Διαβάστε όλη την ομιλία του υποψήφιου βουλευτή Εύβοιας της ΝΔ, Σίμου Κεδίκογλου.

Η Ελλάδα θα τα καταφέρει, η Εύβοια μπορεί να αναγεννηθεί!
Σας ζητώ να μου δώσετε τη δύναμη να συνεχίσω και αυτή τη δύναμη θα σας την επιστρέψω πολλαπλάσια.

Θα ήθελα να μην είχα αποδειχθεί τόσο προφητικός στις ομιλίες μου το 2009. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε, γιατί θα ήθελα να είχα διαψευστεί. Αλλά όσα λέγαμε το2009, τα όσα έλεγε ο Κώστας Καραμανλής που είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και πρέπει να πάρουμε μέτρα απέναντι στην ανεύθυνη επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ για τα λεφτά που υπάρχουνε.
Χαίρομαι που είστε εδώ γιατί θέλω να σας μιλήσω, να σας υπογραμμίσω πόσο κρίσιμες είναι αυτές οι εκλογές, πόσο δύσκολες και περίεργες, γιατί η κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 7 Μαΐου θα καθορίσει το μέλλον όχι μόνο της επόμενης γενιάς, των επόμενων γενεών, την πορεία της Ελλάδας. Αναγνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή το κυρίαρχο συναίσθημα είναι μία δίκαιη οργή. Όμως θυμηθείτε πόσες φορές πήρατε αποφάσεις οργισμένοι και δεν τις μετανιώσατε; Μπροστά στην κάλπη πρέπει να πρυτανεύσει η λογική.
Θέλω να σας εξηγήσω πως φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Από το 2009 προειδοποιούσαμε για το τι έρχεται, το πόσο επικίνδυνο θα είναι να αναλάβει την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου. Θυμηθείτε την φράση μου: η Ελλάδα στους Έλληνες, αλλά η οικονομία στους ξένους. Ο Κώστας Καραμανλής έλεγε με υπευθυνότητα, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Δυστυχώς, το λεφτά υπάρχουν, είχε ως αποτέλεσμα τον Οκτώβριο του 2009 το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου να πάρει την εξουσία. Και δέστε μία αλληλουχία γεγονότων, γιατί όσα έγιναν δεν έτυχαν, αλλά πέτυχαν. Εμείς το 2009 παραδώσαμε την κυβέρνηση με την Ελλάδα να έχει μία κρίση χρέους όπως πάρα πολλές άλλες χώρες στην Ευρωζώνη, η οποία, όμως, έγινε, εξαιτίας του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, μια πρωτοφανής κρίση δανεισμού.
Ο Αντώνης Σαμαράς από το Νοέμβρη του 2009 τους έλεγε να πάρουν μέτρα, προειδοποιώντας για την επικινδυνότητα της κατάστασης. Κι όμως το πρώτο νομοσχέδιο που έφεραν στη Βουλή ήταν ο νόμος Ραγκούση, για τη νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών, εκτιμώντας πως αυτή ήταν η προτεραιότητά τους, ένας νόμος που λειτούργησε σαν μαγνήτης και επιδείνωσε το πρόβλημα των λαθρομεταναστών στη χώρα μας. Στη συνέχεια, το Φεβρουάριο του 2010, αρνήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου να πάρει βοήθεια 25 δις ευρώ σχεδόν άτοκα, με τόκο 0,1% από τη Ρωσία και εξ όσων γνωρίζω αντίστοιχη προσφορά υπήρχε και από την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι 50 δις ευρώ την περίοδο εκείνη βγάζανε τη «θηλιά» από την Ελλάδα. Θα περνούσε στον επόμενο. Και όχι μόνο απέρριψε εκείνη τη βοήθεια, αλλά έκανε οτιδήποτε χειρότερο, αλλοίωσε τους δείκτες, πέρασε δαπάνες του 2010 στο 2009 και