Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου μιλάει αποκλειστικά στο eviaportal.gr λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 6ης του Μάη. Για τρίτη φορά διεκδικεί τη ψήφο των Ευβοέων, των οποίων ήδη έχει κερδίσει την εκτίμηση, αφού μέχρι σήμερα έχει διαγράψει μια σταθερή πορεία με σταθερές αξίες και έχει αποδείξει πως βρίσκεται πάντα δίπλα στο νομό του.

Ο Σίμος Κεδίκογλου απαντάει γιατί πρέπει ο πολίτης της Εύβοιας να εμπιστευτεί τη Νέα Δημοκρατία, η οποία όπως τονίζει έχει ξεκάθαρες απόψεις και προτάσεις για διέξοδο της χώρας απο την κρίση. Δρόμος όχι εύκολος, που θέλει αγώνα και συνοχή των πολιτικών δυνάμεων.

Ο υποψήφιος βουλευτής έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια της πορείας του μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη των Ελληνορωσικών σχέσεων, επιμένοντας πως μπορούν να αποφέρουν πολύ θετικά αποτελέσματα για την οικονομία μας. Ήδη στο νομό μας υπάρχουν αποτελέσματα απο τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για είσοδο των τοπικών μας προϊόντων στη Ρωσική αγορά.

Eviaportal.gr: Τι απαντάτε στους πολίτες της Εύβοιας που σας ρωτούν γιατί ψηφίσατε το Μνημόνιο2;
Σ.Κ.: Εκείνο το Σαββατοκύριακο που συζητήσαμε και ψηφίσαμε στη βουλή τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, για το κούρεμα του Ελληνικού χρέους, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά του, ήταν το πιο δύσκολο που έχω περάσει σαν βουλευτής. Ήταν πολύ δύσκολο να αποφασίσεις όταν οι μισοί πολίτες σου λέγανε πως αν το ψηφίσετε θα σας κρεμάσουμε και οι άλλοι μισοί σου λέγανε, αν χρεοκοπήσουμε θα σας σκοτώσουμε. Ήταν μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη απόφαση… Σαν Νέα Δημοκρατία είχαμε δικαιωθεί πλήρως για όσα λέγαμε δυόμιση χρόνια τώρα και για τη στάση μας. Αλλά πια η χώρα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού. Έπρεπε να βάλουμε την πατριωτική ανάγκη το εθνικό καθήκον πάνω από το κομματικό συμφέρον. Θα μπορούσαμε να έχουμε ψηφίσει όχι και ο Αντώνης Σαμαράς θα ήταν σίγουρα σήμερα Πρωθυπουργός με 60%. Αλλά θα ήταν σε μια κατεστραμμένη χώρα. Επειδή είχα και τη δυνατότητα μιας προνομιακής πληροφόρησης από τις περισσότερες από τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήμουν σίγουρος ότι την επόμενη μέρα θα βρισκόμασταν όλοι σε άτακτη, σε πανικόβλητη χρεοκοπία. Οι συνέπειες θα ήταν βαρύτατες και για πάρα πολλά χρόνια. Όπως είπα και στην ομιλία μου στη βουλή, είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια βέβαιη καταστροφή και στην αμφιβολία μιας σωτηρίας. Δεν είναι βέβαιο ότι το σώσαμε. Αυτό που ουσιαστικά κάναμε ήταν να κερδίσουμε χρόνο, για να μπορέσουμε να στρώσουμε τα πράγματα, να βάλουμε την Ελλάδα στο σωστό δρόμο, στην τροχιά της ανάπτυξης, διατηρώντας την μέσα στην Ευρώπη. Υπάρχουν δυνατότητες, υπάρχουν τρόποι για να ανακάμψει πολύ γρήγορα η Ελληνική οικονομία. Αλλά θα πρέπει να έχει παραμείνει εντός ευρωζώνης.

Eviaportal.gr: Ο πολίτης γιατί θα πρέπει να εμπιστευτεί τη Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές;
Σ.Κ.: Η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που παρουσιάζεται στους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις εκλογές με ένα συγκεκριμένο, αναλυτικό, κοστολογημένο πρόγραμμα, για την γρηγορότερη δυνατή έξοδο από την κρίση, χωρίς άλλες θυσίες, χωρίς άλλες απώλειες. Οι Έλληνες πολίτες έχουν θυσιάσει αρκετά. Μπορείτε να ανατρέξετε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και να το συγκρίνετε με τα προγράμματα ή μάλλον με την έλλειψη προγραμμάτων των άλλων κομμάτων. Πάνω από όλα η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα, που θέλει να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Αν προσέξετε τα άλλα κόμματα δε θέλουν να την αναλάβουν.

Eviaportal.gr: Ο Αντώνης Σαμαράς κάνει λόγο για αναγκαιότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης ώστε να ανταπεξέλθει την επομένη των εκλογών. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν ποσοστά που δεν τη δίνουν σε κανένα κόμμα. Πώς τις σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις εσείς;
Σ.Κ.: Η εικόνα που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά θολή και αν ρωτήσετε τους δημοσκόπους θα σας πουν πως στα περισσότερα τηλεφωνήματα τους το κλείνουν χωρίς να δώσουν καμία απάντηση. Οπότε δε θα μπορούσαμε να δώσουμε και μεγάλη επιστημονική βάση στις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζονται. Καθοριστική θα είναι η δυναμική των τελευταίων ημερών πριν τις εκλογές. Να υπενθυμίσω το δικό μας αρνητικό παράδειγμα στις εκλογές του 2009, όταν την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες υπολειπόμασταν μόνο 3 – 4 μονάδες και τελικά στις κάλπες βρεθήκαμε να υστερούμε 11,5%. Πιστεύω σε αυτές τις εκλογές θα δούμε αντιστροφή αυτού του φαινομένου. Δηλαδή η δυναμική που θα δημιουργηθεί την τελευταία εβδομάδα θα οδηγήσει στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί διεκδικούμε την αυτοδυναμία; Γιατί η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει γρήγορα αποτελεσματικές αποφάσεις. Θα πρέπει να κάνει βαθιές αλλαγές, να οδηγήσει τη χώρα στο σωστό δρόμο, να φέρει τις μεγάλες ανατροπές, να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αν ανατρέξετε στην Ελληνική ιστορία θα δείτε ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές έγιναν από ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Αντίθετα οι κυβερνήσεις συνεργασίας ήταν αναποτελεσματικές και αργές στις αντιδράσεις τους και βρίσκονταν συνεχώς σε μια συναλλαγή και ένα παζάρεμα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για κάτι τέτοιο. Αν το θέλετε σε έναν παραλληλισμό η Ελλάδα είναι ένα καράβι σε φουρτούνα. Πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι. Όχι πολλά χέρια που να τραβάνε δεξιά – αριστερά.

