Τη Δευτέρα 10 Απριλίου 2006, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη για τα θέματα της προώθησης του τουρισμού στο Νομό.
Έλαβαν μέρος επαγγελματίες από την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, της Ερέτριας, της Νέας Αρτάκης, της Νότιας Καρυστίας, τουριστικοί πράκτορες του Νομού, καθώς και εκπρόσωποι Δήμων.

Η συμμετοχή ήταν πρωτοφανής για τα μέχρι τώρα δεδομένα, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα όλους τους παρευρισκόμενους και έθεσε τη βάση για μία εποικοδομητική συζήτηση.
Το λόγο έλαβε πρώτα ο Νομάρχης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους που αποδέχτηκαν την πρόσκληση, έκανε εκτενή αναφορά στη μέχρι τώρα προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Εύβοιας.
Η συστηματική παρουσία του νομού σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις τα δύο τελευταία χρόνια (Λονδίνο, Βερολίνο, Μόσχα), όπως και η συμμετοχή σε ανάλογες δράσεις (φιλοξενία ξένων δημοσιογράφων και tour operators, Εκθέσεις Γερμανικών Σιδηροδρόμων για δεύτερη χρονιά, παρουσίαση της Εύβοιας σε B2B συνάντηση με 150 πράκτορες της Thomas Cook στη Φρανκφούρτη, καθώς και συμμετοχή του Νομού στο Ελληνικό Τουριστικό και Επιχειρηματικό Πάρκο της Γερμανόφωνης Ευρώπης), αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις που δεν έχουν προηγούμενο.
Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι η τουριστική μας προβολή έχει περάσει πλέον από το μέγεθος στην ποιότητα, έχοντας ήδη κάνει σημαντικά βήματα τόσο στις παρεμβάσεις όσο και στην παραγωγή υλικού διαφήμισης και προβολής του Νομού.
Δεν αρκεί όμως αυτό. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί για τη διατήρηση και την επέκταση των κοινών σκοπών και επιδιώξεων.
Η βελτίωση του οδικού δικτύου του Νομού, είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ανάπτυξη της Εύβοιας και αποτελεί συνεχές μέλημα και διεκδίκηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Είμαστε διατεθειμένοι να πάμε ξανά στο Σχηματάρι, αλλά και όπου αλλού χρειαστεί, αν δε δρομολογηθούν άμεσα τα αναγκαία έργα από την Περιφέρεια και το ΥΠΕΧΩΔΕ για τους βασικούς οδικούς άξονες, δήλωσε ο Νομάρχης κ. Θανάσης Μπουραντάς.

Από τους παρευρισκόμενους τέθηκαν έντονα τα θέματα που αφορούν στην καθαριότητα του οδικού δικτύου, των οικισμών και των ακτών, στην ανάγκη στενής συνεργασίας των φορέων τους με τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ.
Συζητήθηκαν τρόποι προβολής και αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, σχεδιασμού πολιτικής κατάρτισης στελεχών, που θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν νέες μεθόδους στην οργάνωση και προώθηση προϊόντων εναλλακτικού τουρισμού.
Τέλος έγιναν αρκετές αναφορές στον ιδιαίτερο ρόλο που καλείται να παίξει η τοπική κοινωνία, τόσο σε επίπεδο επαγγελματιών του τουριστικού τομέα, τοπικών αρχών και επιχειρηματικού κόσμου, όσο και σε επίπεδο ιδιωτών. Η αρωγή των τελευταίων είναι εκτός από πολύτιμη και απαραίτητη. Η αγάπη για τον τόπο τους και η φροντίδα για την ανάπτυξή του, τους καθιστά τους καλύτερους πρεσβευτές των πλεονεκτημάτων της Εύβοιας.
Ακόμη η ανάπτυξη του «ενδοΕυβοϊκού» τουρισμού μπορεί και οφείλει να αποτελέσει στοίχημα όλων των τοπικών φορέων που διοργανώνουν εκδρομές (σχολεία, σύλλογοι και σωματεία, ΚΑΠΗ, συνταξιουχικές οργανώσεις κλπ).

Το σχέδιο και οι δράσεις τουριστικής προβολής του Νομού για το 2006, συνοψίζονται στα ακόλουθα:
1. Συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις Πετρούπολης, Πόζναν, Λονδίνου.
2. Κοινή συμμετοχή στην πανελλήνια έκθεση «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ» (4-7 Μαΐου) όλων των ενδιαφερομένων φορέων του Νομού, σε νέο μεγάλο περίπτερο, που να προβάλει και αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.
3. Παρουσία στην ανανεωμένη FILOXENIA 2006, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στις ξένες αντιπροσωπείες και οργάνωση επαγγελματικών συναντήσεων.
4. Προβολή του Νομού σε έντυπα ευρείας κυκλοφορίας.
5. Συνεργασία με επαγγελματίες για θέματα μελέτης, προβολής και ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Νομού, αξιοποίηση της πολύχρονης εμπειρίας άλλων περιοχών, αξιοποίηση του προγράμματος προβολής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κλπ.

Η συζήτηση έληξε, με τις δύο πλευρές να είναι πρόθυμες να συνεχίσουν τη θετική και χρήσιμη συζήτηση, και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον ερχόμενο μήνα.