Επαγρύπνηση, οργάνωση και πιστή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της νόσου των πουλερικών, ζήτησε κατά την έκτακτη σύσκεψη φορέων της Νομαρχίας ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Αντώνης Πανούσης.

Κάνοντας λόγο για ανάγκη εφαρμογής αυστηρών μέτρων προστασίας που θυμίζουν εμπόλεμη κατάσταση ο κ. Πανούσης ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν ιδιαίτερη ευαισθησία και σοβαρότητα, καθώς όπως τόνισε το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και η πρόληψη παίζει τον πρωταρχικό ρόλο στον αγώνα αντιμετώπισης της νόσου.
Κατά τη σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα όσα προβλέπει το σχέδιο επείγουσας επέμβασης και κατέστη σαφές ότι πλέον δεν βρισκόμαστε στη φάση της καλής προαίρεσης αλλά της υποχρεωτικής συμμόρφωσης με τα προβλεπόμενα μέτρα. Επιπλέον τονίστηκε ότι όσοι από τους εμπλεκόμενους εμφανίζονται απρόθυμοι να συνεργαστούν ή αδιαφορήσουν θα αναφέρονται εγγράφως στον Εισαγγελέα και θα κινδυνεύουν με επιβολή αυστηρών ποινών, που φτάνουν έως και τη σύλληψη.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Εγκλεισμός
Ως βασικότερο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου εντός του ελλαδικού χώρου θεωρείται η αυστηρή τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας στα σύνορα αλλά και ο εγκλεισμός των οικόσιτων πτηνών με τη βοήθεια δημοτικών και αστυνομικών αρχών. Τονίστηκε μάλιστα ιδιαιτέρως ότι κανένα οικόσιτο πτηνό δεν θα πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερο ακόμα και αν ο εγκλεισμός του απαιτεί τη δημιουργία πρόσθετων υποδομών. Σε αντίθετη περίπτωση η σφαγή των πουλερικών θα αποτελεί μονόδρομο. Αυξημένος είναι ο κίνδυνος στους υδροβιότοπους όπως συχνάζουν πάπιες καθώς όπως αναφέρθηκε τα ζώα αυτά δεν παρουσιάζουν σημάδια εμφάνισης της νόσου όποτε είναι δυνατόν να μολύνουν και τον υπόλοιπο πληθυσμό χωρίς να γίνουν αντιληπτά..
Ιδιαίτερη έμφαση ζητήθηκε να δοθεί στο λιμάνι της Χαλκίδας, καθώς σε αυτό ελλιμενίζονται πλοία που έρχονται απ’ την Τουρκία και το πλήρωμα τους ενδέχεται είτε να έχει προσβληθεί από τη νόσο είτε να μεταφέρει μολυσμένα πτηνοτροφικά προϊόντα. Ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής ζήτησε τη δημιουργία ειδικού τάπητα απολύμανσης στην είσοδο του λιμανιού αλλά και την παρουσία κλιμακίου του υγειονομικού σε περίπτωση που καταπλεύσει ύποπτο πλοίο από τη Τουρκία.

Αδιαφορία
Παρά τη σοβαρότητα του θέματος και τη σχετική ομόφωνη της Νομαρχίας που έχει εκδοθεί από τον Νοέμβριο, ο κ. Πανούσης κατήγγειλε ότι μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε μάλιστα  η απουσία από τη σύσκεψη των δημάρχων στην επικράτεια των οποίων δραστηριοποιούνται μεγάλες πτηνοτροφικές μονάδες. Ενδεικτικές ήταν οι περιπτώσεις των Δημάρχων Ν. Αρτάκης, Μεσσαπίων και Διρφύων που έλαμψαν δια της απουσίας τους και δεν έστειλαν ούτε καν έναν εκπρόσωπο τους, παρά το γεγονός ότι είχαν ενημερωθεί τόσο εγγράφως όσο και τηλεφωνικώς για τη σύσκεψη. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΕ Δημήτρης Αναγνωστάκης παρείχε πλήρη κάλυψη στους απόντες, δεσμευόμενος να τους μεταβιβάσει τα όσα ελέχθησαν και να φροντίσει για τη συμμόρφωση τους με τα αυστηρά μέτρα.

Σύγχυση
Παρά την ενημέρωση πάντως, τόσο μέσω της σύσκεψης, όσο και μέσω γραπτών ανακοινώσεων πολλοί εμπλεκόμενοι όπως οι υπεύθυνοι των σωμάτων ασφαλείας, έδειξαν να μην είναι απολύτως σίγουροι για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν σε κάθε περίπτωση, εκφράζοντας μάλιστα την απορία τους ακόμη και για το αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που να ορίζει σαφώς ποιος κάνει τι και πότε.

 

Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Πτηνοτρόφων
«Μόνη πρόληψη η θανάτωση»

Ημίμετρα χαρακτήρισε τα προληπτικά μέτρα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτηνοτρόφων Απόστολος Ζιώγας στηλιτεύοντας παράλληλα την απουσία των δημάρχων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κλάδος των πτηνοτρόφων διέρχεται μεγάλη κρίση την οποία πολλοί παραγωγοί φοβούνται ότι δεν θα ξεπεράσουν χωρίς σημαντικές – αν όχι ολοκληρωτικές – οικονομικές απώλειες. Ήδη εξαιτίας του φόβου των καταναλωτών η απορρόφηση της παραγωγής στην αγορά δεν ξεπερνάει το 10% ενώ καθημερινώς τα νωπά κοτόπουλα στοιβάζονται στους καταψύκτες αδιάθετα.
Το μόνο προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση της νόσου των πουλερικών είναι σύμφωνα με τον κ. Ζιώγα η άμεση θανάτωση όλων των οικόσιτων πτηνών, ειδικά στις περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως αυτές που βρίσκονται κοντά σε υδροβιότοπους, που θα συνοδεύεται όμως από κρατικές αποζημιώσεις.
Όπως μάλιστα τόνισε η Ευρωπαϊκή Ένωση χορηγεί ποσό τριών εκατομμυρίων ευρώ για αποζημιώσεις σε πληγέντες κτηνοτρόφους.
Παράλληλα επεσήμανε το πρόβλημα που προκαλεί το γεγονός ότι στα χωριά τα πουλερικά κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να είναι σε πολλές περιπτώσεις διατεθειμένοι να τα περιορίσουν ή να τα θανατώσουν.
Τέλος ο κ. Ζιώγας ζήτησε την άμεση ανάληψη ευθυνών από τους αρμόδιους αλλά και την υπεύθυνη αντιμετώπιση του θέματος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.