Εκδρομή διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος στην Καππαδοκία και έγινε η ακολουθία των Χαιρετισμών στη Σινασσό μετά απο 86 χρόνια.

Από την Πέμπτη 26 Μαρτίου έως και την Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009 η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου και την ευθύνη του Αρχιμ. π. Φιλοθέου Θεοχάρη, διοργάνωσε προσκυνηματική εκδρομή στην αγιοτόκο γη της Καππαδοκίας. 
Στην εκδρομή αυτή συμμετείχαν 39 συμπολίτες μας, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα άγια χώματα της αλησμόνητης Πατρίδας πολλών συγχρόνων Ευβοέων και αξιώθηκαν για πρώτη φορά να ψάλλουν στην Ακολουθία των Χαιρετισμών, η οποία τελέσθηκε, κατόπιν ευλογίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και αδείας των Τουρκικών Αρχών στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καππαδοκίας μετά από 86 ολόκληρα χρόνια, από τότε δηλαδή που αναχώρησαν οι Έλληνες από τον Τόπο εκείνο. 
Την πρώτη ημέρα, Πέμπτη 26 Μαρτίου, οι εκδρομείς αναχώρησαν από το Αεροδρόμιο Αθηνών με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, όπου παρέμειναν για περίπου 6 ώρες και σ’ αυτό το διάστημα επισκέφθηκαν την Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και την Ιερά Μονή Βαλουκλή, όπου ο π. Φιλόθεος τέλεσε και Τρισάγιο στους Τάφους των κεκοιμημένων Οικουμενικών Πατριαρχών. Στη συνέχεια ανεχώρησαν με πτήση των τουρκικών αερογραμμών για το αεροδρόμιο της Καισαρείας και από εκεί μετέβησαν στο Προκόπι της Καππαδοκίας (σημερινό Urgup), όπου και διέμειναν όλες τις ημέρες. 
Την Παρασκευή 27 Μαρτίου το πρωΐ επισκέφθηκαν τον σταύλο, όπου διέμενε και κοιμήθηκε οσιακά ο Ομολογητής της Πίστεώς μας Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος, του οποίου το άφθαρτο ιερό Σκήνωμα επαναπαύεται μετά την Μικρασιατική τραγωδία στο Νέο Προκόπιο της Ευβοίας και στο ομώνυμο Ιερό του Προσκύνημα. Εκεί ο π. Φιλόθεος διάβασε μία σύντομη Δέηση υπέρ υγείας όλων των προσκυνητών, αλλά και υπέρ αναπαύσεως όλων των κεκοιμημένων Προκοπιέων, εξαιρέτως εκείνων οι οποίοι με πολλά βάσανα και κινδύνους μετέφεραν το Ιερό Σκήνωμα του Οσίου στην Εύβοια. Όλοι οι προσκυνητές ιδιαιτέρως συγκινήθηκαν και με δάκρυα στα μάτια έψαλλαν το «Κύριε ελέησον» στις δεήσεις του Ιερέως.
Στη συνέχεια όλοι μετέβησαν στην υπαίθρια μοναστική πολιτεία του Κοράματος, με τις λαξευμένες στους βράχους Εκκλησίες και Μοναστήρια και μετά από μια μικρή ανάπαυση για φαγητό, επισκέφθηκαν την Πόλη της Σινασσού με τις τρωγλοδυτικές οικίες και Εκκλησίες, όπου στον εγκαταλελειμμένο Ι.Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τέλεσαν την Ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου (Δ΄ στάση), στην οποία έψαλλαν κατανυκτικά και δίχως να μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους όλοι μαζί οι προσκυνητές, με την ευθύνη του αξιωματικού ε.α. κ. Χρήστου Φλώρου, ιεροψάλτου του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Χαλκίδος και του κ. Αναστασίου Χαρμαντά, σχολικού συμβούλου. Στον Ιερό αυτό Ναό, τα τελευταία χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετά από πολλούς κόπους και αγώνες κατόρθωσε να τελεί τη Θεία Λειτουργία, κατά το ετήσιο προσκύνημά του το μήνα Μάιο, συνοδευόμενος από πατριάρχες, Αρχιερείς, Ιερείς και πλήθη προσκυνητών.
Μετά το βραδινό δείπνο στο ξενοδοχείο, όλοι μαζί μετέβησαν σε ένα παλαιό πανδοχείο, όπου παρακολούθησαν πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε το χορό των Δερβίσιδων.
 Το πρωί του Σαββάτου 28 Μαρτίου, τους εκδρομείς ανέμενε μία ευχάριστη έκπληξη. Ξυπνώντας όλοι το πρωί είδαν το Καππαδοκικό τοπίο γύρω τους να είναι πάλλευκο από τις πυκνές νιφάδες χιονιού, που έπεσαν κατά τη διάρκεια της νύκτας. Μετά το πρωινό, μετέβησαν όλοι στην Πόλη της Καισάρειας, όπου για διάστημα δύο ωρών περιηγήθηκαν στο κέντρο της Πόλης και την αγορά της. Στη συνέχεια μετέβησαν στον οικισμό Μουταλάσκη, όπου επισκέφθηκαν τον πανέμορφο Ναό του Αγίου Σάββα, ο οποίος έχει μετατραπεί τώρα σε Τζαμί και στη συνέχεια στο Ανδρονίκιο, όπου προσκύνησαν στην εγκαταλελειμμένη και σχεδόν ερειπωμένη Εκκλησία του Αγίου Ανδρονίκου. Μετά το γεύμα, αφιέρωσαν το απόγευμα σε αγορές διαφόρων τοπικών ειδών και το βράδυ παρακολούθησαν πολιτιστικό πρόγραμμα.
