Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, περιόδευσε στην περιοχή και ανέδειξε την ανάγκη να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του.

Σε άμεση κινητοποίηση για την προστασία των δασών κάλεσε το λαό της Εύβοιας το κλιμάκιο της ΝΕ του ΚΚΕ, που, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, επισκέφτηκε την περιοχή. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που συναντήθηκε με τους δημάρχους Διρφύων και Κηρέως και επισκέφθηκε το πυροσβεστικό κλιμάκιο Μαντουδίου, διαπίστωσε ότι δεν έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα δασοπροστασίας και η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα καθαρισμού και διάνοιξης δασικών δρόμων και ζωνών αντιπυρικής προστασίας, αλλά και μεγάλες ελλείψεις σε πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό, ανεπαρκής χρηματοδότηση των δήμων της περιοχής και της δασικής υπηρεσίας. Στο δήμο Διρφύων υπάρχουν μόνο δυο φυλάκια (Στενή και Πισσώνα) και τα πυροσβεστικά οχήματα αναχωρούν για τη Χαλκίδα στις 10 το βράδυ, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τριών βαρδιών. Η χρηματοδότηση του δήμου με το ποσόν των 70.000 ευρώ δεν επαρκεί για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών. Στο δήμο Κηρέως, που εκτείνεται σε έκταση 300.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 200.000 στρέμματα είναι πυκνά πευκοδάση, οι μισοί δρόμοι και ζώνες είναι αδιάβατοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι μισοσυντηρημένοι και με σοβαρά προβλήματα. Η χρηματοδότηση για τον καθαρισμό των δασών, τον καθαρισμό και τον έλεγχο των χωματερών, την ενίσχυση των εθελοντικών δράσεων, τον εξοπλισμό και τα λειτουργικά έξοδα είναι μόλις 56.000 ευρώ. Παράλληλα, υπάρχουν μεγάλα δασικά συμπλέγματα, όπως το πυκνό πευκοδάσος Μετοχίου – Σπαθαρίου, στα οποία έχουν διανοιχτεί ελάχιστοι δασικοί δρόμοι ή αντιπυρικές ζώνες.Σε πολλές περιοχές, τα σπίτια είναι δίπλα στα πεύκα χωρίς να υπάρχουν περιμετρικοί δρόμοι αντιπυρικής προστασίας, με τεράστιους κινδύνους για τα χωριά και τους κατοίκους. Το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στο Μαντούδι στηρίζεται σε 13 μόνιμους και 30 εποχικούς δασοπυροσβέστες, ενώ τα οχήματα δεν επαρκούν και είναι παλαιά (από το 1974 και το 1979 -1980, ενώ το πιο σύγχρονο όχημα, του 2003, δεν μπορεί να κινηθεί σε δασικούς δρόμους)

Διατηρούνται οι αιτίες των περσινών πυρκαγιών

Μετά τη συνάντηση με τους δημάρχους Διρφύων και Κηρέως, τους άνδρες του πυροσβεστικού κλιμακίου και τις συζητήσεις που έγιναν με κατοίκους της περιοχής, ο Γιώργος Μαρίνος έκανε την εξής δήλωση:

«Η κατάσταση στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια είναι πολύ επικίνδυνη. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι άμεσος και οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ διατηρεί και ενισχύει τις αιτίες που οδήγησαν στις μεγάλες καταστροφές του περασμένου καλοκαιριού. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Βαδίζει στην πεπατημένη, ακολουθεί την πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αφήνοντας τα δάση απροστάτευτα, έρμαια των κάθε λογής συμφερόντων, των εμπρηστών και άλλων αιτιών που οδηγούν στην καταστροφή τους.Καλούμε το λαό και τους μαζικούς φορείς της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας να κινητοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση και να απαιτήσουν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των δασών. Οι θέσεις του ΚΚΕ επιβεβαιώνονται και είναι όπλο στα χέρια του λαού. Η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα δασοπροστασίας με συντονιστικά κέντρα ανά δήμο και νομό είναι αναγκαία. Είναι μεγάλη η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων πρόληψης, με αύξηση της επιτήρησης, ενίσχυση των φυλακίων, των περιπολιών, καθαρισμό και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, εξασφάλιση νερού.Είναι μεγάλη ανάγκη η διάθεση νέων, όσο γίνεται πιο σύγχρονων και κατάλληλων για τη μορφολογία του εδάφους της περιοχής πυροσβεστικών οχημάτων. Είναι μεγάλη η ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση της δασικής υπηρεσίας και των δήμων, η γενικότερη αναβάθμιση της δασικής υπηρεσίας, η αντιμετώπιση των ελλείψεων σε πυροσβέστες, η μονιμοποίηση των εποχικών δασοπυροσβεστών, η διάθεση σύγχρονου εξοπλισμού σε όλους.Η πάλη για να γίνουν τα δάση δημόσια περιουσία, για να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνδέεται με τον αγώνα για να διαμορφωθεί τώρα σχέδιο ικανό να ανταποκριθεί στην πρόληψη, στον άμεσο εντοπισμό, στην έγκαιρη, συντονισμένη, αποτελεσματική παρέμβαση για την προστασία των δασών. Οι κομμουνιστές θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή και θα δράσουν χωρίς καθυστέρηση για την οργάνωση και την ανάπτυξη της πάλης του λαού».