Με συγκίνηση και κατάνυξη εκηδεύθη στη Χαλκίδα ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Χαλκίδος, Κύρος Χρυσόστομος Βέργης.

Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου το πρωί και ενώπιον του σεπτού Λειψάνου του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Χαλκίδος κυρού ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ (Βέργη), ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. ΠΑΥΛΟΥ, Κορίνθου κ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ.

Εν συνεχεία και περί ώρα 15.00 ετελέσθη στον ανωτέρω Ιερό Ναό η Εξόδιος Ακολουθία του αοιδίμου Ποιμενάρχου μας.

Στην Ιερά Ακολουθία προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, συμπαραστατούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ, Ζακύνθου κ..κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟ, Κίτρους και Κατερίνης κ.κ. ΑΓΑΘΟΝΙΚΟ, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.κ. ΔΑΝΙΗΛ, Σύρου κ.κ. ΔΩΡΟΘΕΟ, Νέας Σμύρνης κ.κ. ΣΥΜΕΩΝ, Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟ και τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Θερμοπυλών κ.κ. ΙΩΑΝΝΗ και Φαναρίου κ.κ. ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟ, όπως και από πλήθος Ιερέων από όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς μας Μητροπόλεως και Ιερείς άλλων Ιερών Μητροπόλεων, από καλλίφωνο Χορό Ιεροψαλτών της Πόλεως και της Μητροπόλεως ευρύτερα, αλλά και πάρα πολλούς ευσεβείς χριστιανούς της Ιεράς μας Μητροπόλεως, τους οποίους καθόλου δεν εμπόδισαν οι δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες της ημέρας να προσέλθουν, να προσευχηθούν και συνοδεύσουν τον Γέροντα Επίσκοπο στην πορεία του προς την Βασιλεία του Θεού.

Το πένθος της Εκκλησίας έφεραν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, διάδοχος του αειμνήστου Ιεράρχου και οι εκ της Ιεράς μας Μητροπόλεως καταγόμενοι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. ΠΑΥΛΟΣ, Κορίνθου κ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ.

Μεταξύ των παρευρεθέντων ήταν ο Νομάρχης Ευβοίας κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, οι Δήμαρχοι Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, Ιστιαίας κ. Ιωάννης Καπόλος και Κηρέως κ. Πρόδρομος Ενωτιάδης, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Αντιστράτηγος κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευβοίας Ταξίαρχος κ. Σπυρίδων Γλυμής, ο Αντινομάρχης κ. Δημήτριος Ξυγκόγιαννης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Μπάκας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Αναστασία Μακαρώνα – Ψυχογιού, κ. Σωκράτης Σκλιάς και κ. Δήμος Τσίμπος, οι πρώην Βουλευτές κ. Άγγελος Πνευματικός και κ. Ιωάννης Σπανός, ο πρώην Δήμαρχος Χαλκιδέων και Διευθυντής της ΔΕΥΑΧ κ. Χαράλαμπος Μανιάτης και αντιπροσωπεία της Τοπικής Εφορείας Προσκόπων.

Πριν την Απόλυση της Ιεράς Ακολουθίας, προσφώνησε το σεπτό Σκήνωμα του μεταστάντος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Καραμούζης – Συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Ευσταθίου – Πρωτοσύγκελλος, εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδος κ. Ιωάννης Μπάκας, ο οποίος ανέγνωσε σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και ο κ. Γεώργιος Γερογιάννης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ευβοίας «Ο ΠΑΠΑ-ΓΙΩΡΓΗΣ ΡΗΓΑΣ», ο οποίος ανέγνωσε σχετικό ψήφισμα του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Μετά το τέλος της Ιεράς Ακολουθίας, όλοι μαζί, Κλήρος, Άρχοντες και Λαός κατευθύνθηκαν στο Νέο Κοιμητήριο της Πόλεώς μας, όπου ο Μακαριστός είχε ζητήσει να ταφεί, ανάμεσα στο Ποίμνιό Του, το οποίο τόσο αγάπησε και ουδέποτε αποχωρίστηκε. Εκεί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, υπό καταρρακτώδη βροχή τέλεσε την Ταφή του Μακαριστού Ιεράρχου και εναπέθεσε το Σώμα του μεταστάντος Ιεράρχου στο χώμα της Χαλκιδαϊκής γης, με την οποία συνεδέθη με αιώνιους δεσμούς ο αοίδιμος, ως Επίσκοπός Της.