έσοδα του 2009 στο 2010 με σκοπό να εμφανίσει δείκτες που να αιτιολογούν την είσοδο της Ελλάδας, όχι μόνο γονυπετή αλλά και δεμένη πισθάγκωνα, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μετά από αυτό ακολούθησαν άλλα δύο καταστροφικά χρόνια, γιατί άλλες ήταν οι συνθήκες την Άνοιξη του 2010, που υπήρχαν άλλοι δρόμοι και η δυνατότητα σκληρής διαπραγμάτευσης, και διαφορετική ήταν η κατάσταση το Φθινόπωρο του 2011, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είπε την αποφράδα λέξη «δημοψήφισμα» και λέω αποφράδα, γιατί τότε ενάμιση τρις εκατ. Ευρώ αλλάξανε χέρια στις διεθνείς αγορές. Όποιος ήξερε ότι ο Παπανδρέου θα πει αυτή τη λέξη κέρδισε τρελά λεφτά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι χάσανε γερμανικές και γαλλικές τράπεζες 500 δις ευρώ και εξαντλήθηκε κάθε όριο υπομονής και ανοχής απέναντι στην Ελλάδα από την πλευρά των εταίρων μας. Τα πράγματα είχαν φθάσει σε οριακό σημείο.
Η Νέα Δημοκρατία για άλλη μία φορά προέταξε το πατριωτικό καθήκον και όχι το κομματικό συμφέρον. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε εκπονήσει ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων. Το πρώτο ήταν να παρουσιάσει η ΝΔ ένα ρεαλιστικό, εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας. Αυτό έγινε με το Ζάππειο Ι και ΙΙ. Το δεύτερο βήμα ήταν να φύγει ο Παπανδρέου που είχε αποδειχθεί εξόχως επικίνδυνος ιδιαίτερα όταν είπε τη λέξη δημοψήφισμα. Το καταφέραμε. Το επόμενο βήμα ήταν να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γιατί η Ελλάδα έπρεπε να μείνει στον πυρήνα της Ευρώπης και όχι να βρεθεί στις παρυφές του Τρίτου Κόσμου. Το τέταρτο βήμα ήταν να φθάσουμε με το συντομότερο και ασφαλέστερο- δηλ εντός ευρωζώνης- τρόπο στις εκλογές. Γιατί οι Έλληνες έπρεπε να εκφραστούνε για να μην εκραγούνε. Και δεν ήταν εύκολο. Δεν υπήρξε συγκυβέρνηση, αλλά ήταν μία ιδιόμορφη κατάσταση. Στηρίξαμε την κυβέρνηση Παπαδήμου με συγκεκριμένη αποστολή, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, κάτι που δεν ήταν εύκολο. Αυτό φαίνεται και από τον προσωπικό μου τραγέλαφο. Στήριζα μία κυβέρνηση η οποία διατηρούσε στην ΕΡΤ μία διοίκηση, την οποία εγώ είχα πάει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Χαίρομαι ειλικρινά που πριν λίγες μέρες ο Εισαγγελέας ο κ. Πεπόνης άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εναντίον της διοίκησης της ΕΡΤ, αλλά πάνω απ’ όλα χαίρομαι γιατί γλυτώσαμε 25 εκατομμύρια ευρώ που ήθελαν να διασκορπίσουν. Αυτό είναι το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το πόσο τιμάει τις συμφωνίες τους, γιατί όταν συμφωνήσαμε για την κυβέρνηση Παπαδήμου είχαμε θέσει όρο την αλλαγή της διοίκησης της ΕΥΠ, του ΟΠΑΠ και της ΕΡΤ. Τίποτα από αυτά δεν τηρήθηκε και όταν έλεγα στον Αντώνη Σαμαρά, «πρόεδρε τι γίνετε», μου έλεγε: «Σίμο, το ξέρω δεν μπορείς να συνεννοηθείς με τίποτα μαζί τους τι να κάνουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση;». Έπρεπε να φτάσουμε στο στόχο , στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και στις εκλογές.
Θέλω να σας μιλήσω και για το ποιο δύσκολο Σαββατοκύριακο της ζωής μου. Νομίζω το πιο δύσκολο 48ωρο για όλους τους βουλευτές. Είμαι σίγουρος ότι ήταν το πιο δύσκολο 48ωρο του Αντώνη Σαμαρά. Μιλάω για τότε που έπρεπε να ψηφιστεί η δεύτερη δανειακή σύμβαση. Ήταν πολύ εύκολο να πούμε όχι. Ο Αντώνης Σαμαράς θα γινόταν πρωθυπουργός και η ΝΔ κυβέρνηση με 50%, αλλά θα γινόμασταν σε μία κατεστραμμένη χώρα. Σε μία χώρα που θα ήθελε δεκαετίες για να βρει το δρόμο της. Έπρεπε να βάλουμε το πατριωτικό καθήκον πάνω από το κομματικό συμφέρον και αυτό κάναμε. Τα λόγια που ακούσατε να λέω στην ομιλία μου στη Βουλή τα πιστεύω. Ήταν επικίνδυνα τα πράγματα. Το λέω γιατί ξέρετε ότι έχω προνομιακή πληροφόρηση από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ήταν βέβαιο, μας είχαν πάρει τα μέτρα. Την επόμενη μέρα θα ήμασταν όχι σε άτακτη, αλλά σε πανικόβλητη χρεοκοπία. Τα πρώτα σημάδια ήδη υπήρχανε, στα σούπερ μάρκετ που αδειάσανε, στα μηχανήματα των τραπεζών που επίσης είχαν αδειάσει. Ο πανικός είχε αρχίσει και όταν Δευτέρα πρωί θα ανακοινωνότανε η έξοδός μας από την Ευρωζώνη δεν θέλαμε να αφήσουμε την Ελλάδα σε τέτοιο χάλι. Φερθήκαμε υπεύθυνα γνωρίζοντας ότι πρόσκαιρα θα έχουμε κόστος, αλλά σιγά-σιγά θα καταλάβαιναν όλοι ότι η Νέα Δημοκρατία έβαλε για άλλη μία φορά την πατρίδα πάνω από το συμφέρον της. Κάναμε το εθνικά σωστό!
Σήμερα παρουσιαζόμαστε μπροστά σας ως η μόνη λύση, γιατί μόνο εμείς έχουμε συγκεκριμένο, αναλυτικό, κοστολογημένο, ρεαλιστικό πρόγραμμα για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, για να φτάσουμε σε ένα καλύτερο αύριο, αλλά πάνω απ’ όλα μόνο εμείς θέλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη.
Ζητήσετε από τους άλλους, όσους μιλάνε για άλλα κόμματα να συγκρίνουνε προγράμματα και θέσεις . Το όχι σε όλα είναι εύκολο το τι θα κάνουμε ποιος θα το πει στους Έλληνες; Πρώτος βασικός άξονας του προγράμματός μας είναι η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του πιο ζωτικού κυττάρου της οικονομία μας, γιατί αν είναι να βρουν δουλειά οι ένα εκατομμύριο και πλέον άνεργοι θα είναι σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Δεύτερος άξονας είναι η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, να διευρύνουμε την παραγωγική μας βάση. Είναι ντροπή ένας τόπος σαν την Εύβοια να έχει τους κάμπους του ακαλλιέργητους και χαίρομαι γιατί μετά από εισήγησή μου ο Αντώνης Σαμαράς έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά μας τα κίνητρα για αναδασμό, για μεγάλωμα του αγροτικού κλήρου, που είναι ένα από τα βασικά αίτια της κακοδαιμονίας μας, είναι πολύ μικρός ο μέσος αγροτικός κλήρος στην Ελλάδα για να είναι οικονομικά παραγωγικός. Επίσης, θα ανακουφιστούνε οι πλέον ευπαθείς. Δεν έχουμε πάρει πολλές δεσμεύσεις, γιατί όταν μας έδωσε εντολή στους τομεάρχες ο Αντώνης Σαμαράς να καταθέσουμε προτάσεις για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας η βασική του εντολή ήταν, ό, τι πούμε να μπορούμε να το κάνουμε και ό, τι βλέπετε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να γίνει. Σε τρία μόνο σημεία έχουμε λάβει σαφείς δεσμεύσεις: για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους πολύτεκνους και για την πτηνοτροφία μας, γιατί επίσης πρέπει να ενισχυθεί και χαίρομαι που ο φίλος μου ο Αντώνης ο Μπαζιώτης είναι εδώ, γιατί ξέρει πολύ καλά αυτά τα ζητήματα και ξέρει πόσα μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της πτηνοτροφίας.
Το άλλο ζήτημα είναι το πόσο αντέχει ο Έλληνας πολίτης. Δεν αντέχει άλλο χαράτσι. Υπάρχει δέσμευση ότι μέχρι το 30% τους εισοδήματος μπορεί να πηγαίνει σε δάνεια και λοιπές υποχρεώσεις. Πάρα πάνω δεν μπορείς να στραγγίξεις τον Έλληνα. Βασικό εργαλείο είναι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πρέπει να καθοδηγηθούνε και εν ανάγκη να ποδηγετηθούνε στο να ενισχύσουνε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει να υπάρξει συμψηφισμός των οφειλών του Δημοσίου και των υποχρεώσεων των πολιτών απέναντί του και φυσικά όλες οι οφειλές του Δημοσίου μέχρι τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να έχουνε δοθεί, γιατί θα είναι ένα σημαντικό στοιχείο αύξησης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Είναι περίπου 6 δις ευρώ. Πάνω απ’ όλα πρέπει να χτυπήσουμε τη ρίζα του κακού που είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα εδώ και 20-30 χρόνια καταναλώνει πιο πολλά απ’ όσα παράγει, εισάγει πιο πολλά απ’ όσα εξάγει, για πρώτη φορά μετά την Κατοχή η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να θρέψει τον πληθυσμό της. Είναι ντροπή να μην μπορούμε να παράγουμε τα δημητριακά ή το κρέας που χρειαζόμαστε οι ίδιοι. Κάποτε ήμασταν εξαγωγείς και τώρα μας έχουν κάνει παθητικούς εισαγωγείς. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ελλάδα είναι να μπει «καθαρό» χρήμα στην αγορά κάτι που γίνεται με δύο τρόπους: με αύξηση των εξαγωγών και με προσέλκυση επενδύσεων και χαίρομαι που ο Αντώνης Σαμαράς δέχτηκε και αυτή την εισήγησή μου για ενοποίηση των δύο τομέων, που αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και στη νέα κυβέρνηση θα έχουν ενοποιηθεί αυτές οι αρμοδιότητες. Πρέπει σε αυτό να δώσουμε όλο μας το είναι, το Α και το Ω πρέπει να είναι εξαγωγές-επενδύσεις, αλλιώς δεν θα δούμε άσπρη μέρα.
Θέλω να σας μιλήσω και για τους αντιπάλους μας που διεκδικούν την ψήφο σας, επισημαίνοντας μία βασική λεπτομέρεια. Επόμενη κυβέρνηση δεν γίνεται χωρίς τη Νέα Δημοκρατία. Το ΚΚΕ έχει πει ότι δεν συνεργάζεται, με δεδομένο ότι θα έχει τουλάχιστον 30 έδρες και με δεδομένο ότι θα ήμαστε σίγουρα πάνω από τις 125-130 έδρες εμείς, η τελευταία δημοσκόπηση μας δείχνει στο 32% με αυξητική τάση, αν τα αθροίσετε θα δείτε ότι δεν γίνεται κυβέρνηση χωρίς εμάς.
