Με πρωτοβουλία του βουλευτή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Θάνο Μωραϊτη για δύο ζητήματα της αρμοδιότητας του για το νομό: Α. την ολοκλήρωση της ένταξης στο σχέδιο πόλης του οικισμού Ή΄ (Έξω Παναγίτσα) και την έναρξη ένταξης για τον οικισμό Χαραυγή & Β. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες.

Α. Σχετικά με την ολοκλήρωση της ένταξης στο σχέδιο πόλης του οικισμού Η΄ (Έξω Παναγίτσα) και την έναρξη ένταξης για τον οικισμό Χαραυγή:

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Εύβοιας Συμεών Κεδίκογλου ανέλαβε την πρωτοβουλία να φέρει σε επαφή την αρμόδια ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος με τον Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Ζεμπίλη, τους Προέδρους των Συλλόγων της συνοικίας Έξω Παναγίτσα κ. Ν. Τσιτσίγκο και της Χαραυγής κ. Χ. Ντούρμα, και τον μελετητή κ. Δ. Νικολάου.

Στη συνάντηση αναδείχθηκε για ακόμα μία φορά πόσο σύνθετο είναι το πρόβλημα των δύο οικισμών, το οποίο επιβαρύνεται με λάθη του παρελθόντος, με αποτέλεσμα εδώ και είκοσι σχεδόν χρόνια, εκατοντάδες οικογένειες να ταλαιπωρούνται με καταβολή προστίμων ή και απαγόρευση να χτίσουν σε οικόπεδο της ιδιοκτησίας τους.

Ο κ. Κεδίκογλου ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Μωραϊτη, ο οποίος αναγνώρισε τη σημαντικότητα του θέματος και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να φτάσει σε θετική έκβαση. Μάλιστα, εγκαινιάζεται από την τρέχουσα κιόλας εβδομάδας στενότερη συνεργασία μεταξύ της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου με τον μελετητή, ώστε μετά και τη νέα αποτύπωση που θα καταθέσει ο δήμος στα τέλη Απριλίου, να μην προκύψουν νέα προσκόμματα στη διαδικασία.
 
Ο κ. Κεδίκογλου εκφράζει την πρόθεσή του να παρακολουθεί στενά την πορεία του θέματος.

Β. Σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες στο νομό

Επόμενο θέμα της συνάντησης του βουλευτή Συμεών Κεδίκογλου με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Μωραϊτη ήταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το πλαίσιο που θα πρέπει να έχει η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στη νότια Εύβοια ειδικότερα, όπου της αναλογεί το μέγιστο για το νομό μερίδιο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι δημοτικών οργανώσεων που πρόσκεινται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και κινήσεων πολιτών από τους δήμους Καρύστου, Μαρμαρίου και Στυρέων, οι οποίοι δήλωσαν υπέρ της ανάπτυξης αιολικών πάρκων, αλλά σε ένα πλαίσιο, ώστε το νέο σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί άμεσα, να μεγιστοποιεί τα οφέλη και να ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις. Δεδομένου μάλιστα ότι μιλάμε για μεγάλο αριθμό επενδύσεων στην περιοχή, οι εκπρόσωποι κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις γραπτώς, στις οποίες γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία τουριστικών περιοχών, μνημείων και των περιοχών natura. Συγκεκριμένα, ο κατάλογος που κατέθεσαν στις προτάσεις τους με τις περιοχές που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να προστατευθούν περιλαμβάνει το Φαράγγι του Δημοσάρη, το Φαράγγι Αγίου Δημητρίου, τις Κορυφές της ΟΧΗΣ, τον Καστανόλογγο, την Αρχάμπολη, τα Δρακόσπιτα της περιοχής, τις ανατολικές ακτές του Κάβο-Ντόρου και τις ακτές του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών NATURA.

Κατέθεσαν ακόμη προτάσεις για την προστασία του φυσικού τοπίου, όπως την υπογειοποίηση των γραμμών υψηλής και μεσαίας τάσης, προκειμένου να προστατευθεί η περιοχή από πυρκαγιές που προκαλούνται από τα δίκτυα μέσης τάσης. Τέλος, μεταξύ άλλων, προτείνουν τη δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης για τις ΑΠΕ στην περιοχή, το οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται μαθητές από την Αττική και τους γύρω νομούς, στο πλαίσιο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης καθώς και τη δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας.