Ο υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της ΝΟΔΕ Ευβοίας, Βασίλης Δεμερτζής μιλάει αποκλειστικά στο eviaportal.gr, για την απόφασή του να διεκδικήσει το τιμόνι της οργάνωσης, ενώ δίνει τη δική του απάντηση σ’ όσους τον κατηγορούν για την… καταγωγή του. Δείχνει να είναι συνειδητοποιημένος πλήρως με το στόχο του και να απολαμβάνει της στήριξης φίλων του κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.  

Eviaportal. Πώς σχολιάζετε και πώς βιώνετε εσείς ως Νεοδημοκράτης την κατάσταση στο κόμμα; Η αυτοκάθαρση έχει πετύχει;

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Β.Δ. Σήμερα όλη η κομματική οργάνωση της ΝΔ βρίσκεται σε κινητικότητα. Οι εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν στις 30 Μαϊου, θα ανανεώσουν σε σημαντικό βαθμό την οργάνωση της ΝΔ και τα μέλη, που πλέον είναι πολλά, θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ θα ισχυροποιήσει τη θέση της πολιτικά. Σχετικά με την αυτοκάθαρση είναι αναγκαία να υπάρχει σε κάθε κόμμα. Η φάση αυτή είναι σε εξέλιξη αυτή την στιγμή και ελπίζω ότι σύντομα θα δούμε δείγματα γραφής και στην Εύβοια!!!

Eviaportal. Πιστεύετε ότι μια νέα αρχή για το κόμμα απαιτεί και νέα ονομασία πιθανότατα;

Β.Δ. Αυτή είναι μια άποψη που ανοίγει μία ευρύτερη συζήτηση για την εικόνα του κόμματος. Κατά την άποψη μου η ΝΔ δεν αντιμετωπίζει ιδεολογική κρίση, ώστε να αλλάξει τις θέσεις και τις απόψεις της. Το ζητούμενο είναι οι πολιτικές, οι νοοτροπίες και τα πρόσωπα που πρέπει να βελτιωθούν ή ν’αλλάξουν, όχι το όνομα της Νέας Δημοκρατίας. Για παράδειγμα θα λέγατε στην Mercedes-Benz να αλλάξει το όνομά της αν κάποιο από τα αυτοκίνητα της εμφάνιζε πρόβλημα ή θα προτείνατε να βελτιώσει το μοντέλο αυτό? Φαντάζομαι το δεύτερο!!!

Eviaportal. Βλέπετε ο Αντώνης Σαμαράς να κερδίζει το στοίχημα και να μπορέσει η Ν.Δ. να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Β.Δ. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα πράγματα βαίνουν ομαλά και δεν προκύπτουν ζητήματα. Από αυτό κρίνεται και η ικανότητα του αρχηγού, να δίνει ριζικές λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν χωρίς να τα κουκουλώνει. Είμαι αισιόδοξος για τον Σαμαρά, γιατί είναι οραματιστής και ιδεολόγος. Παράλληλα ξέρει να είναι χρήσιμος και οφέλιμος πρώτα στο κοινωνικό σύνολο και όχι στον εαυτό του όπως κάποιοι άλλοι……

Eviaportal. Πώς κρίνετε τη στάση της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά και τελικά τη διαγραφή της; Βλέπετε να φτιάχνει άμεσα κομματικό σχηματισμό;

Β.Δ. Η Ντόρα ήταν ένα προβεβλημένο στέλεχος της παράταξης που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά της στη Νέα Δημοκρατία. Εκτός απ’ αυτό, δέχθηκε ένα τραγικό χτύπημα, την άνανδρη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, συζύγου και πατέρα των παιδιών της. Αυτό το γεγονός την έχει επηρεάσει σημαντικά στην πολιτική της διαδρομή και βλέπει τα πάντα με διαφορετική ματιά. Η Ντόρα βιώνει μόνη της την πολιτική και αυτό είναι λάθος. Πολιτική είναι η τέχνη της σύνθεσης και της υποστήριξης και εκεί μάλλον από ότι φαίνεται δεν το διαχειρίζεται σωστά.