Αλλά να δούμε τους άλλους. Για το ΠΑΣΟΚ τι να σας πω; Για το ήθος της εξουσίας του; Πως μπορούμε να συνεργαστούμε με ένα κόμμα που όλο του το είναι το έχει στηρίξει στον κρατισμό; Αλλά πάνω απ’ όλα πως μπορώ εγώ να συνεργαστώ με ανθρώπους που έχω στείλει στον Εισαγγελέα; Και επιπλέον πως θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που απαιτούν οι Έλληνες, να καταλογιστούν οι ευθύνες για τα τελευταία δυόμιση χρόνια, γιατί και ο Βενιζέλος και ο Παπακωνσταντίνου και όλοι αυτοί που ζητάνε σήμερα την ψήφο σας είναι υπεύθυνοι για το σημερινό κακό.
Για τα κόμματα της Αριστεράς, τι να πω; Δεν θέλουν να κυβερνήσουν επιδεικνύουν την ανευθυνότητά τους, ποντάρουν στην καταστροφή, στο χάος. Τους ακούς και τρομάζεις, αλλά δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε καν μεταξύ τους, ούτε το πολιτικά πρακτικό το να συνεργαστούνε στις μονοεδρικές περιφέρειες. Οπότε, κάθε ψήφος στην Αριστερά συντελεί στην αποσταθεροποίηση. Όμως πάντα εμείς ξέραμε τι είναι η Αριστερά. Εκεί που μας στοιχίζει, αλλά πιστέψτε με θα μας στοιχίσει ελάχιστα είναι το κόμμα του Καμμένου. Δεν θα σας πω κουβέντα για τα κίνητρά τους, γιατί φύγανε. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς τους κοίταξε στα μάτια, τους είπε είναι επικίνδυνα τα πράγματα, εμπιστευθείτε με, για πρώτη φορά ένας αρχηγός κάλεσε ο ίδιος τους βουλευτές του και τους μίλησε. Και εγώ με τα όσα γνώριζα ήξερα ότι είχε δίκιο και όμως προτίμησαν να μην τον εμπιστευθούνε. Να παίξουν τα προσωπικά τους παιχνίδια. Γιατί όλοι τους έχουν και ιστορία και διαδρομή. Ήταν μέρος του συστήματος. Ανέλαβαν Υπουργεία, υπάρχουν στοιχεία για τη δράση τους, ξέρουμε πόσο τίμησαν την αποστολή τους. Δεν μπορούν αυτοί να μιλούν. Τα αποτελέσματα των πράξεών τους μπορώ να τα σχολιάσω. Ήταν ένα πισώπλατο χτύπημα τη χειρότερη δυνατή στιγμή που η ΝΔ είναι μπροστά στις εκλογές, στο κατώφλι της κυβέρνησης δέχτηκε εξ οικείων τα βέλη και μάλιστα από ανθρώπους που είχαν ευνοηθεί πολύ από τον Αντώνη Σαμάρα. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με ένα κόμμα που φλερτάρει με τον Τσίπρα και το ΚΚΕ. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας υπάρχει ένας παλιός νομάρχης του ΠΑΣΟΚ αλήστου μνήμης στην Εύβοια γιατί δίωξε όσους δημοσίους υπαλλήλους ανήκαν στην παράταξή μας και μιλάω για τον κ. Κοντομάρη. Έχει γίνει ένα πάντρεμα ετερόκλητων στοιχείων με μόνο στόχο να χτυπήσουν την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα τους περάσει. Η Νέα Δημοκρατία συσπειρώνεται, απόδειξη είσαστε εσείς και την Κυριακή θα ψηφίσουμε αυτοδυναμία.
