η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας!!!
Αν υπήρχε πραγματική βούληση της Ν.Α. Εύβοιας, το έργο αυτό θα μπορούσε με ευχέρεια να εκτελεστεί από το προϊόν της έκπτωσης των υπό δημοπράτηση έργων. Με την ελάχιστη έκπτωση του 10% κατά τη δημοπράτηση των έργων, συνολικού προϋπολογισμού 45.000.000 ευρώ, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με άνεση η απαιτούμενη πίστωση για την εκτέλεση των συγκεκριμένων έργων.

Συνεπώς τα έργα της αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου θα μπορούσαν άμεσα να δημοπρατηθούν, χωρίς την απένταξη της Δημοτικής Αγοράς, με υπερδέσμευση των ήδη εγκεκριμένων πιστώσεων του προγράμματος.

Η σχετική πίστωση για το έργο της Δημοτικής Αγοράς εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό του Δήμου Χαλκιδέων για το έτος 2010 και επικυρώθηκε με την υπ’ αρ. 116702/18539/14-1-2010 απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Είναι προφανές ότι η πρόταση του κ. Νομάρχη δεν είναι σύννομη, αφού ανατρέπονται διοικητικές πράξεις που έχουν παράξει νόμιμα αποτελέσματα, επί των οποίων συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του Δ.Χ.. Πιθανή δικαστική εμπλοκή θα έχει ως αναπόδραστη συνέπεια την απώλεια των πιστώσεων για το νομό μας.
Η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. απηχεί το πάνδημο αίτημα για το έργο της Δημοτικής Αγοράς. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια αναμόρφωσης της Χαλκίδας δεν θα έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, όσο η υφιστάμενη κατάσταση της Δημοτικής Αγοράς προσβάλει τη φυσιογνωμία της πόλης.
Το έργο της Δημοτικής Αγοράς δημιουργεί αναπτυξιακή δυναμική, αφού με τη λειτουργία της θα τονωθεί η απασχόληση, η ανταγωνιστικότητα και η εμπορική – τουριστική κίνηση της πόλης. Η δε διαδικασία για την ένταξή της στο αναπτυξιακό πρόγραμμα, είχε ξεκινήσει πολύ πριν προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές, όπως προκύπτει από το συνταχθέν τεχνικό δελτίο του έργου.
Ως Δήμαρχος Χαλκιδέων, είχα την υποχρέωση να αντιταχθώ σε πολιτικές συμπεριφορές που απέκλειαν την πόλη της Χαλκίδας. Πολλώ μάλλον, που και στο τεχνικό πρόγραμμα της Ν.Α. Εύβοιας, αλλά και στο ΕΑΠΝΑ δεν εντάχθηκαν δημοτικά έργα της Χαλκίδας. 
Τέλος, θεωρώ ότι με την άστοχη παρέμβαση του κ. Νομάρχη, υπονομεύεται σε μια κρίσιμη περίοδο η θεσμική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ υποκρύπτονται άλλου είδους σκοπιμότητες, που θα καταστούν περισσότερο ορατές στο προσεχές μέλλον.