Eviaportal.gr: Εσείς έχετε αγωνία για την 7η του Μάη και κατά πόσο υπάρχει ελπίδα πως τα πράγματα θα αλλάξουν;
Σ.Κ.: Βαθιά μου πίστη είναι ότι τα πράγματα μπορούν και θα αλλάξουν. Υπάρχει το πρόγραμμα, υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Ειδικά για την Εύβοια, την Εύβοιά μας, είναι βαθιά μου πίστη, πως είναι τόπος πλούσιος. Και ο μεγαλύτερος στόχος είναι οι Ευβοιώτες να μπορέσουν να καρπωθούν τον πλούτο του τόπου τους. Και υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ανεξάρτητα από το τι γίνεται στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ήδη έχουμε αρχίσει με το Επιμελητήριο της Εύβοιας πρωτοβουλίες και κινήσεις που φέρνουν ήδη αποτελέσματα. Όπως από την ημερίδα για την εξωστρέφεια των Ευβοϊκών προϊόντων, είχαμε ήδη τα πρώτα συμβόλαια ευβοϊκών επιχειρήσεων για εξαγωγές στη Ρωσία, που δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας σε περιοχές που υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη, όπως η Στροφυλιά στη Β.Εύβοια.
Πέρα από τα συνολικά κεντρικά οικονομικά ζητήματα, αυτό που πρέπει να κάνουμε ως χώρα, είναι να βάλουμε νέο, καθαρό χρήμα όχι από δανεισμό σε έναν τόπο που έχει στερέψει. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Με εξαγωγές και με επενδύσεις και με αύξηση του τουριστικού ρεύματος, που στην περίπτωσή μας, έχουμε ένα πολύ καλό τουριστικό τομέα ο οποίος μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Σε όλα αυτά, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε από μόνοι μας. Και επειδή ήμουν μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά στις συναντήσεις του στη Ρωσία, έχω διαπιστώσει από πρώτο χέρι, τι μπορούμε να κάνουμε, τι δυνατότητες και ευκαιρίες έχουμε. Η Ελληνορωσική συνεργασία είναι αμοιβαία ωφέλιμη γιατί οι δύο οικονομίες είναι συμπληρωματικές, καθότι αυτό που δεν έχουμε εμείς το έχει η Ρωσία και αντίστοιχα. Σ’ ότι αφορά τις εξαγωγές αλλά και επενδύσεις, η Ρωσία είναι ένας ιδανικός εταίρος. Ως τουρίστες θεωρούνται οι καλύτεροι, αφήνουν πολλαπλάσια λεφτά ανά εβδομάδα απ’ ότι οποιοσδήποτε άλλος ξένος τουρίστας στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να πω, οι ενεργειακές συμφωνίες πόσο μπορούν να αλλάξουν τη θέση της Ελλάδας στην διεθνή σκηνή. Όμως ας μείνουμε σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι, γιατί φιλοδοξία μου είναι η Εύβοια να καρπωθεί τα μέγιστα από την επικείμενη αναζωογόνηση των Ελληνορωσικών σχέσεων. Και γι’ αυτό είμαι βέβαιος, γιατί είδα την ετοιμότητα αλλά και την ευρύτητα των προτάσεων που έγιναν στη Μόσχα για συνεργασία και είδα πόσα μπορούμε να κερδίσουμε. Επομένως σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, ιδιαίτερα με τους Δήμους και το Επιμελητήριο, σας λέω πως δεσμεύομαι να κάνω τα πάντα για να καρπωθεί η Εύβοια τα μέγιστα.

Eviaportal.gr: Για Τρίτη φορά διεκδικείτε τη ψήφο των πολιτών. Αυτή τη φορά γιατί πρέπει οι Ευβοείς να σας εμπιστευτούν τη ψήφο τους;
Σ.Κ.: Προσπάθησα σε αυτά τα 8 χρόνια, που με τιμήσανε οι συμπατριώτες μου με τη ψήφο τους, να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης τους, με όλες μου τις δυνάμεις. Νομίζω πως όλοι ξέρουν πως είμαι προσβάσιμος, άμεσος, νομίζω πως δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα χρόνια έχω κρατήσει έναν αριθμό τηλεφώνου που τον έχει η μισή Εύβοια. Πίστεψα πολύ στις δυνατότητές μας. Θα θελα να είχαμε κάνει περισσότερα. Νομίζω ότι οι πολίτες μπορούν να διαπιστώσουν πόσο καθαρή είναι η διαδρομή μου. Και ζητάω τη ψήφο ξανά γιατί θέλω να κάνουμε την Εύβοια καλύτερη. Μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Και μπορούμε να έχουμε την Εύβοια που θέλουμε και μας αξίζει.