Θέλω, όμως, να πω δυο λόγια και για ένα δυστυχές φαινόμενο των καιρών, για τη Χρυσή Αυγή. Αναγνωρίζω ότι οι επίγονοι του Χίτλερ εκμεταλλεύτηκαν κενά, παραλήψεις, αστοχίες της Πολιτείας, την κακή αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, τις συνέπειες του νόμου Ραγκούση που θα είναι ο πρώτος που θα καταργήσουμε, αλλά δεν είναι δυνατόν να ξεχνάμε σε αυτή τη χώρα το βαρύτατο φόρο αίματος που πλήρωσαν οι Έλληνες για να νικηθεί ο ναζισμός. Δεν είναι δυνατόν να ξεχνάνε το Δίστομο. Δεν είναι δυνατόν να ξεχνάνε εκείνον τον φοιτητή που ξυλοκοπήθηκε σχεδόν μέχρι θανάτου ή τα κοριτσάκια που τους χαράξανε στο μέτωπο σβάστικα με ξυραφάκι. Τα κόκκαλα του παππού μου του Γιώργου θα τρύζουν στον τάφο του, που πέρασε ένα χρόνο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία. Και δεσμεύομαι απέναντι στη μνήμη του αλλά και απέναντι σε όλους εσάς το κατοχικό δάνειο πρέπει να επιστραφεί.
Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε τη δύναμη ενός έθνους για τη μάχη της πατρίδας. Είναι η μεγαλύτερη μάχη που έχει δώσει η πατρίδα μας από την κατοχή και πρέπει να νικήσουμε. Πρέπει να έχουμε αυτοδυναμία, γιατί η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε βαθιές τομές, σε γρήγορες αποτελεσματικές αποφάσεις και αυτά δεν γίνονται από κυβερνήσεις συνεργασίας. Ανατρέξτε στην ιστορία. Όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έγιναν από ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις, είτε πάρετε τους Φιλελεύθερους του Ελευθέριου Βενιζέλου, είτε την ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή είτε τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι αργές, αναποτελεσματικές και πάνω απ’ όλα είσαι σε ένα διαρκές παζάρεμα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για πειραματισμούς, την πολυτέλεια του χρόνου. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει γρήγορα. Το τελευταίο χαρτί του ΠΑΣΟΚ για να μας χτυπήσει είναι αν θα συγκυβερνήσουμε, εκτός από τους άλλους λόγους που σας είπα ότι δεν μπορούμε να συγκυβερνήσουμε, είναι και γιατί μεταξύ άλλων δύο, Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και μιλάω για τον κ.Μόσιαλο και τον κ.Καψή θα πρέπει και αυτοί να πάνε στον Εισαγγελέα που άσκησε δίωξη εναντίον της διοίκησης της ΕΡΤ, γιατί οι κύριοι αυτοί στη Βουλή σε συγκεκριμένες ερωτήσεις μου κάλυψαν πλήρως την αμαρτωλή διοίκηση της ΕΡΤ, οπότε ένα και ένα κάνουν δύο. Θα έρθει και η σειρά τους για τον Εισαγγελέα. Πως λοιπόν θα συνεργαστούμε; Αλλά αφήστε και αυτό στην άκρη. Βασικός πυλώνας του κυβερνητικού μας προγράμματος είναι ο επαναπροσανατολισμός της εξωτερικής οικονομικής μας πολιτικής. Ήμουν μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά στη Ρωσία και στις συναντήσεις που είχαμε διαπίστωσα από πρώτο χέρι τι μπορούμε να πετύχουμε. Πόσο ευρύτατο είναι το πεδίο συνεργασιών.