Eviaportal.  Διεκδικείτε την Προεδρία της ΝΟΔΕ σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία, πώς λάβατε αυτή σας την απόφαση;

Β.Δ. Η απόφαση αυτή δεν ήταν μία επιπόλαια σκέψη της στιγμής και σε καμία περίπτωση δεν είναι προϊόν προσωπικών πολιτικών φιλοδοξιών. Λόγω της επαγγελματικής μου πορείας είχα απομακρυνθεί από την οργανωτική δομή της Νέας Δημοκρατίας χωρίς όμως να χάσω ποτέ την επαφή. Από τις Δημοτικές εκλογές του 2006 και μετά άρχισα να ενεργοποιούμαι όλο και περισσότερο με αποκορύφωμα την εκλογή του προέδρου όπου και με ενεργό ρόλο στήριξα την διαδικασία στο νομό. Μετά απ’ αυτό το γεγονός και σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα, όπως αντιλαμβάνεσθε, ξεκίνησε μία ζύμωση με πολλά και ικανά στελέχη της ΝΔ στην Εύβοια με αποτέλεσμα να προκριθεί η υποψηφιότητά μου μεταξύ ίσων και ικανών στελεχών.

Eviaportal. Τι στοίχημα έχετε βάλει με τον εαυτό σας, σ΄ότι αφορά τη ΝΟΔΕ Ευβοίας; Τι είναι αυτό που οραματίζεστε για την κομματική οργάνωση;

Β.Δ. Με πέντε απλές δράσεις θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε την κακή εικόνα της κομματικής οργάνωσης στο νομό και να κάνουμε την Νέα Δημοκρατία ελκυστικότερη στους ψηφοφόρους. Τις δράσεις αυτές δεσμεύομαι ότι θα υλοποιήσουμε σε συνεργασία με την νεοκλεγμένη ΝΟΔΕ και τις Δημοτικές Τ.Ο. άμμεσα και σε απόλυτη προτετραιότητα.
1. Ίδρυση γραμματείας αλληλεγγύης και εθελοντισμού στην ΝΟΔΕ Ευβοίας με σκοπό την στήριξη των μελών του κόμματος και την προσπάθεια επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων. Παράλληλα εθελοντική συμμετοχή και παρέμβαση στην κοινωνία με μαζικές συλλογικές δράσεις.
2. Κάθε Δημοτική Τοπική Επιτροπή θα λειτουργεί στον δικό της χώρο εξοπλισμένη με ηλεκτρονικό υπολογιστή σύνδεση στο διαδύκτιο και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Σήμανση του χώρου εξωτερικά με τα σήματα της Νέας Δημοκρατίας ενιαία και τυποποιημένα για όλο τον νομό.
3. Στήριξη της ΟΝΝΕΔ Ευβοίας με εξασφάλιση κατάληλου χώρου και υποδομής και πλήρη κάλυψη του κόστους λειτουργίας της οργάνωσης από την ΝΟΔΕ.
4. Συντονισμένες δράσεις για την εξασφάλιση εσόδων με διαφάνεια χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις.
5. Ίδρυση στο πλαίσιο λειτουργίας της ΝΟΔΕ Ευβοίας ανεξάρτητης συμβουλευτικής ομάδας (δεξαμενής σκέψης) με προσωπικότητες του Νομού που έχουν διαπρέψει και τυγχάνουν κοινωνικής αναγνώρισης. Η ομάδα αυτή θα έχει σαν στόχο την παραγωγή θέσεων και μελετών για την διαμόρφωση των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια από τα όργανα του κόμματος.

Eviaportal. Έχετε διαπιστώσει μέχρι τώρα αποδοχή της υποψηφιότητάς σας από στελέχη της Ν.Δ;

Β.Δ. Υπάρχουν αρκετά στελέχη που στηρίζουν την υποψηφιότητά μου κυρίως από τον κομματικό μηχανισμό. Άνθρωποι που έχουν θυσιάσει τον εαυτό τους για το κόμμα και δεν επωφελήθηκαν ποτέ από αυτό. Αυτοί είναι που στηρίζουν την όλη προσπάθεια σε κάθε γωνιά της Εύβοιας. Άνθρωποι που φτιάξαμε την ΟΝΝΕΔ Ευβοίας την δεκαετία του 80 αλλά και στελέχη της νομαρχιακής οργάνωσης που αγωνίζονται σήμερα να σηκώσουν ψηλά την Νέα Δημοκρατία.

Eviaportal. Θα θέλατε να μου σχολιάσετε τους συνυποψήφιους σας, για τη ΝΟΔΕ;

Β.Δ. Είναι και οι δύο αγνοί αγωνιστές, με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί επιτυχημένα. Σε κάθε περίπτωση είμαι σίγουρος ότι η στενή μας συνεργασία θα συνεχιστεί και μετά την εκλογή. Δεν περισσεύει κανείς από την ΝΔ σήμερα, ειδικά στην Εύβοια.

Eviaportal.  Ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να πάρει από δω και πέρα η ΝΟΔΕ ώστε και το κόμμα να βοηθήσει, αλλά και παρουσία στο νομό να έχει ουσιαστικό και όχι αποκλειστικά προεκλογικό – παρουσία μόνο σε εκλογικές περιόδους- ;

Β.Δ. Στη ΝΟΔΕ κατά την ταπεινή μου άποψη θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και το αυτονόητο. Απλά πράγματα που σήμερα δεν γίνονται. Ανεξάρτητες φωνές μακρυά από καθοδηγούμενες θέσεις και προτάσεις. Ομοψυχία, συνεργασία και συντροφικότητα είναι τα μυστικά για να πετύχει η οργάνωση τους στόχους της. Έλπίζω στην ανανέωση και στη διάχυση προς την κοινώνια οφέλιμων απόψεων για τον νομό.

Eviaportal.  Έχετε επιδιώξει στήριξη από βουλευτές του Νομού;

Β.Δ. Δικαίως αν θες να γίνεις πρόεδρος της ΝΟΔΕ πρέπει να έχεις και την αποδοχή από τους βουλευτές. Αν όμως αναζητάς στήριξη το θέμα περιπλέκεται. Στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ, να επέλεγε αυτούς που ήθελε και να τους «τοποθετούσε» στη θέση τους και αυτοί με τη σειρά τους, θα τους ανταπόδιδαν την στήριξη. Σ’αυτό το «Σοβιετικό μοντέλο» όμως κάτι λείπει και αυτό που λείπει είναι ο κυρίαρχος λαός, τα μέλη της ΝΔ πρέπει να παρέχουν την στήριξη στους βουλευτές αλλά και στα κομματικά στελέχη.

Eviaportal.  Γιατί ο ψηφοφόρος της ΝΔ, να επιλέξει τον Βασίλη Δεμερτζή για πρόεδρο της ΝΟΔΕ;

Β.Δ. Από πολύ μικρός έχω ζυμωθεί μέσα στην κομματική οργάνωση σε κεντρικό και περιφεριακό επίπεδο. Υπάρχει σημαντική εμπειρία στο χειρισμό δύσκολων καταστάσεων με καλά αποτελέσματα.
Παράλληλα έχοντας μία εικοσαετή πορεία σαν διευθυντικό στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες προσπαθώ να λειτουργώ αποτελεσματικά σε διαφορά επίπεδα, όπως επίσης προσπαθώ ο πολιτικός μου λόγος να είναι καθαρός, αναζητώντας πάντα πρωτοποριακές θέσεις σε πολλά ζητήματα. Πάντα προσπαθούσα μέσω της εμπειρίας να λύνω δύσκολα προβλήματα με γνώμονα ένα φιλελεύθερο τρόπο διοίκησης, που δίνει την δυνατότητα ανάδειξης ικανών στελεχών.