Την Κυριακή 28 Μαρτίου οι εκδρομείς μετέβησαν στην υπόγεια πόλη της Ανακούς και στη συνέχεια στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Μαλακοπής. Αμέσως μετά μετέβησαν στους οικισμούς Μισθί και Αξός, όπου προσκύνησαν την μεγάλη και επιβλητική Εκκλησία του Μεγάλου Βασιλείου, η οποία για πολλά χρόνια είχε μετατραπεί σε στάβλο ζώων και βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Μετά το μεσημεριανό φαγητό επισκέφθηκαν εργαστήριο κεραμικών, όπου παρακολούθησαν τον τρόπο κατασκευής τους και το απόγευμα το αφιέρωσαν στην Πόλη του Προκοπίου, την οποία περπάτησαν και, όσο τους επιτρεπόταν, προσπάθησαν να τη γνωρίσουν. Εντύπωση έκανε σε όλους το Δημαρχείο της Πόλης, το οποίο κατασκευάστηκε με πέτρες από τον Ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, ο οποίος γκρεμίστηκε στη δεκαετία του 1950, ενώ η πόρτα της εισόδου και το μαρμάρινο υπέρθυρό της, μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν αυτούσια από την γκρεμισμένη Εκκλησία.
Κατά τη διάρκεια όλων των παραπάνω μεταβάσεων από τόπο σε τόπο, γινόταν σχετική ξενάγηση από Ρωμιό ξεναγό της Κωνσταντινούπολης, ενώ πολλές φορές το λεωφορείο σταματούσε σε τόπους φυσικής ομορφιάς, ώστε οι εκδρομείς να θαυμάσουν το πρωτόγνωρο και θαυμάσιο τοπίο της Καππαδοκίας. 
Την τελευταία ημέρα της εκδρομής, Δευτέρα 30 Μαρτίου νωρίς το πρωί, μία ομάδα δέκα εκδρομέων πέταξαν με αερόστατο πάνω από την Καππαδοκία και μετά την επιστροφή τους στο ξενοδοχείο, όλοι οι εκδρομείς αναχώρησαν για το αεροδρόμιο της Νεάπολης (σημερινό Νέβσεχιρ), από όπου με πτήση των Τουρκικών αερογραμμών μετέβησαν στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί το απόγευμα αναχώρησαν αεροπορικώς για την Αθήνα και στη συνέχεια οδικώς για τη Χαλκίδα.
Όλοι οι εκδρομείς έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις από το ταξίδι αυτό, αληθινό προσκύνημα τους τόπους των προγόνων μας. Τόπους, οι οποίοι αποπνέουν ακόμη το άρωμα της ελληνικής παρουσίας, μα κυρίως της παρουσίας των Αγίων και των Μαρτύρων της Πίστέως μας. Γι’ αυτό και όλοι ανεξαιρέτως εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την πραγματοποίηση αυτού του προσκυνήματος, το οποίο κύλησε ομαλότατα δίχως προβλήματα και δυσκολίες, από την Τοπική μας Εκκλησία, κατόπιν πρωτοβουλίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος ιδιαιτέρως ευχαριστεί τον υπεύθυνο π. Φιλόθεο και όλους τους συμμετέχοντες για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχία του.
Εκτός του π. Φιλοθέου, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν οι: Μαρία Αναστασάκη, Βασίλειος Αντωνιουδάκης, Ευφροσύνη Βάρσου, Δέσποινα Βογιατζή, Κυριακή Βογιατζή, Αφένδρα Γαϊτανάρου, Ιωάννης Γαϊτανάρος, Καλλιόπη Γκογκορώση, Βασιλική Δαλακώστα, Ευαγγελία Δεσποτάκη, Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, Μαρία Ενωτιάδη, Θεόδωρος και Γεωργία Εξαδακτύλου, Γρηγόριος Εξαδάκτυλος, Μαρία Θεοχάρη, Κωνσταντίνα Καλογήρου, Ευστάθιος και Χρυσούλα Καραφωτιά, Διαμαντής Κυριακίδης, Ευαγγελία Λαθήρα, Τερψιθέα Μανάρα, Σωτήριος και Βαρβάρα Μαρίνη, Μαρία Μοναστηριώτη, Χαϊμάδη Παπαδημητρίου, Σταυρούλα Παπαδοπούλου, Αλεξάνδρα Παπαναστασίου, Ευγενία Παπαναστασίου, Κυριάκος και Φωτούλα Ρουμπή, Παρασκευή Σπυροπούλου, Χρήστος και Ελένη Φλώρου, Αναστάσιος και Σταυρούλα Χαρμαντά, Παρασκευή Χατζηγιάννη και Ειρήνη Χριστίδου.

Ακολουθείστε μας στο Google News