Το ΠΑΣΟΚ πως θα συμφωνήσει τη στιγμή που έκανε ό, τι μπορούσε – το είχα προβλέψει από το 2009- όχι για να καταψύξει, αλλά για να καταστρέψει τις ελληνορωσικές σχέσεις και αναρωτιέμαι, ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν από την καταστροφή των ελληνορωσικών σχέσεων από τον Γιώργο Παπανδρέου; Γιατί τα συμφέροντα της Ελλάδας δεν εξυπηρετήθηκαν. Κάποιοι εκτός Ελλάδας ίσως να χάρηκαν. Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεννοηθούμε με το ΠΑΣΟΚ σε αυτό το ζήτημα. Και φυσικά είναι πολύ σημαντικό και για εμάς, γιατί θέλω να έρθω στο διακύβευμα της Εύβοιας. Η ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων δεν είναι μόνο οι ενεργειακές συμφωνίες, που είναι ακόμα ανοιχτή η πρόταση των Ρώσων για τον South Stream, είναι πολύ έντονο το ενδιαφέρον τους για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και λιμανιών, το λιμάνι της Εύβοιας τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Πιστεύω ότι η Κύμη μπορεί και πρέπει να είναι η πύλη της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι αρχαίοι Έλληνες στη Μαύρη Θάλασσα πήγανε από την Κύμη. Η ελληνική και ρωσική οικονομία είναι συμπληρωματικές δηλ. ό, τι έχουμε εμείς δεν το έχουν οι Ρώσοι και το αντίστροφο. Είναι ένας ιδανικός προορισμός για τις εξαγωγές μας. Ενδιαφέρονται, πιστεύουν στην ελληνική οικονομία και είναι έτοιμοι να επενδύσουν μαζικά. Να ξέρετε ότι είτε ο αγωγός South Stream, είτε μια μεγάλη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ για την οποία υπάρχει εντονότατο ενδιαφέρον της ΓΚΑΖΠΡΟΜ, πέρα από τα άμεσα οφέλη, η κατασκευή του αγωγού για παράδειγμα θα αυξήσει 1% το ΑΕΠ από μόνη της, αλλά πάνω απ’ όλα θα λειτουργήσει σαν μαγνήτης σε όλο τον κόσμο για προσέλκυση επενδύσεων, σαν ένα μήνυμα: επενδύστε στην ελληνική οικονομία κάτι που έχουμε ανάγκη.
Φιλοδοξία μου είναι η Εύβοια να καρπωθεί τα μέγιστα από αυτή την αναζωογόνηση των ελληνορωσικών σχέσεων και ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα με το Επιμελητήριο της Εύβοιας, με τους Δήμους και θέλω να ευχαριστήσω και τον Θανάση Ζεμπίλη και τον Βασίλη Βελέντζα που έχουν πιάσει το μήνυμα και ο Δήμαρχος Ερέτριας μάλιστα πήγε και στη Μόσχα και προώθησε την Ερέτριά του, αλλά μαζί και την υπόλοιπη Εύβοια. Έχουμε κάνει ενέργειες που φέρνουν αποτελέσματα. Είχαμε φέρει Ρώσους ταξιδιωτικούς πράκτορες και δημοσιογράφους, διασχίσανε την Εύβοια από την Κάρυστο μέχρι την Αιδηψό, είδαν τα ξενοδοχεία μας, ενθουσιάστηκαν με την υποδοχή και θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές . Πλέον μπορούμε βάσιμα να υπολογίζουμε σε μία ισχυρή αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Εύβοια. Και ξέρετε ότι ο μέσος Ρώσος τουρίστας αφήνει πολλαπλάσια λεφτά από τον μέσο Γερμανό ή τον μέσο Γάλλο. Επίσης, ευβοϊκές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει ήδη σε εξαγωγές μετά την πρώτη ημερίδα που κάναμε με το Επιμελητήριο για την προώθηση των ευβοϊκών προϊόντων στη ρωσική αγορά. Υπάρχουν επιχειρήσεις που υπέγραψαν συμφωνίες, δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας, όπως για παράδειγμα στη Στροφυλιά. Αυτό είναι συμβολικό του τι μπορούμε να πετύχουμε. Θέλω να ευχαριστήσω το Επιμελητήριο της Εύβοιας για τη στενή συνεργασία που έχουμε στο συγκεκριμένο τομέα. Βέβαια, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ομαλότητα, κυβερνητική σταθερότητα και η μόνη εγγύηση είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η Εύβοια έχει έναν επιπλέον λόγο να θέλει μία ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι σε αυτά τα δυόμιση χρόνια όλα όσα ξεκίνησαν για την Εύβοια επί κυβέρνησης Καραμανλή νεκρώσανε, από το πιο απλό, την παράκαμψη Βασιλικού που πόσες φορές μας είπε ο κ. Μαγκριώτης στη Βουλή ότι ξεκινάει και δεν έγινε τίποτα ή το ΚΥ Ιστιαίας για το οποίο, επίσης, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, νεκρώθηκε. Τίποτα δεν προχώρησε στην Εύβοια, ακόμα και αυτό που δεν στοίχιζε, όπως το Φράγμα των Μανικίων που θα το ολοκλήρωνε η ΔΕΗ όχι μόνο σαν υδρευτικό και αρδευτικό , αλλά και σαν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Υπήρχε η μελέτη της ΔΕΗ κι όμως ούτε αυτό δεν προχώρησε.