Eviaportal.  Πείτε μας δύο λόγια για την πορεία σας μέχρι σήμερα στο χώρο της ΝΔ;

Β.Δ. Η πορεία μου στην Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε το 1983 όταν γράφτηκα μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Από τοτε μέχρι σήμερα είμαι ενεργός με διαφορετικούς ρόλους στον κομματικό οργανισμό της ΝΔ, πάντα σε σημαντικές και ευαίσθητες θέσεις. ‘Αλλωτε σαν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ευβοίας, μέλος της κεντρικής διοίκησης στο τμήμα θέσεων και μελετών, στην Περιφεριακή οργάνωση Τομεάρχης Ευρυτανίας έως πρόσφατα αλλά και σαν απλό μέλος στην ΔΑΚΕ Μηχανικών ΤΕ. Ένα ρόλο όμως που ποτέ δεν κατείχα είναι κυβερνητική θέση είτε συμβούλου ή κάθε τι άλλο έμισθη ή άμισθη και αυτό γιατί δεν το επιδίωξα.

Eviaportal.  Υπάρχουν κύκλοι που χρησιμοποιούν ως αρνητικό για την υποψηφιότητά σας, το γεγονός ότι δεν κατάγεστε από την Εύβοια. Τι απαντάτε;

Β.Δ. Έχω την τιμή να είμαι δημότης Χαλκιδαίων, η σύζυγός μου Ελένη Περγοπούλου είναι μέλος παλιάς οικογένειας της Χαλκίδας. Γενήθηκα στη Μυτιλήνη και από το 1983 εκτός από κάποιες περιόδους μένω στην Χαλκίδα. Όπως αντιλαμβάνεσθαι, ζω στην Χαλκίδα αλλά ποτέ δεν επιδίωξα το ρόλο του «επωνύμου» γιατί δεν είχα κανένα λόγο για κάτι τέτοιο. Η δουλειά μου είναι στα Οινόφυτα και στην Αθήνα και μαζί με πολλούς άλλους ανώνυμους Χαλκιδέους κάθε πρωί διασχίζουμε την υψηλή γέφυρα απολαμβάνουμε τον νέο δρόμο έργο της ΝΔ και επιστρέφουμε το απόγευμα, χωρίς την χρήση διαβατηρίου μέχρι στιγμής. Το σπίτι μου είναι στο κεντρικότερο σημείο της Χαλκίδας (Αβάντων & Ιατρίδου).
Δεν σας κρύβω ότι το συγκεκριμένο θέμα με πληγώνει, όπως φαντάζομαι ότι θα πληγώνει και δημοτικό σύμβουλο της Χαλκίδας με καταγωγή από τα Γρεβενά ή την Πελοπόνησο, σύμβουλο του επιμελητηρίου με καταγωγή από την Κρήτη, πρ. Βουλευτή υποψήφιο δήμαρχο δήμου της Αττικής αλλά και πολιτευτή της ΝΔ που μένει στην Μάνη ή άλλον που μένει στο Παλλίροια όταν βρίσκεται στη Χαλκίδα.
Καλό είναι να μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, αν κάποιος πιστεύει ότι οι Χαλκιδέοι που γεννήθηκαν στην Μυτιλήνη δεν είναι κατάληλοι για πρόεδροι της ΝΟΔΕ Εύβοιας να βγούν και να το πούν ανοιχτά και δημόσια. Αλλιώς να σωπάσουν για πάντα.

 Βιογραφικό
• Ηλικία 45 χρόνων, παντρεμένος με την Ελένη Περγοπούλου
• Σπουδές
o Πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός (1989)
o ΜΒΑ Strathclyde University (1999)
• Επαγγελματική Δραστηριότητα
o Marketing Manager LKW Mercedes Benz Ελλάς (-1995)
o Δ/ντης Πωλήσεων & Marketing Ford dlr (-1999)
o Δ/ντης Πωλήσεων & Marketing USG Interiors Ελλάς (2005)
o Εμπορικός Δ/ντης ομίλου Gypsoplak
• Πολιτική Δραστηριότητα
o 1984-1986 Υπεύθυνος ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
o 1986-1990 Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ ΕΥΒΟΙΑΣ
o 1990-1995 Τμήμα θέσεων Μελετών Κ.Δ. ΟΝΝΕΔ
o 1992-1995 Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ
o 1991-1993 ΟΚΕ Μεταφορών ΝΔ
o 1992 ΔΑΚΕ Πτυχιούχων Μηχανικών
o 2010   Γραμ.Οργανωτικού Τομεάρχης Ευρυτανίας