«Ο μακαριστός Μητροπολίτης Χρυσόστομος», όπως εύγλωττα και χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Νικόδημος Ευσταθίου, «αν και Αθηναίος, ρίζωσε σ’ αυτόν τον τόπο, πιο βαθιά από μας πού γεννηθήκαμε σ’ αυτόν και εργάσθηκε μετά πολλης φιλοτιμίας. Ψάρεψε ανθρώπους, σαγήνευσε καρδιές, ρύθμισε συνειδήσεις, οικοδόμησε ψυχές. Ριζοβόλησε ως Μητροπολίτης στην πόλη του Ευρίπου, στην γη της οποίας σήμερα και παραδίδεται, δεικνύοντας έτσι την εὐσυνειδησία δια της οποίας ασκούσε πάντοτε τα ποιμαντορικά του καθήκοντα. Μπορούσε να βλέπει ψηλά, κοιτάζοντας χαμηλά…».

Χρυσοστόμου του μακαριστού και αγίου Ιεράρχου, Αιωνία η μνήμη!


ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΕΠΙ ΤΗι ΚΟΙΜΗΣΕΙ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΠΡΩΗΝ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΚΥΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ (ΒΕΡΓΗ)

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος ευχαριστεί τον Ιερό Κλήρο, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Ιεροψάλτες, τον ευσεβή Λαό, τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ιερών Ναών και τα Δ.Σ. των Ιερών Προσκυνημάτων και Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως, τους κοπιώντας και εργαζομένους και τις ευλαβείς συνεργάτιδες του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος για την παρουσία τους και την προσφορά τους κατά την Νεκρώσιμη Ακολουθία της Κηδείας του αειμνήστου Γέροντος και Προκατόχου Του Μητροπολίτου κυρού ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει προς:

Τον κ. Αθανάσιο Μπουραντά – Νομάρχη Ευβοίας και τον Αντινομάρχη κ. Δημήτριο Ξυγκόγιαννη.
Τον κ. Αθανάσιο Ζεμπίλη – Δήμαρχο Χαλκιδέων, καθώς και τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Μπακα και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για το σχετικό ψήφισμα και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμού προς τον μεταστάντα
Τους Δημοτικούς Συμβούλους Χαλκίδος κ. Σωκράτη Σκλιά, κ. Αναστασία Ψυχογιού – Μακαρώνα, τον κ. Πέτρο Πρόκο – Διευθυντή και όλα τα μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χαλκιδέων, τη Δημοτική Αστυνομία και τους δημοτικούς υπαλλήλους του Κοιμητηρίου για την συνεργασία τους.
Τους Δημάρχους Ιστιαίας κ. Ιωάννη Καπόλο και Κηρέως κ. Πρόδρομο Ενωτιάδη.
Τους πρώην Βουλευτές κ. Άγγελο Πνευματικό και κ. Ιωάννη Σπανό και τον πρώην Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Χαράλαμπο Μανιάτη.
Τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Υποστράτηγο κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο – Διοικητή της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος για την παρουσία του και για την διάθεση τιμητικού αγήματος.
Τον Αστυνομικό Διευθυντή Ν. Ευβοίας κ. Σπυρίδωνα Γλυμή.
Τον Διοικητή κ. Ιωάννη Σπανό και τους άνδρες της Τροχαίας για την ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων και την διευκόλυνση των προσελθόντων αγίων Αρχιερέων και του πολυπληθούς Λαού, ο οποίος παρέστη στην Ακολουθία, παρά τις δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες.
Την παρευρεθείσα αντιπροσωπεία της Τοπικής Εφορείας Προσκόπων.
Τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Γερογιάννη και το Δ.Σ. του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν. Ευβοίας «Ο ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ ΡΗΓΑΣ» για το σχετικό ψήφισμα.
Όλους τους ιατρούς, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, οι οποίοι συμπαραστάθηκαν στον μακαριστό Γέροντα, κατά το διάστημα της ασθενείας Του.