Η Εύβοια έχει πικρή πείρα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Άλλος ένας λόγος για να μην τους επιτρέψουμε να γυρίσουν στην κυβέρνηση. Το διακύβευμα είναι μεγάλο, ιδιαίτερα για εμάς.
Πριν από οκτώ χρόνια σε αυτή την αίθουσα ξεκινήσαμε μία διαδρομή. Προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να τιμήσω την εμπιστοσύνη σας και να φανώ αντάξιος. Θα ήθελα να έχω πετύχει περισσότερα. Σε μερικά θα μπορούσαμε να τα έχουμε καταφέρει, γιατί θυμηθείτε, όταν το 2005 και 2006 μιλούσα για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία κάποιοι με θεωρούσαν γραφικό. Τώρα όλοι έχουν έρθει στα λόγια μου. Η διαδρομή μου ήταν πάντα καθαρή, έδειξα συνέπεια λόγων και έργων, αλλά πάνω απ’ όλα έδειξα συνέπεια στην παράταξή μας. Δεν έκανα διαδρομές δεξιά-αριστερά. Γιατί η δική σας εντολή ήταν να είμαι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ποτέ δεν έβαλα προσωπικές στρατηγικές το προσωπικό συμφέρον πάνω από τη δική σας εντολή. Ήμαστε σε κρίσιμη καμπή. Σας ζητώ να μου δώσετε τη δύναμη να συνεχίσω. Δεσμεύομαι σε εσάς ότι αυτή τη δύναμη θα σας την επιστρέψω πολλαπλάσια. Σας καλώ να δώσετε στον Αντώνη Σαμαρά τη δύναμη ενός έθνους για τη μάχη της πατρίδας. Πρέπει να νικήσουμε σε αυτή τη μάχη για την Ελλάδα, γιατί μπορούμε διαφορετικά, μπορούμε καλύτερα. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει και η Εύβοια μπορεί να αναγεννηθεί».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Σίμος Κεδίκογλου έδωσε την υπόσχεση στην μικρή Χριστίνα, που στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του 2007 και του 2009 τον προλόγιζε και που και σε αυτές τις εκλογές έχοντας πια μεγαλώσει δήλωσε, ότι θα παραμείνει στο πλευρό του, καλώντας και όλους τους φίλους του να πράξουν το ίδιο, ότι αυτή η κοινή διαδρομή θα συνεχιστεί, θα είναι καθαρή και θα έχει στόχο ένα καλύτερο αύριο.
Ο Σίμος Κεδίκογλου στη συνέχεια παρευρέθη στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ευβοίας μαζί με τους συνυποψήφιους βουλευτές του κόμματος στην οποία βασικός ομιλητής ήταν ο κ Β. Μιχαλολιάκος, Δήμαρχος Πειραιά, ενώ παρέστη και η Καθηγήτρια και Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κα Σαλή-Παπασαλή Ανασασία, που κατέλαβε την πρώτη τιμητική θέση γυναικών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και η οποία κατάγεται από την Εύβοια.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Σίμος Κεδίκογλου τόνισε: «Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ενωμένη, είναι δυνατή για τη μάχη της πατρίδας. Ο Αντώνης Σαμαράς είπε δώστε μου τη δύναμη ενός έθνους ,γιατί μόνο η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις σωστά. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη μαζί, πρέπει να νικήσουμε για το καλό της πατρίδας».

Ακολουθείστε μας στο Google News